Välj månad  Alla Tester Nyheter

The GFX files: Trainspotting

Detta är startbilden på något nytt...

Jag och en vän var ute och fotograferade frost. 6 timmar senare kom vi hem igen. En vacker och trevlig kväll som satte starten på något nytt. Vi passerade en järnväg när jag kom på ett fenomen en jag sett för länge sedan. För vissa är detta vardagsmat och för andra helt nytt. När det är mycket frost ute så blir det också mer frost på strömkablarna för tågen. Det gör att det blir bristande kontakt och det resulterar att det blixtrar och smäller rejält. Faktiskt så rejält att det blir en upplevelse. Ju kallar desto bättre blixtar. Jag har en bra videofilm från denna kväll där det blixtrar och dundrar rejält. Den bild du ser är första bilden jag någonsin tagit på ett sådant motiv. Den blev lite överexponerad men funkade ändå. Dimman ligger lågt över Umeå vilket ger ett speciellt ljus på grund av natriumlamporna längs vägarna.

Några dagar senare så sjönk temperaturen drastiskt en bit inåt landet. Läs Vännäs. Där var det -23 och i Umeå bara -5, ändå så skiljer det bara 3 mil. Så vi planerade in ett tåg vi skulle fotografera för att fånga dessa blixtar ännu bättre, det slutade med att fler kompisar hakade på, för det fanns chans till norrsken också. Hur som helst när vi var framme så hade molnen kommit dit och temperaturen ökat till -6 och det var egentligen alldeles för varmt för att få de blixtar vi ville ha. Så framöver hoppas jag att kunna visa någon riktigt cool bild på ett passerande tåg där det blixtrar rejält på taket.

Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 63/2,8 R WR, 10s, f/8 och ISO 800.

Se bilden i full upplösning >>


Vill du läsa mer ur vår serie "The GFX files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just GFX Files.


/Thomas

Publicerad: 2018-01-20 07:30     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11594/the-gfx-files-trainspotting

Test: Fujifilm XF 80/2,8 Macro

Nu släpper vi testet på Fujifilms senaste objektiv till XF-serien och det är robusta 80mm Macro. Vi är vana att få toppklass-objektiv från ingenjörerna i Japan, lyckas de ännu en gång?

Mats skriver: Bakgrundsoskärpan är mycket soft och fin, och särskilt så länge man håller sig inom lämpligt avstånd mellan motiv och bakgrund, som t ex porträtt eller små detaljer som bl.a. insekter, blommor etc, etc. Ovanligt fin bokeh även i nedbländat läge, vilket hos många andra liknande objektiv har en tendens att ge ett mer oroligt intryck. Relativt bra motljusegenskaper också.

Läs resten här: Fujifilm Fujinon XF 80/2,8 R LM OIS WR Macro test

Publicerad: 2018-01-19 09:06     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11598/test-fujifilm-xf-80-2-8-macro

Test: Rogue Flashbender 2

En ny produkt som ger riktigt bra resultat till lågt pris är nya Rogue Flashbender 2. För dig som plåtar med blixt är det här en smart och smidig produkt och Mats har testat den "på riktigt" för att se resultatet.

Mats skriver: Rogue Flash Bender är nästan barnsligt enkel att montera och ta bort, det är bara att vika flärparna över blixthuvudet och spänna åt remmen som låser med kadborrefäste, klart. Tänk dock på att inte sätta den över själva blixtkroppen då den i så fall riskerar att skymma blixtens sensorer för ljusmätning, hjälpbelysning för autofokus samt eventuell trådlös blixtstyrning (ifall det finns). Drar man bara åt remmen ordentligt så sitter den också bra utan att glida eller trilla av.

Läs mer här: Rogue Flash Bender 2 test

Publicerad: 2018-01-18 16:10     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11597/test-rogue-flashbender-2

Fotohistoria: Originalbudget

Benämningen piratobjektiv dök upp tidigt i fotohistorien och det är objektiv som passar till en kamerafattning men tillverkas av någon annan. Dessa var betydligt billigare och förr dessutom ofta betydligt sämre. Av den anledningen så tog kameratillverkarna upp kampen genom att erbjuda egna objektiv i en budgetserie till lägre priser.

