Carl Zeiss Planar 35mm f/3,5

Här har vi en gammal vidvinkel till Contax mätsökarkameror. Det lanserades 1954 och har 5 linselement i 4 grupper. Filterdiametern är 40,5mm. Objektivet är väldigt platt när det sitter på kameran men det har linselement som sticker in en bit i kameran.

P1010477.jpg

Här har jag satt objektivet på en Fujifilm GFX 100S via en adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

CZ35w-1.jpg

Bländare f/3,5. Bra skärpa i mitten redan från full öppning men sedan faller skärpan snabbt ut mot kanterna. Vi ser också en del problem med koma. Att den bevisligen inte tecknar ut mellanformat är oviktigt och det får vi se förbi.

 

CZ35w-2a.jpg

Bländare f/5,6. Nu tecknar den ut ungefär ytan som en APS-C-sensor.

 

CZ35w-3.jpg

Bländare f/8. Nu tecknar den nästan ut fullformat. Bra mittskärpa, sämre kantskärpa.

 

CZ3535iw-1.jpg

Bländare f/3,5. Helt okej mittskärpa, ovanligt nog för en så gammal optik och på full öppning.

 

CZ3535iw-2.jpg

Bländare f/5,6. Lite sämre än full öppning och det beror med all sannolikhet på fokusshift.

 

CZ3535iw-3.jpg

Bländare f/8. Ytterligare lite sämre än full öppning och det beror med all sannolikhet på fokusshift. Går att fokusera om men jag vill inte lägga mer tid på denna optik.

 

CZ35w.jpg

Bländare f/3,5. Jag och barnbarnen ordnade en demonstration till stöd för Ukraina med Mandalorian i spetsen. Denna bild hör inte till de normala testbilder jag tar men passade på att se hur den kan prestera på närbilder med mellanring. Inte så tokigt bildresultat med tanke på ålder och så. 

 

CZ35w-2.jpg

Bländare f/8. Helt okej skärpa, men ser man till dess ålder så är det fantastiskt bra skärpa.

Som du märker så tar jag inte testbilder på bländare f/11 längre, då det i stort sett alltid börjar på att bli problem med diffraktion vid f/11 eller mindre bländaröppning. 

Slutsatsen blir att denna optik presterar riktigt bra för sin ålder. Den är 68 år gammal i skrivande stund. Optiken är väldigt kompakt när den sitter på en kamera då större delen av linspaketet ligger innanför fattningen. Den har god mittskärpa men sämre kantskärpa. Bländarringen är liten och sitter besvärligt till så den är lite knölig att använda.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2022-04-14