Albinar 135mm f/2,8

Jag kunde inte låta bli att köpa detta objektiv på grund av dess namn. Vi har en kille på inbyte som heter Albin och han är en inbiten fotograf som gärna provar alla möjliga objektiv och kör då både analogt och digitalt. Sedan är det kul att ha lite udda namn i vårt museum. En information säger att Albinar var ett varumärke från Uniphot-Levitt. Ägaren ägde också Old Camera Barn-kedjan i New York. Han hette Fred Albu och det är kanske inte så svårt att gissa varifrån han fick fram namnet Albinar då. Uniphot-Levitt var ett företag som satte sitt namn på oem-objektiv, typ som Soligor och Vivitar. En annan information säger att det var det amerikanska företaget BEST som ägde namnet. Albinar verkar fortfarande existera i någon form. Troligen med andra ägare. Typ som Vivitar. De verkar bara ha filter och videokonvertrar numera. Eller om det är något restlager som säljs. Det fanns också en Chinonkamera under namnet Albinar MS-2.

P2130008-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX 100 via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

Albinar135-1-2.jpg

Bländare f/2,8. Det är mjukt, inte så skarpt och en hel del kromatisk aberration.

 

Albinar135-2-2.jpg

Bländare f/4. Pyttelite bättre men fortfarande mjukt, inte så skarpt och en hel del kromatisk aberration.

 

Albinar135-3-2.jpg

Bländare f/5,6. Ytterligare pyttelite bättre men fortfarande mjukt, inte så skarpt och en hel del kromatisk aberration.

 

Albinar135-4-2.jpg

Bländare f/8. Ytterligare pyttelite bättre men fortfarande mjukt, inte så skarpt och en hel del kromatisk aberration.

 

Albinar135-5-2.jpg

Bländare f/11. Trots trolig diffraktion så är den ändå bäst på f/11, men den är ändå fortfarande mjuk, inte så skarpt och har en hel del kromatisk aberration.

 

Albinar135i-1-2.jpg

Bländare f/2,8. Väldigt mjuk och med påtaglig kromatisk aberration.

 

Albinar135i-2-2.jpg

Bländare f/4. Klart bättre för nu kan man antyda skärpa. Den verkar bättre på nära håll än långa avstånd.

 

Albinar135i-3-2.jpg

Bländare f/5,6. Typ okej skärpa.

 

Albinar135i-4-2.jpg

Bländare f/8. Typ okej skärpa, den blev som aldrig riktigt skarp.

Slutsatsen blir att detta är en billig konstruktion med billigt glas och den såldes säkert billigt och resultatet är då självklart: Billigt. Jag tyckte det var ett kul namn och det var intressant att se hur bra den skulle kunna vara och bra var den ju inte. Dagens råd blir: Undvik Albinar.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2020-02-18