• Test: Nikon Nikkor Z 14-30/4 S

  Test

  Nu släpper vi vårt test på Nikon Nikkor Z 14-30/4 S. Mats har nu testat alla hittils släppta Nikkor Z objektiv och alla har fått stämpeln toppklass.

  Mats skriver: Nikon kompletterar sitt växande sortiment av objektiv i Z-serien med en ultravidvinkelzoom. Nikon Z 14-30 är lätt och kompakt, men samtidigt påkostad både vad gäller optik och design. Autofokus sker med en tyst och snabb stegmotor. Den är tillverkat av både metall och plastmaterial med godkänd känsla i zoom- och fokusreglagen. Objektivet är skyddat mot damm och fukt genom strategiskt placerade tätningar runt om konstruktionen. Fluorbehandlad frontlins verkar fukt- och smutsavstötande.

  Läs hela testet här: Nikon Nikkor Z 14-30/4 S

 • Drönarsöndag: Hovering

  Vi var några och fotograferade längs kusten för en tid sedan. Det blev en härlig solnedgång den kvällen och jag tänkte även ta några bilder med drönaren. När den hängde där i luften innan avfärd så gav den ett intressant mönster i vattnet nedanför.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4 R LM WR, f/11, 1/60s och ISO 160.

  Klicka här för att se större bild >>

  Denna söndag blev det lite annorlunda då bilden var på en drönare och inte av en drönare. Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: P1000

  Månen tagen på motsvarande 3000mm!

  Nikon P1000 är en ovanlig kamera, den har ett hisnande omfång som på fullformat motsvarar 24-3000mm. Bildresultatet är i kompaktkameranivå men zoomomfånget är imponerande.

  Bilden är tagen med Nikon P1000 på motsvarande 3000mm, korrekt brännvidd är 539mm. 1/200s, f/8 och ISO 400. Jag använde stativ på denna bild. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • Tävling: Sommartävling 2019

  Vi vill påminna om sommartävlingen 2019 med temat Sverige och en fri tolkning av temat för dig som fotograf och tävlande. Läs igenom reglerna och se till att vara med så har du chansen att vinna bland priser värde ca 45000:- för de tre som tar sig till pallplats. Lycka till och välkommen att tävla!

  Temat är Sverige och det är fri tolkning av temat. Man får delta med ett (1) bidrag per tävlande. Du måste ha tagit bilden själv. Fri efterbearbetning men alla delar av bilden måste vara delar av dina egna bilder. Bidraget skickas in per mail till blogg@cyberphoto.se som JPG och minst 1024 pixlar bredd samt max 3 MB i filstorlek. Bilden ska BIFOGAS i mailet, ej länkas till molnfunktion eller komprimeras. Bidrag som inte uppfyller detta raderas. Vi förbehåller oss endast rätten att presentera bidraget i samband med tävlingen, inget annat. Inga bidrag delas till tredje part. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas och släkt, familj samt nära vänner till medarbetare på Sony eller CyberPhoto får ej delta. Förstapris är ett Sony A7 III kamerahus, andrapris ett A6500 kamerahus och som tredjepris vinner man en Sony RX100 VI. Totalt värde ca 45000kr.  Tävlingsperiod 1 maj - 31 juli 2019.

 • GFX 100? Jodå!

  Jag vet exakt vad som kommer att hända. Jag vet exakt hur det kommer att gå.

  Jag minns vad som hände 2017. Jag råkade prova GFX 50S. Den spöade allt. Jobbigt. Jag älskade att fotografera med Leica M, den var liten och smidig med små objektiv. Men GFX med sin mäktiga sensor fullständigt krossade den lilla Leican till både upplösning och dynamik. Det gjorde ont. Ett nytt kapitel började.

  Sedan dess har jag släpat GFX runt världen, i vått och torrt. Jag minns sist jag var i Tokyo att efter en hel dags vandring skulle jag gärna ha släppt kameran i närmaste soptunna men efter att ha sett bilderna i datorn på kvällen så fick den följa med ut även nästa dag. Och nästa. Och nästa. Jag hade med en mycket mindre kamerautrustning också men den var "bara" fullformat. Den användes aldrig. 

  Jag vet exakt vad som kommer att hända. Jag vet exakt hur det kommer att gå.

  Jag kommer att testa GFX 100 och jag kommer att inse att den är mycket bättre än GFX 50S. Sedan kommer att jag släpa runt en ännu tyngre kamera. Jag får helt enkelt träna upp mig lite så att jag orkar. Jag vill inte ge avkall på bildkvalitet bara för att något annat är bekvämare att bära.

