Välj månad  Alla Tester Nyheter

Fotohistoria: Nikon F3

Från och med idag så kommer vi varje helg att berätta om något ur fotohistorien här i bloggen. Det kan vara en specifik kamera, ett specifikt objektiv, ett system eller om en tillverkare.

Nikon hade gjort sig ett starkt namn bland proffsfotografer genom både Nikon F och Nikon F2 och 1980 kom Nikon F3 som var både elektronisk och mekanisk. Kameran byggde på elektrisk funktion men hade en mekanisk funktion på 1/60s som man använde en annan utlösarknapp till, den satt nere vid objektivfattningen. F3 hade en enkel, svartvit, LCD-skärm i sökaren och det var mycket prat om att den skulle bara hålla några år men den F3 vi har i vår samling funkar perfekt efter 36 år. Nikon F3 hade även tidsautomatik till skillnad från sina föregångare och det underlättade fotograferingen väldigt mycket, för framförallt pressfotografer. En annan detalj som uppskattades var att 80% av ljusmätningen låg i inom den cirkel som var markerad på mattskivan. Föregångarna hade bara 60% av mätningen i den cirkeln.

Kameran fanns bland annat i dessa versioner:

F3 släpptes 1980 och var helt klart bland det bästa, om inte den bästa, kameran du kunde köpa då.
F3HP står för High eyePoint och hade en bättre sökare som även passade bra för glasögonbärare.
F3T kom 1982 och fanns i både svart och champagne, den senare slutade tillverkas redan 1985 och är därför mer sällsynt.
F3AF kom 1983 och det fanns två autofokusobjektiv till den, en 80/2,8 och en 200/3,5.
F3P kom 1985 och var framtagen för pressfotografer
F3 Oxberry var en modifierad modell avsedd för exakt filmrörelse och via dator kunde du hoppa var du vill på filmen. Troligen använd för militärt bruk.
F3 US Navy var avsedd att användas på ubåtars periskop.
F3 / Kodak DCS100 kom 1991 och var en i grunden en Nikon F3HP med ett digitalt bakstycke från Kodak. Den hade en upplösning på "hela" 1,3M pixel.
F3 Limited släpptes 1994 och var i stort sett en F3P. Såldes endast i Japan.
F3H kom 1998 och hade en fast halvgenomskinlig spegel och klarade 13 bilder per sekund.
F3 Lapita 2000 Memorial Edition. En F3HP med texten "Lapita 2000 Memorial Edition" ingraverad på fronten och den röda linje som sitter vid greppet är grön på denna version. 100 ex tillverkade. Såldes endast i Japan.
F3/T-Classic är upplaga på 100 ex som tillverkades för en japansk fotobutik. Den har gravyren "F3/T Classic" på fronten och även en del gravyr på baksidan. Såldes endast i Japan.
F3 för NASA. Det fanns flera olika versioner av F3 som speciellt tillverkats för NASA, en av dem ser du på bilden ovanför. Samlarvärdet ligger skyhögt på dessa.

Vi utnämner Nikon F3 till en av historiens snyggaste kameror. Även om den NASA-version vi visar på bilden kanske inte är så snygg så är den i stället brutalt cool.

Publicerad: 2017-02-25 18:52     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11101/fotohistoria-nikon-f3

Test: Panasonic Lumix DMC-GX800

Vi har testat Panasonics nya GX800 som vi blev glada för när den lanserades eftersom den till viss del ersätter GM-serien genom att vara så liten, smidig och behändig, alltså ett bra komplement till sin större kamera för många av oss...

Mats skriver: Tack vare kamerans smidiga format och möjligheten att snabbt kunna lägga upp sina nytagna bilder på sin hemsida, facebook, instagram etc via WiFi till smartenhet, så känns GX800 som en perfekt modell för bland annat bloggare och alla övriga som känner sig begränsade med mobilkamerans funktioner och bildkvalitet. DMC-GX800:ans storlek gör också att den lär få följa med oftare än en större systemkamera, och det finns heller ingen garanti för att en större kamera ger bättre bild/filmkvalitet eller möjlighet till fler funktioner.

Läs mer här: Panasonic Lumix DMC-GX800 test

Publicerad: 2017-02-24 13:32     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11107/test-panasonic-lumix-dmc-gx800

Nyhet: Pentax skvallrar...

Mässan CP+ pågår i Japan och Pentax skvallrar där om att man snart lanserar en ny 50mm f/1,4 och man har visat en "roadmap" där även en 85mm f/1,4 och ett teleobjektiv finns med och bör lanseras inom en relativt nära framtid.

