Spitfire

20 augusti 2011 så var det Skellefteå Air Show. Jag ska gör ett separat reportage om det senare. Där fanns bland annat en Spitfire. Jag ville ha en personlig och klassisk bild av den, vilket i princip är omöjligt som åskådare att få. Jag såg detta motiv och tänkte direkt på Biggles. Alla dessa böcker jag läst som barn, och detta motiv var som taget direkt ur dessa böcker. För att få den känsla jag ville ha så behövde jag utnyttja magin hos Summilux 50/1,4 genom att köra på full öppning. Tyvärr hade jag glömt gråfiltret, så jag lät bilden bli överexponerad bara för att få fram det korta skärpedjupet. Exponeringen hoppades jag kunna kompensera i Capture One senare. Generellt så är det bättre att underexponera lite än att överexponera. Vid överexponering så fräts detaljer ut och färger kan sticka iväg. Här hade jag tyvärr inget val om jag ville ha kort skärpedjup.

Häng med bilden från kass till klass! Bilderna på denna sida är bara 835 pixel breda men slutbilden kan du klicka på för full upplösning.

s2.jpg

Så här såg bilden ut från början. Om du inte läste texten ovan, så var överexponeringen ett nödvändigt ont för att kunna använda bländare 1,4

 

s1.jpg

Först fixar jag exponeringen. Låter kontrasten vara normal till låg så länge. Att himmelsfärgen sticker i grönt gör inget då jag ändå siktar på en sepia-bild. Även det går att trolla till om man vill.

 

s4.jpg

I trängseln missade jag vingtippen så en sådan måste jag fixa. Massor av detaljer i bakgrunden som stör. Massa skuggor och däckspår som också borde bort. Och en stor fet DC3, ett vackert flygplan, men på denna bild så stör det...

 

s5.jpg

Jag hade en vingtipp på en annan bild som jag tagit med mindre bländaröppning, så jag lånar vingtippen från den.

 

s6.jpg

Vingtipp, gräsmatta och skog ditlagt. Däckspåren borta. Dags att fixa mer himmel.

 

s7.jpg

Himmel är ganska lätt. Att få bort DC3an till höger tog mer tid. Fast nu stör faktiskt skuggan till höger...

 

s8.jpg

Så då var bilden ganska klar. Som jag sa så lägger jag ingen tid på att fixa himlens färger.

 

s9.jpg

Så in med vinjettering, sepia-ton, mörka ner himlen lite och slutligen lite extra skärpa på cockpit och utblås. Klar. Så vill jag ha den! Klicka på bilden för att se den i full upplösning.

Kameran var en Leica M9 med Summilux 50/1,4.

Text och bild: © Thomas Lövgren

2011-08-22