Välj månad  Alla Tester Nyheter

Test: Viltrox EF-NEX IV adapter

Sony meddelar idag att man är störst i USA på fullformatskameror med utbytbart objektiv både när det gäller antal sålda och i omsättning det senaste halvåret. Många i Sverige har också valt att byta till en Sony Alpha och vi har testat ett tillbehör...

Adaptern är tillverkad till större del av metall och känns också ganska robust byggd. Bajonettfattningen känns inte lika trög som Metabones adaptrar oftast gör, men Viltrox glappar också mer. Dock sällan något att oroa sig för. Stativfästet är avtagbart och man kan behöva dra åt vredet rätt rejält för att inte det ska uppstå glapp mellan adaptern och stativfoten. Konstruktionen på stativfoten alltså inte optimal. Det finns gietvis även en 1/4"-tum gänga på undersidan av fästet.

Läs mer här: Viltrox EF-NEX IV adapter test

Publicerad: 2018-08-16 11:17     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11897/test-viltrox-ef-nex-iv-adapter

Fotohistoria: PK

Idag står PK för politiskt korrekt, men förr betydde det Pentax K-fattning, vilken var den mest spridda fattningen bland systemkameror på den "analoga" tiden. Massor av märken använde den fattningen samt att det fanns ännu fler märken som tillverkade objektiv i samma fattning.

Det damp ner en Kipon adapter för PK-fattning till GFX på mitt skrivbord och här har jag spontantestat några objektiv...

Pentax SMC 50/1,4
Pentax SMC 40/2,8
Rikenon 50/2
Chinon 50/1,7
Makinon 135/2,8

Klicka här för att läsa mer >>

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

Publicerad: 2018-08-16 07:34     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11878/fotohistoria-pk

Nyhet: 23 augusti

Nikon har inte gjort någon hemlighet av att man är på gång med nya produkter den 23 augusti utan snarare gjort en relativt lång teaserkampanj inför lanseringen. Det finns många rykten och "information" om vad som kommer...

Vi kan berätta den 23:e augusti om vad Nikon vill lansera - det viktiga är dock vad DU vill att det ska vara? Vad är det för funktioner och specifikationer som du önskar dig? Vad vore drömprodukten från Nikon för dig? Vilken teknik eller funktion skulle göra att du byter till det som ska lanseras den 23:e augusti? Vi har massor av förhoppningar, drömmar och önskemål då många av oss på CyberPhoto har Nikon nära hjärtat när det gäller kameror och objektiv. Spännande är det i vilket fall, eller hur?

Mer information om en produktvisning i Umeå kommer inom kort.

Publicerad: 2018-08-15 14:26     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11896/nyhet-23-augusti

Delta i SM i Fotografi

Vi vet att vi har otroligt talangfulla kunder. Vi har sett det i alla de tävlingar som vi själva har anordnat. Därför vill vi passa på att tipsa er om den här tävlingen "SM i Fotografi". De tar emot ditt bidrag fram till söndag.

SM i Porträtt har säkert de flesta hört talas om och SM i Fotografi är den utvecklade formen av tävlingen. För första året har man nu öppnat upp för 11 kategorier. Klassiskt Porträtt, Kreativt Porträtt, Baby, Barn, Fine Art, Reportage, Bröllop, Digital Illustration, Kommersiell, Natur/Vildliv, Öppen kategori. Mer info om kategorierna här. Det spännande är att i den här tävlingen får professionella fotografer och amatörer mötas och de deltar på samma villkor.

Den digitala inlämningen sker t o m den 19 augusti. Finalisterna tillkännages den 6 september. Som finalist får du göra en print på din bild och skicka in till livebedömningen som går av stapeln den 14 oktober. Den 15 oktober är det stor galamiddag och prisutdelning.

Gillar du foto, tävlingar och galamiddagar så är det här en prestigefull möjlighet att mäta sig med de allra bästa.
Information om hela eventet och biljetter hittar du här:

SM i Fotografi - hemsidan
Anmälan och regler

Info! Tävlingen anordnas inte av eller i samarbete med CyberPhoto - vi vill tipsa våra läsare om chansen att tävla med sina bilder.

Publicerad: 2018-08-15 13:37     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11895/delta-i-sm-i-fotografi

Nyhet: EISA 2018

TIPA och EISA Awards ses som de två mest prestigefyllda priserna man kan få som tillverkare inom vår bransch och det brukar vara en relativt stor spridning mellan varumärkena. EISA Awards 2018-2019 är lite annorlunda.

Delvis har det lanserats betydligt färre produkter senaste året än tidigare men det är inget snack om att Sony sticker ut med fem priser av totalt arton kategorier inom fotografering. Bästa professionella spegelfria kamera är A7R III, Årets kamera totalt är Sony A7 III och bästa telezoom till spegelfritt är Sonys 100-400mm enligt EISA. Man tar även hem priset för bästa vidvinkel till spegelfritt med 16-35:an och bästa superzoom med RX10 generation IV. Årets kamera är väldigt prestigefyllt och resultatet för Sony bekräftar vad vi fotografer varit nyfikna på senaste åren.