Pentax K-1 är en av marknadens mest prisvärda kameror med tanke på vad den innehåller i kombination med priset. Att få en modern 36 mpixel fullformatskamera med vädertätning och massor av features under tjugotusen kronor inkl moms gör den intressant och nu visar Pentax att det kommer flera objektiv vilket är en förutsättning för fortsatt framgång. Ägaren Ricoh har satsat på 360-video med Theta och under 2017 kommer 360-video att öka som kategori och vi hoppas att Ricoh fortsatt kommer med spännande produkter.

Vi som gillar Pentax håller tummarna!

Publicerad: 2017-02-24 08:21     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11106/nyhet-pentax-skvallrar

Test: Fujifilm X-A10

Idag har du möjlighet att läsa vårt test på Fujifilm X-A10 här på hemsidan. Den nya instegskameran tar över efter utgående X-A2. Om du söker en systemkamera att börja fota med så kan detta vara ett bra val. Läs mer och se om det är något för ditt behov.

Vi har alla vid någon punkt varit nybörjare och upplevt hur spännande det är att ta de första stegen inom något vi vill bli bra på. Om du letar efter en systemkamera att fota mer seriöst med så kan dagens test ge dig ett fint förslag. Fujifilm X-A10 är lätt att använda samtidigt som den erbjuder tillräckligt antal funktioner för att du ska kunna utvecklas till en allt bättre fotograf. Allt detta till ett överkomligt pris.

Fujifilm X-A10 är en nyhet som vi har i lager för direkt leverans.

Här nedan läser du hela testet:

Fujifilm X-A10 kamerahus silver + Fujinon XC 16-50/3,5-5,6 OIS II

Publicerad: 2017-02-23 11:30     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11104/test-fujifilm-x-a10

Flaregrams

Ett konto som är värt att följa på Instagram är @flaregrams där du hittar massor av härliga resebilder tagna av Robin Nordlander som äger kontot. Följ gärna oss på Instagram så missar du inget nytt och där delar vi tävlingar och mycket mera...

Instagram har blivit en bra plattform för många fotointresserade och tack vare eller på grund av det lilla formatet är instegskraven bildkvalitetsmässigt låga samtidigt som man ganska snabbt kan urskilja en bra och dålig bild. Fördelen är att fler och fler börjar via Instagram och odlar sitt intresse för bild den vägen istället för att få en kamera i näven som julklapp. Många fotografer använder idag Instagram för att marknadsföra sig och sitt fotograferande och det är roligt att bläddra bland tusentals, eller miljontals, bilder på de olika hashtaggs som finns (#). Se till att följa oss på @cyberphoto_se och du kan även följa vår testare Mats på @ylinphoto på ett enkelt sätt.

Ses på Instagram!

Foto: Robin Nordlander, taget på Phu Quoc, söder om Saigon, ett hett tips från Robin om du uppskattar god mat och barfotaliv utan sofistikerat turistliv. Bilden tagen med Sony A7R II och FE 50mm F1,4 ZA.

Publicerad: 2017-02-22 12:45     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11100/flaregrams

Test: 3 Legged Thing L-fäste

En relativt ny produkt som vi har i sortimentet är denna produkt från 3 Legged Thing QR10-L som är ett universalt L-fäste. Vad är ett L-fäste kanske du tänker, läs då vårt test och se för det kan vara en supersmart lösning för just dig!

Mats skriver: L-fästet (även kallad L-bracket) QR10-L från 3 Legged Thing är en universalmodell som passar de flesta DSLR-kameror och är även kompatibel med Arca-Swiss. Det är utformat, så att man snabbt kan växla mellan stående och liggande format på ex.vis ett fotostativ. Tack vare att fästet är tvådelat kan man ta bort sidostycket från L-fästet, om man vill använda bottenplattan som en lång snabbplatta.

Läs mer här: 3 Legged Thing QR10-L unviersal L-fäste test

Publicerad: 2017-02-21 15:48     

Det finns 1 kommentar. Visa kommentar | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11099/test-3-legged-thing-l-faste

Umeå idag

Mellan kl 13-15 har vi Martin Wallgren, produktspecialist hos Panasonic, på plats för att visa nya GH5 och snacka video så kom förbi om du har frågor eller bara vill vara bland de första i Sverige att klämma på en DC-GH5!

Du hittar oss på Gräddvägen 5, Stora Birk, Umeå.

