• Test: Nikon Nikkor Z DX 16-50/3,5-6,3 VR

  Test

  Nu har vi testat Nikon Nikkor Z DX 16-50/3,5-6,3 VR och Mats är mycket imponerad över hur bra detta objektiv presterar med tanke på att det är ett superkompakt kitobjektiv som tecknar ut till en APS-C sensor.

  Mats skriver: Jag hade aboslut inga förväntningar på bildkvaliteten i denna lilla normalzoom, men man ska aldrig sluta förvånas. Till större del av bilden är skärpan otroligt bra för att vara en enkel kitzoom av standardmodell, och bildvaliteten ser faktiskt mer ut att komma från en dyrare normalzoom med högre ljusstyrka. 

  Läs hela testet här: Nikon Nikkor Z DX 16-50/3,5-6,3 VR test

 • Fotohistoria: Oheliga kameror

  Det känns obehagligt för en inbiten Canonfotograf att använda en Canon systemkamera som inte alls är tillverkad av Canon. Det känns obehagligt för en inbiten Nikonfotograf att använda en Nikon systemkamera som inte alls är tillverkad av Nikon. Det känns obehagligt för en inbiten Olympusfotograf att använda en Olympus systemkamera som inte alls är tillverkad av Olympus. Alla dessa är Cosinakameror och de såldes ofta med Cosinatillverkade objektiv i kit.

  Canon T60, Nikon FM10, Nikon FE10 och Olympus OM2000 är alla tillverkade av Cosina. Detta var bland de sista analoga kamerorna med manuell fokus från dessa tillverkare. Cosina tillverkade även spegelreflexmodeller till Vivitar, Yashica, Porst, Carena, Argus, Voigtländer, Rollei, Revue, Petri, Ricoh, Revue, Chinon, Lumiére och Phoenix. 

  Canon T60 lanserades 1990, vilket var tre år efter att Canon lanserat sitt EOS-system. T60 hade Canon FD-fattning. Denna kamera fanns enbart för export och såldes aldrig i Japan. Den hade tidsautomatik och helt manuell.

  Nikon FM10 lanserades 1995 och finns fortfarande med i Nikons sortiment i skrivande stund 2019. Denna modell var avsedd för den fattigare delen av den asiatiska marknaden men den fanns tillgänglig även i västra delen av världen. Helt manuell och helt mekanisk. Den har Nikon F-fattning.

  Nikon FE10 lanserades 1996 och slutade annsonseras 2003 och sista lagren beräknas ha tagit slut 2006. Den har Nikon F-fattning. Den hade tidsautomatik och hekt manuell.

  Olympux OM2000 lanserades 1997. Den hade Olympus OM-fattning. Den var helt manuell och helt mekanisk. Fanns endast i antracitgrå. Den hade möjlighet till spotmätning vilket var lite unikt för en Cosinatillverkad kamera.

  Dessa kameror var egentligen inte värdiga att bära de namn som de bar. Även om kamerorna fungerade okej så var känslan och kvalitetsnivån långt under vad man kunde förvänta av en Canon, Nikon eller Olympus.

  Du kan se 18 bilder av kamerorna här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Infonsdag: Förgrund för perspektiv

  Det finns oändligt många exempel på när en förgrund gör en bild bättre. Ibland för att avgöra storleken av något. Ibland för att det ger ett djup i bilden. Ibland bara för att det helt enkelt blir bättre. Underskatta inte en bra förgrund.

  En förgrund kan vara på 15cm avstånd, eller 15dm, eller 15m, eller 687m, eller vad som helst därimellan eller mer. Utmaningen blir att få ett tillräckligt stort skärpedjup. 

  Första bilden du ser här ovanför är ett exempel där förgrunden får en överordnad betydelse då den ligger i mitten och då självklart bidrar till intrycket. 

  Andra bilden du ser här ovanför är ett exempel där förgrunden får en underordnad betydelse då den ligger i kanten men som ändå bidrar till intrycket. 

  Den bild du ser på norrskenet är tagen med Sony A7R III + Sigma 14/1,8 DG HSM, f/1,8, 4s och ISO 1600. Klicka här för att se större bild >>

  Den bild du ser på vågen är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR, 36mm, f/8, 1/1000s och ISO 100. Klicka här för att se större bild >>

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Tips på hur du fotograferar människans bästa vän!

  Människans bästa vän är både kul och tacksam att fotografera. Men att ta bra bilder på hundar är inte lätt. Jasmin Hummer, expert på att fotografera djur, delar med sig av några av sina bästa tips på hur man lyckas. 

  Hund3_blogg.jpg

  Tips 1: Brännvidd och perspektiv
  I princip alla slags brännvidder kan användas när man fotograferar hundar. En telezoom, som Tamron SP 70-200mm G2, är idealisk för action och porträttbilder. Inställd på 200mm och full bländare frilägger den huvudmotivet fantastiskt fint mot bakgrunden. När man märker att hunden är avslappnad kan man byta till en kortare brännvidd, som 35mm, för att även få med omgivningen i bilden. Bilden är tagen med Tamron AF SP 35/1,8 Di VC USD

  Hund5_blogg.jpg

  Tips 2: Action är bra men det är även de små rörelserna
  Hundar i full galopp är alltid iögonfallande. Men sådana actionbilder är ganska svåra att ta och ofta fängslas betraktaren lika mycket av små rörelser. T.ex. en försiktigt upphöjd tass och en fokuserad blick under en långsam promenad, en hund som tar en godbit eller inbjuder dig att leka. Dessa är ögonblick som kommer naturligt och som trots ett lugnare tempo förmedlar massor av känslor. Bilden är tagen med Tamron AF SP 70-200/2,8 Di VC USD G2

