SMC Pentax-M 28mm f/3,5

En ganska ordinär vidvinkeloptik från 70-80-talet, eller är den så ordinär?

PK28k.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

PK28-3,5-1-2.jpg

Bländare f/3,5. Hahaha, vad ska man säga, det här är ju riktigt bra. Tänk nu på att detta är taget på mellanformat så lite vinjettering är att vänta från en vidvinkel. Denna lilla enkla optik tecknar nästan ut mellanformat på full öppning. Kul! Beskär man ner den till fullformat så ser det mycket bra ut. Inte perfekt kanske men långt, långt bättre än förväntat.

 

PK28-3,5-2-2.jpg

Bländare f/8 och mittskärpan blir bättre men framförallt kantskärpan förbättras. Riktigt bra och inte alls långt ifrån att teckna ut mellanformat, inte för att det varken förväntas eller är nödvändigt, men kul att pressa objektiven förbi det som de har konstruerats för och denna optik får med beröm godkänt.

 

PK28i-1-2.jpg

Bländare f/3,5. Vilken upplösning denna lilla, billiga optik har! Skärpan är ställd på loggan och den är knivskarp. Det trodde jag aldrig om en sån här optik. Vilken härlig överraskning!

 

PK28i-2-2.jpg

Bländare f/8 och skärpan blir självklart ännu bättre. 

Slutsatsen blir att detta var en stor överraskning. Jag har tidigare provat andra SMC Pentax-M-objektiv och de har varit halvhyfsade men denna är ju rikigt bra! Jag kommer inte att använda den på GFX men jag skulle absolut kunna tänka mig att använda den på en fullformatskamera, och det är ju det som den är byggd för. Snyggt jobbat Pentax!

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-03-27