• Canon EOS R3 - Presentation och livechatt

  Nu har du möjlighet att få en mer ingående presentation av höstens stora nyhet Canon EOS R3. Vi sänder via Youtube den 28 september kl 16:00.

  Under presentationen kan du ställa frågor till Anders Sävås, produktspecialist på Canon, som svarar direkt i livechatten. Har du frågor i förväg så kan du även skicka in den till oss på blogg@cyberphoto.se. Du kan redan nu förhandsboka din nya Canon EOS R3, första leveransen beräknas in under november.

  Varmt välkommen!

 • Infonsdag: Egen meny

  De flesta kameror idag har möjligheten att sätta upp en egen mini-meny. Där kan du lägga de funktioner som oftast använder.

  Din kamera har troligen möjligheten att sätta upp en egen liten meny där du kan samla de funktioner som du använder oftast. Vi rekommenderar verkligen att du tar dig tiden och sätter upp denna meny. Det är oftast betydligt enklare än man tror.

  Du kommer att spara mycket tid och mycket frustration genom att använda denna egna meny. 

  Vi har provat. Vi vet.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Laowa 33/0,95 CF Argus

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Laowa 33/0,95 CF Argus. En mycket ljusstark optik med en underbar bokeh. Finns med fattningar för Sony E, Fujifilm XF, Canon RF och Nikon Z, avsedd för APS-C-kameror.

  Mats skriver: Som vanligt med Laowa så är den optiska konstruktionen lite mer avancerad än man kanske räknar med i prisklassen. En mycket välkorrigerad optik med låg grad av kromatisk och sfärisk aberration. Det är väldigt få objektiv som har så pass hög ljusstyrka som f/0,95, och det är ännu färre av dessa få som ger skarpa bilder på full öppning. Men Laowa 33/0,95 sticker ut från mängden. 

  Läs hela testet här: Laowa 33/0,95 CF Argus

 • Varför 45mm?

  Det finns många fasta objektiv med olika användningsområden, idag kikar vi på 45mm, specifikt Samyang AF 45/1,8 FE och vad denna brännvidd har att erbjuda dig som fotograf.

  45mm är en normalvinkel med ca 52 graders bildvinkel. 45mm ger en liknande bild som 50mm men du får lite extra utrymme i bilden. Detta objektiv lämpar sig mycket bra för bland annat porträtt tack vare den distorionsfria brännvidden som tillsammans med den stora bländaren ger en bra separation mellan modellen och bakgrunden.

  samyang45_blogg2.jpg

  45mm är dock inte enbart för porträttfotografi utan kan även användas till allt från landskap, produkt- och streetfotografi. När det kommer till fotografi så är det kreativiteten som sätter gränserna. 

  De flesta fasta 45mm-objektiv har ofta en bra närgräns och stor bländare vilket gör att du kan få fina närbilder med fin separation mellan motiv och bakgrund, precis som du kan se i bilden på katten nedan.

  samyang45_blogg3.jpg

  Alla dessa bilder är tagna med Samyang AF 45/1,8 FE som är en ljusstark normalvinkel med Sony-fattning. Detta objektiv tillhör Samyangs "Tiny"-serie vilket betyder att den prioriterar ett litet och smidigt format. Dock som du ser i bilderna så kompromissar den inget i bildkvalitén. Objektivet är anpassat för fullformat men kan även att användas med Sonys APS-C modeller och ger då en brännvidd på ca 68mm.

  "Objektivets bokeh är soft och fin på största öppning i förhållande till brännvidd, bländare och prisklass. Totalt sett ett mycket bra köp för dig som är ute efter ett kompakt och lätt objektiv." - Mats

  Vill du läsa vårt test så kan du göra det här: Samyang AF 45/1,8 FE

 • Test: Sigma 90/2,8 DG DN Contemporary

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Sigma 90/2,8 DG DN Contemporary. En otroligt kompakt optik för sin brännvidd och ljusstyrka.

  Mats skriver: Jag måste bara medge att jag blir mer och mer imponerad av vad Sigma lyckas ta fram i objektivväg. Numera är det inte bara deras fasta Art-varianter som klarar av att leverera riktigt hög bildkvalitet, det gäller även många objektiv tillhörande deras mindre kostsamma serie - Contemporary.  

  Läs hela testet här: Sigma 90/2,8 DG DN Contemporary

 • Drönarsöndag: Myrbergsgården

  Myrbergsgården i Vörå, Österbotten, Finland, omfattar idag 17 byggnader som flyttats till området från olika byar i Vörå. Förutom en bondgård finns här bland annat en fungerande smedja och en väderkvarn. Till museet hör också ett lånemagasin från år 1753, ett av de tre första i Österbotten. Museets textilsamling är en av de finaste i hela landskapet med sammanlagt ca 6000 olika textilier.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Varje söndag visar vi bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: C-117

  Norrsken och flygplan. Jag gillar båda. Jag har tagit båda bilderna själv som bildar denna bild. Inte tagna varken på samma plats eller vid samma tid. Blev riktigt bra tillsammans.

