Carl Zeiss Tessar 50mm f/2,8

Här har vi en gedigen skapelse med Contarex-fattning. Trots att det bara är en Tessar så är den byggd som en stridsvagn. Helt i metall och är tung. Fokuseringen går mjukt även om den blivit åt det trögare hållet. Den har 2x9 bländarblad fördelade på två lager. Närgränsen är mycket bra och ligger på ca 0,3m.

P1010001.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX 100 via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

Tessar5028cxbw.jpg

Bländare f/2,8. Väldigt mjuk. Ingen skärpa värd att nämna. Lustigt nog så går mittskärpan ut till oskärpa för att sedan utanför fullformatsområdet bli skarpare igen. 

 

Tessar5028cxbw-2.jpg

Bländare f/4. Ingen krispig mittskärpa och kantskärpan är inte bra.

 

Tessar5028cxbw-3.jpg

Bländare f/5,6. Hyfsad skärpa men är långt ifrån fantastisk.

 

Tessar5028cxbw-4.jpg

Bländare f/8. Här borde den vara som bäst men den imponerar inte alls på mig.

 

Tessar5028cxbw-5.jpg

Bländare f/11. Blev inte bättre än så och nu tar diffraktionen vid och äter upp den lilla skärpa som fanns.

 

Tessar5028w.jpg

Bländare f/2,8. Väldigt mjukt. Vackert mjukt men ändå för mjukt.

 

Tessar5028w-2.jpg

Bländare f/4. Fortfarande mjukt och man ser en hel del överstrålning, och nej, det är inte skakningsoskärpa. Tydlig cirkelsågsklingebokeh. Det är ett ord jag måste använda fler gånger, eller rättare sagt så hoppas jag att slippa använda det.

 

Tessar5028w-3.jpg

Bländare f/5,6. Pang och det ser bra ut! Man kan knappt tro att det är samma optik. Nu är skärpan bra. Överstrålningen är borta. Vi har dessutom fått stjärnbokeh på gott och ont.

 

Tessar5028w-4.jpg

Bländare f/8. Bra skärpa. Kul att den ljusmässigt tecknar ut mellanformat även om det inte är något krav. Nu är bokehn mer som cirkelsågsklingor igen.

 

Tessar5028w-5.jpg

Bländare f/11. Fortfarande bra skärpa trots en påsmygande diffraktion. 

Slutsatsen blir att detta är ett mycket gediget och välbyggt objektiv men den optiska konstruktionen håller inte med dagens mått mätt. Den är bättre på kortare avstånd än på långa. En härlig optik att ha sin samling men inte mycket att ha på sin kamera. Det finns så många objektiv med bättre optiska prestanda än detta. Det är dock få objektiv som är så här gediget byggda rent mekaniskt. 

Bild och text: © Thomas Lövgren

2020-12-29