Hasselblad Carl Zeiss Planar 80mm f/2,8

En klassisk optikkonstruktion som genom fotohistorien har använts av många kända och okända fotografer, det har fotograferat både bröllop och begravningar.

PB200332-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter. Jag brukar skriva att alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat, men äntligen kan jag skriva att alla testbilder är rättvist tagna på mellanformat. Detta är en riktig mellanformatsoptik. Personligen så har jag använt ett sådant objektiv i alla dess versioner, till och med den gamla silverversionen. Optiken är bra, men frågan är hur bra den är med moderna mått.

 

HBL80-1-3.jpg

Bländare f/2,8. Detta är helt klart ett mycket bra objektiv. Skärpan sitter bra i mitten redan från full öppning och kantskärpan är lite mjuk men ingen katastrof heller.

 

HBL80-2-3.jpg

Bländare f/4. Mycket bra i mitten och nu börjar kanterna se bättre ut.

 

HBL80-3-3.jpg

Bländare f/5,6. Framförallt kantskärpan som blir bättre.

 

HBL80-4-3.jpg

Bländare f/11. Framförallt kantskärpan som blir bättre.

 

HBL80a1.jpg

Bländare f/2,8 och mittskärpan är helt okej trots att vi är inne på kring max närgräns. Bokehn ser behaglig ut.

 

HBL80a3.jpg

Bländare f/4 och mittskärpan ser mycket bra ut trots att vi nästan är inne på max närgräns Det går ju ändå inte att avgöra kantskärpa på en sådan här bild. Nu kommer vi fram till denna optiks stora akilleshäl. Den fembladiga bländaren. Bokehn ser ut som en Chryslerreklam med dessa pentagoner.

 

HBL80a5.jpg

Bländare f/5,6 och mittskärpan ser ännu bättre ut om möjligt. Bokehn är däremot inte så trevlig, detta mest på grund av dess fembladiga bländare.

 

HBL80a7.jpg

Bländare f/11 och mittskärpan ser ytterligare bättre ut. Bokehn är däremot inte så trevlig, detta mest på grund av dess fembladiga bländare.

 

PB200333-2.jpg

Här ser du optiken med motljusskyddet på.

Slutsatsen blir att jag skulle faktiskt inte använda detta objektiv på GFX därför att Fujinon GF 63/2,8 är optiskt bättre och har en mycket bättre bokeh. Dessutom så finns ingen unik eller spännande charm i Planar 80/2,8. Förvisso ett mycket bra objektiv men som sagt inte alls lika bra som Fujifilms 63/2,8.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-03-18