Rom 2015

Denna gång ville jag ha med en liten kamera då vi skulle gå omkring i Rom hela dagarna. Det blev en Sony RX100 III på denna resa. Jag hoppas att du ska finna några bilder intressanta. Personligen så gillar jag att se resebilder från andra av tre anledningar, dels att se fina bilder, dels att hitta nya platser som jag missat, och dels är det kul att känna igen platser som jag själv besökt.

DSC01015.jpg

Vi börjar med en bild som verkligen representerar Rom.

 

DSC00925.jpg

Sedan tar vi en bild som representerar det gamla Rom.

 

DSC00291.jpg

Denna skylt ramlade vi på av ren slump. Birgitta Birgersdotter, även känd som Heliga Birgitta, född omkring 1303 i Uppland, död 23 juli 1373 i Rom i Kyrkostaten, var en svensk katolsk predikant, författare, teolog samt ordens- och klostergrundare av Birgittinorden. Hon utnämndes till helgon och utgör tillsammans med Benedikt av Nursia, Edith Stein, Katarina av Siena, Kyrillos och Methodius Europas sex skyddshelgon enligt romersk-katolska kyrkan. Hon var dotter till Upplands lagman Birger Persson till Finsta och Ingeborg Bengtsdotter, som tillhörde Bjälboättens lagmansgren. Både genom sina föräldrar och genom sin make Ulf Gudmarsson hade hon anknytning till det politiska ledarskiktet i det medeltida Sverige. Eftersom hennes morfars far var kusin till kung Magnus Ladulås, så var Birgitta släkt med den svenska kungafamiljen genom sin mor. Utanför Sverige var hon även känd som Furstinnan av Närke.

 

DSC00323.jpg

Det är mycket med denna bild som jag själv tycker är intressant, som bland annat klädseln och ansiktsuttrycken

 

DSC00302.jpg

Gelato! Italiensk glass måste vara den bästa i världen!

 

DSC00367.jpg

En Alfa Romeo 159. Så vacker. Många år senare efter denna bild togs så behövde jag en bil med manuell växellåda då jag skulle övningsköra med 4 olika personer, så jag köpte en begagnad svart Alfa 159 som jag hittade till rätt kurs. Den tjänade sitt syfte bra och jag sålde den senare billigt till en god vän som också är svag för Alfa Romeo. Tyvärr så brann den upp vid en garagebrand där någon grannes motorvärmare fattade eld. Världen blev lite mindre vacker efter det.

 

DSC00342.jpg

Pantheon. Men jag tog bilden mest för den tjej som tar selfies. Hon gick verkligen all in för sina bilder, hon ändra klädseln lite, med och utan hatt, olika vinklar. Kanske någon Instagraminfluencer eller nåt. Vilket engagemang bara för en bild med mobilen.

 

DSC00347.jpg

Pantheon (Πάνθειον, av grekiskans παν, pan, "allt" och Θεός, theos, "gud") är ett antikt tempel vid Piazza della Rotonda i Rom. Det var under antiken en helgedom åt alla gudar, och i senare tid minnestempel över Italiens stora män, bland andra konstnärerna Rafael och Annibale Carracci och kungarna Viktor Emanuel II och Umberto I. Sedan 600-talet brukas Pantheon som en kyrka, Santa Maria ad Martyres. Kyrkan kallas emellanåt även för Santa Maria Rotonda.

 

DSC00437.jpg

Italienarna struntar generellt i både parkeringsförbud och hastighetsbegränsningar.

 

DSC00370.jpg

Att Rom är en vacker stad vet alla, men sänk hastigheten när du är där och titta dig omkring och även uppåt. De har pyntat även taköverhängen.

 

DSC00383.jpg

Jag hade en Ducati Multistrada när vi besökte Rom denna gång så självklart måste vi äta lunch här.

 

DSC00414.jpg

Såg bara lite lustigt ut.

 

DSC01112.jpg

Tyvärr är det mycket graffiti på många platser. Ibland kan det dock bli intressanta bilder.

 

DSC01009.jpg

Den har verkligen vuxit kors och tvärs.

 

DSC01006.jpg

Detta ser ut som en ögonblicksbild och det är det på sätt och vis också. Men hans slips var hela tiden så där. Den har inte tillfälligt blåst upp utan den pekade konstant uppåt. 

 

DSC00903.jpg

Ännu ett fornminne.

 

DSC00960.jpg

Alla fotar Colosseum, men jag ville ändå visa denna bild som kanske slijer sig lite från mångas bilder, jag gillade färgena i den.

 

DSC00852.jpg

Il Fornaio, mitt favoritbageri i Rom. Deras Mortadella-mackor är sjukt goda.

 

DSC00798.jpg

Grymt cool hoj. Vill ha.

 

DSC00794.jpg

Väldigt snygg butik. Fotat genom fönstret.

 

DSC00434.jpg

Jag gillar katter... och hundar... ingen kan sova så gott som en katt...

 

DSC00785.jpg

En sån bil vill jag också ha...

 

DSC00788.jpg

Spanska trappan renoverades detta år.

 

DSC00620 1.jpg

Peterskyrkan. Ofta långa köer dit.