Publicerad: 2017-02-21 09:07     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11097/umea-idag

Nyhet: Sigma lanserar!

Idag lanserar sigma fyra (!) nya objektiv vilket är väldigt roligt då praktiskt taget varje ny modell från Sigma de senaste åren har levererat eller överlevererat när det gäller prestanda. Ett par av objektiven sticker ut...

För det första lanseras ett 100-400mm, ett omfång som blivit omskrivet tack vare Canons 100-400mm version II som är en riktigt fin glugg och nu kommer Sigma med sin version, dock inte fast bländare utan f/5-6,3. 1160 gram, 18,2cm lång och vädertätad är det vi vet om det just nu i stora drag. Mer info om pris och leverans samt övriga specifikationer kommer inom kort.

Boka här: Sigma 100-400/5-6,3

Sen är det tre olika Art-objektiv som lanserar, 14mm, 24-70mm samt 135mm. Vi vet att Art-serien brukar leverera fantastiskt bra bildkvalitet och vi håller tummarna även denna gång. 14mm har ljusstyrka f/1,8 (!) och består av 16 glaselement med FLD och SLD-glas och ett 80mm frontglas, allt för att minimera aberration, distorsion och oskärpa ut mot kanterna. 9-bladig bländare och närgräns på 27cm. Den här blir ytterst intressant att testa för vi kan ha en ny astro-favorit på gång!

Boka här: Sigma 14/1,8 Art

24-70mm är ett f/2,8 med bildstabilisering och ett gäng fina glas samt en 9-bladig bländare även här. Närgräns på 37cm och filterdiameter på 82mm. Vi tror och hoppas att det här objektivet ska bli något alldeles särskilt och rykten om ett otroligt bra 24-70mm från Sigma har florerat ett tag, vi kommer att testa inom kort! Filterdiameter på 82mm och höga ambitioner skvallrar om att det här kan vara något i hästväg...

Boka här: Sigma 24-70/2,8 DG OS HSM Art

Det tredje objektivet har varit väntat och självklart i Art-serien, nämligen ett 135mm f/1,8 Art. En ny teknik på autofokusmotor ska ge väldigt bra resultat när det gäller fokuseringshastighet. Dessutom är man tydlig med att detta objektiv är utvecklat för kameror med 50 mpixel eller mer när det kommer till upplösning. Varför skriver man 50 mpixel eller mer? Kan det vara något på gång?

Boka här: Sigma 135/1,8 Art

Pris och leveranstid presenteras inom kort.

Publicerad: 2017-02-21 08:25     

Det finns 1 kommentar. Visa kommentar | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11096/nyhet-sigma-lanserar

Voff

En vän behövde bilder på sina valpar...

Min vän tyckte sin hund började på bli lite fet så hon fick lite mer motion och lite nyttigare mat men hunden blev allt fetare, så hon gick med hunden till veterinären. Denne upplyste om att hon kan förvänta sig valpar inom 14 dagar. Det kom som en väldigt stor överraskning. Senare visade sig att en bekant till henne hade varit ute och rastat hennes hund, och släppt lös den, och en grannhund hade "umgåtts" med deras hund utan att hon sagt något. I alla fall så satt valparna still max en sekund, så även om de var otroligt gulliga så var de inte helt lätt att fotografera dem.

/Thomas

Publicerad: 2017-02-20 16:09     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11094/voff

Nyhet: 3 Legged Thing Eclipse

Nya stativ, hur spännande är det? Vi har ett bra sortiment av Genesis, Sirui, Manfrotto, Dörr, Leofoto samt nu 3 Legged Thing, ett relativt nytt märke men som redan valts av många. Eclipse heter den nyaste serien.

Stativ som tål väldigt hög belastning samtidigt som det bara mäter 35cm i hopfällt läge, det är nya Eclipse som vi har på lager nu! Rejäl byggkvalitet och snygg design skadar inte heller och vi blir lite pryliga när vi packar upp 3 Legged Things nya Eclipse-serie. Om du vill läsa mer så gå in via länken nedan, just nu sparar du dessutom 20% vid köpet!

Läs mer här: 3 Legged Thing kolfiberstativ Eclipse

Publicerad: 2017-02-17 16:08     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11093/nyhet-3-legged-thing-eclipse

Test: Fujifilm X100F

Den fjärde (X100F = Fourth) X100-versionen är en riktigt läcker kamera som skapar habegär. Vi kan gå i god för att du kommer att gilla den här kameran för hittills har vi inte stött på någon som ogillar varken F eller föregångarna. Känslan är helrätt, resten då?

