• Drönarsöndag: Bränna däck

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Gert Germeraad.

  Gert: Jag kör mycket på landsvägar och håller alltid ögonen öppen på spår av det populära “bränna däck”. Det är så kul med ett annat perspektiv och denna ‘kringelur’ är en av mina favoriter. Jag gillar starkt samspelet med de vita och svarta linjerna. 

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilden är tagen med DJI Mini 2 på utfarten från Hässleholm mot Kristianstad, redigerad i CaptureOnePro.

  Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Nyckelpigan

  Veckans X-files är inskickad av Jenna Maiden.

  Jenna: Att fota macro är min största hobby, här sitter nyckelpigan på min mobil men jag hade sån tur att den ville flyga iväg och jag fick den på bild, pulsen steg kan jag lova.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilden är tagen med Canon EOS 77D + Canon EF-S 60/2,8 USM Macro + Canon Speedlite 580EX II + Raynox DCR-250

  Se mer från Jenna på Instagram: @jennamaidens

  Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Lås upp kraften i Nisi fotofilter - fotograf Magnus Winbjörk

  Den 14/7 kl 19:00 kommer vår Content Partner Magnus Winbjörk att prata om hur du kan låsa upp kraften i att använda filter i ditt fotograferande.

  Magnus tar vackra och häpnadsväckande bilder av vår nordiska fauna. Nu har du chansen att få ta del av hans bästa råd baserat på en bred erfarenhet. Passa på att lyssna till och ställa dina egna frågor till Magnus i YouTubes livechatt under föreläsningens gång.

  Magnus Winbjörk är känd för sina häpnadsväckande bilder på djur och natur. På sin Instagramprofil @winbjorkphoto har Magnus i skrivande stund över 189 000 följare. Under den här föreläsningen ger han dig sina bästa tips på hur du kan ta sagolika bilder med Nisi fotofilter. Förutom Nisi fyrkantsfilter så berättar Magnus även med om True Color - runda filter som är en stark nyhet.

  Läs mer och se föreläsningen här: Lås upp kraften i Nisi fotofilter - fotograf Magnus Winbjörk

 • Test: Fujifilm X-H2s

  Test

  Nu har vi testat Fujifilms nya högpresterande värsting!

  Äntligen! Efter lite drygt tre års vakuum för H-serien är det säkert många som väntat och längtat efter en ersättare till den lite mer videoanpassade hybridkameran X-H1 från 2018 och som utgick bara ett år senare. Fujifilm kompenserar oss nu för dessa 3 år och släpper hela två ersättande modeller i H-serien: X-H2s och X-H2 med S-modellen först ut.

  Mats: Hastighet och träffsäkerhet är helt klart något som Fujifilm verkar ha lagt ner mycket arbete på i X-H2s. Jag märkte en enorm skillnad när jag fotograferade fåglar i flykt, vilket de tidigare Fujikamerorna haft svårt för att hinna med när det går undan.

  Fujifilm X-H2s börjar nu närma sig de snabbaste kamerorna på marknaden, och då syftar jag närmast på Canons, Nikons och inte minst Sonys värstingmodeller. Autofokushastighet och AF-ljud skiljer dock mellan olika objektiv, och även mellan objektiv med samma beteckningar ang XF och LM (vilket står för XF-Serien och Linjär AF-Motor).

  Läs hela testet här: Fujifilm X-H2s

 • Sommarerbjudande hos Zoom Fotoresor

  Just nu får du som bokar en fotoresa eller kurs hos Zoom Fotoresor en unik sommarrabatt!

  Zoom Fotoresor har ett stort utbud av fotokurser och resor som anordnas tillsammans med professionella fotografer. Erbjudandena gäller bara dig som bokar hos oss så gå inte miste om detta fina erbjudande.

  Resans pris Rabatt
  Mindre än 9000:- 700:-
  9000-18 000:- 900:-
  Mer än 18 000:- 1100:-


  Ange rabattkod: sommarerbjudande under rabattkod när du bokar din kurs eller resa för att ta del av rabatten.

  Erbjudandet gäller till 2022-07-21 och kan inte kombineras med andra rabatter hos oss eller Zoom Fotoresor.

  Hitta din nästa fotoresa här >> Zoom Fotoresor

 • Fotohistoria: Wirgin Edinex

  Wirgin Edinex tillverkades 1935 - 1950 i ett antal olika version och med ett gäng olika objektiv.

