Leica M-optik på Sony A7

Sony förvånade alla när de släppte sin A7-serie. Kompakta, spegelfria kameror med en sensor i fullformat. Dock med väldigt få objektiv, så många har använt andra objektiv via adapters. Då och då har vi fått frågan om hur Leica M-objektiv skulle fungera på Sony A7 och vi har svarat att det är tveksamt att det blir bra då Leica själva har haft det tufft att få till en fungerande fullformatssensor som klarar av de tuffa vinklar Leicaobjektiven ger, då objektiven sitter så pass när bildplanet. Nu har jag testat ordentligt.

Det finns miljoner kombinationer att testa; olika hus, olika objektiv, olika bländare och olika motiv. Det jag kan konstatera är att A7, A7 II, A7R och A7S, alla ger bra skärpa i mitten. Men sedan blir det problem. Alla A7-modeller smetar ut skärpan i hörnen. A7R får kraftiga färgförskjutningar i hörnen, A7 och A7 II ger medelmåttiga färgförskjutningar och A7S är den som är minst dålig vid användning av Leica M-objektiv. 90mm optik fungerar bra men redan vid 50mm så blir problemen för stora för att vara acceptabla. Så ingen A7-modell är tyvärr lämplig för Leica M-objektiv. Inte i mina ögon i alla fall.

Låt mig visa några exempel, klicka på bilderna för att se dem i full skärm. Öppnas då i ett nytt fönster.

 

21.jpg

Leica Super-Elmar 21/3,4. Vitbalansen är satt manuell på exakt samma punkt i mitten av bilden med hjälp av RAW-programmet. Det du ser här är en delförstoring av vänster nedre hörn av bilden. Leica M240 ger bra skärpa, medan alla A7-modeller smetar ut och ger färgförskjutningar. Du ser på bildnamnet i grön text vilken kamera varje bild gäller.

 

28.jpg

Leica Elmarit 28/2,8. Vitbalansen är satt manuell på exakt samma punkt i mitten av bilden med hjälp av RAW-programmet. Det du ser här är en delförstoring av vänster nedre hörn av bilden. Leica M240 ger bra skärpa, medan alla A7-modeller smetar ut och ger färgförskjutningar. Du ser på bildnamnet i grön text vilken kamera varje bild gäller.

 

50.jpg

Leica Summilux 50/1,4. Vitbalansen är satt manuell på exakt samma punkt i mitten av bilden med hjälp av RAW-programmet. Det du ser här är en delförstoring av vänster nedre hörn av bilden. Leica M240 ger bra skärpa, medan alla A7-modeller smetar ut och ger färgförskjutningar. Skärpan ligger på "H" och på skruvarna till vänster. Du ser på bildnamnet i grön text vilken kamera varje bild gäller.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2015-03-09