  Hund6_blogg.jpg

  Tips 3: Fånga hundens intresse
  Det är viktigt att inte hunden tappar intresset och börjar stirra tomt rakt ut i luften. För att hindra det, introducera något som känns spännande. Som en leksak eller några godbitar i din hand. Och jobba riktigt snabbt! Om du vill att hunden ska titta i en särskild riktning, kasta en sten ditåt och ta bilden när blicken följer rörelsen. Bilden är tagen med Tamron AF SP 70-200/2,8 Di VC USD G2

  Hund1_blogg.jpg

  Tips 4: Använd rekvisita – men sparsamt
  Rekvisita, alltså tillbehör i bilden, ser ofta malplacerade ut i djurbilder. Så använd dem sparsamt och med eftertanke. Men något som funkar bra och inte ser fånigt ut är filtar på vintern. De kan hjälpa till att ge riktigt fina bilder – våra fyrfotade vänner ser så bedårande ut när de myser under en filt! Bilden är tagen med Tamron AF SP 70-200/2,8 Di VC USD G2

  Hund4_blogg.jpg

  Tips 5: Hunden i ett landskap
  Glöm inte att fotografera din hund i ett riktigt vackert landskap som framhäver dess vilda sida. Var redo med kameran när hunden håller upp nosen och vädrar drömmande i vinden, eller nyfiket lutar sitt huvud när det prasslar bland löven. Sådana korta ögonblick kan berätta en intressant historia om djuret. Bilden är tagen med Tamron AF SP 35/1,8 Di VC USD

 • Makromåndag

  Tack till Lukas Väremo som skickat in en mycket fin bild på en Halyzia sedecimguttata, även kallad Sextonfläckig sköldpiga. En mycket härlig färgklick i ett kallt januari.

  Bilden är tagen med Canon 100D + ett omvänt Canon EF-S 24/2,8 STM + närbildslins

  Vi kommer framöver att visa makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

  Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

 • Test: Sigma FP

  Test

  Sigma har lanserat världens minsta och lättaste spegelfria systemkamera med fullformatssensor och du kan nu läsa vårt test på den. Eftersom denna kamera är främst inriktad till film så har vi även ett videoexempel på vår youtubekanal.

  Mats skriver: Fp kan fotografera 14-bitars RAW, och tack vare DNG-formatet är man inte tvingad att använda Sigmas egna Photo Pro-mjukvara, DNG fungerar i regel direkt med de flesta rå-program. Kameran stödjer filminspelning i upp till 4K i 24 fps och i 12-bitars CinemaDNG vid extern inspelning via USB-C porten. Den klarar också av att filma i 1080p i upp till 120 fps. Ergonomin är givetvis en kompromiss med det extremt kompakta formatet på kameran. Men samtidigt gillar jag också tanken med att man kan bygga ut kameran med diverse prylar man behöver för tillfället. Som till exempel blixtskofäste, sökarlupp för skärmen, extra grepp, hållare för monitor, mikrofon, SSD-hårddisk m.m.

  Läs hela testet här: Sigma FP test

  Sigma FP videoexempel

 • Drönarsöndag: Skridskor

  Ser du skridskoåkaren?

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Frost

  För ganska exakt två år sedan så drog varm och fuktig luft in över ett -15 grader kallt Umeå. Då blev det rejält med frost.

  Med all frost så fanns det bara ett alternativ, och det var att åka ut och fotografera. 6 timmar senare var vi tillbaka. Glada efter en kväll full med upplevelser av både natur, och tåg som hämtar ström från frostiga luftkablar så det blixtrade och dundrade rejält när tågen åkte förbi.

  På bilden du ser så hade vi parkerat på en mötesplats. Därifrån gick vi och tog de bilder vi tänkt på ett närliggande skogshygge. Vi lämnade på sidobelysningen för att synas. Hade vi haft vanliga parkeringsljuset på så hade baklysena kontaminerat med rödstick i vårt motiv. På väg tillbaka så tog vi denna bild som blev rätt mysig med de natriumlampor som lyser väg och samhälle i bakgrunden, och som reflekteras i dimman.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 25s, f/4,5 och ISO 800.

  Se bilden i full upplösning >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Första vinnaren!

  Första vinnaren av pågående tävling är Philips Slotte med denna otroligt fina bild på en grotta i Nynäshamn under nyårsafton. Tack för inskickad bild och grattis till en snygg vattenflaska!

  Bilden är tagen med Nikon D810 + Nikon AF- S 16-35/4 G ED VR

  Vi tackar för alla fina bidrag som har skickats in. Har du redan skickat in ett bidrag så har du fortfarande chans att vinna i de nästkommande fem dragningarna! Vill du också vara med, läs hur du skickar in en bild här: Skicka in en bild och vinn!

 • Rösta på oss - Årets e-handlare 2020

  Nu börjar röstningen om Årets e-handlare 2020 av Pricerunner. Rösta på oss och hjälp oss vinna för 14e året i rad!

  Gillar du det vi gör och vill hjälpa oss framåt? Det finns två saker du kan göra för oss redan nu.  För det första kan du klicka in här nedan och rösta på oss som Årets e-handlare 2020. För det andra kan du ge oss en recension när du har handlat hos oss. Du kommer att hitta länken till din recension på bekräftelsesidan när du genomfört ditt köp. Vi är väldigt glada för all hjälp vi kan få så stort tack till dig som tar dig tid att lämnar en recension, det hjälper oss att veta vad vi kan göra ännu bättre. 

  Här kommer du direkt in till röstningen hos Pricerunner.