• Test: Fujifilm GFX 100 II

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Fujifilms nya och snabbare mellanformatskamera!

  Mats: Hastigheten är något som Fuji tydligen jobbat extra mycket med i GFX100 II, den ger t ex två gånger snabbare utläsningshastighet än GFX100S. Kameran levererar också en seriebildtagning i full upplösning upp till 8 b/s. Jag testade spårande AF med GF 110/2 på Carl som fick gå och springa sicksack mot kameran med 8 b/s serietagning samt i videoläget med följande AF, och GFX100 II klarar det förvånansvärt bra måste jag säga, och speciellt i videoläget.

  Det finns möjlighet till både mekanisk och elektronisk slutare som klarar slutartider ner till 1/32 000 sekund, vilket är suveränt om man exempelvis plåtar på full öppning med ljusstark optik i fullt dagsljus.

  Några plus:
  + Fantastisk bildkvalitet med extremt hög detaljåtergivning
  + Snabbare autofokus
  + Inbyggd 8-stegs IBIS (bildstabilisering)
  + Seriebildtagning upp till 8 b/s

  Läs hela testet här: Fujifilm GFX 100 II

  Fler bilder tagna med Fujifilm GFX 100 II hittar du här ->>

   

 • Live med naturfotograf Anki Hammar

  Varmt välkommen till denna liveföreläsning imorgon kl 19:00!

  På onsdag 27/9 kl 19:00 är du välkommen till en digital bildföreläsning med naturfotograf Anki Hammar. Hon kommer berätta om en tre dagar lång kurs i Tivedens Nationalpark, samt visa inspirerande bilder.

  Denna fotoresa till Tivedens Nationalpark är för dig som vill uppleva en riktig vildmarkskänsla i ett kuperat och vilt skogslandskap med vackra skogssjöar, dramatiska sprickdalar och den fina stranden Vitsand. Under denna kurs får du hjälp med att fånga känslan av denna fantastiska Nationalpark.

  Läs mer här: Live Med Naturfotograf Anki Hammar

 • Nyhet: DJI Mini 4 Pro

  Nyhet

  Skapa stort med Mini!

  DJI Mini 4 Pro är DJI's andra drönare i Mini-serien att få bära det ärorika suffixet Pro. Likt föregångaren Mini 3 Pro handlar det om en oerhört kapabel drönare i ett mycket kompakt och lätt format.

  Utrustad med en 1/1,3 tum CMOS-sensor med Dual Native ISO Fusion och en ljusstark bländare på f/1,7 levererar Mini 4 Pro foton och video i hög kvalitet, även i sämre ljusförhållanden. Med nya Night Shots-funktionen får du ännu bättre videos i dåligt ljus tack vare en förbättrad brusreduceringsalgoritm.

  Ge livfulla scener de detaljer de förtjänar med 4K 60P HDR och 4K 100P video. Med 10-bitars D-Log M och HLG kan du fånga mer detaljer i de ljusa och mörka partierna för en rikare bild med mer flexabilitet i efterbearbetningen. När du spelar in i 10-bitars D-Log M och fångas över en miljard färger. De naturliga färggraderingarna och känsliga fullspektrumdetaljerna gör att Mini 4 Pro låser upp efterproduktionskontroll på proffsnivå.

  DJIMini4ProNyhet_blogg4.jpg

  Mini 4 Pro har DJI's senaste videoöverföringssystem O4 vilket ger en ultra-responsiv kontroll och stabil FHD 60p-bild på avstånd upp till 20 km. Denna nya och lättanvändanda fjärrkontrollen DJI RC2 kommer med DJI Fly-appen inbyggd, vilket eliminerar behovet av en smartphone under flygningen. Den högupplösta skärmen ger en skarp och klar bild även i direkt solljus, vilket optimerar hela din flygupplevelse med Mini 4 Pro.

  Förbokningskampanj

  Just nu får du med en Landing Pad från Caruba när du köper din nya DJI Mini 4 Pro.
  Läs mer här: DJI Mini 4 Pro Landing Pad På Köpet

  Beställ här: DJI Mini 4 Pro (RC-N2)DJI Mini 4 Pro (RC2)DJI Mini 4 Pro (RC2) + Fly More Combo

 • Drönarsöndag: Höbalar

  Från idé till verklighet.

  Jag har länge haft en idé till en bild föreställande höbalar som kastar långa skuggor på en åker vid solnedgång, sett från ovan. En sommarkväll när jag var påväg ut ur Umeå för en annan fotoutflykt fick jag syn på ett gäng höbalar och eftersom även drönaren var nedpackad tog jag chansen.

  I efterhand tyckte jag mer om idén än resultatet men jag är ändå glad att jag äntligen fick göra min mentala skiss till verklighet.

