Zeiss Biogon 28mm f/2,8

Contax hade två mätsökarkameror på 90-talet som hette Contax G1 och G2. De kamerorna hade autofokus och var som moderna versioner av Leica M. Nu ska vi testa en av objektiven som fanns till denna fattning.

P2270009-2.jpg

Här har jag satt optiken på en Sony A7R IV. Det fanns ingen adapter för GFX.

 

Biogon28-1-2.jpg

Bländare f/2,8. Jepp, det blev det problem jag misstänkte. Förmodligen är denna optik mycket bättre än detta resultat. Det är så att bakre linselementen på denna optik går långt in i kameran och det ger rätt snäva vinklar. Inga problem för analog film men däremot kan det bli problem med bildesensorns linser som är riktade framåt. Leica löste detta med vinklade linser. Så uppenbarligen är denna optik inte alls lämplig att användas på en vanlig digitalkamera. Dessa objektiv går att bygga om till Leica-M men det är rätt komplicerat och i mina ögon inte värt besväret.

 

Biogon28-2-2.jpg

Bländare f/4. Bra mittskärpa. Kass kantskärpa av samma anledning som på f/2,8.

 

Biogon28-3-2.jpg

Bländare f/5,6. Bra mittskärpa. Kass kantskärpa av samma anledning som på f/2,8.

 

Biogon28-4-2.jpg

Bländare f/8. Bra mittskärpa. Kass kantskärpa av samma anledning som på f/2,8.

 

Biogon28-5-2.jpg

Bländare f/11. Bra mittskärpa. Kass kantskärpa av samma anledning som på f/2,8.

 

Biogon28-6-2.jpg

Bländare f/2,8. För mjuk.

 

Biogon28-7-2.jpg

Bländare f/4. För mjuk.

 

Biogon28-8-2.jpg

Bländare f/5,6. Rätt bra skärpa.

 

Biogon28-9-2.jpg

Bländare f/8. Bra skärpa.

 

Biogon28-10-2.jpg

Bländare f/11. Bra skärpa trots difrraktion.

Slutsatsen är att det blev det problem jag misstänkte. Förmodligen är denna optik mycket bättre än detta resultat. Det är så att bakre linselementen på denna optik går långt in i kameran och det ger rätt snäva vinklar. Inga problem för analog film men däremot kan det bli problem med bildesensorns linser som är riktade framåt. Leica löste detta med vinklade linser. Så uppenbarligen är denna optik inte alls lämplig att användas på en vanlig digitalkamera. Dessa objektiv går att bygga om till Leica-M men det är rätt komplicerat och i mina ögon inte värt besväret. Så undvik denna optik såvida du inte bygger om den och sätter den på en Leica M, då kan den kanske funka men det har jag inte testat. Har bara hört gott om denna optik vid analog fotografering.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2020-03-02