Redigering

Det finns oändligt många sätt att redigera en bild på. Dels självklart beroende på hur du vill ha slutbilden och dels beroende på vilket program du använder, men också vilket väg du går i just det programmet. Du kan åstadkomma samma resultat på flera olika sätt i Photoshop. Jag tänkte visa några steg hur jag gått tillväga för att uppnå den bild som jag ville ha. Mest som inspiration för dig att redigera mera så du kan få dina bilder mer som du vill ha dem. Nu kanske det låter avancerat med alla dessa steg för en så pass enkel bild men i verkligheten så tar allt detta som jag beskriver här nedanför inte många minuter att göra. Nu blir det en massa småjusteringar men jag visar de stora stegen i redigeringen.

DSCF0461uw.jpg

Vi börjar med slutresultatet. Så här ville jag ha denna bild. Nu ska vi se hur jag tog mig dit.

 

oredigerad.jpg

Här är bilden helt oredigerad. Första frågan blir om bilden är värd att lägga ner jobb på överhuvudtaget. Här blir svaret ja, jag skulle vilja göra något av denna bild. Mest för att jag gillar ödehus men också för att jag tydligen har många förfäder från denna by. Nu är frågan om vilken väg jag ska ta. Ska jag göra den i färg eller svartvit? Det beslutet kan jag egentligen ta allra sist. Vill jag ha en desatuerad bild eller vill jag ha den klatschig? Hur mycket vill jag beskära?

 

rättprop.jpg

Hela huset är snett och vint. Det är enkelt att luta till bilden men jag går lite längre och rätar upp alla linjer lite med hjälp av stödlinjer i "omforma", en funktion som finns i de lfesta program idag. Eftersom bilden är tagen på vidvinkel då jag inte kunda backa längre bakåt utan att sätta rumpan i hästhagens elstängsel, så blir linjerna på huset lite störtande då kameran lutades lite uppåt. När man justerar linjerna så kan man oftast inte justera dem helt raka då man förväntar sig lite störtande linjer på ett hus när man titta upp på det, men i detta fall så ser raka linjer ändå rätt bra ut så jag kör på det. Det ger en ganska skön impact i bilden om den är helt pang på, rakt fram, spikrak. Bilden är förresten tagen på 32mm med en GFX 100, en bildvinkel som motsvarar 25mm på fullformatssensor. Här ser du bilden upprätad.

 

Fixatak.jpg

Jag justerar färgerna lite. Jag ökar färgintensiteten något och varmar upp. Jag påverkar fasaden lokalt med lite "Ta bort dis" och ökad klarhet. Med lokalt så menar jag att jag ändrar endast den delen av bilden genom att markera endast det området som jag vill påverka. Det görs på lite olika sätt beroende på programvara. Egentligen gillar jag Capture One bäst men på denna bild använde jag Lightroom och där finns något som kallas justeringspensel. Med den så målar jag fasaden med justeringspenseln och sedan justerar jag de parametrar som jag vill påverka. Nu ser allt bra utom taket som tar alldeles för mycket uppmärksamhet, vilket måste åtgärdas.

 

Exportsompsd.jpg

Jag drar ner färgintensiteten lokalt på taket. Nu är det dags att ta över bilden till Photoshop. Jag kan göra det direkt i Lightroom men jag väljer att spara den som en psd-fil med Adobe-färg och 16 bitar, det gör att jag kan göra en mer "avancerad" bild om jag skulle vilja senare. Jag kommer att gör en del justeringar i Photoshop och sedan spara den som en psd igen och behålla den ifall jag vill återkomma till den senare men jag sparar också ner den till en vanlig jpg med sRGB färgprofil som jag sedan använder på nätet.

 

bort.jpg

Detta måste jag trolla bort i Photoshop. Ett hustak till vänster, elstängslet, saker som stör i högra fönstrena, eluttag på fasaden, elledningarna och elskåpet. Allt detta stör, och påverkar betraktaren att kunna ta till sig själva huset.

 

borta2.jpg

Och vips så är allt som jag ville få bort nu borta. Det mesta fixat med smart lagningspensel. 

 

Enhance.jpeg

Nu tar jag in den i Luminar 4 och använder Ai Enhance för att få lite mer impact i bilden.

 

DSCF0461uw.jpg

Sista steget blev att byta himmel till något lite mer spännande än nästan bara vitt. Det får inte bli så dramatisk himmel så att den tar över fokus från huset utan mer att himlen liksom ramar in huset. Denna bild är klickbar för att se bilden i högre upplösning.

Nu känner jag mig klar med denna bild. Om du gillar den eller inte är upp till ditt tycke och smak. Den ser nu ut som jag ville ha den. Det var inte en viktig bild, men ändå en bild som jag ville ha på detta sätt. Se helheten först, det är så man ska se en bild, men jag förstår att pixelpeepers nu kommer att leta spår efter redigering och de kommer nog att hitta det, detta då jag inte ville lägga ner mer tid på denna bild. För vissa kommer denna redigering att verka komplicerad och för andra en baggis. Personligen så har jag gjort hundratals liknande så det tar inte många minuter att göra denna typ av redigering. Det går att göra bättre och noggrannare men då tar det mycket mer tid. Det svåra med redigering är att känna att bilden är "good enough".

Bild och text: © Thomas Lövgren

2020-07-09