Angenieux Alfitar 90mm f/2,5

Alpa gjorde fina kameror på sin tid i Schweiz. Alpa hade objektiv från schweiziska Kern, franska Angenieux, Kinoptik, tyska Schneider, Kilfitt, Zoomar, holländska Old Delft, och någon enstaka från japanska Asahi.

P8060037.jpg

Här har jag satt objektivet på en Fujifilm GFX 100S via en adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

Alpa90w-1.jpg

Bländare f/2,5. Jag har fotograferat med denna optik under en tid innan denna test och jag tyckte den var rätt bra, men det var på kortare inomhusavstånd. Här ser jag att den är inte alls speciellt bra på full öppning. Mittskärpan är sådär och kantskärpan är undermålig. Dessutom tydlig astigmatism.

 

Alpa90w-2.jpg

Bländare f/4. Mittskärpan är nu klart bättre. Kantskärpan lämnar mycket att önska.

 

Alpa90w-3.jpg

Bländare f/5,6. Nu en bra mittskärpa men kantskärpan är inte bra, då med fullformatsbedömning, inte att den skulle teckna ut mellanformat.

 

Alpa90w-4.jpg

Bländare f/8. Bra mittskärpa. Kantskärpan gjorde ett stort hopp från f/5,6 där den inte alls räckte för fullformat och nu tecknar den nästan ut mellanformat i kanterna. Hörnen förväntar jag mig inte att den ska klara på mellanformat alls. Astigmatismen syns fortfarande, dock inte lika påtagligt.

 

Alpa90w-5.jpg

Bländare f/11. Inte mycket spår av diffraktion ännu, vilket är bra, och kantskärpan ser rätt bra ut nu.

 

Alpa90iw-1.jpg

Bländare f/2,5. Mjukt. Inte bra för skärpan men det är en tämligen behaglig mjukhet vilket kan passa på porträtt.

 

Alpa90iw-2.jpg

Bländare f/4. Bättre skärpa men inte så krispig. Den 10-bladiga bländaren ger stjärnbokeh.

 

Alpa90iw-3.jpg

Bländare f/5,6. Ytterligare bättre skärpa men inte så krispig. Fortfarande stjärnbokeh.

 

Alpa90iw-4.jpg

Bländare f/8. Bra skärpa. Fortfarande stjärnbokeh.

 

Alpa90iw-5.jpg

Bländare f/11. Diffraktionen kan antydas men är inte alls påtaglig. Fortfarande stjärnbokeh.

 

DSCF1907w.jpg

Bländare f/2,5. Jag skulle ta en bild av väna lilla kattfröken när hon plötsligt gäspade och jag tryckte instinktivt av. Ovanligt nog så hade jag turen att skärpan satt bra. Efter alla testbilder så känns det inte som optiken skulle kunna ge en sådan här bild, men det gjorde den.

 

DSCF1904w.jpg

Bländare f/2,5. En bild tagen på en optik som är väldigt nostalgisk för mig, av en optik som jag mekaniskt blev förtjust i.

 

DSCF1954w.jpg

Bländare f/2,5. Här blir skärpedjuopet för kort med vilken motsvarande optik som helst men det finns något behagligt över denna optik ändå.

Slutsatsen blir att detta var en bra porträttoptik för sin tid. Dess bristande kantskärpa gör den inte lämplig för all fotografering. Den ger dock okej kantskärpa vid f/11. Men jag gillar denna udda optik med dess knasiga bländarratt. Rent optiskt så kan den inte alls mäta sig med den modern optik men den har ändå en optisk charm på nåt sätt. Eller också vill jag bara gilla den. Är den ett bra köp? Nej. Skulle jag rekommenderad den? Nej. Kommer jag att använda den mer? Ja. Lite motsägelsefullt kanske. De ligger på 5000kr upp till 1500kr beroende på skick och version. Finns även i silver. Den är inte alls värd de summorna. Den är dock en av de coolaste objektiv som vi har i vårt museum.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2021-08-16