Mats skriver: Kameran känns mycket gediget byggd med bra känsla i de flesta knappar och vred, och är fantastiskt trevlig att fotografera med. Knapparna som på tidigare modeller satt på vänstra sidan har alla flyttas till höger om skärmen för att vara mer lättåtkomliga med högerhanden. Men allt är inte bara positivt.

Vad kan det vara? Läs allt här: Fujifilm X100F test

Foto: Jonas Rask

Publicerad: 2017-02-16 14:05     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11092/test-fujifilm-x100f

Nyhet: EOS 1D X Mark II Firmware

Vi tipsade några veckor sen i Bloggen om att det nu finns en bra guide på engelska för dig som vill lära dig mer om autofokus-systemet i EOS 1D X Mark II och nu kommer en ny firmware till 1D X Mark II, den hittar du via oss.

Det är en liten uppdatering som fixar ett par mindre "bug fix" som man hittat och stabiliserar USB-kommunikationen när man använder Lens Data Registration med EOS 3 Utility programvara. Vi rekommenderar att man alltid uppdaterar sin kamera oavsett märke till senaste programvaran då de ibland innehåller mer och fler uppdateringar än man listar officiellt.

Ladda ner uppdateringen här: Canon EOS 1D X Mark II Firmware 1.1.3


Publicerad: 2017-02-16 09:50     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11091/nyhet-eos-1d-x-mark-ii-firmware

Test: Nikon AF-S 24-85/3,5-4,5G ED VR

Vi släpper ett uppdaterat test på Nikons 24-85mm då vi får mycket frågor på den och det tidigare testet var gjort med äldre referenskameror och objektiv. Läs testet nu för att se om det är ett vettigt alternativ för dig!

Mats skriver: Objektivet känns relativt välbyggt och är försett med gummipackning runt metallbajonetten, men det klassas ej som vädertätat. Känslan i fokus och zoomring är bra. Den ändrar längd med ca 3,3 cm vid zoomning och frontlinsen roterar ej vid fokusering, vilket är en fördel vid användande av vridbara filter som t.ex polfilter eller halvtonade gråfilter.

Läs allt här: Nikon AF-S 24-85/3,5-4,5G ED VR test

Publicerad: 2017-02-16 09:45     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11090/test-nikon-af-s-24-85-3-5-4-5g-ed-vr

Sista chansen: Umeå!

Det finns just nu fem (5) platser kvar till Studiofotografens A till Ö med John Hagby, här i Umeå, så se till att boka din plats nu! En workshop på 2 dagar för 3495kr, en summa som du får tillbaka som en värdecheck som du använder hos CyberPhoto.

Se inbjudan här: Inbjudan Studiofotografens A till O

Se mer från John Hagby och CyberPhoto EXPO här: Youtube: CyberPhoto EXPO - del 1 av 2

Johns grundgregler för ljussättning: Youtube: Vi träffar John Hagby i 1646 Studios

Publicerad: 2017-02-15 13:24     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11089/sista-chansen-umea

Storlek

Vi åker tillbaka i tiden, till 2008 och Photokina i Köln där Panasonic lanserade DMC-G1 genom att ha massor av kameror på plats och hela staden pyntad med annonser för framtidens kamera, den spegelfria Micro 4/3-kameran. Där börjar detta kapitel...

Kvällen innan mässan öppnade så hade man sett reklam på flygplatsen och överallt i stan så förväntningarna var höga och snacket om tekniken kring det spegelfria konceptet var i fokus. Väl på mässan så blev man ändå lite mer dämpad över entusiasmen då sökarbilden laggade och upplevdes inte alls som en fin konventionell sökarbild. Även om det fanns fördelar så var känslan att det inte var ett moget system. Nu, snart 10 år senare, är vi på en helt annan nivå och Panasonic har på vägen lanserat flera fantastiska kameror som G, GF och GX-serien. På vägen så har praktiskt taget alla större tillverkare hoppat på tåget och många som använt DSLR-kameror de senaste åren sneglar på senaste generationen spegelfria kameror.