  Den är dessutom billig. Ja, du läste rätt. Det är mycket pengar, men när närmaste konkurrent kostar typ tredubbla priset och har inte bildstabilisering och kan inte filma. Jag har ingen sommarstuga, ingen båt, ingen motorcykel, ingen husvagn men jag ska ha en GFX 100.

  Bilden du ser på GFX är tagen en extremt regnig dag på Färöarna.

  /Thomas

 • Fujifilm GFX 100

  Nyhet

  Nu släpper Fujifilm officiellt specifikationer och pris på Fujifilm GFX 100. Den har en mellanformatssensor på hela 102MP.

  När Fujifilm visade denna kamera för första gången blev många förvånade över att Fujifilm även byggt in en respektingivande teknik för filmning. Den kommer att filma i 4K 30p i 10bit 4:2:2 externt och 10bit 4:2:0 internt vilket tillsammans med mellanformatssensorn och Fujifilms färghantering kan bli riktigt bra. Det går att filma i H.265/HEVC codec och med F-log som ger betydligt bättre dynamiskt omfång. HLG ,Hybrid Log Gamma, finns för att filma i HDR utan några problem tack vare den kraftfulla processorn X-processor 4.

  En stor fördel med GFX 100 jämfört med GFX 50S/50R är att den har inbyggd, 5-axlad sensorbaserad bildstabilisering som gör det möjligt att hålla stilla med upp till 5,5 längre slutartider vilket underlättar handhållen fotografering. Kameran är tillverkad i magnesium och är vädertätad. Det inbyggda batterigreppet tar två likadana batterier från GFX 50 och trots att kameran har IBIS och en mycket större sensor väger den endast 60g mer än en Canon 1DX Mark II.

  Första leverans kommer i slutet av juni och priset hamnar på 123.990:-

  Läs mer om kameran här: Fujifilm GFX 100

 • Fotohistoria: Bolta

  Bolta gjorde sig kända för att bygga riktigt små kameror och senare bytte de namn till Photavit.

  Johann Bolten grundade Bolta GmbH i Nürnberg 1921. Han emigrerade sedan till USA där han grundade en andra fabrik. Den tyska fabriken började producera kameror 1935, och 1937 döpte han om företaget till Photavit-Werk GmbH. De tillverkade Boltavit and Photavit från 1936 till 1957. De tidiga modellerna använda en operforerad 35mm film med pappersbaksida, liknande 120-film. Den kallades Bolta film. 1946 återvände Johann Bolten till Tyskland för att åter starta upp sitt tyska företag efter kriget.

  Den kamera du ser på bilden är en Boltavit II och det framgår inte på bilderna hur otroligt liten kameran är men kamerahöljet är lägre än en 135-film, så de är verkligen pyttesmå. Objektivet på denna kamera är en Friedrich Corygon f/4,5. Brännvidden anges inte men torde vara 40mm. Negativformatet var 25x25mm. Denna modell fanns även med en annan optik, Meyer Görlitz Trioplan 40mm f/2,9 och eftersom den har antireflexbehandling så är det troligast att den är tillverkad efter andra världskriget.

  1936 Boltavit med externa gångjärn
  1937 Photavit
  1937 Boltavit II med interna gångjärn
  1938 Photavit I
  1938 Photavit II
  1946 Photavit III
  1948 Photavit 828
  1948 Photavit IV, annonserades som världens minsta 35mm kamera
  1951 Photavit V
  1952 Photina I
  1952 Photina II
  1952 Photavit Photina (aka Sears Tower Rediflex II)
  1954 Photavit Photina Reflex II, såldes även som OGA-Reflex
  1954 Photavit Photina Reflex III, såldes även som Sears Tower Reflex 30
  1955 Photina III
  1956 Photavit 36, använde vanlig 135-film
  1958 Photavit 36 Automatic, använde vanlig 135-film
  1958 Photavit 36B, använde vanlig 135-film
  1972 Photavit Super-8 S800 namnet dyker upp på en Chinon-tillverkad smalfilmskamera

  Det verkar som de la ner kameratillverkningen kring 1958. Deras kameror ligger högt i pris då de är rätt sällsynta på marknaden.

  Du kan se fem bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Tack till Wytze van Kammen på wish-4-leica för bilderna.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Peak design lanserar!

  Nyhet

  Peak design lanserar nu sitt första stativ, Travel Tripod. Ett resestativ som har ett nytänkande från botten och upp med många smarta funktioner som gör ditt resande mycket lättare.

