Schneider ALPA-Tele-Xenar 90mm f/3,5

Alpa gjorde fina kameror på sin tid i Schweiz. Alpa hade objektiv från schweiziska Kern, franska Angenieux, Kinoptik, tyska Schneider, Kilfitt, Zoomar, holländska Old Delft, och någon enstaka från japanska Asahi.

PC200201.jpg

Här har jag satt objektivet på en Fujifilm GFX 100S via en adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

Schn9035w-1.jpg

Bländare f/3,5. I absoluta mitten är det någorlunda skarpt men skärpan faller snabbt mot kanterna och blir rejält suddigt. Man ser också optiska fel som är nåt mitt mellan koma och astigmatism.

 

Schn9035w-2.jpg

Bländare f/5,6. Snäppet bättre men inte bra.

 

Schn9035w-3.jpg

Bländare f/8. Bra mittskärpa, dålig kantskärpa.

 

Schn90w-1.jpg

Bländare f/3,5. Helt okej skärpa. Optiken torde vara kring 50-60 år gammal och detta är på full öppning, så på sin tid var detta imponerande. Man ser en del överstrålning samt kromatisk aberration.

 

Schn90w-2.jpg

Bländare f/5,6. Bra skärpa. Nu är denna bild rakt av utan redigering men skulle man få dra på lite kontrast så skulle det se betydligt bättre ut.

 

Schn90w-3.jpg

Bländare f/8. Ytterligare lite bättre. Nu är denna bild rakt av utan redigering men skulle man få dra på lite kontrast så skulle det se betydligt bättre ut.

Som du märker så tar jag inte testbilder på bländare f/11 längre, då det i stort sett alltid börjar att bli problem med diffraktion vid f/11 eller mindre bländaröppning. 

Slutsatsen blir att denna optik är en gammal konstruktion som inte hör hemma på en modern kamera. Jag kan tänka mig att man kan använda dess brister med usel kantskärpa till något positivt på porträttbilder, men det finns roligare objektiv för det. Ett Alpa objektiv stiger alltid i värde så denna får stanna på hyllan och bli dyrare.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2021-12-23