EBC Fujinon-W 35mm f/2,8

EBC Fujinon-W 35mm f/2,8 är en enkel vidvinkeloptik från 1970-talet. Fokuseringen går fortfarande mjukt och fint men bländaren har lite olja på sig så den går segt. Kantfärgen på vissa linselement har börjat släppa lite. Inget mögel och ingen beläggning vad jag kan se i övrigt. Den satt på en Fujica AZ-1 som jag ville ha till vårt museum, och varför inte prova den när vi ändå har den tillgänglig.

P3250536-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

Fuji35-1-2.jpg

Bländare f/2,8 och mittskärpan ser riktigt bra ut. Bokehbollarna visar lite ljusa kanter vilket kan vara en intressant effekt. På nära avstånd så presterar denna optik mycket bra.

 

Fuji35-3-2.jpg

Bländare f/5,6 och skärpan ökar men den fembladiga bländaren börjar skapa pentagoner.

 

Fuji35-4-2.jpg

Bländare f/8 och skärpan ökar ännu mer. Riktigt bra.

Nu visade sig att den inte kunde fokusera på oändligt, så här avbryts testen. Att justera om optiken eller bygga om en adapter är långt mer ansträngning och kostnad än vad denna optik är värd. Och, nej, det är inte styrklacken på bländarringen som bråkar. Den adapter jag använder är ombyggd för att klara styrklackar.

Slutsatsen blir att på nära håll är den riktigt bra. På långa avstånd vet jag inte då den inte fokuserade korrekt. Jag släpper ut tenna test ändå fast den egentligen bara är halv. Någon kanske vill få en fingervisning om denna optik och då vet du i alla fall att den är bra på nära håll.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-04-15