Meyer-Optik Görlitz Telemegor 250mm f/5,5

Kända från den analoga fota-eran med att tillverka mer eller mindre kassa objektiv. Numera så har Meyer-Optik Görlitz fått en kultstatus och priserna har skjutit i höjden.

Meyer-Optik Görlitz grundades 1896 av Hugo Meyer (1863-1905) och Heinrich Schätze. Det hette då Hugo Meyer & Co och 1936 bytte de namn till Optische und Feinmechanische Werke Hugo Meyer & Co. Efter kriget byttes namn igen och då till VEB Optisch-Feinmechanische Werke Görlitz och senare integrerades de i VEB Pentacon och VEB Carl Zeiss, men efter 1971 så användes inte Meyer-Optik-Görlitz längre.

1990 så bildades Feinoptische Werk Görlitz ur VEB Carl Zeiss och det drevs under privat regi. De tillverkade objektiv med Meyer-Optik-Görlitz logo men de hade svårt att hitta investerare och företaget gick omkull på kort tid. År 2014 så annonserade företaget "net SE" att de via Kickstarter skulle återuppliva både märket Meyer-Optik-Görlitz samt åter producera några av de gamla konstruktionerna. Det är därför jag skriver "typ återuppstod" för det är ju ett helt annat företag som egentligen bara utnyttjar namnet och gamla konstruktioner. Inget större fel i det men bara så att det framgår tydligt. De fick god respons och lyckades långt över förväntan på Kickstarter. Under åren så har de startat andra Kickstarterprojekt för att håva in mer pengar och det verkar som de använda nya projekt för att finansiera gamla. I augusti 2018 så tog sagan slut då "net SE" ansökte om konkurs och det är tveksamt om de som stött senare projekt någonsin kommer att få några objektiv. På den tiden Meyer-Optik-Görlitz fanns på marknaden under den analoga foto-eran så betrakades de som billigt skräp. Mycket på grund av kit-optiken Domiplan 50/2,8. De masstillverkades och man undrar om de egentligen hade någon kvalitetskontroll alls. De kunde vara från halvdåliga till urkassa.

Meyer-Optik-Görlitz hittade på många namn för sina objektiv där Trioplan, Telemegor och Domiplan var de mest kända men de hade också ett gäng andra namn: Aristoplan, Aristogmat, Aristostigmat, Diaplan, Doppelanastigmat, Doppelplasmat, Epidon, Euryplan, Helioplan, Kinon Superior, Kinoplasmat, Lydith, Makroplasmat, Megon, Nocturnus, Omin, Orestegon, Orestegor, Oreston, Orestor, Plasmat, Primagon, Primoplan, Primotar, Repro-Plasmat, Satzplasmat, Somnium, Telefogar, Telemegor, Trimagon, Triotar och Veraplan.

 

PA240231.jpg

Meyer-Optik-Görlitz Telemegor 250/5,5 där fokuseringen löper som den vore ny men bländaren funkar inte så det får bli bilder på full öppning. Hade objektivet känts spännande så hade jag öppnat det och lagat bländaren, men det får vara med ändå nu när vi tittar på Meyer-Optik-Görlitz. Bör vara tillverkat 1954 enligt serienumret. Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter.

 

MG250-1-4.jpg

Ännu en optik med lite intressanta bokehbubblor men inte alls i klass med Trioplan.

 

MG250-1-2.jpg

Skarpt? Nej! Bokehringar? Ja!

Slutsatsen blir i skrivande stund att jag måste verkligen använda detta objektiv mer och se vad jag kan få för vackra, eller intressanta, bilder med det. Detta är ännu ett "skräpobjektiv" som har en charm som kan vara värd att forska vidare i. Jag måste ta mig tid att laga bländaren någon gång. Trots att bländaren var trasig så ville jag ändå se om detta objektiv hade något spännande att bjuda på. Jag kanske återkommer till det.

Text och bild: © Thomas Lövgren

2018-10-29