Mamiya-Sekor E 135/3,5

Mamiya grundades 1940 och har tillverkat många fina kameror och även många riktigt bra objektiv under många år. 1984 slutade Mamiya med 35mm kameror och koncentrerade sig helt på mellanformat. Idag ägs Mamiya till stor del av Phase One. Här ska vi kika på Mamiya-Sekor E 135/3,5. Den bör vara tillverkad i början av 80-talet, så den är i skrivande stund snart 40 år gammal.

P7050103.jpg

Mamiya har generellt alltid haft bra objektiv och nu ska vi se om dessa lite plastigare objektiv från Z-serien håller måttet. Båda skulle behöva fettas om då fettet i fokuseringen har torkat och det går lite för lätt att vrida på fokusringen. Men i övrigt så funkar de bra och bländaren löper lätt och felfritt. Klicka på bilderna ifall du vill se dem på full skärm.

 

DSC00007m.jpg

Mamiya 135/3,5 på f/3,5. Det ser riktigt bra ut redan på full öppning. 

 

DSC00008m.jpg

Vid f/5,6 ökar skärpan men den var ändå rätt bra redan vid full öppning.

 

 DSC00013m.jpg

Vi testar bokehn på detta sätt också och det ser helt okej ut. Inte dåligt på något sätt men inget unikt heller.

 

DSC00133m.jpg

Här har jag valt en halvstökig bakgrund och det ser rätt behagligt ut ändå. Självklart full öppning.

 

DSC00136m.jpg

Här har jag valt den stökigaste bakgrunden som fanns tillgänglig. Även om "bokehbollarna" på sidorna är lite bladlika så ser bilden rätt bra ut ändå. Inte alls i topp-bokeh-klass, och inte runda bokehbollar men ändå bättre än vissa moderna objektiv.

Det var kul att prova dessa gamla objektiv. En mening du lär få läsa ofta här i Captain's Log, för det är kul att prova gamla objektiv. Dels för att se hur bra de är men också att se om de har någon intressant karaktär. Mamiya ZE-serien blev aldrig någon riktig storsäljare och det verkar inte finnas så många objektiv kvar där ute i garderoberna. Det finns inte så många adaptrar till dem heller. Jag hittade en adapter till Sony E och därför är alla bilder tagna med Sony A7 R III. 

Kommer jag att använda någon av dessa objektiv igen? Troligen inte 50mm även om den var riktigt bra nedbländad. Däremot 135mm var tillräckligt bra för att användas framöver när jag blir sugen på att fotografera med ett udda objektiv.

Text och bild: © Thomas Lövgren

2018-04-13