• Drönarsöndag: Jättens avtryck

  Skostorlek 156 meter.

  En härlig morgon den 6e Juni 2021 var jag ute och spatserade i vackra naturreservatet Strömbäck-Kont, beläget vid kusten cirka 2 mil söder om Umeå. Jag har många gånger haft med mig kameran hit men denna dag hade även drönaren fått följa med i väskan så jag startade upp den i syfte att få se Strömbäck-Kont från ett nytt perspektiv och blev inte besviken.

  De flesta som äger en drönare kan nog skriva under på att det är häftigt hur de låter oss upptäcka former och mönster vi aldrig annars skulle sett från marken. Just denna morgon råkade det vara något som liknande ett enorm fotavtryck.

  /Carl

  Bilden är tagen med DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se större bild >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Isgrottan

  Jag besökte kusten mot Bottenhavet. Det var extremt isigt där och det var lite trixigt att komma ner nära "vattnet". Jag såg en gryta runt en en sten, där det fanns en isbåge mot havet med istappar under. Isen runt stenen verkade bära. Hade den inte gjort det så var det inte mer än ett par decimeter djupt så det var ingen fara. Som en hund lägger sig i sin hundkorg så ålade jag mig ner runt stenen får att komma åt istapparna i motljus.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100S + GF 45/2,8 R LM WR, 1/100s, f/16, ISO 1250 på fri hand. 

  Klicka här för att se större bild >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  /Thomas

   

 • Test: GoPro Hero10 Black

  Test

  Trots brister är Hero10 Black en av marknadens bästa actionkameror!

  Snabb, lättsam och kraftfull - GoPro Hero10 Black. Det nya GP2-chippet ger möjligheten att spela in 5,3K video i dubbla hastigheten mot föregångaren, fotografera i 23MP, förbättrad prestanda i lågt ljus och HyperSmooth 4.0-stabilisering i alla kameralägen.

  Mats skriver: Efter att ha testat GoPro HERO10 Black en hel dag ute på skotertur samt vid skogsarbete och snöröjning med assistans av kollegan Robin, så kan vi bara konstatera att HERO10 ger en helt fantastisk bildstabilisering.

  Skoterföret var ungefär det sämsta man kan tänka sig med hård packad snö och på gränsen till is, och det skakade och vibrerade rätt rejält, men HERO10 lyckades ändå hålla bilden helt stilla! Jag provade även filma liknande skotersekvenser med HERO8 som jag råkade ha med mig, och den klarade inte alls av att stabilisera bilden lika bra som HERO10.

  Läs hela testet här: GoPro Hero10 Black

  Se GoPro Hero10s fantastiska stabilisering i videon nedan:

   

 • Veckans slutarljud: Asahi Pentax Spotmatic II

  I detta avsnitt av Veckans slutarljud får vi lyssna på ett fotohistoriskt klick.

  Asahi Pentax Spotmatic. En klassiker. En legend. En del av fotohistorien. Denna kamera fanns i några olika versioner. Pentax Spotmatic var det självklara valet för många fotografer under 60- och 70-talen. De tillverkades från 1964 till 1976.


  Om du är nyfiken på analogt fotografi så är du varmt välkommen att spana in vårt Analoga Sortiment

  Läs mer om Spotmatic här: Fotohistoria: Spotmatic

 • Test: OM SYSTEM M.Zuiko Digital ED 20/1,4 Pro

  Test

  OM System går ut starkt med första nya objektiv sedan namnbytet!

  Hösten 2021 bytte Olympus namn till OM SYSTEM, och nu har vi testat det första objektivet med det nya företagsnamnet. Det handlar om en ljusstark 20mm normaloptik (motsvarande 40mm på fullformatskamera) med ljusstyrka f/1,4 och vädertätad konstruktion, som tillhör deras PRO-serie. En normal-optik passar utmärkt till många olika motivområden såsom landskap, arkitektur, gruppbilder, reportage, gatufoto m.m.

  Mats skriver: På största bländaröppning är skärpan bra i centrum av bilden, och nedbländad runt f/4 blir det rejält skarpt och gäller över större del av bilden.

  Distorsionen knappt märkbar medan vinjetteringen håller sig på en normalt synlig nivå på f/1,4 och i stort sett borta vid f/4. I okorrigerade rå-filer förekommer det lite mer kromatisk aberration än vad jag hade förväntat mig, det är dock inget som syns i JPEG eftersom kamerorna korrigerar det automatiskt.

