Prakticar 50mm f/2,4

Ett Östtyskt normalobjektiv till Östtyska Praktica B-kameror. Väldigt lätt och smidigt. Nu ska vi se om det är bra!

P4150188-2.jpg

Här har jag satt den på en Sony A7R III. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

PB50_24-1-2.jpg

Bländare f/2,4. Väldigt dålig kantskärpa. Ingen större skärpa i mitten heller, man kan antyda lite skärpa i bildens absoluta mitt. Riktigt dåligt.

 

PB50_24-2-2.jpg

Bländare f/4. Bättre än f/2,4 men fortfarande riktigt dålig kantskärpa. Området med skärpa i mitten ökar men är inte stort. Dåligt.

 

PB50_24-3-2.jpg

Bländare f/5,6. Bättre än f/4 men fortfarande dålig kantskärpa. Ingen imponerande skärpa i mitten. 

 

PB50_24-4-2.jpg

Bländare f/11. Bättre än f/5,6 men konstigt nog fortfarande inte bra kantskärpa. Trots så mycket nedbländning så är det ändå ingen imponerande skärpa i mitten. Inte bra alls, och ett 50mm som borde vara lätt att bygga.

 

PB50_24-5-2.jpg

Bländare f/2,4. Objektivet har en dålig närgräns på 0,6m. Som sagt skärpan i mitten är typ okej. Intressant bokeh, men inte tillräckligt intressant för att använda kreativt.

 

PB50_24-6-2.jpg

Bländare f/4 och självklart så ökar skärpan, även om den inte är knivskarp. Bokehbollarna antar hexagon form på grund av den sexbladiga bländaren. Mysko överstrålning till vänster.

 

PB50_24-7-2.jpg

Bländare f/5,6 och självklart så ökar skärpan ytterligare, även om den fortfarande inte är knivskarp. Mysko överstrålning till vänster. Irriterande bokehbollar, eller man kanske ska säga bokehhexagoner.

 

PB50_24-8-2.jpg

Bländare f/11 och självklart så ökar skärpan ytterligare. Nu borde den vara knivskarp, men det är den inte. Det är liksom okej skärpa men blir aldrig riktigt bra.

Slutsatsen blir att detta objektiv är inte bra. Det når aldrig någon kantskärpa och mittskärpan blir aldrig riktigt bra. Denna optik är i nära nyskick. Bländaren löper lätt och har ingen olja på sig och linserna är rena och fina. Däremot fokuseringen går inte riktigt jämnt och fint, precis om på vår Prakticar 50/1,8. Funkar men ger inget förtroende. Troligen något öststatsfett som är på väg att ge upp. Har du läst andra tester som jag gjort här så vet du att jag oftast pressar objektiven över vad de är byggda för genom att använda dem på Fujifilm GFX, som har en stor mellanformatssensor. Detta objektiv klarar inte ens fullformat och egentligen inte ens en sensor i APS-C-format heller.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-04-15