Idag så använder man sällan uttrycket "piratobjektiv" av flera anledningar. Dels så förknippas det med piratkopiering som är olagligt fast nu är ju "piratobjektiv" lagliga, samt att idag så är "piratobjektiv" ibland bättre än originaltillverkarnas objektiv.

Många tillverkare av objektiv har kommit och gått och idag är Sigma och Tamron starka spelare medan Tokina har hamnat efter, och nya spelare som Samyang har kommit stort. Nu ska vi inte prata mer om dem utan titta på något som finns i dag men är inte lika markant. Tidigare så döptes objektiven som en billigare serie. Idag finns enklare objektiv men de utpekas oftast inte till en serie. Nedan serier kommer från 70-80-talet.

Nikon hade sin Series E. Det var optiskt bra objektiv men hade en något enklare mekanisk konstruktion. De hade även en enklare antireflexbehandling men de presterade ändå bra. De var också lite lättare och lite smidigare vilket var positivt. Nikon byggde åtta olika objektiv i E-serien: 28/2,8, 35/2,5, 50/1,8, 100/2,8, 135/2,8, 36-72/3,5, 70-150/3,5, 70-210/4.

Minolta kallade sin budgetserie för Minolta Celtic men de var märkbart sämre än de vanliga Rokkor-objektiven. Även om vissa av konstruktionerna var lika eller liknande så var skillnaderna avgörande. Troligen så låg största "fusket" i antireflexbehandlingen. De tillverkade totalt nio objektiv: 28/2,8, 28/3,5, 35/2,8, 50/3,5 Macro, 135/2,8, 135/3,5, 200/4,5, 200/4, 100-200/5,6.

Konica hade också en liten budgetserie de kallad för Hexar, vilket inte alls ska blandas ihop med den fina kameran Konica Hexar. De hade tre budgetobjektiv: 28/3,5, 135/3,5 och 200/4.

Yashica tog också fram en budgetserie, när det var M42-gänga som gällde, som fick namnet namnet Yashikor: 28/2,8, 35/2,8, 135/2,8 och 200/3,5. Senare när Yashica gick över till bajonett så fanns även då två serier. DSB-serien som var enklare objektiv med endast singel antireflexbehandling och ML-serien som var den bättre och de hade flera lagers antireflexbehandling.

Så nu vet du vad det handlar om när du läser Nikon Series E, Minolta Celtic, Hexar eller Yashikor på ett objektiv.

Av förklarliga skäl så har dessa objektiv ett lågt samlarvärde och likaså ett lågt marknadsvärde. Kan vara kul som kuriosa i en samling men betala inte för mycket, värdet är symboliskt, typ 100kr eller så. Förutom Nikon Series E som ändå har ett marknadsvärde, inte högt men ändå.

Objektivet du ser på bilden är från vår egen samling. Vi tyckte vi borde ha nåt Series E på någon kamera på någon hylla och till slut hittade vi detta förbrukade objektiv. Lite halvdåligt skick och avståndsringen går knappt att vrida på. Alla gamla Nikkor objektiv vi har fungerar, och här kommer det kanske fram hur mycket bättre Nikkor var än Series E. Nikkor verkar outslitliga medan Series E var inte byggda för att hålla för evigt. Senare upptäckte vi att vi hade även en Nikon Series E 50/1,8 och avståndsringen var rejält glapp på den, så ännu ett bevis på att Nikkor var överlägsna.


Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

Publicerad: 2018-01-18 07:35     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11585/fotohistoria-originalbudget

Gör ett klipp!

Vi tipsar om ett objektiv som just nu har ett fenomenalt pris. Det är Tamron AF SP 45/1,8 Di VC USD som är prissänkt med hela 3000kr, det är mer än 40% rabatt! Kolla in om det här objektivet är något för dig genom att läsa testet.

Om du letar efter ett nytt objektiv att förgylla din fotoutrustning med så vill vi tipsa om Tamron AF SP 45/1,8 Di VC USD, ett objektiv från Tamrons fina SP-serie. Den har en hög optisk prestanda, inbyggd stabilisering, ovanligt kort närgräns och är allväderstätad. Ordinarie pris är 6990kr och idag finns den till ett makalöst fint pris för den som har lust till ett januarifynd. Endast 3990kr!

