• Drönarsöndag: Skyddad

  Det är kul att flyga drönare och du kan ta spännande bilder ur helt nya perspektiv. Min favoritdrönare är DJI Mavic 2 Pro då den är lätt att flyga och att kameran är riktigt bra. Jag använder oftast drönaren på fotoäventyr där jag förflyttar mig med bil. Då behöver jag en tålig väska som är lätt att packa in i bilen och som tål att hanteras. Min favoritväska ser du på bilden, en B&W Outdoor Case typ 3000 för DJI Mavic 2.

  DSC02342-2.jpg

  B&W Outdoor Case typ 3000 för DJI Mavic 2 tål att ställas direkt i snö eller sand. Ibland kan man inte välja underlag och med denna väska behöver jag inte bekymra mig alls. Mycket praktiskt.

   

  DSC02348-2.jpg

  B&W Outdoor Case typ 3000 för DJI Mavic 2 fungerar också bra som startplatta. Som sagt, ibland är man på ställen där underlaget är varken lämpligt för att ställa en väska på, eller att ställa drönaren på. Det kan vara så enkelt som en vanlig gräsmatta och ställer jag drönaren direkt på gräsmattan så skulle propellrarna ta i gräset men genom att använda väskan som startplatta så är det problemet löst. Nu kan man landa på väskan också, men jag brukar oftast ta emot den med handen. Om du tvärt tippar drönaren 90 grader i sidled så slår den automatiskt av propellrarna. Den är helt enkelt konstruerad för att kunna tas emot för hand och kunna slås av på så sätt.

  B&W Outdoor Case typ 3000 för DJI Mavic 2 orange >>
  B&W Outdoor Case typ 3000 för DJI Mavic 2 svart >>
  B&W Outdoor Case typ 3000 för DJI Mavic 2 gul >>

  /Thomas

 • X-files: Egen halo

  Jag var på spaning efter norrsken men en tät dimma drog in över området, och jag såg att jag hade skapat en alldeles egen halo. En extraljushalo.

 • Test: Canon RF 50/1,8 STM

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Canon RF 50/1,8 STM som är RF versionen av den otroligt populära 50mm-optiken som ofta kallas "Nifty fifty".

  Mats skriver: Sett till den optiska designen är detta en modern 50:a, vilket kanske framförallt märks genom att den bl a innehåller ett precisionsgjutet asfäriskt linselement. Detta bidrar både till lägre grad av sfärisk aberration, lägre distorsion och ett kompaktare objektivformat. Man har valt att använda en stegmotor för autofokusen, vilket ger en snabb, tyst och följsam fokusering, som passar bra både för stillbildsfoto och filmning. Frontlinsen roterar ej och är praktiskt vid användning av t ex polarisationsfilter, men optiken växer på längden ca 1 cm som mest vid fokusering. I centrum av bilden är skärpan helt okej på f/1,8, dock rätt svag i kanterna. För bästa möjliga resultat från mitten och ut mot kanterna behöver man blända ner ca 2-3 steg. För bäst skärpa allra längst ut i hörnen krävs det oftast några steg till runt f/8-f/11, lite beroende på fokusavstånd.

  Läs hela testet här: Canon RF 50/1,8 STM

 • Föreläsning: Matfotografering med Yasmin Albatoul

  Häng på när Canon-ambassadören Yasmin Albatoul delar med sig av sina tips och trick om matfotografering.

  I denna föreläsning kommer du att kunna höra historier om var hon började, hennes tips för nybörjare, hur man fotograferar mat och gör ett bra bildval. Hon kommer att finnas ​​live i chatten under föreläsningen för att svara på dina frågor.

  Yasmin är specialist på produkt- och matfotografering. Att specialisera sig på dessa ämnen var från början ett praktiskt val lika mycket som ett kreativt val. "Som kvinna, där jag bor, kan jag inte resa ensam eller gå runt i staden för att fotografera gatufotografering", säger hon. "När jag var på universitetet sa mina vänner alltid till mig:" Du kan inte tjäna pengar på fotografering, det är bara en hobby ". Men jag sa," Jo det kan jag. Jag kan fotografera mat från mitt hem. "

  Datum: Onsdag, 10 mars
  Tid: 16:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Engelska

  Se livestreamen här: Matfotografering med Yasmin Albatoul

 • Fotohistoria: Lordomat

  Leidolf i Wetzlar i Tyskland lanserade 1953 sin Lordomat. Vi börjar med ett stort tack till Mats Nordhag som donerat denna kamera till vårt museum. Lordomat är en mätsökarkamera med utbytbar optik.

