Yashica ML 15mm f/2,8

De flesta av Yashicas ML-objektiv håller mycket hög optisk kvalitet. Ja, även en hög mekanisk kvalitet. Nu ska vi ta en titt på en av deras dyrare objektiv, en 15mm Fish-eye med ljusstyrka f/2,8. Dessa ligger väl digt högt i pris på marknaden idag. De flesta ligger kring 6000kr. Finns från 4000kr upp till 11000kr på eBay i skrivande stund. Är optiken värd de summorna? Vi får nu se.

P1010009-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX 100 via en Kipon adapter. Alla testbilder är beskurna till småbild/fullformat. Detta då optiken inte alls tecknar ut mellanformat, vilket inte heller är att förvänta sig. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

ML15uw-1.jpg

Bländare f/2,8. Mittskärpan är rätt okej även om det är lite kontrastlöst. Kantskärpan är obefintlig. Dessutom en hel del kromatisk aberration. Det mörka du ser till höger på kanten är jag som inte backat undan tillräckligt.

 

ML15uw-2.jpg

Bländare f/4. Snäppet bättre på alla punkter än full öppning men känns ännu inte helt bra.

 

ML15uw-3.jpg

Bländare f/5,6. Nu märker man skillnad till det bättre. Kantskärpan lider lite fortfarande.

 

ML15uw-4.jpg

Bländare f/8. Ytterligare bättre men den kromatiska aberrationen hänger kvar. Här är resultatet typ okej skulle jag säga. Något kontraslöst resultat fortfarande.

 

ML15uw-5.jpg

Bländare f/11. Kantskärpan ytterligare bättre men jag skulle inte kalla den bra. Nu kommer också diffraktionen vilket förstör. Den bristfälliga kantskärpan kan möjligtvis bero lite på hur denna optik lirar med sensorn i GFX. Kraftiga vidvinklar för småbild kan ibland ha lite problem med den. 

 

ML15-6.jpg

Bländare f/2,8. Här lämnar vi kantskärpan bakom oss och titta på mittskärpan vid kort avstånd tilsammans med bokeh. Skärpan är ändå rätt bra även om det känns lite kontrastlöst. 

 

ML15-7.jpg

Bländare f/4. Okej skärpa men moirémönstren pekar på att optikens upplösning inte alls räcker för kameras höga upplösning. Optiken skulle kanske duga till för en 24MP-sensor.

 

ML15-8.jpg

Bländare f/5,6. Okej skärpa men mycket moiré.

 

ML15-9.jpg

Bländare f/8. Okej skärpa men mycket moiré.

 

ML15-10.jpg

Bländare f/11. Okej skärpa men difraktionen gör det hela sämre nu.

Slutsatsen blir att denna optik är alldeles för dyr på marknanden för vad den kan prestera. Kantskärpan blir aldrig bra. Även om kromatisk aberration är rätt lätt att trolla bort så fanns det gott om detta problem. Optiken skulle kanske duga till för en 24MP-sensor men på en modern högupplöst kamera så gör den ett dåligt jobb. 

Bild och text: © Thomas Lövgren

2020-12-01