• X-files: Insekt

  Är detta en insekt eller är det lite snö på ett lärkträds gulnade barr? Svaret är kanske självklart, men jag tyckte det var en ovanlig och lite roligt bild.

  Bilden är tagen med Sony A7R IV med Leica Summilux-M 50/1,4, 1/8000s, f/1,4 och ISO 100. 

  Fotografering är en konstform. Fotografering är ett sätt att uttrycka sig. Du gör precis som du vill med dina bilder. Om du har en åsikt någon annans bild, behåll den för dig själv tills den som tagit bilden frågar om den. Våga experimentera med dina bilder. Ta ut svängarna lite. Utmana dig själv. Våga visa dina bilder. Var inte rädd för att göra misstag. Döm inte andra. Lär. Se. Lek. Ha kul!

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Fotohistoria: Kring 2500 kameror i vårt museum

  På mångas begäran så finns nu vårt kameramuseum online.

  Vårt museum består idag av närmare 2500 kameror. De flesta kan du se via länken här nedanför, men vi har också en hel del i förvaring. Det finns också några hundra blixtar som inte rymts i det museum vi har idag. Vi kanske bygger ut muséet framöver och då får även de plats.

  Klicka här för att komma till vårt kameramuseum >>

 • 400mp pixel shift med GFX 100

  Nu släpper Fujifilm en ny uppdatering till GFX 100 (ver. 3:00) som gör det möjligt att använda en pixel shift-funktion som ger en 400mp DNG-fil

  news_201125_01_en.jpg

  Fujifilm släpper också en ny programvara i samband som hanterar dessa filer du får när du fotar med pixel shift för att kombinera 16 RAW-bilder till en 400mp i DNG-format. Du kan även fota med direktfångst i programmet för att få ett snabbare arbetsflöde. Denna 400mp bild kan du sedan bearbeta i Capture One precis som vilken bild som helst. Se till att du har en kraftfull dator då filen kommer vara närmare en halv gigabyte!

  news_201125_02_en.jpgnews_201125_03_en.jpg

  Hur fungerar pixel shift?

  Pixelshift använder den sensorbaserade stabiliseringen (IBIS) för att flytta sensorn några pixlar åt varje håll, den tar 16 bilder och efter att du har konverterat detta till en bild genom nya programmet så har du en RAW-bild på 400mp.

  news_201125_04_en.jpg

  Ladda ned Fujifilm Pixel Shift Combiner här >

  Ladda ned nya uppdateringen till GFX 100 här >

  Läs mer och beställ GFX 100 & Capture One Pro:
  Fujifilm GFX 100
  Capture One Pro

 • Infonsdag: Fokusera på ögat

  Det finns en anledning till att alla kameratillverkare kämpar så hårt med att få ögonautofokus att fungera bra. Sitter skärpan i ögat så upplever man bilden som skarp, även med kort skärpedjup. Är själva ögat suddigt, ja, då kastar man nog den bilden. Det ser helt enkelt bättre ut när ögat är skarpt. Sedan finns ju ingen regel utan undantag, ibland kanske man är ute efter någon speciell effekt i en bild. Men generellt, sträva efter att sätta fokus på ögat.

  Katter är verkligen personligheter. Denna kattdam är lite udda, i mångt och mycket uppför hon sig mer som en hund. Hon går fot, hon är alltid i närheten, hon gillar inte att klättra och hon tigger precis som en hund.

  Jag ska passa på att berätta två fågelhistorier. En dag så kom katten och pratade mycket, varpå vi märkte att det var verkligen något hon ville så vi följde med. Då visade det sig att en fågelunge hade fastnat i stuprörets rensgaller. Istället för att äta upp den som en vanlig katt så hämtade hon hjälp. Udda för att vara en katt. Fågelungen fick vatten att dricka sedan återställdes den till sitt bo under en takpanna. Den överlevde och växte upp för vi såg den som "tonåring" senare med sina föräldrar.

  Andra historien är liknande. En dag så hade katten burit fram en fågel och lagt den vid min dotters fötter. Vi tänkte att nej, nu har hon tagit sin första fågel, men fågeln var helt oskadad förutom att den såg död ut. Min dotter lyfte upp den och kontrollerade den, inte minsta skada, och då vaknade den till och flög in i huset. Det var ett helt projekt att få ut den igen, men det lyckades. Fågeln hade tydligen flugit in i ett fönster och tuppat av. Katten tyckte det var konstigt att en fågel låg där så hon bar försiktigt fram den till närmaste människa för att få hjälp. Som sagt, det är en udda katt, men på ett positivt sätt. Precis som vi människor har olika personligheter så har även djur verkligen det.

  Bilden är tagen med Panasonic S1R + S 50/1,4, 1/1250s, f/1,4 och ISO 100.

  Se bilden i full upplösning >> 

   

  Lycka till med din fotografering!

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Tamron 70-300/4,5-6,3 Di III RXD

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Tamron 70-300/4,5-6,3 Di III RXD som är världens minsta och lättaste 70-300-optik för fullformatskamera. Med en vikt på endast 545 gram passar det mycket bra till Sonys lätta och smidiga system.