  Leidolf grundades 1921 i Wetzlar i Tyskland av Rudolf Leidolf. I staden Wetzlar fanns flera företag som tillverkade fotografisk utrustning men ingen var mer känd än Leica. I alla fall så tillverkade Leidolf optik för mikroskop och de var även underleverantör till Leica. Efter andra världskriget så fanns en stor efterfrågan av kameror och de gav sig in i kameratillverkning. Första kameran kom 1950 och den hette Leidox. Leidolf tillverkade en del enklare kameror fram till de lanserade Lordomat med mätsökare. De fanns med både fast eller utbytbar optik. De flesta objektiven tillverkades av Enna-Werk i München.

  Leidolf slutade tillverka kameror 1962 på grund av girighet hos deras distributör. Leidolf var helt i händerna på tyska postorderföretaget Quelle och när Leidolf inte gick med på de allt svårare ekonomiska kraven från Quelle så ställde Quelle in alla sina ordrar och det innebar slutet för företaget Leidolf. Det ledde till att all personal fick gå och Leidolfs ägare och kamerakonstruktör Fritz Meinhardt begick självmord. Schweiziska Wild Heerbrugg köpte upp inventarierna ur företaget. 1987 gick Wild Heerbrugg ihop med Ernst Leitz Gmbh (Leica). 1990 blir Wild Heerbrugg helägt Leica Holding.

  Leidolf Lordomat är som sagt en mätsökarkamera med kopplad mätsökare. Den har utbytbart objektiv. Den såldes oftast med det objekitv som du ser här på bilderna, en Leidolf Wetzlar Lordonar 50/2,8. Kameran med optik kostade $89 i USA på den tiden och det skulle motsvara 10,400kr i dagens läge. Den kostade en del men den var ändå betydligt billigare än en Leica. Eftersom både Leidolf och Leica tillverkades i den lilla staden Wetzlar så kan man tänka sig att dessa märken jämfördes en hel del. Leidolf var lite av en "fattigmans-Leica". Leidolfs kameror var ofta bra konstruerade och gav ett gott kvalitetsintryck. Den kamera jag håller i handen fungerar fortfarande ypperligt bra efter snart 70 år. Det är en bedrift i sig.

  Sökaren i Lordomat saknar ramar för olika brännvidder vilket gär användandet lite komplicerat när du använder andra objektiv än standard. Leidolf löste det med lösa optiska sökare som man satte i tillbehörsskon.

  Dagen onödiga vetande får bli att ordet "Lordo" på italienska betyder "äckligt" så jag gissar att dessa kameror inte hade alltför stor framgång i Italien.

  Du ser 14 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Vad är krökt bildplan?

  Nu är vi inne på lite djupare kunskap om optiska problem men faktum är att vi är också inne på ett mycket vanligt problem. Det finns i huvudsak två typer av krökta bildplan. De som är uniforma och de som har vågformat plan. Båda problemen var tämligen vanliga förr. I dagens läge med moderna glas och asfäriska linselement så förekommer problemen med krökta bildplan inte lika ofta.

  Vi börjar med ett uniformt krökt bildplan. Se illustration 1 här ovanför. Problemet är egentligen så enkelt förklarat att eftersom ett linselement ofta är krökt, oftast då i konvex form, så återges bildplanet också i en krökt form. Detta problem finns i alla optika intrument som till exempel kikare, teleskop och mikroskop. Bildplanet, eller vi kan kalla det skärpeplanet, blir då i formen av en kupol. I praktiken så blir mitten skarp och skärpan avtar ut mot kanterna. Låter ganska bekant gissar jag. 

  Vågformat bildplan, se illustration 2 här ovanför, kommer oftast av att man försökt kompensera bort det krökta bildplanet med linslement i den optiska konstruktionen. Just detta problem är inte helt ovanligt i moderna konstruktioner men förekommer också i äldre objektiv. I praktiken så blir mitten skarp och sedan avtar skärpan ut mot kanterna men blir åter skarp och sedan oskarp igen. Detta problem är vanligast hos vidvinklar men kan finnas upp till 50mm objektiv. Det förekommer sällan något vågformat bildplan på teleobjektiv.

  Problemet med vågformat bildplan är att det inte går att redigera i efterhand. Det kan också variera beroende på avståndet till motivet. Ofta hjälper det att blända ner för att minska problemet. På vissa objektiv räcker det med ett bländarsteg så är problemet borta, medan på andra så kan du blända ner allt som går men problemet kvarstår ändå, och bländar du ner mycket så får du också problem med diffraktion.

  Man kan tydligt se problem med vågformat bildplan med hjälp av en MTF-kurva. Där kommer en dip att synas mitt på mätkurvan. För landskapsfotografer så kan vi trösta med att vågformat bildplan syns oftare på nära håll än på långt håll. I alla fall på moderna objekitv.

