Zeiss Tessar 50mm f/2,8 T

Detta är en optik som jag länge varit nyfiken på. Är den så charmig och magisk som dess rykte säger? Vi får se. Detta är T-modellen med den bättre antireflexbehandlingen och T står också för att den är tillverkad i Östtyskland.. Namnet Tessar säger självklart att detta är en Tessar-design, den har 4 element i två grupper. Namnet Tessar kommer från grekiskans Téssera som just betyder fyra. Tessarkonstruktionen härrör från 1902. Denna optikkonstruktion lanserades 1950 och var beräknad 1947 av Dr. Harry Zöllner. Vårt exemplar är från 1955-1958.

gfx_alutessar.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter. Man ser hur gammal den verkligen är när den sitter på en modern kamera. En typisk look för den tiden. Denna optik fanns med fattning för M42, Exa/Exakta, Zeiss Ikon BM, Praktina och Altix-N. Som kuriosa kan jag berätta att den hade smeknamnet "Adlerauge" vilket betyder örnöga, då för dess goda bildkvalitet. Nu pratar vi 50-talet. 

 

alutessar4.jpg

Den yttre designen är tidstypisk för Dresden på 50-talet. Likaså att man använde aluminium.

 

alutessar3.jpg

Från tillverkningsnumret så kan vi utläsa att detta exemplar tillverkades någon gång mellan 1955 och 1958.

 

alutessar1.jpg

Tolv bländarblad ger rund och fin öppning på alla bländare. Jag önskar att fler moderna objektiv hade så många bländarblad.

 

alutessar2.jpg

Tolv bländarblad ger rund och fin öppning även på mindre bländare, trots att precisionen i detta objektiv inte är det bästa för du ser att öppningen är inte perfekt rund.

 

Jena50-1-2k.jpg

Fin bokeh med alldeles underbara bokehringar, som dessutom har ljusa kanter. På den här bilden blev det riktigt charmigt.

 

Jena50-2-2k.jpg

Det ser fint ut även nedbländat tack vare de tolv bländarbladen som ger en rund öppning.

 

Jena50-1k.jpg

Rätt okej vid 2,8. Mittkärpan är okej och kantskärpan är kanske inte bra men är ingen katastrof heller.

 

Jena50-2k.jpg

Vid f/8 så ökar mittskärpan ungefär till sitt maximum och kantskärpan börjar på närma sig ett okej, men inte riktigt.

 

Jena50-3k.jpg

VId f/16 så sitter kantskärpan bra.

 

Jena50-1bk.jpg

Inte lika delikata och vackra bokehbollar som på bilden med tåget men ändå fina.

Detta är en riktigt gammal optik men den är inte alls så tokig. Den har en del charm. Den härligt runda bländaröppningen gör absolut sin del till resultatet. Den är lätt och smidig, och är byggt helt i metall. Du bör blända ner till 5,6 då den är rätt mjuk på större bländaröppningar. Jag skulle nog säga att denna optik har en funktion även på moderna kameror. Bildkvaliteten är helt okej till många motiv men kan du använda dess charm till rätt motiv så kan du få en del mysiga bilder. Jag kommer definivt att prova denna vid porträtt.

Text och bild: © Thomas Lövgren

2018-08-09