Krisberedskap: 72-timmars väska

Denna väska är en trygghet att ha ifall vi blir drabbade av en naturkatastrof eller liknande. Eller kanske vid ofred eller terrorattentat, men dessa anledningar ska vi väl hoppas att slippa, eller egentligen ska vi väl hoppas på att slippa samtliga anledningar. Låt oss säga att vi "bara" drabbas av en pandemikarantän igen så behöver vi ju inte väskan i form av portabelt förråd utan då kan du nyttja dess innehåll för normalt bruk i stället. Nedan lista är vad jag valt, du kanske väljer andra prylar. Listan är inte i någon rangordning.

Ryggsäck (för att förvara allt i)
Jag föredrar att ha en ryggsäck då den är mycket enklare att bära en väska eller ännu värre, en plastlåda. Oavsett hur jag än ska förflytta mig: bil, cykel, buss, skidor, till fots eller snöskoter så funkar en ryggsäck. Du kan använda nästan vilken ryggsäck som helst. Du kanske har en som du inte använder längre som kan få en ny funktion som krisväska.

Kniv
Här behövs ingen avancerad eller dyr överlevnadskniv, huvudsaken att du har en vettig kniv. Förhoppningsvis kommer du aldrig att behöva använda den.

Multiverktyg
Ett multiverktyg är alltid bra att ha. Jag brukade alltid ha en Leatherman i bältet men med knivlagar och så vidare så slutade jag ha den på mig men jag har en i bilen och en hemma, den brukar jag ta med på resor. Jag tog min äldsta Leatherman som hade ett väldigt nött läderfodral och la den i min krisryggsäck. Det är ingen nödvändighet att ha ett multiverktyg i sin ryggsäck, men jag personligen vill gärna ha det.

Yxa (liten)
Ska man göra upp en eld eller bygga ett vind/regnskydd så är en yxa ett betydligt effektivare verktyg än en kniv. 

Sågvajer
De är så pass små och billiga att jag tänkte att det kan vara praktisk att ha med i ryggsäcken.

Värmefolie
Väger inte mycket, kostar inte mycket och tar inte mycket plats.

Radio
Här tänker de flesta på vevradio. Det kan också vara bra att ha, men en lite billig batteridriven radio är betydligt mer praktisk. Tänk bara på att ha batterier med i ryggsäcken. Batterierna ska inte sitta i radion då det finns risk för syraläckage. Jag och min fru har en bra kompromiss, hon har en batteriradio i sin ryggsäck och jag har en vevradio i min.

Bestick
Inte alls någon nödvändighet då den mesta maten du tar med dig äts ändå för hand. Jag har med ett par engångångsbestick då de knappt väger något eller kostar något. Tänkte att det kan vara bra att ha.

Regnkläder typ tunn plast
Dessa är oftast en poncho med huva. Väger inte mycket och kostar inte mycket.

Filterflaska (med inbyggd vattenrening)
Här ska du inte snåla utan köp en filterflaska som du vet skulle fungera och då från ett kvalitetsmärke. Ha gärna med ett extra filter.

Tändare
En vanlig billig tändare duger gott. En med böjbar "snabel" är att rekommendera. Förhoppningsvis så kommer du aldrig att behöva använda den så lägg inte inte för mycket pengar på den, så blir inte krisväska för dyr. En cool och tålig tändare kan du ha med på din camping och glädjas åt den där.

Tändstickor
Backup ifall tändaren inte funkar, eller om gasen tar slut. Väger inte mycket och kostar inte mycket.

Silvertejp
Silvertejp är alltid bra att ha. De finns även, som du ser, i tunnare rullar som inte väger så mycket.

Medicin
Kan vara lite krångligt att ha ett rullande förråd av medicin i sin ryggsäck, men om man sätter som vana att byta ut alla färskvaror 1-2 gånger per år så byter man medicinen samtidigt.

Alvedon
En allroundmedicin som hjälper mot mycket. Bra att ha med sig.

Toapapper
En toarulle kan förgylla tillvaron om du är på flykt. Väger inte mycket och kostar inte mycket.

Tandkräm
Köp en tandkräm i resestorlek så väger den inte så mycket. De har normalt en lång hållbarhetstid.

Tandborste
En tandborste väger inte mycket och kostar inte mycket, men är en självklarhet att ta med.

Underkläder
Kan vara trevligt att ha med. Väger inte så mycket. Varför inte lägga ner de som snart ska pensioneras så har du ingen egentlig kostnad på dessa.