Storleken. Ja, generellt får du en mindre kamera och det är vad som lockar med de spegelfria systemen i första hand. Det går inte att komma ifrån att man ledsnar ibland på sin kamera och väljer att inte ta med den pga. storleken och tyngden. Har man en fullformatskamera och behöver lite brännvidd med sig så kan det handla om ett par kilo som ska med. Om vikten och formatet är viktigt och du vill göra en stor vinst på den här delen så har Olympus och Panasonic en styrka i sitt Micro 4/3-format som också gör att objektiven blir mindre och lättare. Samma gäller Nikon 1-serien. Micro 4/3 är dessutom så starka idag med E-M1 Mark II och GH5 som presterar otroligt bra på det mesta som är mätbart och dessutom blir väldigt smidiga att ta med sig. Tänk på att läsa vad den kamera du kollar in väger och mäter med de objektiv som du kommer att använda, ibland skiljer det inte så mycket mot en konventionell systemkamera när det gäller totalvikt.

Funktioner. De spegelfria kamerorna har en elektronisk sökare och det är en annan känsla som man måste vänja sig vid. För några år sen skulle vi säga att man helt enkelt fick vänja sig vid något som var märkbart sämre när det kommer till upplevelse men de senaste kamerorna, som Olympus, Panasonic, Fujifilm och Sony, har otroligt bra sökare och många upplever det snarare som ett lyft i upplevelse idag. Det kan hända att det laggar till någon gång men vissa sökare är så bra idag så att man ifrågasätter om de är elektroniska. Vi vill påstå att sökarbilden idag inte är en nackdel längre utan kan vara en fördel med förstärkt ljushet i dåliga ljusförhållanden och många andra smarta funktioner som gör den till en bättre totallösning.

När det gäller autofokus så är riktigt vassa spegelreflexkameror idag verkligen top of the line. Vi är superimponerade av prestandan i toppmodellerna från både Nikon och Canon (D5 och 1D X Mark II) när det gäller antalet skarpa bilder per 100 tagna bilder. Men, ett stort men, här är de spegelfria kamerornas stora framsteg verkligen märkbar och det gäller flera märken och modeller. Tar vi Olympus E-M1 Mark II som exempel, en kamera som lever på sin hastighet till stor del, är autofokusen fantastiskt bra. Samsung, som idag inte finns kvar på marknaden inom foto, var först att verkligen imponera med både snabb och träffsäker fokusering. Även Sony har gått i fronten när det gäller att utveckla den här biten och det är inte längre en akilleshäl för konceptet med spegelfria kameror utan kan snarare fungera imponerande bra i respektive prisklass, ibland tom bäst.

Hastighet är en styrka idag bland spegelfria där antalet bilder per sekund och koncept som Panasonics 4K Photo, och nu 6K Photo, gör att vi användare får möjlighet till att fånga ögonblicket. Med E-M1 Mark II och upp till 60 bilder per sekund så visar man att det här är ett område där spegelfria kameror kommer att vara väldigt starka i kombination med en fortsatt utveckling på autofokus för att förbättra totalresultatet. Även om hastigheten med mekanisk slutare inte är högre på spegelfria så lämnar ändå tekniken en öppning och utvecklingspotential som redan visat att det är att räkna med och ta ledningen med. Här kommer vi att se en fortsatt stark utveckling.

När det gäller video så har Panasonic gått i fronten med GH-serien och vi ser fler och fler som går över till spegelfria kameror för att filma. Fujifilm X-T2 har visat sig att leverera riktigt bra video, lite överraskande, och Sony har redan tagit stora andelar inom video tack vare vassa specifikationer och en ökande marknad av tillbehör anpassade för dessa. Även Olympus E-M1 Mark II visar sig vara en duktig videokamera. Vi ser även här att utvecklingen på video är stark bland spegelfria kameror även om många väljer att använda spegelreflexkameror för video. Det skiljer mycket kamera för kamera här oavsett konstruktion så är video viktigt, jämför noga och fråga oss. Här har spegelfria kameror tagit för sig och profilerat sig starkare.

Batteritid är generellt en styrka för spegelreflexkameror. Det här kan vara avgörande för många och det finns en del fotografer som valt bort spegelfria kameror för att det inte funkar i verkligheten då batteritiden på många semi- och professionella systemkameror med spegel har riktigt bra batteritid. Den Nikon D5 vi använder internt gör att man knappt tänker på att ladda batteriet medan det är det första man kollar innan man sticker ut och plåtar med många andra kameror. Även om det blir bättre så är det klart märkbar skillnad och för många yrkesfotografer är det en akilleshäl bland spegelfria kameror. Som exempel klarar en Nikon D7200 över 1000 bilder med samma mätstandard som en Fujifilm X-T2 klarar ungefär en tredjdel. Skillnaden IRL är alltså inte bara märkbar utan kanske avgörande.