Läs testet och se om det här är ett objektiv som kittlar ditt avtryckarfinger.

OBS! Gäller endast ett mycket begränsat antal!


Tamron AF SP 45/1,8 Di VC USD

Publicerad: 2018-01-17 11:00     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11596/gor-ett-klipp

Test: Fujifilm Fujinon XF 18/2,0 R

Vi har testat Fujifilms 18mm för att se hur den står sig i konkurrensen just nu. Fujifilm har skapat sig en succé genom att lansera objektiv som får de flesta att känna habegär och glädje - frågan är hur den nu "gamla" 18mm presterar?

Mats skriver: I mitten av bilden är skärpan bra redan på full öppning f/2, och nedbländad runt f/4 -f/8 ökar skärpan som vanligt ytterligare ett snäpp. Men på mindre öppningar typ f/8-f/11 hade jag förhoppningarna att skärpan även i kanter och hörn skulle vara bra. Där finns det alltså mer att önska, och i mitt tycke lämpar sig Fujinon XF 18/2,0 R bättre till vardagsbilder, gatufotografi och semesterbilder än till exempelvis landskap och arkitekturfoto m.m.

Läs allt här: Fujifilm Fujinon XF 18/2,0 R test

Publicerad: 2018-01-16 15:25     

Det finns 1 kommentar. Visa kommentar | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11595/test-fujifilm-fujinon-xf-18-2-0-r

Nyhet: Nikon D850 uppdatering

Nya Nikon D850 får en firmware-uppdatering nu (version 1.01) som åtgärdar några småsaker i kameran. Hittills har vi det varit helt tomt på negativ feedback på Nikons flaggskepp D850 både från oss själva och våra kunder...

...så man verkar ha byggt en riktigt bra och stabil kamera trots massor av funktioner och features. Den här nya uppdatering finns på Nikons hemsida att ladda ner redan nu och den korrigerar hur man backar i menyn från att ha kört en sensorrengöring, hur den hanterar brus när man har valt läget för "Long exposure NR", eller på svenska, brusreducering vid lång exponeringstid. Det har hänt att man istället fått mer brus eller grönstick. Även tiden för bländar-återställning har laggat vid slutartider under 1/10 sekund, vilket ska vara åtgärdat med denna version 1.01.

Publicerad: 2018-01-16 11:19     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11593/nyhet-nikon-d850-uppdatering

Sugen på telezoom?

Vi har många som frågar om 70-200mm och vilken man ska välja då det skiljer en hel del på priset men mindre på funktion och faktiska skillnader. Du har väl kollat in vår film om Tamrons mycket prisvärda modell?

Du hittar filmen här: Youtube: Tamron 70-200mm f/2,8 VC G2 test

Läs vårt test här: Tamron AF SP 70-200/2,8 Di VC USD G2 test & sample

Publicerad: 2018-01-15 13:37     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11591/sugen-pa-telezoom-

The GFX files: Frost

En bild tagen denna vecka. Varm och fuktig luft drog in över ett -15 grader kallt Umeå. Då blev det rejält med frost.

Med all frost så fanns det bara ett alternativ, och det var att åka ut och fotografera. 6 timmar senare var vi tillbaka. Glada efter en kväll full med upplevelser av både natur, och tåg som hämtar ström från frostiga luftkablar så det blixtrade och dundrade rejält när tågen åkte förbi.

På bilden du ser så hade vi parkerat på en mötesplats. Därifrån gick vi och tog de bilder vi tänkt på ett närliggande skogshygge. Vi lämnade på sidobelysningen för att synas. Hade vi haft vanliga parkeringsljuset på så hade baklysena kontaminerat med rödstick i vårt motiv. På väg tillbaka så tog vi denna bild som blev rätt mysig med de natriumlampor som lyser väg och samhälle i bakgrunden, och som reflekteras i dimman.

Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 234/4,0 R LM WR, 25s, f/4,5 och ISO 800.

Se bilden i full upplösning >>


Vill du läsa mer ur vår serie "The GFX files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just GFX Files.