  Mats skriver: Tamron 70-300/4,5-6,3 Di III RXD har en väderskyddad konstruktion och är perfekt för fotografer som vill vara ute i alla väder. Detta gör objektivet perfekt för fotografering av sport, djur och natur, porträtt och mycket mer. Tamrons RDX stegmotor är snabb och mycket tystgående, och speciellt vid filmning. Men den är som vanligt inte helt ljudlös. I mitten av bilden är skärpan bra genom hela zoomomfånget redan på respektive största bländaröppning. Den tappar en aning på de längre brännvidderna, men det är ändå fullt acceptabelt och duger säkert för de allra flesta användare som inte har professionella krav.

  Läs hela testet här: Tamron 70-300/4,5-6,3 Di III RXD

 • Black friday hela veckan?

  Idag tjuvstartar vi en del av våra Black Friday-erbjudanden och vi lägger upp nya erbjudanden hela veckan!

  Vi har erbjudanden på all typ av kamerautrustning, videoutrustning, mobiltelefoner och outdoorprodukter.

  Vi har som alltid 30 dagars öppet köp och om du har några frågor kan du kontakta oss via telefon på 090-200 70 00 eller via mail.

  Du hittar alla våra erbjudanden här: Black Friday 2020

 • Drönarsöndag: Vinterfärger

  En av Umeås fotografer, Yurika Palmqvist, har tagit denna bild. Hon använder sig ofta av drönaren vid fotografering av familjer eller bröllopsbilder, hon gillar kombinationen med traditionella bilder blandat med drönarbilder.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Rött

  Nu ska vi gå tillbaka till 2015, närmare bestämt till den 14 december 2015. Detta är det största och det mest galna norrsken jag någonsin sett. Det är också det rödaste norrsken jag sett, har aldrig sett något norrsken som haft så mycket rött i sig varken före eller efter den kvällen.

  Norrsken fascinerar många av oss. Men vad är egentligen norrsken? Varför är det i olika färger? Och hur fotograferar men det? Vad behöver man? Jag har gjort två artiklar om det: 

  Klicka här för att läsa mer om vad norrsken är för något och vad som ger dess färger >>

  Klicka här för att få tips om hur du fotograferar norrsken >>

  Bilderna är tagna med Nikon D810 med Nikon 14-24/2,8, 2s, f/2,8 och ISO 1600. 

  Du kan se 4 bilder av norrskenet här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Naturfotograf och Youtuber

  Nyhet

  Nicklas Virsen är en naturfotograf och Youtuber som tar otroligt fina bilder och videor på olika landskap och djur. Väldigt intressant och härligt att se sådana fotografiska videor på svenska, något som tyvärr är allt för sällsynt.

  Niklas berättar: Jag älskar naturfotografi och natur! Detta är något som jag aldrig skulle kunna leva utan. Jag älskar också att lära ut och inspirera till bättre naturfotografi i både det lilla och det stora. Jag arbetar som naturfotograf på heltid och är medlem i svenska Naturfotograferna. Jag arrangerar också fotoresor, workshops & kurser i mitt företag Fröstad Naturfoto.

  Tofsmes_nv.jpg

  Min Youtubekanal finns där för dig som vill ha nya kunskaper & fotoinspiration inom naturfotografering. På denna Youtubekanal där jag publicerar två videos i veckan (tisdagar & torsdagar) delar jag med mig av mina erfarenheter, kunskaper och platser som jag har fotograferat på. Du kan följa med mig på fotosessioner hemmavid men också på fotoresor runt hela vår jord.

  Dimma_nv.jpg

  Här hittar du två av Niklas Youtubevideor:
  Tips & råd kring abstrakt fotografering av vågor
  Dimma och kronhjort i eklandskapet

  Niklas fotar med Sony A7R IV + bland annat Sony FE 100-400/4,5-5,6 GM OSS och Sony FE 24/1,4 GM

 • Vårt julklappstips till fotografen!

  Har du redan börjat handla julklappar? Det är alltid skönt att få gjort det i tid utan att behöva stressa. Vi vill redan nu visa ett perfekt julklappstips till fotografen.

  Vi tipsar om en unik kortlek för fotografer, syftet är att ge dig som fotograf eller blivande fotograf tips och information om hur man kan fotografera för att få bättre bilder!

  kings.jpg

  Förutom att fungera som en helt vanlig kortlek, som du kan ta med dig på dina resor, så erbjuder även denna kortlek kunskap i form av text och illustrationer som berättar om kamerans olika funktioner/inställningar och fototeknik. Den perfekta födelsedagspresenten, julklappen eller det dagliga verktyget för dig som fotograf. Kortleken kan även användas för t.ex. frågesport/quiz!

  På denna nyhet erbjuder vi ett introduktionspris där du sparar 10% med rabattkoden: JULKLAPP

  Läs mer och beställ här:  Travel 9To5 Kortlek