  Nu finns det ett område där man medvetet tillverkade objektiv med krökt uniformt bildplan och det var till diaprojektorer. Dessa objektiv var i regel märkta med "CF" viket står för "Curved Field". Diabilder utsattes för ganska hög värme av lampan och de brukade ofta "ploppa", ja, man kallade det faktist för "ploppa", och då blev kanterna suddiga men om man hade ett objektiv med krökt bildfält så blev bilden då helt skarp efter att bilden har "ploppat". Ploppa är alltså når bilden sträcker på sig och i flesta ramar så satt den fast i kanterna och då blev bilden lätt buktad. Nu fanns det ramar där bilden kunde sträcka ut sig utan att bli böjd. Bilden satt inte helt fast i kanterna utan hade utrymme att expandera. Nackdelen med CF-objektiv vara att kanterna var inte skarpa förrän bilden "ploppat".

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • DJI lanserar FPV drönare!

  Nyhet

  FPV är en drönare med fokus på flygupplevelsen, där man med glasögon och nya handkontroller får en häftigare och mer realistisk flygkänsla än med någon tidigare modell.

  Drönaren ska också vara lättflugen oavsett hur erfaren användaren är av drönarflygning. Man erbjuder  två olika handkontroller - Remote Controller 2 med spakar och reglage i traditionellt stil -  och den nya Motion Controller som istället styr drönaren baserat på dina handrörelser.

  Läs mer och förbeställ redan nu: DJI FPV Drone

  Vad är FPV?

  FPV står för First-Person-View, förstapersonsperspektiv på svenska. Detta betyder helt enkelt att man ser och flyger i förstapersonsperspektiv med glasögon och nya handkontrollen. Som vi skrev ovan ger detta en mer realistisk flygkänsla.

 • Video: Garmin inReach Mini

  Garmin InReach MINI är produkten för dig som vill kunna nå dina nära och kära även på platser som saknar täckning för mobilen. Ifall du råkar ut för en olycka kan du också kalla på hjälp oavsett var du befinner dig i världen.

  Du kan nu se vår video här: Garmin inReach Mini

  Vad är Garmin inReach?

  Naturfotografer, snöskoteråkare, skogsarbetare, renskötare, jägare, eller fjällvandrare. Många befinner sig då och då på platser där mobiltelefonen inte har täckning. Med Garmins nödsändare inReach Mini kan du alltid nå dina nära och kära men framförallt kan du alltid kalla på hjälp.  Detta oavsett var du befinner dig i världen.

  Det här är vår satellitkommunikationsenhet i fickstorlek, för äventyr då storlek och vikt spelar roll. Med inReach Mini kan du skicka och ta emot sms, spåra och dela din resa och, om nödvändigt, utlösa ett SOS-larm och kontakta GEOS dygnet runt-öppna sök- och räddningscentral. Med inReach kan familj och vänner hålla kontakten, oavsett vart dina aktiviteter för dig.

  Läs mer och beställ här: Garmin inReach Mini

 • Test: Sigma 35/2 DG DN Contemporary

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Sigma 35/2 DG DN Contemporary som är ljusstark och raktecknande optik som passar bra för landskapsbilder, astrofoto, arkitektur, grupporträtt och mycket mer.

  Mats skriver: En kombination av 1 st linselement i superlågspridande SLD-glas och hela 3 st asfäriska element bidrar till låg grad av kromatisk och sfärisk aberration, låg distorsion och ett kompakt format. Detta innebär även hög skärpa och korrekta färger ända ut i bildkanten. Objektivet är byggt i stort sett helt i aluminiumlegering med snäva toleranser, vilket ger en mycket god känsla och hög tålighet. Den rejäla räfflingen av vreden ger ett säkert grepp. Skärpan i Sigma 35/2 DG DN Contemporary är mycket bra redan på f/2 till stor del av bilden och rejält skarp över i stort sett hela bilden runt f/4-f/5,6, lite beroende på fokusavstånd.

  Läs hela testet här: Sigma 35/2 DG DN Contemporary

 • Drönarsöndag: Narnia

  Vissa älskar snö, andra hatar snö. Vissa kan se det vackra i denna bild, kanske svårt på en liten telefonskärm, medan andra ser inte skogen för alla träden. Vi är alla olika och det är tur det för annars skulle det bli tråkigt. Personligen tycker jag vinterskogar är otroligt vackra. Men å andra sidan så tycker jag att sommarskogar också är otroligt vackra. Och när jag tänker på det så tycker jag att både vårskogar och höstskogar är otroligt vackra. Har du någon drönarbild som du gillar så skicka gärna in den till oss så kanske den visas här.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  /Thomas