/Thomas

Publicerad: 2018-01-13 07:19     

Det finns 1 kommentar. Visa kommentar | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11588/the-gfx-files-frost

Test: Panasonic DC-GH5S

Nu släpper vi även vårt "riktiga" test av Panasonics nykomling, GH5S och du kan läsa hela testet och se vår film om denna nyhet på vår hemsida, enkelt, kostnadsfritt och utan inloggning. Mörkrets mästare bland Micro 4/3 - låt det smaka!

Läs mer här: Panasonic Lumix DC-GH5S test

Publicerad: 2018-01-12 14:57     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11589/test-panasonic-dc-gh5s

Sauron

Ibland får vi in spännande produkter i lager och just nu har vi ett objektiv som många gillar, även kallat Saurons öga. Canon 200mm f/1,8 är den korrekta benämningen. Ögat på bilden är dock inte Saurons, utan Stefans öga genom just detta objektiv...

Vill du veta mer om just detta objektiv och är sugen på ett sådant? Maila oss på inbyte@cyberphoto.se för mer information. Det tillverkades ca 8000st mellan 1988 och 2004. Prisbilden på bla. Ebay brukar ligga mellan 3000-5000 dollar och det är ändå det mest ljusstarka 200mm som någonsin tillverkats. Vikten på ca 3kg gör att det blir lite tufft att handhålla men stativfäste finns för användning med tex. en bra monopod. Så är du sugen på en klassisk glugg som ger dig fantastisk ljusstyrka på 200mm brännvidd, bra skärpa och snyggt skärpesläpp...hör av dig!

Publicerad: 2018-01-12 12:12     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11587/sauron

Test: Nikon AF-S 300/4D IF-ED

Vi förgyller torsdagen med att presentera ett test av Nikon AF-S 300/4D IF-ED. Vi har haft turen att få några mycket härliga januaridagar och i samband med det kommer även möjligheten att testa några nya eller lite äldre produkter.

Även om det är lite frostbitet ute så har vi märkt det, ljuset börjar komma tillbaka! Dagarna blir lite längre och hoppet om en vår börjar gro. Men tills dess kan vi passa på att göra nya planer för fotoåret och läsa mer om objektivet Nikon AF-S 300/4D IF-ED. Det här objektivet är inte en nyhet utan ett äldre objektiv som har fått chansen att visa vad det går för tillsammans med en nyare kamera. Och nog går det alltid. Nikon AF-S 300/4D IF-ED levererar riktigt skarpa bilder och passar perfekt för dig som till exempel tar med stativet ut och fångar landskapsbilder av hög kvalitet.

Läs mer här och ta en titt på dagens testbilder: Nikon AF-S 300/4D IF-ED test

Publicerad: 2018-01-11 11:47     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11583/test-nikon-af-s-300-4d-if-ed

Fotohistoria: Kowa E

Vi har tidigare kollat på Kowa Six i denna serie om Fotohistorien, och nu ska vi titta på Kowaflex E.

Kowa började sin historia 1894 som en tygaffär, och 1919 som vävindustri, och 1939 delades försäljning och tillverkning åt. 1946 började de även med optisk tillverkning. Först mest glasögon men inom kort även kikare, teleskop och kikarsikten. Senare även projektionsoptik, även anamorfisk. Kameratillverkningen började 1954 och vi hoppar direkt fram till Kowaflex.

Den kamera du ser på bilden är en Kowaflex model E från vår egen samling. Denna kamera har en fast optik, en Kowa Prominar 50/2. Kowaflex Model E och Kowa E är samma kamera men lite olika namn. Den tillverkades 1961-1964. Vårt exemplar fungerar mekaniskt helt perfekt och visar en god kvalitet. Ljusmätaren har en selencell så den behöver inget batteri, och förvånansvärt nog så fungerar den fortfarande. Jag har inte brytt mig att kolla hur exakt den mäter då jag aldrig kommer att använda kameran. Men att den fungerar efter 57 år är imponerande. Slutaren låter lite som en Hasselblad och öppnar man bakstycket så förstår man varför. Spegeln fungerar som slutare också och det ger lite av det floppljud som Hasselblad är känd för även om det inte är samma typ av slutare. I objektivet så sitter en centralslutare, eller bladslutare om du så vill, från Seikosha. Kameran är helt manuell och helt mekanisk. Tiden ställer du in runt objektiven längst mot kamerahuset i bästa Olympus OM-stil. Bländarringen kommer direkt efter.

