Carl Zeiss Tessar 115mm f/3,5

Denna optik lanserades 1962 och har 4 element i tre grupper. Den är avsedd för spegelreflextillsats eller bälg.

P1010482.jpg

 

P1010485.jpg

Här har jag satt objektivet på en Fujifilm GFX 100S via en adapter. På bild två så har jag GFX 100S + adapter GFX -> Leica R + Leica R bälg + adapter Leica R -> Leica M + adapter Leica M -> Contax RF bajonett. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

CZ115uuw.jpg

Bländare f/3,5. Rätt bra faktiskt. Långt ifrån perfekt, lite mjuk, men med tanke på åldern så är det bra för att vara full öppning. Så pass bra att jag var tvungen att svärta bort ansiktena på de som satt på andra sidan älven.

 

CZ115uuw-2.jpg

Bländare f/5,6. Klart mycket bättre, ser faktiskt riktigt bra ut. Kul!

 

CZ115uuw-3.jpg

Bländare f/8. Hmm, faktiskt snäppet sämre än f/5,6. Måste vara diffraktionen som spökar redan nu. Den kraftiga vinjetteringen beror nog till en viss del på spegelreflexenheten. Hur som helst så klarar den fullformat och jag har inga krav på att den ska klara mellanformat.

 

CZ115iw-1.jpg

Bländare f/3,5. Lite mjuk men inte helt oskarp.

 

CZ115iw-2.jpg

Bländare f/5,6. Rätt okej skärpa.

 

CZ115iw-3.jpg

Bländare f/8. Helt okej resultat, speciellt om man tänker på objektivets ålder, det är ju ändå en över 60 år gammal konstruktion.

 

CZ115w.jpg

Bländare f/3,5. Jag och barnbarnen ordnade en demonstration till stöd för Ukraina med Mandalorian i spetsen. Denna bild hör inte till de normala testbilder jag tar men passade på att se hur den kan prestera på närbilder med mellanring. Här ger den ett tämligen mjukt resultat. Inte bra.

 

CZ115w-2.jpg

Bländare f/8. Självklart bättre än full öppning. Det ser typ okej ut men det är inte en skärpa som imponerar. 

Som du märker så tar jag inte testbilder på bländare f/11 längre, då det i stort sett alltid börjar på att bli problem med diffraktion vid f/11 eller mindre bländaröppning. 

Slutsatsen blir att denna över 60 år gamla optik presterar ändå rätt okej, speciellt på längre avstånd. Det är inte det mest praktiska objektiv man kan ha på grund av att den är byggd för att ha en spegelreflexenhet mellan kamera och optik. Kul att testa men inget jag skulle orka använda i praktiken och dess optiska prestation motiverar inte heller allt stök med att använda den. Kul att testa i alla fall.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2022-04-14