  /Carl

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med DJI Mini 3 Pro

  Kolla in vårt stora sortiment av drönare här >>

 • X-files: Oväder på gång

  Veckans X-files är inskickad av Ewert Sjöstrand.

  Ewert: Oväder på gång! Bilden är tagen från trappan till Verner von Heidenstams residens i Övralid, Östergötland, den 17 juli 2023. Vättern går att ana i bakgrunden. Det finns en viss symmetri, mörker och ljus i bilden, som jag överlåter åt betraktaren att tolka.

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med Canon EOS R5 + RF 15-35/2,8 L IS USM - f/7,1, 1/100 sek, ISO 100.

 • Nyheter från Peak Design

  Nyhet

  Peak Design lanserar nya handlovsremmar för spegelfria kameror och mobiltillbehör med nya färger till iPhone 15!

  Peak Design Micro Clutch är en handrem speciellt utformad för spegelfria kameror. Den är vacker, hållbar och bekväm, med en basplatta i anodiserad aluminium och ett justerbart band i hypalon.

  Micro Clutch kommer i två varianter:

  • Micro Clutch I-plate är anpassad för mindre kameror som Fujifilm X100-serien och Leica M-serien.
  • Micro Clutch L-plate är utformad för lite större kameror som Fujifilm XT-serien och Sony A7-serien.

  PeakDesignMobileiPhone15Nyheter_blogg4.jpg

  Peak Designs populära serie av magnetiska mobiltillbehör, passande döpt Mobile, får utökning med skal och plånböcker i nya färger till iPhone 15-serien.

  För dig som ännu inte är bekant med Peak Design Mobile kan det kortfattat sammanfattas som ett ekosystem av mobiltillbehör där kärnan är Peak Designs SlimLink-teknologi, ett magnetiskt och mekaniskt lås inbyggt i mobilskalet som låter dig enkelt ansluta din telefon till deras andra mobiltillbehör så som t.ex bilhållare, väggfästen och laddare.

  Se de nya mobilskalen här: Peak Design Mobile Everyday Case iPhone 15

  Se de ny plånböckerna här: Peak Design Mobile Wallet

  Klicka här för att se alla Peak Design Mobile tillbehör >>

  PeakDesignMobileiPhone15Nyheter_blogg3.jpg

 • Test: OM SYSTEM Tough TG-7

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på OM SYSTEMS tuffa och förvånansvärt roliga kompaktkamera.

  Tough TG-7 är den tuffa kompaktkameran, gjord att följa med på alla sorters äventyr eftersom den är fryssäker ner till -10°C, stötsäker mot fall upp till 2,1m, krossäker mot tryck upp till 220 lbf och vattentät ner till djup på 15m.

  Den optiska zoomen (motsvarande 25-100mm för 35mm fullformat) erbjuder ett mångsidigt användningssområde. Kameran är till ytan mindre än en vanlig telefon (men desto tjockare) och bör få plats i de flesta fickor.

  P9170148_edit.jpg

  TG-7 har många inbyggda funktioner och förinställingar, exempelvis har lägesratten ett läge kallat SCN (kort för Scene) som ger dig 6 val av motiv som Personer, Nattmotiv, rörelse, Landskap, Inomhus och Konstruktion. När du sedan klickat på en kategori, exempelvis Landskap får du ett mer specifikt val av motiv som Solnedgång, Strand & Snö eller Panorama. På så vis förstår kameran bättre vad du ämnar att fotografera och ger dig de optimala inställningarna för ditt motiv.

  P9170204_edit.jpg
  Ledsen katt. Konstnär okänd (ökänd?)

  Den har även Live Composite som fungerar på ett sånt sätt att den bara fångar det ljusa i bilden som förändras vilket är perfekt för att måla med ljus eller för att fånga stjärnspår. Jag testade detta läge genom att måla min hylla i vardagsrummet med hjälp av ett RGB-ljusrör vilket gav en häftig färgsprakande effekt som du kan se nedan.

  P9180247_edit.gif
  Lek med ljus och färg i ​Live Composite-läget

  Ett annat läge som ofta kom till användning var makroläget. Med en närgräns på endast 1 cm kunde jag komma riktigt nära olika motiv som insekter och blommor vilket var roligt och något jag inte tidigare provat på i någon större utsträckning. Jag äger en någorlunda modern telefon från en av de stora tillverkarna och närgränsen på huvudkameran på den är 10 cm så att kunna komma så här nära öppnade upp för nya motiv.

  Eftersom TG-7 har inbyggd fokusgaffling (välj mellan att få flera separata bildfiler eller att kameran själv sätter ihop dom) så blev mina makrobilder ännu lite bättre utan några extra ansträning.

  P9170191_edit.jpg
  Kryp närmare ditt motiv med en närgräns på 1 cm

  Det sägs att den bästa kameran är den man har med sig, och det finns en de flesta av oss alltid bär med oss; telefonen. Kamerorna på mobiltelefoner har kommit att bli riktigt bra till den punkt att många idag väljer telefonen som sin primära enhet för fotografi och video.