Linselementen i objektivet såg lite gulnade ut och jag misstänkte att de kunde vara radioaktiva av Thorium i glaset men jag kollade radioaktiviteten och så var faktiskt inte fallet, kanske det är någon antireflexbehandling som är lite gul. Sökaren har en fresnellins med snittbild i mitten.

Kowa är inte så vanlig kamera bland samlare, det blev ju aldrig något stort kameramärke. De hade sin framgång på kikare istället. Så värdet ligger tämligen lågt. Vi betalade 245kr för vårt exemplar och det är nog ganska exakt vad den är värd. På eBay ligger den från 100kr upp till 2500kr. Vi skulle värdera en Kowaflex E i bra skick till 200-300kr och en i absolut perfekt skick till 500kr. Det är en udda och charmig kamera att ha i sin samling ändå, speciellt för ljudet som verkligen låter Hasselblad.


Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

Publicerad: 2018-01-11 07:54     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11582/fotohistoria-kowa-e

Nyhet: Joby Gorillapod Mobil Rig

Joby har massor av fina produkter för dig som vill vara kreativ. Nya Mobil Rig som passar perfekt om du filmar med din mobil men vill ha tillbehör som mikrofon, belysning eller annat. Kolla in denna nyhet hos oss redan nu!

Läs mer och boka här: Joby Gorillapod Mobil Rig

Publicerad: 2018-01-10 10:03     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11581/nyhet-joby-gorillapod-mobil-rig

Nyhet: Sony lanserar CCB-WD1

En produkt som kanske försvinner i mängden men det är en mycket smart produkt för den som har specifika krav eller vill skapa något som är svårt att göra idag. Du kan koppla in upp till 100st Sony RX0 och börja skapa...

När Sony släppte RX0 blev det direkt frågor kring vad det är för produkt, vem ska köpa den och vad man ska ha den till. Med nya CCB-WD1 som presenterats under CES-mässan i USA så klarnar det och plötsligt inser man vilket unikt system Sony håller på att bygga upp. CCB-WD1 är en kamerakontroll för RX0 som utlovades redan vid lanseringen av RX0 och som ger möjligheten att använd en multi-kamera-setup för att spela in för VR eller för att skapa häftiga effekter som "bullet time" (sök gärna på det på tex Youtube).

Man kan koppla in kameran direkt eller köra trådlöst via PlayMemories Mobile (version 6.2 som släpps 30 januari) och då kontrollera upp till 50st kameror via en router. Massor av funktioner och möjligheter att synka och skapa kommer att finnas tillgängligt - så därför är CCB-WD1 högst intressant för alla kreativa fotografer och filmare.

Läs mer här: Sony CCB-WD1 kamerakontroll till RX0

Publicerad: 2018-01-10 08:42     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11580/nyhet-sony-lanserar-ccb-wd1

Test: Fujifilm Fujinon XF 35/1,4 R

Med en låg, härlig januarisol säger vi god kväll från oss och tipsar om dagens test. Fujifilm Fujinon XF 35/1,4 R är en välkorrigerad normaloptik som har följt med Mats ut på vinteräventyr. Titta in på bilderna och testet, är det guldregn på gång?

Objektivet Fujifilm Fujinon XF 35/1,4 R är avsett för systemkameror tillhörande Fujifilms X-serie. Användningsområden; porträtt, stilleben, landskap, arkitektur och mycket mer. Objektivet är inte någon nyhet men den har förbättrats sedan den kom ut och testas nu av oss. Det verkar regna plustecken över den lilla optiken och det är väl det enda regn vi möjligtvis vill ha idag. Välkommen in och titta vad testet säger och passa även på att se bilderna av ett gyllene Umeå i kvällssol.

Här hittar du testet:
Fujifilm Fujinon XF 35/1,4 R

Publicerad: 2018-01-09 18:00     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11578/test-fujifilm-fujinon-xf-35-1-4-r

0 16 32 48 64 80 96 112 128 144 160 176 192 208 224 240 256 272 288 304 320 336 352 368 384  Nästa sida

© CyberPhoto 1995 - 2018