  Lite mer detaljerat så är bilden flygplanet taget på Island mitt på dagen. Självklart i raw så det var lätt att göra den till nattblid bara genom att ändra exponering och färgtemperatur. Den andra bilden är tagen i Djäkneböle strax utanför Umeå. Nu var det en irriterande måne där men den var bra för detta projekt, då planet har solblänk på sig och det blev nu till "månblänk" i stället. Eftersom planet ligger på en stenöken så var det extremt lätt att lägga ihop bilderna. Det värsta är om det finns träd med blad, det är ett elände såna här gånger. Denna bild har jag dessutom använt Instagrams Lux-funktion på vilket gav den lite extra tryck.

  Fotografering är en konstart. Om du tar en enda bild, eller om du tar hundra bilder för att få en bra bild, eller om du bygger en bild av hundra bilder så är det helt okej. I det senare fallet så bör du tala om att det är flera bilder satt ihop till en.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Apple lanserar iPhone 13-serien

  På tisdagskvällen visade Apple upp höstens kommande modeller och den 24e september får iPhone-familjen tillökning med iPhone 13, Mini, Pro och Pro Max.

  iPhone 13 erbjuder en 6,1" högupplöst Liquid Retina display med en ljusstyrka på hela 1200 nits, alltså 28% ljusare än föregångaren. Flärpen längst upp på skärmen har krympt med 20%. Tittar vi under huven hittar vi ett större batteri som tillsammans med Apples nya 6-kärniga A15 Bionic-processor ger iPhone 13 upp till 2,5 timmar längre batteritid än iPhone 12.

  Kameran har fått en ny 12 MP-sensor och tack vare en helt ny sensor shift-teknologi kan du ta ännu bättre bilder i mörker. iPhone 13 Mini är delar många styrkor med iPhone 13 men i ett kompakt utförande. Apple introducerar även något de kallar för Cinematic Mode vilket låter användaren sätta fokus på ett objekt medans bakgrunden blir oskarp när man filmar. iPhone 13 kommer i 5 spännande färger, rosa, blå, midnatt, stjärnglans och PRODUCT(RED).

  iphone13_blogg3.jpg

  iPhone 13 Pro / Pro Max innehåller det mesta från iPhone 13 men skärmen har fått en rejäl uppgradering med ProMotion-teknik vilket innefattar en adaptiv uppdateringsfrekvens på upp till 120 hz. Pro-modellerna kommer även utrustade med en ljusstark teleoptik vilket iPhone 13 och Mini saknar.

  Ett annat ess i rockärmen för Pro är Apple ProRaw för den som vill få ut det mesta av sin filmning i efterbearbetningen. iPhone Pro och Pro Max kommer i färgerna silver, guld, grafik och sierrablå.

  iphone13_blogg2.jpg

  Läs mer och beställ här: Apple iPhone 13

 • Här kommer vinnarbilden i vår hösttävling!

  Vi säger grattis till Kajsa som tar hem vinsten i vår hösttävling. Kajsas bild på sin hund Disa blev framröstad av våra följare på Facebook. Vi skickar dig ditt pris som är en Nisi Starter kit III 100mm V6 värde 4990:-.

  Filter kan göra stor skillnad för din bild, oavsett om du filmar eller fotograferar. Ett gråfilter används om man vill skära ner på mängden ljus som når kamerans sensor utan att justera slutartid eller bländare. Detta är till stor hjälp om man vill få en naturlig rörelseoskärpa när man filmar eller för att ge rörliga fenomen som moln och vattendrag ett mjukare utseende tack vare den förlängda exponeringstiden.

  Polarisationsfilter är användbara när man vill få en djupare blå i himlen och om man behöver minska reflektioner i blanka ytor som vatten och glas.

  UV-filter filtrerar bort uv-strålning som namnet antyder men har idag fått en annan primär funktion då de allra flesta moderna objektiv idag filtrerar bort uv-strålning och det är att skydda frontlinsen. Ett UV-filter kan vara en billig försäkring mot smuts, repor och stötar och hjälper därför till att behålla värdet på ditt objektiv.

  Tack till alla som har deltagit i tävlingen och vi önskar er lycka till vid nästa tävling som kommer inom kort! Vi vill inte att någon ska gå tomhänt så därför erbjuder vi 20% rabatt på alla filter från Nisi, använd rabattkoden: NISIFILTER

  Se alla våra Nisi-filter här >

 • Få en signerad bok på köpet!

  Den 29 september håller den välkända bevarandefotografen Tom Svensson en liveföreläsningen här hos oss och just nu har du även möjlighet att boka en workshop med honom i Kosta safaripark extra förmånligt.

  1-3 oktober har du chans att lära och arbeta sida vid sida med Tom när han håller en Workshop i djur- och naturfoto. Du som bokar en plats nu får en signerad bok av Tom, en fotoväska värde 2290:- och 6 månaders plusmedlemskap hos Kamera&Bild. OBS! Begränsade platser.

  Läs mer och boka här: Workshop I Djur - Och Naturfoto