Nikon Series E 50mm f/1,8

Mycket bättre än du tror! Denna billiga och smidiga normaloptik såg dagens ljus 1979 och har en betydligt enklare mekanik än Nikkor-objektiven. Även om E-serien presterar bra rent optiskt så idag är det svårt att hitta exemplar där fokuseringen löper jämt och bra. Ofta så är de extremt tröga eller går alldeles får lätt och väldigt ojämnt. De bör smörjas om vilket är mycket arbete för en billig optik. Hittar du en som fungerar bra så köp den om den ligger vettigt i pris. Den är mycket smidig och är optiskt mycket bra och bättre än många Nikkor-objektiv.

PA250238.jpg

Nikons Serie E 50mm f/1,8 är en pancake även om den aldrig marknadsfördes som en sådan. Mycket platt och mycket lätt. Och faktiskt mycket bra. Den du ser på bilden kommer från vår egen samling och det tillverkades 816,115 exemplar av den. Det kom en ny version 1981 där optiken var densamma men den var uppdaterad till utsidan. Det tillverkades hela 1,430,226 exemplar av de senare så totalt tillverkades hisnande 2,246,341 objektiv. Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan.

 

Nikon E50-1-2.jpg

Här på full öppning och med lite redigering skulle den ändå bli ganska bra. Beskär man ner till småbildsformat så skulle kantskärpan se bättre ut. Men i det stora hela så är det rätt bra faktiskt.

Se bild på f/2,8 >>
Se bild på f/4 >>
Se bild på f/5,6 >>

Nikon E50-6-2.jpg

Bilden tagen på f/11 och bilden är redigerad på det sätt jag normalt skulle redigerat den här typen av bild. Detta bara för att se vad den kan prestera i verkligheten så att säga. Tänk att den tecknar ut mellanformat och att det ser riktigt bra ut! Wow! Verkligen!

 

Nikon E50-1-4.jpg

Full öppning och bästa närgräns. Inte fantastiskt men ingen katastrof heller.

 

E50z-1-2.jpg

Nedbländad till f/8 ökar skärpan självklart markant och den mjuka bokehn övergår till fula heptagoner. Fast 7 bländarblad är ändå bättre än 6 som är vanligt.

 

Nikon E50-1-6.jpg

Det finns inte någon större charm i bokehn på denna optik.

Slutsatsen är att denna optik är galet mycket bättre än man förväntar sig. Den är optiskt riktigt bra. Bra skärpa speciellt om du bländar ner något steg men den är användbar på full öppning ändå. Har du en sådan optik så använd den för all del. Hittar du en till vettiga pengar så är den ett bra köp. Men kolla att fokusering och bländarring löper som de ska för oftast så gör de inte det längre.

Text och bild: © Thomas Lövgren

2018-10-31