Mamiya-Sekor CS 200mm f/3,5

Mamiya grundades 1940 och har tillverkat många fina kameror och även många riktigt bra objektiv under många år. 1984 slutade Mamiya med 35mm kameror och koncentrerade sig helt på mellanformat. Idag ägs Mamiya till stor del av Phase One. Här ska vi kika på Mamiya-Sekor CS 200/3,5. Den bör vara tillverkad i slutet av 70-talet, så den är i skrivande stund kring 40 år gammal. Tyvärr verkar det inte finnas någon adapter för Mamiya CS så jag använde optiken på en Mamiya ZE-adapter vilket är samma bajonett med med andra kopplingar. Den kan inte styra bländaren så därför har jag endast provat denna optik på full öppning. Jag var nyfiken på optiken så jag testade den ändå.

P2270007-2.jpg

Här sitter optiken på en Sony A7R IV. Det hade varit roligare att pressa optiken med en Fujifilm GFX 100 som har både större sensor och högre upplösning, men det finns ingen passande adapter för det.

 

CS200-1-2.jpg

Bländare f/3,5. Lite mjuk och rejält med kromatisk aberraton. Även om jag inte är imponerad av skärpan så är den långt, långt, ifrån det värsta jag sett. Krom abb är lätt fixat men är den mjuk så är den mjuk.

 

CS200-2-2.jpg

Bländare f/3,5. Rätt mjuk. Nu trivs sällan större telen på så korta avstånd.

Slutsatsen blir att detta objektiv får stanna på en hylla i vårt museum. Den är säkert betydligt bättre nedbländad men jag har ingen adapter som kan hantera det så det blir en kort test och då endast på full öppning. Eftersom det ändå inte verkar finnas någon lämplig adapter så är det självklart att denna optik inte rekommenderas att användas på en modern kamera, då den inte ens går att sätta dit.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2020-02-27