  Läs hela testet här: OM SYSTEM M.Zuiko Digital ED 20/1,4 Pro

 • Fotohistoria: Svindyra Agfa Super Isolette

  Här har vi en sällsynt och eftertraktad kamera. I mina ögon så var det ännu en hopfällbar kamera från 50-talet, en i mängden av massor av liknande kameror. Värd kanske 50kr i mina ögon. Detta anses vara den bästa hopfällbara analoga kameran som tillverkats och vill du ha en idag så får du räkna med att betala kring 10,000kr.

  Agfa Super Isolette tillverkades från 1954 fram till 1960, vissa påstår från 1953 till 1958. Det är en hopfällbar mätsökar kamera med kopplad mätsökare. Kameran använder 120-film och negativformatet är 6x6 cm. Super Isolette var den enda kameran i denna serie som hade kopplad mätsökare. Isolette III hade en okopplad mätsökare och ala andra Isolette hade endast en genomsiktsökare, helt utan fokuseringshjälp.

  Super Isolette har en högpresterande Solinar 75 mm f/3,5. Det var den bästa optiken av alla i Isolette-serien. Optiken hade 29,5mm filtergänga men kunde också ta 32mm slip-on filter. Slutaren var antingen en Synchro-Compur MX som satt i de tidigaste kamerorna eller en Synchro-Compur MXV som satt på kameror efter serienummer 7xxx. Båda dessa slutare kunde utlösa en blixt. 

  Agfa Super Isolette såldes i USA som Super Speedex.

  Ryssarna kopierade kameran och kallade den för KMZ Iskra.

  Du ser 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Värdet idag ligger ofta från 5,000kr upp till 11,000kr. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nyhet: Canons första 8K fullformatskamera i Cinema EOS-sortimentet!

  Nyhet

  Idag får vi se Canon EOS R5 C samt information om uppskattad firmwareuppdatering till C70.

  Canons första Cinema EOS hybridkamera

  EOS R5 C är först i Cinema EOS-systemet med intern 8K 30p RAW-inspelning och upp till 60p när en extern strömkälla används. Resultatet blir enastående klarhet och oändliga möjligheter vid efterbearbetningen. Och med det interna aktiva kylsystemet kan innehållsskaparna glädja sig åt många timmars tagningar i högkvalitativ 8K.

  Kameran har Canons uppskattade Dual Pixel CMOS AF‑system, med ögonföljande autofokus och EOS iTR AF X, som säkerställer exakt fokus varje gång. Den här avancerade autofokustekniken spårar personers ögon i realtid och kan till och med följa deras huvuden när de tittar bort från kameran.

  Med 45 megapixels sensor och DIGIC X-processor har EOS R5 C spetsteknik för stillbildstagning och tar blixtsnabba bildserier på upp till 20 bilder per sekund. DIGIC X-processorn medför också nyheter för brusbearbetningen, med en känslighet så hög som 51 200 ISO – perfekt för tagningar i svaga ljusförhållanden, till exempel på sportevenemang inomhus. 10-bitars HEIF-bilder ger fotograferna större kreativ frihet, utökat dynamiskt omfång och färgomfång.

  Strömlinjeformade 8K-arbetsflöden

  EOS R5 C spelar in Cinema RAW Light internt för att upprätthålla högklassig 12-bitars tagning med stort dynamiskt omfång och färgomfång – allt i en hanterbar filstorlek. Canon har också introducerat tre nyutvecklade varianter av RAW, inklusive RAW HQ (High Quality), RAW ST (Standard Quality) och RAW LT (Light Quality), så att man kan välja läge utifrån tagningsbehov och produktionsprocesser.

  Detta inkluderar också ljudinspelning vid tagning i 4K 120p. Förutom12-bitars Cinema RAW Light stöder EOS R5 C Canons populära 10-bitars XF-AVC-format upp till 810 Mbit/s och mycket flexibla MP4-alternativ. Med sin 8K fullformatssensor möjliggör EOS R5 C 4K- och Full HD-inspelning med exceptionell klarhet, färg och lågt brus genom intern översampling.

  Kompakt och välbekant kamerahus

  EOS R5 C erbjuder det bästa från två världar och har två separata menyer för stillbilder och video – EOS R-systemet och Cinema EOS-gränssnittet. Genom en ratt med 3 positioner kan fotograferna enkelt växla mellan lägena och få åtkomst till relevanta inställningar. Med 13 programmerbara knappar och en mängd professionella videofunktioner skapar kameran otroliga anpassningsmöjligheter.