  Wirgin grundades på 1920-talet i Wiesbaden i Tyskland av fyra bröder. Som du redan gissat så hette de Wirgin i efternamn. De hade immigrerat från Polen. De började på med att bygga ihopfällbara kameror för rullfilm innan de började bygga kameror för småbildsfilm. De tillverkade bland annat Gewirette och Edinex.

  Dessa bröder var av judisk härkomst och utsattes för allt fler trakasserier, så 1938 flydde de till USA via Schweiz. Deras företag konfiskerades och började tillverka kameror under namnet Adox. Under andra världskriget så förstördes fabriken till stora delar. 

  Efter kriget så återvände Henry Wirgin till Tyskland för att återfå sitt företag. Han fortsatte där de lämnat företaget och han byggde Edinex kameror för att senare även bygga spegelreflexkameror, Edixa reflex. Adox fortsatte också att bygga kameror. Företaget Wirgin la ner 1972.

  Wirgin Edinex fanns som sagt i ett otal versioner med olika objektiv och här nämner vi några av dem: Meyer Trioplan 50mm f/2.9, Meyer Trioplan 5cm f/3,5, Wirgin-Wiesbaden Gewironar 50mm f/4.5, Wirgin-Wiesbaden Edinar 43mm f/3,5, Ludwig-Dresden Victar 5cm f/4.5, Saeble-Werk Kataplast 50mm f/2,8, Steinheil München Cassar 50mm f/2,9, Ennatar 50mm f/4,5, Ludwig Victar 50mm f/4,5, Schneider-Kreuznach Xenar 50mm f/2,0, Laack Egotar 50mm f/2,9 och slutligen den som sitter på vårt exemplar: Schneider-Kreuznach Radionar 50mm f/2,9.

  Slutaren i vår Wirgin Edinex är en Prontor II som klarar 1/250s - 1s + B. Wirgin använde även slutare som Vario, Compur, Pronto och Compur-Rapid i sina kameror.

  Vi har tre Wirgin Edinex med i vårt museum, två med Schneider-Kreuznach Radionar 50mm f/2,9 och Pronto II slutare. Den tredje har en Laack Egotar 50mm f/2,9 optik och en Pronto slutare. 

  Du ser 10 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Värdet på en Wrigin Edinex beror på version och optik, men ett medelvärde ligger kring 1500kr.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Sveriges Fotodagar - CyberPhoto på turné

  Vi vet att det är många som längtar efter att få träffas igen så vi planerar en hel turné tillsammans med Sveriges Fotodagar!

  Med start i vårt eget Umeå i höst kommer vi tillsammans med våra vänner på Kamera&Bild och Zoom Fotoresor att besöka fyra städer så håll utkik när vi kommer närmare just ditt område.

  • Umeå 8 oktober 2022 - Nolia
  • Göteborg 22 oktober 2022 - Chalmers
  • Stockholm 25 mars 2023 - Stockholmsmässan
  • Malmö April 2023 - Stadionmässan (mer info kommer framöver)

  På varje ställe blir det seminarier fyllda av inspiration och skaparglädje samt en mässa där du kan titta på det senaste i produktväg och prata med produktspecialister och andra kunniga. Det är fritt inträde till mässan och biljett till seminarierna kan du förköpa online. Spara datumet i kalendern så ses vi mycket närmare dig i höst och till våren.

  Säkra din biljett idag och få tillgång till alla inspirerande föreläsningar under Fotodagen i din valda stad. Du får även möjlighet att skicka in dina bilder till Portfolio review under paneldiskussionen med erfarna fotografer. Mer information om biljetter till Malmö kommer framöver.

  Köp din biljett idag till Early bird-pris 195:- (erbjudandet gäller fram till 15/7). Ordinarie pris 395:-

  Läs mer och köp din biljett här: Umeå | Göteborg | Stockholm | Malmö (mer info om biljett kommer framöver)

  Varmt välkommen!

 • Nyhet: Profoto A2

  Nyhet

  Efter lanseringen av Profoto Connect Pro förra veckan presenterar Profoto idag den senaste medlemmen till Clic-segmentet!

  Profoto A2 är den minsta studiolampan från Profoto och den första monolighten i Profoto Clic-segmentet. Detta är ett perfekt komplement till Profoto A10 och B10X. Dessutom är Profoto A2 idealisk för fotografer som är nya på Profoto, eftersom det är den mest överkomliga Profoto-blixten.