Sockar
Viktigt att ha med ett par sockar, då torra och rena sockar kan förgylla tillvaron rejält. Ni som gjort lumpen vet. Väger inte mycket och kostar inte mycket.

Rep
Jag har ett armband med invävt rep vilket är ett smidigt sätt att få med sig lite rep. Man kan också ha ett rep hoprullat med sig. Rep är alltid bra att ha. 

Ficklampa
Du har säkert precis som jag ett gäng ficklampor varav vissa som inte används längre då du har nya bättre. Ta en av de du inte använder längre och lägg den i ryggsäcken. Ha inte batterierna i den så du riskerar inte att få batterisyra i ficklampan. Jag har en pannlampa med i min ryggsäck då jag tycker att de är smidigare att använda, speciellt om man ska röra sig i skog och mark.

Batterier
Alkaliska batterier kan ligga länge men om du använder den typ av batterier du har i din ryggsäck så är det lämpligt att byta ut dem när du byter ut mat och vatten.

Första hjälpen
Det finns smidiga första hjälpenväskor som innehåller det nödvändigaste. Du ska ju inte göra en höftledsoperation där ute i skogen utan kanske plåstra om ett skavsår.

Värmeljus
Kan ge ljus länge. De ger inte så mycket värme som namnet antyder men viss kan man värma händerna ovanför. Kostar inte mycket och du behöver inte ta med så många att det blir en vikt att bry sig om.

Proteinbar
Enkel att ta med och enkel att äta. Den går enkelt att äta under förflyttning också. Bra energi och är oftast tillräckligt goda. Finns också versioner som räcker massor av år.

Kex 
Inte mycket näring och man blir törstig av dem, men det är gott. När jag gjorde lumpen så hade vi oftast tillgång till kex och det sitter kvar i mitt sinne

Choklad
Choklad, behöver jag säga mer? Livets nödvändighet. Lyfter humöret, ger energi och är mycket gott. Är man på flykt så funderar man inte över nyttigaste dieten eller att man blir tjock av choklad. Man äter, ler och överlever.

Torkad frukt
Ingen nödvändighet men kan vara gott och ger energi.

Mineralvatten
Håller oftast 1/2 - 1 år enligt märkning men är oftast bra efter det datumet också. Jag föredrar att ha flera små flaskor i stället för en stor.

Tvål
Jag föredrar Bliw liten då den är lättförvarad och lättanvänd. Du kan lätt öppna och stänga den.

Sopsäck
En sopsäck av lite högre kvalitet väger inte mycket och kostar knappt något, men den kan vara ett bra regnskydd, eller ett bra vindskydd, eller kanske ett bra tak.

Handgel
Det finns små förpackningar gjorda för att rymmas i en handväska, de är en bra storlek. 

Pengar
Kan vara bra att några kronor i ryggsäcken ifall du glömmer ta med det jag listar i "Att ta med sig vid förflyttning från hemmet".

Försäkringsppr
En kopia på dina försäkringar kan vara bra att ha ifall din mobil har slut på ström eller att internet inte är tillgängligt. Ett par papper väger knappt något och kostar inte heller mer än något öre.

Kopia av pass 
Kan vara bra att ha i ryggsäcken ifall du glömmer ta med det jag listar i "Att ta med sig vid förflyttning från hemmet" eller om du helt enkelt inte hittar igen ditt pass när det är dags att förflytta dig. Såvida du inte förvarar ditt pass i din ryggsäck.

Att även ta med sig vid förflyttning från hemmet:

  • Pass
  • Körkort eller ID
  • Alla betalkort
  • Alla tillgängliga kontanter
  • Mobiltelefon
  • Laddare och kabel för mobilen, och gärna en powerbank om du har en sådan.

 

Det finns inga egentliga fel än att inte ha någon gjort förberedelse alls. Det enda egentliga rätta är att ha gjort något i förberedelse, vare sig det är lite eller mycket.

För att ha färsk mat och färskt vatten i din ryggsäck så rekommenderas du att byta ut mat, vatten och medicin varje halvår. Använd varor som tillhör din normala diet så blir ingen egentlig kostnad, utan bara lite utökat eget lager. Du bör ha ryggsäcken färdigt packad, för om krisen kommer så kanske du inte hinner hitta allt som ska vara med, och om det är en omtumlande situation så tänker man inte alltid helt logiskt.

Slutligen ett bra tips: I bilen har jag aldrig under halv tank. Vid halv tank så tankar jag upp den till fullt. På så sätt kan jag alltid ta mig minst 30-40 mil om det så skulle behövas.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2024-02-21