Novoflex 400mm f/5,6

Novoflex grundades 1948 i Tyskland av Karl Müller Jr. 1949 började de tillverka spegelreflex-tillsatser för Leica. 1956 lanserade de första versionen av teleobjektiv med snabbfokusering, liknande det som vi ska testa här. Jag gissar att vårt objektiv är från 60-talet någon gång.

PA260001.jpg

Här har jag satt objektivet på en Fujifilm GFX 100S via en adapter. Alla testbilder är beskurna ner till småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag,

 

PA260003.jpg

PA260004.jpg

PA260005.jpg

PA260002.jpg

 

Novoflex400-1w.jpg

Bländare f/5,6. Nu på vintern har vi lite dåligt med ljus här uppe. För att undvika skakningsoskärpa så använder jag stabilt stativ, elektronisk slutare, självutlösare och tar flera exponeringar. Så gör jag i och för sig alltid, men här kändes det nödvändigt att berätta om det då ljuset var så pass svagt och objektivet har en stor förstoring. Mittskärpan är rätt okej ändå. Mycket bättre än jag förväntat mig, men skulle inte kalla resultatet för bra. Däremot kantskärpan är riktigt dålig och då har jag ändå beskurit ner bilden till fullformat, vilket är vad objektivet är byggt för. Ser en del kromatisk aberration.

 

Novoflex400-2w.jpg

Bländare f/8. Lite mindre dålig kantskärpa. Lite mindre kromatisk aberration. Mittskärpan mikrosnäppet sämre, borde inte vara skakningsoskärpa men det är möjligt. Nästa steg blir det att öka ISO.

 

Novoflex400-3w.jpg

Bländare f/11. Mittskärpan inte direkt bättre än vid full öppning och kantskärpan inte heller så mycket bättre. Det höga ISO 1000 ger brus i bilden så det är svårt att avgöra.

Slutsatsen blir att detta objektiv var mycket bra för sin tid. I dagens läge så är det inget att använda på en modern kamera. Mittskärpan är rätt okej från full öppning. Bländar du ner så är det mest minskad kromatisk aberration som du vinner. Jag hade helst testat detta objektiv en solig sommardag men nu är det som det är. Jag var nyfiken om det kunde prestera alls innan jag placerar objektivet i vårt museum.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2022-10-24