Olympus OM-System Zuiko MC Auto-S 50mm f/1,8

Olympus har alltid varit duktiga på optik och nu ska vi se vad en vanlig kit-optik från 70-talet kan prestera.

PC120411-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

OM50-1,8-1-2.jpg

Vid f/1,8 är mittskärpan ändå rätt okej. Kanterna är ingen höjdare dock, men tänk nu på att denna bild är orättvist mellanformat så du får tänka bort rätt mycket runt omkring om du använder den på 24x36 småbildsformat.

 

OM50-1,8-2-2.jpg

Vid f/2,8 så är mittskärpan riktigt bra och kantskärpan förbättras naturligtvis.

 

OM50-1,8-3-2.jpg

Vid f/4 så ser det väldigt bra ut. Faktiskt förvånansvärt bra ut.

 

OM50-1,8-4-2.jpg

Vid f/5,6 är den nästan användbar på mellanformat vilket är ett mycket bra betyg för en småbildsoptik.

 

OM50-1,8-5-2.jpg

Vid f/11 så är det otroligt nog användbar även på mellanformat. Inte för att det var syftet, men det är alltid intresssant att pressa objekitvet långt mer än vad det var byggt för. Så på småbildsformat, eller fullformat som det oftare kallas numera, så presterar detta gamla kit-objekitv fantastiskt bra!

 

OM50a1.jpg

Vid f/1,8 så är det mjukt, men jag har sett mycket värre så för åldern är detta ändå helt okej.

 

OM50a3.jpg

Redan vid f/2,8 så är mittskärpan mycket bra!

 

OM50a5.jpg

Vid f/4 så ökar skärpan naturligtvis ytterligare. 

 

OM50a9.jpg

Vid f/11 så är skärpan riktigt, riktigt bra. Imponerande med tanke på objektivets ålder och pris. Tyvärr så ser man hexagoner från den 6-bladiga bländaren och det gör att bokehn blir orolig.

Slutsatsen blir att detta objektiv är riktigt bra, speciellt från f/2,8 och uppåt. Det är skarpt och kan absolut fungera på moderna kameror utan problem. De få bländarbladen förstör bokehn. Själva optiska konstruktionen verkar ha fin bokeh vad jag kan se av dessa bilder men som sagt så spelar bländarformen in rejält på hur fin en bokeh blir. Kommer jag att använda detta objektiv igen? Ja, kanske, faktiskt. Inte för att objektivet har någon speciell charm eller egenskap mer än att det är skarpt, men ibland räcker det långt bara det. Beror helt på motivet.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2018-12-12