Minolta PE 200mm f/4,5

En osexig, ointressant, otymplig, oljusstark, odyr, opopulär optik från Minolta. Som norrlänning har man rätt att sätta o framför alla ord om man nu känner för det. Eftersom inledningen är negativ så vet du redan nu att detta objektiv i slutänden är faktiskt bra. Verkar vara tillverkat 1967.

P4260243-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

MPE200-1-2.jpg

Bländare f/4,5. Faktiskt riktigt bra. Skulle säga att den är klart bättre än andra objektiv från samma era. Bra skärpa ända ut i kanterna, och det även på mellanformat som detta är taget med. Det är imponerande för en 52 år gammal japansk optik. Självklart om jag skulle jämföra med Fujinon GF 250/4 så har inte Minoltan ha en minsta chans.

 

MPE200-2-2.jpg

Bländare f/8. Mycket bra skärpa.

 

MPE200-3-2.jpg

Bländare f/11. Mycket bra skärpa.

 

 

MPE200-4-2.jpg

Bländare f/4,5. Helt klart är denna optik bättre på långa avstånd än på max närgräns. Inget unikt för ett sådant tele, det är ofta så. Skärpan är inte bra på denna bild.

 

MPE200-5-2.jpg

Bländare f/8. Bättre skärpa men man ser moiré i svarvmöstret och det avslöjar verkligen bristen på upplösning i objektivet.

 

MPE200-6-2.jpg

Bländare f/11. Okej skärpa men irriterande hexagoner.

Slutsatsen blir både ris och ros. En medarbetare har haft denna optik på en hylla i sitt kontot i många år. Varken han eller någon annan har ens funderat på att använda den då den känts för tråkig helt enkelt. Jag tänkte den skulle få en chans och testade den. Optiken är faktiskt riktigt bra, förvånansvärt bra med tanke på hur enkel optik det är. Kul att den tecknade ut mellanformat utan större ansträngning. På nära avstånd var den inte bra men en sån här optik används ändå mer på långa avstånd. Man bör använda det inbyggda motljusskyddet då den inte hanterar motljus så bra. Vilket också är ett vanligt problem på äldre objektiv. Antireflexbehandlingar var inte så avancerade på den tiden. Har du ett sånt objektiv så använd det. Värdet ligger från 100kr upp till 1000kr och det är rimligt att betala kring 200-400kr.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-05-17