  Peak Design har hållt på bygga detta stativ i över fyra år och vi kan förstå varför det tagit så lång tid. Allt är igenomtänkt på ett modernt och snyggt sätt, allt från fötterna till toppen har en klar tanke bakom sig. Hela stativet är byggt för att vara så litet som möjligt och det har dom helt klart lyckats med, stativet är nästan hälften så tjockt som ett vanligt resestativ är ihopfällt. Detta gör att stativet får plats i flaskhållare som finns på de flesta ryggsäckar, och självklart på Peak Designs egna ryggsäckar.

  Huvudet är helt omdesignat i jämförelse med en vanlig kulled, du har en pelar med en kula på och sedan ett huvud som mjukt rör sig över kulan. Huvudet är designat så att när du fäller ned kulleden så rymms det mellan benen och tar minimal plats vilket i jämförelse med vanliga resestativ är både smidigt och framför allt snabbt då alla resestativ kräver dig att vända benen mot kulleden för att den ska bli så liten som möjligt. Tiden det tar att ta upp och ned stativet jämfört ett annat resestativ är riktigt stor.

  Benen är också designad för att vara så smidiga och snabba som möjligt att ta upp och ned, stativet använder fliplås för att lossa benen. Låsen är designade så dom nästan överlappar varandra och det gör det möjligt att öppna alla fliplås samtidigt och benen faller ut snabbt och konsist. Du stänger sedan låset i den längd du vill ha och snabbt har du satt upp ditt stativ istället för att behöva vända på benen, sänka mittpelaren och sedan börja fälla ut benen. Helt klart en smidig design som kommer uppskattas av alla resande fotografer.

  Stativet kommer i två prisklasser, ett billigare i aluminium och ett dyrare i kolfiber. Svenskt pris finns ej tillgängligt ännu men uppdateras så fort vi får det.

  Peak Design säger att första leverans kommer i början av december och tillgången kommer att vara starkt begränsad på grund av många beställningar, så se till att boka ditt exemplar redan nu!

  Boka här:
  Peak Design Travel Tripod kolfiber
  Peak Design Travel Tripod aluminium

 • Olympus lanserar Tough!

  Nyhet

  Olympus tough har varit det självklara valet när det kommer till vatten och stötåliga kompaktkameror och nu lanserar de en ny version TG-6.

  Olympus TG-6 är uppföljaren på den otroligt populära TG-5. Det som gör Tough serien så populär och unik är att den har allt man någonsin kan behöva i en kompaktkamera. Den är vattentät, stöttålig, 8x zoom, makroläge och en ljusstark optik på bländare f/2.0. Det finns även en del tillbehör du kan köpa till som dykhus vilket klarar djup ned till 45m, fisheyekonverter för ett bredare omfång, objektivring för ännu bättre skydd mot objektivet och en blixtdiffusor för mjukare blixt.

  Nya TG-6 använder samma bildprocessor som E-M1X vilket bidrar till bättre upplösning och mindre brus. Den har nu en ny digital telekonverter som ger upp till 8x zoom instället för 4x på förra modellen. Antireflexbehandlingen på glaset i sensorn minskar nu spök- och ströljuseffekter i bilderna. TG-6 har även fått en ny LCD-skärm på hela 10,4 miljoner punkter, vilket är betydligt mycket bättre än de flesta nya kameror på marknaden.

  Kameran har ett variabelt makroläge som gör det möjligt att fokusera upp till 7x med en närgräns på endast 1cm vilket gör att du kan ta fina makrobilder med en liten, smidig kompaktkamera. I makroläget har du även en ny funktion, fokusstacking vilket gör det möjligt att ta 3-10 bilder som kameran sedan sätter ihop till en bild för att skapa en skarpare bild.

  Första leverans kommer i sista veckan av juni och kommer vara i begränsat antal så vänta inte med att boka till exemplar! Kameran finns i både röd och svart.

  Läs mer och boka här: Olympus Tough TG-6 Röd

 • Test: Panasonic Lumix DC-FZ1000 II

  Test

  Nu släpper vi vårt test på uppföljaren av Panasonics populära FZ1000. En hybridkamera som tar bra bilder, är kompakt och har lång zoom. Denna kamera passar perfekt till dig som vill ha en kamera som klarar det mesta på en hög nivå utan att vara för klumpig eller dyr.

  Mats skriver: Kameran känns nästan som gjuten för handen och det finns inget jag kan klaga på när det gäller ergonomin. Greppet är faktiskt större och bättre format än hos många systemkameror. I FZ1000 II sitter det en 1-tums sensor, som bland annat innebär att bildkvaliteten är bättre jämfört med liknande lågzoomskameror som har en mindre sensor. På videosidan  ligger FZ1000 II steget före många av sina konkurrenter, med fler filmanpassade funktioner och större möjligheter för den flitige hobbyfilmaren.

  Läs hela testet här: Panasonic Lumix DC-FZ1000 II test