Meyer-Optik Görlitz Telemegor 180mm f/5,5 V

Meyer-Optik Görlitz är kända från den analoga fota-eran med att tillverka mer eller mindre kassa objektiv. Numera så har Meyer-Optik Görlitz fått en kultstatus och priserna har skjutit i höjden.

Meyer-Optik Görlitz grundades 1896 av Hugo Meyer (1863-1905) och Heinrich Schätze. Det hette då Hugo Meyer & Co och 1936 bytte de namn till Optische und Feinmechanische Werke Hugo Meyer & Co. Efter kriget byttes namn igen och då till VEB Optisch-Feinmechanische Werke Görlitz och senare integrerades de i VEB Pentacon och VEB Carl Zeiss, men efter 1971 så användes inte Meyer-Optik-Görlitz längre.

1990 så bildades Feinoptische Werk Görlitz ur VEB Carl Zeiss och det drevs under privat regi. De tillverkade objektiv med Meyer-Optik-Görlitz logo men de hade svårt att hitta investerare och företaget gick omkull på kort tid. År 2014 så annonserade företaget "net SE" att de via Kickstarter skulle återuppliva både märket Meyer-Optik-Görlitz samt åter producera några av de gamla konstruktionerna. Det är därför jag skriver "typ återuppstod" för det är ju ett helt annat företag som egentligen bara utnyttjar namnet och gamla konstruktioner. Inget större fel i det men bara så att det framgår tydligt. De fick god respons och lyckades långt över förväntan på Kickstarter. Under åren så har de startat andra Kickstarterprojekt för att håva in mer pengar och det verkar som de använda nya projekt för att finansiera gamla. I augusti 2018 så tog sagan slut då "net SE" ansökte om konkurs och det är tveksamt om de som stött senare projekt någonsin kommer att få några objektiv. På den tiden Meyer-Optik-Görlitz fanns på marknaden under den analoga foto-eran så betrakades de som billigt skräp. Mycket på grund av kit-optiken Domiplan 50/2,8. De masstillverkades och man undrar om de egentligen hade någon kvalitetskontroll alls. De kunde vara från halvdåliga till urkassa.

Meyer-Optik-Görlitz hittade på många namn för sina objektiv där Trioplan, Telemegor och Domiplan var de mest kända men de hade också ett gäng andra namn: Aristoplan, Aristogmat, Aristostigmat, Diaplan, Doppelanastigmat, Doppelplasmat, Epidon, Euryplan, Helioplan, Kinon Superior, Kinoplasmat, Lydith, Makroplasmat, Megon, Nocturnus, Omin, Orestegon, Orestegor, Oreston, Orestor, Plasmat, Primagon, Primoplan, Primotar, Repro-Plasmat, Satzplasmat, Somnium, Telefogar, Telemegor, Trimagon, Triotar och Veraplan.

 

PA240230.jpg

Meyer-Optik-Görlitz Telemegor 180/5,5 V sitter här på en Fujifilm GFX 50S via en Kipon adapter. Enligt serienumret bör den vara tillverkad kring 1954. Även om vårt exemplar fungerar perfekt trots sin ålder så känner jag mig inte så upphetsad över ett så gammalt tele. Det ska kunna ge lite bubbelbokeh men det verkar inte vara i nivå med Trioplan där.

 

MG180-1-4.jpg

Visst kan man antyda lite såpbubbbelbokeh men nja, inte riktigt spännande.

 

MG180-1-2.jpg

Här på f/5,5 och visst kan man antyda lite såpbubbelbokeh. Skärpan är inte bra.

 

MG180-2-2.jpg

Nedbländat till f/8 så ökar skärpan och bokehn ser fortfarande fin ut och det beror på den runda bländaröppningen som 15 bländarblad ger.

Slutsatsen blir att detta är ett gammalt och dåligt objektiv. Inget större skärpa och inte så mycket till charm heller. Undvik.

Text och bild: © Thomas Lövgren

2018-10-29