  När det kommer till ren bildkvalitet mellan TG-7 och en modern mobiltelefon är skillnaderna inte alltid helt uppenbara men det är inte där denna kamera har sin styrka, utan i användadet. Faktumet att du kan använda denna kamera utan att vara rädd för att den ska gå sönder tillåter bilder som hade varit svåra att fånga med många andra kameror, exempelvis bilden nedan på bron där kameran befann sig halvt under vattenytan.

  P9170139_edit.jpg

  Om du fotograferar med mobil idag och är ute efter ett rejält steg upp i bildkvalitet och/eller kortare skärpedjup finns det mer lämpade alternativ för det, men om du är vill ha en tålig kamera för att dokumentera familjeutflykten, äventyret eller utlandssemstern så kan Tough TG-7 vara kameran du letat efter.

  Notera att stöd för RAW-filer inte fanns tillgängligt när detta test utfördes så alla bilder ovan är JPEGs ur kameran.

  /Carl

  Läs mer och beställ här: OM SYSTEM Tough TG-7 Röd | Svart

 • Tamron AF 17-50/4 Di III VXD

  Nyhet

  Nu med prislapp och leveransdatum!

  Tamron fortsätter att släppa spännande zoomobjektiv till Sony E-fattningen och nyligen avtäcktes denna fullformatsoptik vars brännvidd sträcker sig från 17mm till 50mm med en fast bländare på f/4 genom hela zoomomfånget. Närgränsen går från 19 cm till 30 cm och objektivet har invändig zoom vilket innebär att den aldrig växer på längden vilket är mycket uppskattat, inte minst för gimbaloperatörer.

  Tamron17-50F4Embargo_blogg3.jpg

  Prislappen och leveransdatumet har tidigare varit okänt men Tamron berättar idag att den landar på 10 090:- och kommer att börja levereras redan i slutet av oktober. Självklart kommer vår produktspecialist Mats att testa denna optik så snabbt som möjligt.

  Läs mer och förbeställ här: Tamron AF 17-50/4 Di III VXD (för Sony E)

 • Fotohistoria: Verascope F40

  Idag ska vi kika på en fransk stereokamera som även varit med på bioduken.

  Verascope F40 är en stereokamera som lanserades av Jules Richard i Frankrike kring 1938 och tillverkades i olika uppgraderade versioner ända in på 1950-talet. Den kamera som du ser på bilden är den senaste och sista versionen. Kameran tar 2st 24x30mm negativ på 35mm film. Den ansågs som en kamera av hög kvalitet. Den har två objektiv, båda är Berthiot 40mm f/3,5.

  Verascope F40 exporterades även till USA där den såldes av kameratillverkaren Busch i Chicago.

  Som kuriosa så syns denna kamera ett kort ögonblick i filmen "Two For The Road" från 1967 med skådespelarna Audrey Hepburn och Albert Finney

  Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nyhet: Nikon Z f

  Nyhet

  Nikon lanserar Z f, inspirerad av den ikoniska FM2!

  Nikon Z f är Nikons senaste spegellösa kamera i fullformat/FX-format, som kombinerar traditionell design med avancerad teknik. Z f är utrustad med samma EXPEED 7 bildhanteringssystem som Nikon Z9, vilket möjliggör högpresterande stillbildstagning och filminspelning. Kombinationen av stil och teknologi resulterar i en kamera perfekt för alla som vill uttrycka sin kreativitet.

  Inflytandet från Nikons tidigare kameror är tydligt i varje detalj hos Z f. Den retroinspirerade looken kommer från den ikoniska FM2, liksom rattarna, avtryckaren och Nikons logotyp från 1970-talet. Alla rattar är gjorda av mässing för en högkvalitativ känsla. Utöver den vanliga Picture Control-inställningen för monokroma bilder, har Z f utrustats med två nya Picture Controls: platt monokrom och monokrom med djup ton. Ett dedikerat svartvitt läge har lagts till i foto- och filmväljaren så att det går snabbt att växla mellan lägena.

  NikonZFNyhet_blogg2.jpg

  Kameran är också utrustad med en mängd andra inspirerande funktioner, inklusive Creative Picture Controls 
  och pixelförskjutning – en funktion som Z f är den första att stödja. Den nya kameran levereras med flera spännande filmfunktioner, inklusive 10-bitars H.265-inspelning samt att den kan spela in upp till 125 minuter i 4K UHD. Den har också ärvt flera funktioner från Z 9, inklusive möjligheten att justera ISO-känslighet i steg om 1/6 EV och visningen av en röd ram vid filminspelning.

  Säljsstart för Nikon Z f är redan i oktober 2023.

  Läs mer och beställ här: Nikon Z fNikon Z f + Nikkor Z 24-70/4 S