The memory remains

På kvällspromenaden dyker Metallica upp i lurarna med deras "The Memory Remains" och då slår det mig att hur viktigt det är för mig att se till att alla mina bildminnen inte försvinner utan finns kvar till kommande generationer, speciellt bilder på familjen. 

Jag har hittat ett enkelt sätt att hålla ordning på och backa upp mina bilder. Med virus, kraschande hårddiskar och oordning så är det lätt att förlora alla bilder. Det har drabbat två personer nära mig, en förlorade allt pga virus och den andra tappade inte allt men väldigt många bilder pga kraschad hårddisk. Att du ska ha ett bra virusskydd är så självklart att det går jag inte in på här.

Det finns massor av sätt att hålla ordning på sina bilder och att spara dem på trygga sätt. Jag tänker föreslå enkla och mycket väl fungerande sätt som alla kan hantera. 1, Hur du håller ordning på bilderna. 2, Hur du säkert förvarar bilder, dvs backup Det finns program som lagrar och sorterar dina bilder, men så länge som du inte är en bildbyrå utan en vanlig användare så har jag ett enkelt sätt som är helt gratis.

Skapa en mapp på din hårddisk som heter "Bilder", sedan under det så skapar du mappar för varje år, t ex 2017, 2018. Under dessa mappar skapar du mappar som heter "1 Januari", "2 Februari" och så vidare. Siffran före är för att du ska få dem kronologiskt annars sorterar datorn alfabetiskt och då kommer månaderna inte i ordning. Sedan kan du skapa mappar under det om du vill, tex om du varit på resa och villa samla dessa bilder i en egen mapp. Detta gör det lätt att hitta Har du två hårddiskar så använd den som inte innehåller operativsystemet. Ifall du behöver installera om operativsystemet så måste du ofta formatera om hårddisken som operativsystemet ligger på. Det är bättre använda ett separat bibliotek än att använda Windows eller Macs egna "Mina bilder" därför att om operativsystemet dör och du bara har en hårddisk så kan du sätta in den hårddisken i annan dator och lätt hitta igen och rädda dina bilder. Ja, det går att hitta igen "Mina bilder" också men det kräver betydligt mer datakunskap.

Att ha minst två bärbara hårddiskar är en av de bästa lösningar du kan hitta. För att förklara kort och enkelt. Kopiera alla dina bilder till båda hårddiskarna, sedan förvarar du en av dem någon annanstans än hemma, På jobbet, hos föräldrar, barn, var som helst men inte hemma. Backa upp regelbundet, hur ofta beror helt på hur mycket du fotograferar. Och kopiera då över till den hårddisk du har hemma och ta med den och byt ut den uppdaterade mot den du har någon annanstans än hemma. Ha aldrig båda hemma. Om det brinner då så är allt borta. Ett hus kan byggas upp men dina bilder får du aldrig igen. Vill du vara riktigt säker så ha en tredje hårddisk ytterligare någonstans, kanske i bankfack. Denna kan du uppdatera mer sällan, kanske en gång per år.

Jag hoppas att dessa enkla tips ska kunna vara till hjälp för dig.

Text: © Thomas Lövgren