Soligor Dualfocal 28/35mm f/3,5/3,8

Dualfocal är objektiv med två lägen som har olika brännvidder. Denna optik är på 28mm och 35mm. Soligor hade även Dualfocal 85mm + 135mm f/4. Jag vet inte exakt vem som tillverkat dessa objektiv men Soligor anlitade bland annat Kawanon, Kino (Kiron), Komine, Sun Optical, Tamron och Tokina. Jag förväntar mig inte att detta objektiv ska var bra på något sätt, men mitt objektivintresse gör att jag måste testa det ändå.

P6290169.jpg

Här har jag satt optiken på en Sony A7R IV via en adapter då objektivet har Fujifilm X-bajonett och det finns ingen sådan adapter till GFX. Jag föredrar att pressa objektiven över sin egentligen förmåga på Fujifilm GFX 100S som har en sensor i mellanformat. Sony A7R IV har en fullformatssensor, en storlek som detta objektiv är byggt för så det blir tråkigt rättvist. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

Sol2835w.jpg

28mm, bländare f/3,5. Kantskärpan är bedrövligt dålig. Mittskärpan lämnar mycket att önska, det ser väldigt mjukt ut. Påtaglig astigmatism.

 

Sol2835w-2.jpg

28mm, bländare f/8. Trots drygt två stegs nedbländning så är kantskärpan fortfarande bedrövligt dålig. Mittskärpan är typ okej men inte fantastisk. Inte bra detta objektiv.

 

Sol2835w-3.jpg

35mm, bländare f/3,8. Kantskärpan är bedrövligt dålig. Mittskärpan lämnar mycket att önska, men är lite bättre än på 28mm. Påtaglig astigmatism.

 

Sol2835w-8.jpg

35mm, bländare f/8. Trots drygt två stegs nedbländning så är kantskärpan fortfarande bedrövligt dålig. Mittskärpan är typ okej men inte fantastisk. Bättre än på 28mm men inte är det bra inte.

 

Sol2835w-4.jpg

28mm, bländare f/3,5. På dessa bilder är det mittskärpa och bokeh som bedöms. Mittskärpan är mjuk och kontrastlös, inte bra. Bokehn är stökig och konstig, inte bra, och inte heller spännande.

 

Sol2835w-5.jpg

28mm, bländare f/8. Självklart bättre mittskärpa än full öppning men moiré-mönstren visar att objektivet inte har tillräckligt bra upplösning. Bokehn får stökiga hexagoner på grund av den sexbladiga bländaren.

 

Sol2835w-6.jpg

35mm, bländare f/3,8. Skarpare än på 28mm men ändå för mjukt och kontrastlöst.

 

Sol2835w-7.jpg

35mm, bländare f/8. Självklart bättre mittskärpa än full öppning och märkbart bättre än på 28mm. Rätt okej mittskärpa, men inte fantastisk. Bokehn får stökiga hexagoner på grund av den sexbladiga bländaren.

Som du märker så tar jag inte testbilder på bländare f/11 längre, då det i stort sett alltid börjar på att bli problem med diffraktion vid f/11 eller mindre bländaröppning. 

Slutsatsen blir att detta är ett objektiv med många brister. Om jag nu måste hitta något positivt så är det att objektivet är litet och kompakt samt att det känns välbyggt. Det fungerar fortfarande felfritt efter drygt 40 år, samt att fokuseringsringen går mjuk och fint. Objektivet är lite av kuriosa då det har dubbla brännvidder vilket gör det intressant  en samling. Rent optiskt är objektivet rätt dåligt. Det har ingen kantskärpa alls att tala om.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2023-09-14