  EOS R5 C designades med tanke på solofilmare och har ett ultralätt 680 g chassi, alltså den hittills minsta och lättaste Cinema EOS-kameran. Trots sin kompakta storlek har kameran ett tåligt hölje i magnesiumlegering och den är damm- och vattenavvisande genom sin intuitiva design som separerar luftflödet från de elektriska komponenterna.

  Utmärkande egenskaper

  • Fullformatssensor med 8K/30p 12-bitars RAW-inspelning eller 8K/60p när en extern strömkälla används
  • 45 megapixels bilder upp till 20 bilder/sekund
  • Exakt ögonföljande AF via Dual Pixel CMOS AF och intelligent ansikts-/huvudspårning via EOS iTR AF X
  • Omfattande professionella inspelningsformat inklusive tre nya varianter i Cinema RAW Light
  • Aktiv kylning för långa inspelningar
  • In-/utgång för tidskod
  • RF-fattning med avancerad Combination IS-teknik
  • Avancerade anslutningar och multifunktionellt tillbehörsfäste


  Läs mer och förbeställ här: Canon EOS R5 C


  Firmware-uppdatering för EOS C70

  Den senaste C70 firmware-uppdateringen öppnar upp avancerade möjligheter, inklusive ett tillagt alternativ för Cinema RAW Light LT 4k-inspelning och en XF-AVC proxy-inspelningsfunktion som stöd för detta. För EOS C70 skapar uppdateringen nya kreativa möjligheter och förbättrad bildkvalitet tack vare Cinema RAW Light LT och nya alternativ för bild- och intervallinspelning, till exempel Stop Frame Animation och tidsintervallfilmer.

  Med den firmware som släpptes i december 2021 får filmmakarna också större flexibilitet vad gäller val av objektiv. Ytterligare 12 objektivi kan väljas om objektivadaptern EF-EOS R 0.71x används, med fullständig optisk korrigering, metadata och stöd för autofokus.

  Firmware-uppdateringen för EOS C70 hittar du här från och med mars: Canon.se

 • Nikon lanserar ljusstarkt superteleobjektiv med inbyggd telekonverter

  Nyhet

  Snabbare, skarpare och nästan ett kilo lättare än sin föregångare.

  Tack vare den inbyggda telekonvertern på 1.4x går detta objektiv på ett ögonblick från 400mm f/2,8 till 560mm f/4. Med en vikt på 2950 gram väger den också nästan ett helt kilo (ca 850g) mindre än sin motsvarighet till Nikons F-fattning.

  Det nya Silky Swift LM-autofokussystemet flyttar linsgrupperna med hjälp av magneter och ska vara snabbare, mer exakt och tystare än något av Nikons tidigare AF-system. Nikon har även minskat vibrationer i objektivet genom att minimera utrymmet mellan de rörliga delarna.

  Nikon400f2.8TC_blogg2.jpg

  Nikon berättar att anti-reflektionsprestandan och motljusegenskaperna ska vara de bästa någonsin i NIKKORs historia, tack vare deras innovativa Meso-Amorf-beläggning som ska minimera oönskat ljus från alla riktningar och ARNEO Coat som minskar ljus i vertikalt led. Objektivet är försett med vibrationsreduktion (VR) som ska kunna kompensera upp till 5,5 steg kortare slutartid vilket är ett stort plus när det kommer till dessa brännvidder. Nikon passar även på att berätta att objektivet lämpar sig lika bra för video som foto med kontrollerad fokusandning och tysta fokusmotorer.

  Det råder ingen tvekan om att detta objektiv är ämnat för professionellt bruk och är därför byggd därefter med gedigen vädertätning och intuitiva kontroller som Memory Set-knappen där du kan spara ett visst fokusavstånd för att sedan återkomma till den fokusen med ett enkelt knapptryck. Vid fästet av objektivet finner vi även ett utrymme för drop in-filter på 46mm.

  Läs mer om nyheten här: Nikon Nikkor Z 400/2,8 TC VR S

 • Nyheter från Garmin: Fenix 7 och Epix Gen. 2

  Nyhet

  Idag lanserar Garmin inte mindre än två multisportklockor i premiumsegmentet, fullproppade med nya funktioner och förbättringar.

  Fenix 7

  Veckan har 7 dagar. Och Fenix 7 är framtagen för att klara dem alla. Ta dig an vilken sport- eller outdoorutmaning som helst med de allra senaste träningsfunktionerna, aktivitetsapparna, hälsofunktionerna och mer. Upplev full kontroll genom välbekanta knappar och enkelhet med nytt pekskärmsgränssnitt. Få nya insikter om utvecklingen av din uthållighetsprestation över tid, följ din träningsutveckling och vägen mot en bättre kondition och starkare kropp och hantera din uthållighet på ett effektivare sätt.