  Utmärkande egenskaper: 

  • 100 Watt sekunder
  • Batteridriven
  • Återvinningstid på 0,1 - 1,6 sek
  • Välj mellan blixt eller kontinuerlig ljuskälla
  • Stor och intuitiv display
  • Stativadapter och mjukt fodral ingår
  • Kompatibel med OCF-systemet genom den nya OCF Adapter II

  Läs mer och beställ nu: Profoto A2

 • Nyhet: Nikon Z30 & Nikkor Z 400/4,5 VR S

  Nyhet

  Nikon lanserar en kompakt vloggkamera och ett smidigt teleobjektiv!

  Nikon Z30

  Nikon Z30 är en kompakt och smidig kamera utformad för vloggare och innehållsskapare. Z30 huserar samma 20,9 MP-sensor som Nikon Z50. Till skillnad från Z50 saknar Z30 en sökare men har en fullt roterande vinklingsbar skärm så du kan se den oavsett om du är framför eller bakom kameran.

  När det kommer till videoinspelning erbjuder Z30 obeskuren 4K 30p eller FHD 120p för dramatiska slow-motion scener. Denna kamera har även e-VR stabilisering, vindreduktionsfunktion för den inbyggda mikrofonen, djur- och ögonautofokus, och stöd för SnapBridge. 

  Allt detta tillsammans med de 20st justerbara, kreativa filtren för både stillbild och video gör denna kamera perfekt för vloggaren och contentskaparen.

  NikonZ30+Nikkor4004_5_blogg3.jpg

  Utmärkande egenskaper:

  • APS-C-sensor med 20,9MP
  • Nikon Z-fattning
  • Filma 4K 30p
  • 125min inspelningstid
  • e-VR stabilisering
  • Vindreduktion för mikrofon
  • Vinklingsbar skärm
  • Djur- & ögonautofokus
  • 11 bilder/s seriebildstagning
  • 20st justerbara, kreativa filter
  • Stöd för SnapBridge

  Säljstart för Nikon Z30 är 14 juli.

  Läs mer och beställ redan nu:

  Nikon Nikkor Z 400/4,5 VR S

  Nikon lanserar en lätt och smidig 400mm till sin Z-fattning. Den har en kompakt och portabel design med en vikt på endast 1245 gram. Längden är 234,5mm och är välbalanserad med stativfot. Utöver det har den tyst och precis autofokus, bildstabilisering och vätertätning. Detta objektiv lämpar sig mycket bra för dig som fotograferar djur och sport.

  NikonZ30+Nikkor4004_5_blogg4.jpg

  Utmärkande egenskaper:

  • Ljusstyrka f/4,5
  • Kompakt & portabel
  • Tyst & snabb autofokus
  • Väderskyddad konstruktion
  • Vikt ca 1245 gram

  Säljstart för Nikkor Z 400/4,5 VR S är 14 juli.

  Läs mer och beställ redan nu: Nikon Nikkor Z 400/4,5 VR S

 • Videoworkshop med Philip Bloom

  Den 7 september 2022 har vi den stora äran att inbjuda dig till en unik föreläsning & workshop om professionell videoproduktion tillsammans med den världsberömda filmskaparen Philip Bloom.

  Det här är en workshop för dig som arbetar professionellt med videoproduktion. Philip har en mycket bred kunskap inom film och video och är öppen för att tala om just de delar du är intresserad av att veta mer om. I samband med att vi skickar ut den digitala biljetten så hittar du en länk till ett formulär där du har möjlighet att skicka in frågor och funderingar i förväg.

  Philip har specialiserat sig på att skapa otroliga filmiska bilder oavsett kamera.  
  Hans användning av DSLR för att spela in en del av Lucasfilms sista film "Red Tails" visade sig vara en stor poäng för nejsägarna och var nyckeln till boomen i DSLR-videorevolutionen. Sedan dess har han alltid legat i framkant när det gäller att ta till sig ny teknik som är till nytta för filmskapare.

  Plats: P5 Väven i Umeå
  Dag: 7 september 2022  
  Tid: 10:00 - 15:00
  Kostnad: 990:- (Lunch och fika ingår) Efter eventet får du som har genomfört workshopen ett presentkort värde 500:- att handla med hos CyberPhoto. Presentkortet gäller vid köp av Sonyprodukter.
  OBS! Begränsat antal platser, din anmälan är bindande.
  Köp din biljett direkt för att säkra din plats.

  Föreläsningen är på engelska.

  Läs mer och köp din biljett här: Videoworkshop med Philip Bloom