 

DSC00659.jpg

Peterskyrkan (italienska: Basilica di San Pietro in Vaticano, latin: Basilica Sancti Petri) är en kyrkobyggnad belägen i Vatikanstaten i Rom och katolicismens huvudkyrka. Peterskyrkan är uppkallad efter aposteln Petrus, som led martyrdöden omkring år 64 e.Kr. och som antas ha blivit begravd på denna plats. Confessio, det nedsänkta utrymmet framför högaltaret, skapades av Carlo Maderno för att behålla direkt kontakt med Petrus grav. I kupolen står ett citat ur Matteusevangeliet 16:18–19 på latin: TV ES PETRVS ET SVPER HANC PETRAM AEDIFICABO ECCLESIAM MEAM. TIBI DABO CLAVES REGNI CAELORVM, "Du är Petrus och på denna klippa skall jag bygga min kyrka. Jag skall ge dig himmelrikets nycklar." Peterskyrkan är en av Roms fyra patriarkalbasilikor. Basilikans grundsten lades den 18 april 1506, och 120 år senare, den 18 november 1626, invigdes den av påve Urban VIII. Den nuvarande Peterskyrkan är belägen på platsen för ett litet oratorium uppfört av påve Anacletus I (79–91) på den vatikanska kullen. Detta oratorium ersattes på 320-talet av den av Konstantin den store uppförda fornkristna basilikan, vilken konsekrerades av påve Silvester I den 18 november 326. Kyrkobyggnaden fullbordades dock inte förrän under senare delen av kejsar Constans regeringstid (337–350). I mitten av 1400-talet var vissa delar av kyrkan nära nog fallfärdiga och i stort behov av restaurering, vilket påbörjades av Nicolaus V (1447–1455). Julius II (1503–1513) ansåg emellertid att basilikan var i så dåligt skick att en rivning var påkallad. Julius uppdrog åt Donato Bramante att rita en ny kyrkobyggnad för att ersätta den gamla.

 

DSC00637.jpg

Under i kupolen i Peterskyrkan.

 

DSC00587.jpg

Cool trappa i Vatikanmuséet.

 

DSC00485.jpg

Den verkar ha stått parkerad där länge.

 

DSC00527.jpg

Tibern rinner sakta genom Rom. Troligen betydligt strömmare än vad det ser ut.

 

DSC00525.jpg

Castel Sant'Angelo (svenska: Änglaborgen) är en befäst borg i centrala Rom. Det var ursprungligen kejsar Hadrianus mausoleum. Namnet Castel Sant'Angelo går tillbaka till påven Gregorius den store, som 590 ledde en procession till Peterskyrkan för att nedkalla gudomligt beskydd mot pesten som vid den tiden härjade i Rom. Påven såg ärkeängeln Mikael på krönet av mausoleet stickande svärdet tillbaka i skidan, och tolkade detta som ett tecken på att farsoten var över. Hadrianus mausoleum påbörjades år 123 och fullbordades efter hans död av efterträdaren Antoninus Pius 139. Här bisattes medlemmarna av de antoninska och flaviska dynastierna, åtminstone fram till Caracalla (217). Många påvar har använt borgen som försvarsverk. Nicolaus III lät bygga en 800 meter lång hemlig gång, Passetto di Borgo, mellan borgen och Peterskyrkan. Påven Clemens VII flydde till borgen under Roms skövling i maj 1527, då Karl V:s knektar plundrade staden. Senare byggde Paulus III en bostad i borgen om någon av hans efterträdare skulle behöva söka skydd där. Leo X byggde ett kapell med en madonnabild utförd av Raffaello di Montelupo. Efter att ha varit bland annat ett fängelse är nu borgen ett museum, Museo Nazionale di Castel Sant'Angelo. Bron som leder till kastellet, Ponte Sant'Angelo, är utsmyckad med tio änglastatyer av Bernini och hans medhjälpare. Änglarna bär Jesu passionsverktyg. Borgen är i författaren Dan Browns bästsäljande spänningsroman Änglar och demoner sekten Illuminatis hemliga gömställe. Mera känd torde den dock vara som en av spelplatserna i Giacomo Puccinis opera Tosca.

 

DSC00737.jpg

Mycket är utsirat till max, så även denna lampa. 

 

DSC00745.jpg

Det finns många av dessa små vaktburar i Rom. Det står poliser och militärer lite överallt. Det är bra. De är ju där för att beskydda oss.

 

DSC00832.jpg

Ännu en cool hoj.

 

DSC00467.jpg

Som sagt, det är mycket klotter i Rom.

 

DSC00444.jpg

En av Roms många Piazzor.

 

DSC00421.jpg

Jag gillar hundar... och katter... men jag gillar normalt inte när de sätter kläder på djur... men denna var ändå rätt söt i sin jacka...

 

DSC00270.jpg

En kväll var det ett väldans oljud i himlen och där pep vad som tycktes vara miljoner av fåglar.

 

DSC00282.jpg

Fåglarna skapade svärmar som gav intressanta former på himlen.

 

DSC00286.jpg

Nackdelen med alla dessa till synes oändliga mängder av fåglar var att de bajsade ner hela staden, dess bilar och även dess invånare. De senare bar paraplyer, inte mot regn, utan mot fågelskiten.

 

DSC00326.jpg

Det finns en imponerande mängd kyrkor i Rom och de är alla utsmyckade till överdåd.

 

DSC00328.jpg

Ett innertak. Och i stort sett alla kyrkor var så här vackra.

 

DSC00329.jpg

Förstå vilket enormt arbete som ligger bakom fär att kunna skapa någpt sånt här.

Tack för att du läst ända hit. Jag kan verkligen rekommendera Rom som resmål.

2015-12-10. Text och bild: Thomas Lövgren