  GarminFenix7Skärmar_blogg.jpg

  Använd välbekanta knappkontroller eller det nya pekskärmsgränssnittet för att komma åt funktioner och val. Få insikter och mätvärden om din prestation så att du kan lägga dig på rätt nivå och bli mer uthållig. Optimera återhämtningen och din allmänna hälsa genom att övervaka din puls, andning, stress, sömn med mera. Genom åtkomst till flera olika satellitsystem (i Sapphire Solar-versionerna) och andra sensorer får du ännu bättre positionering när du ger dig ut.

  För dina lite lugnare dagar finns uppkopplade funktioner som smarta aviseringar, musik och Garmin Pay™ kontaktlös betalning. Solar-versionerna har som namnet antyder solceller som använder solenergi för att förlänga batteritiden. Och Fenix 7X har en inbyggd LED-lampa så du kan fortsätta dina äventyr när det blir mörkt.

  Utmärkande egenskaper

  • Uppdaterad extremt tålig deisgn, testad enligt amerikansk militärstandard för värme, stöt- och vattenbeständighet
  • Avsevärt förlängd batteritid. Med tillvalet Solar kan du utöka batteritiden i GPS-läget med 30%
  • Nytt responsivt pekskärmsgränssnitt
  • Inbyggd LED-lampa för ökad säkerhet när du springer i mörker (Endast Fenix 7X)
  • Multi-GNSS ger dig åtkomst till flera globala satellitsystem för bättre navigering i krävande miljöer
  • Topografisk karta som visar terrängkonturer, höjdkurvor, kustlinjer och mycket mer
  • Pistkartan SkiView™ låter dig se namn och svårighetsgrad på backarna i fler än 2000 skidorter över hela världen


  Läs mer och beställ redan nu: Fenix 7 | Fenix 7S | Fenix 7X

  Epix Gen. 2

  Epix Gen. 2 är en multisportklocka i premiumsegmentet med en fantastisk AMOLED-skärm med sapphire-lins och boettring i titan som har upp till 16 dagars batteritid. Håll dig uppkopplad med smarta funktioner, Garmin Pay™ kontaktlös betalning och musiklagring. Förstå din kropp bättre med hälsoövervakning dygnet runt som registrerar Puls Ox, puls, andning med mera.

  Träna på ditt sätt med fler än 30 aktivitetsappar och ta det ett steg längre med prestationsmätning och Garmin Coach-träningsplaner. När du är redo för äventyr kan du ladda ner TopoActive kartor via Wi-Fi eller få det förinstallerat på Sapphire-modellerna.

  GarminEpix2Skärmar_blogg.jpg

  Garmin Epix Gen. 2 kommer i tre eleganta utföranden: Skiffergrå/Rostfritt stål, Sapphire Svart/Kolgrå titan och Sapphire Vit/Titan där förutom de visuella skillnaderna så kommer Sapphire-modellerna med förinstallerade TopoActive kartor och Multi-GNSS (GPS, GLONASS och Galileo).

  Utmärkande egenskaper

  • Ljusstark 1,3" always-on AMOLED-skärm
  • Nytt responsivt pekskärmsgränssnitt för snabb tillgång till val och funktioner.
  • HIIT-PASS - Använd den nya aktivitetsprofilen för att köra och registrera anpassade pass
  • Multi-GNSS ger dig åtkomst till flera globala satellitsystem för bättre navigering i krävande miljöer
  • Topografisk karta som visar terrängkonturer, höjdkurvor, kustlinjer och mycket mer
  • Upp till 16 dagar batteritid i smartwatch-läget
  • Avancerad sömnregistrering
  • Förinstallerade sportappar för bland annat terräng- och banlöpning, simning, cykling, golf, surfing, inomhusklättring och mycket mera
  • Med Garmin Pay kan du smidigt och kontaktlöst betala


  Läs mer och förbeställ redan nu: Garmin Epix Gen. 2

 • Canon retas återigen om lanseringen på onsdag

  "Are you ready?"

  På Onsdag Kl 13:00 ska vi få se Canons nästa addering till deras Cinema EOS-system. Sätt en påminnelse så du inte missar lanseringen!

  För dig som inte är bekant med Canons Cinema EOS-system så är det kortfattat Canons videoinriktade kameror anpassade för proffs och semiproffs. Här hittar vi blanda annat kameror som Canon EOS C70, EOS C200 och EOS C300 Mark III.