Det kanske viktigaste och sista biten är så klart bildkvaliteten. Spegelfria kameror har idag inget att förlora mot konventionella kameror när det gäller bildkvalitet utan det handlar om faktorn kring hur stor bildsensorn är och hur duktig kameran är på att behandla bildresultatet. Idag finns spegelfria kameror med fullformatssensor och snart även en med en mellanformatssensor (44x33mm) från Fujifilm men det påverkar den första, och för många avgörande, punkten, nämligen storlek och vikt. För att sammanfatta alla delar så finns det mycket att vinna för dig som väljer en modern spegelfri kamera. Många av oss och våra kunder har gjort bytet och det med gott resultat.

Väljer du en kamera med mindre sensor så kommer den totala vikten bli betydligt lägre och du kommer troligen att ta med kameran oftare vilket genererar fler bilder. Det finns massor av separata faktorer som tex. ökad diffraktion vid större bländartal och mycket annat som kan påverka ditt val av kamera och sensorstorlek men vi vet, av egen erfarenhet, att storleken spelar roll, att vikten spelar roll och att en kamera i sig kan motivera till att man blir en bättre och mer inspirerad fotograf genom att erbjuda mycket funktioner, verktyg och häftiga lösningar. Där är spegelfria kameror ledare idag. Prioriterar man en arbetshäst, en optisk sökarbild och bra batteritid samt, inte att förglömma, ett stort objektivsortiment både bland nya och begagnade produkter, är en konventionell spegelreflexkamera nu och för en överskådlig tid framöver ett säkert kort.

Publicerad: 2017-02-15 09:43     

Det finns 2 kommentarer. Visa kommentarer | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11088/storlek

Nyhet: Canon lanserar!

Idag lanserar Canon tre nya kameror, EOS 77D, 800D och EOS M6. Som namnet skvallrar om är M6 en spegelfri kamera och de två övriga är konventionella spegelreflexkameror. M6 har vi redan klämt på och känslan är helrätt.

Canon EOS M6 är alltså en till i raden av kameror i M-serien och den liknar EOS M5 specifikationsmässigt men känslan och designen skiljer sig åt. Vi har haft möjligheten att känna och klämma på den och den påminner om några andra spegelfria kameror på marknaden när det gäller känsla och design. Tyngden är helrätt, reglagen känns väldigt distinkta och korrekt placerade och skärmen är väldigt bra. Personligen saknar jag ändå en sökare och det går att använda EVF-DC2 som tillbehör om du känner likadant. 24,2 mpixel, Digic 7-processor av senaste snitt, 5-axlig bildstabilisering, upp till 9 bilder per sekund, WiFi, NFC och BLE (Bluetooth-variant) för konstant uppkoppling mot en smart enhet. Leverans mars/april och pris från ca 8490kr.

Läs mer och boka här: Canon EOS M6

EOS 77D och EOS 800D lanseras också idag och får samma generation av processor och sensor som EOS 80D och EOS M5/M6. 80D är en mycket potent kamera som är underskattad av många när det gäller bildkvalitet där den presterar väldigt bra när det kommer till dynamiskt omfång och brus. Båda kamerorna har vridbar touchskärm, klarar 6 bilder per sekund och har inbyggd WiFi, NFC och BLE som beskrivet ovan på EOS M6. Vad skiljer då kamerorna åt? Färre siffror i namnet brukar betyda att det är en bättre eller mer avancerad produkt och så även i detta fall. EOS 77D har en toppdisplay, knapplås och AF-ON-knapp och en del detaljer som auto-avkänning för sökare som stänger av displayen och anti-flickering som i EOS 80D för användning när man fotograferar inomhus med artificiellt ljus (olika typer av ljusrörsbelysning m.m.) som kan flimra och ge felaktig och oregelbunden information till kameran. Mera om dessa kameror kommer inom kort. Leverans from mars och priserna startar på 8950kr resp. 9490kr.

Läs mer om EOS 77D här: Canon EOS 77D

Läs mer om EOS 800D här: Canon EOS 800D

Publicerad: 2017-02-15 08:16     

Det finns 1 kommentar. Visa kommentar | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11087/nyhet-canon-lanserar

0 16 32 48 64 80 96 112 128 144 160 176 192 208 224 240 256 272 288 304 320 336 352 368 384  Nästa sida

© CyberPhoto 1995 - 2017