Canon får bekräftelse för att satsningen på spegelfritt är rätt med att få pris för Canon EOS M50 som Årest bästa köp. Nu hoppas vi att Canon tar tag i det man påbörjat och fortsätter att visa framfötterna när det gäller spegelfritt, vi är förväntansfulla! Fujifilm går hem med pris som bästa spegelfria kamera med X-H1 och på spegelreflexkameror får D850 naturligtvis priset som bästa professionella kamera och EOS 6D Mark II som bästa spegelreflex-kamera generellt sett. Det är inga tröstpriser men konkurrensen var inte alltför tuff i år. Canon fyller på med pris för nya 85:an och Tamron för 28-75mm. Till Sony. Sigma 14-24mm får pris som bästa zoom till DSLR, välförtjänt, och Tamron fyller på med pris som bästa telezoom till DSLR med årets 70-210mm och till sist får Nikon ett pris till för bästa proffsglugg till DSLR, Nikon 180-400mm.

CEWE får pris som bästa "PHOTO SERVICE", Panasonic som bästa kombination för foto och video med GH5s och avslutningsvis får Canon priset för bästa innovation med AI-blixten 470 EX. Hur ska man tolka EISA Awards 2018-2019? Att Sony tagit jättekliv in på den marknad som senaste 20 åren varit Canons och Nikons territorium och frågan man ställer sig blir så klart hur EISA Awards ser ut 2019-2020 och hur Canon och Nikon kommer att försöka ta tillbaka sin position som marknadsledare. Det finns mycket rykten i gång just nu om flera märken och from nästa vecka kommer det att lanseras väldigt mycket nya, häftiga produkter så håll i hatten och följ Bloggen!

Publicerad: 2018-08-15 09:16     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11894/nyhet-eisa-2018

Fotografering?

Att fotografera är ett känt begrepp som alla hört men frågan är om all form av bildtagning kan inbegripas inom fotografering? Är våra selfies fotografier? Spelar det roll vilket verktyg man använder för att det ska rymmas inom begreppet fotografering?

Fram till ca 25 år sen var det en relativt långsam utveckling inom fotografering när det gäller teknikbiten. Konceptet var fortfarande att med hjälp av en kamera fånga det man ville avbilda på en filmruta som sen skulle ut i pappersform för att kunna beskådas. De där magiska stunderna av förväntan i mörkrummet hade pågått i decennier bland yrkes- och amatörfotografer. Fotografering går att spåra halvvägs till Jesus födelse och från 1500-talet och framåt finns en teknisk utveckling i nästan 500 år som varit relativt plan. Även om bildmanipulering pågått sen fotograferingens början så har konststycket suttit i att ta en bra bild vid exponeringen. Mödan låg i regel innan bilden togs. Förberedelse, erfarenhet, kreativitet och teknisk kunskap smälte ihop till förutsättningarna att ta en bra bild. Ett bra fotografi.

Sen kom den digitala boomen och det tog inte många år innan yrkesfotografer hade bytt till digitala system och alla vi amatörer hängde på. Du som har kvar en äldre digitalkamera kan lätt jämföra hur mycket som hänt på 10, 15 eller 20 år. Med den här tekniken framkom nya frågeställningar och mycket åsikter om vad som är fotografering eller inte. Stora skillnaden var att mycket av mödan som man gjorde innan fotograferingen kunde istället göras efteråt – inomhus vid en dator. Bildredigeringen har blivit omtvistad och omdiskuterad och har i vissa fall förstört stämningen inom fotoklubbar när man ska sätta gränser för bildredigering vid tävlingar eller bildutmaningar. Oavsett vad man tycker i den frågan har möjligheterna att skapa den bild man drömmer om att ta blivit oändliga tack vare den digitala tekniken och man kan benämnas duktig fotograf även om man sen använder fördelarna med dagens teknik genom att justera och ändra i efterhand.

Är alla bilder alltid något som ryms inom begreppet fotografering? Vad förväntar sig de flesta om man använder ordet fotografi? Det tas mer bilder än någonsin men fotograferar vi mer än någonsin? Tveksamt. Att ta bilder för att i ett flöde skildra sin vardag och oftast inte med bilder som kräver varken kunskap, förberedelse, kreativitet eller teknisk kunskap, borde kallas något annat än fotografier. Dessa bilder är inget fult eller dåligt, men för att särskilja det många av oss arbetar med eller har som vår största hobby i livet från ett allmänt, kortlivat flöde av tagna bilder borde det få ett eget namn eller begrepp. Vi har inget namnförslag på den typen av bildtagning men fotografering som begrepp borde skyddas, inte för att stoppa utveckling och förändring utan för att särskilja vad man som betraktare kan förvänta sig. Precis som skillnaden mellan att måla en tavla och att måla en vägg. Ett fotografi är ett konstverk, ibland mindre bra och ibland helt fantastiskt.

Däremot kan ett fotografi tas med en smartphone, en analog Nikon F3 eller en helt ny Sony A7R III, det spelar absolut ingen roll. Använd det verktyg som passar dig för stunden, det viktiga är att vi, för att skildra vår värld oavsett om det är privat inom familjen, lokalt eller världsvitt, fortsätter att fotografera för att skapa minnen som alla kommande generationer kan betrakta och njuta av.

Vad tycker du?

Publicerad: 2018-08-14 15:47     

Det finns 4 kommentarer. Visa kommentarer | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11893/fotografering-

Test: Sony E PZ 18-200/3,5-6,3 OSS

Sony fortsätter att ta marknadsandelar och många är nyfikna på objektivfloran som finns till deras kameror. Mats har testa ytterligare ett objektiv för att se hur de står sig i konkurrensen. Här följer det testet!

Objektivet känns robust och välbyggt med mycket fin känsla i fokus- och zoomreglagen. Autofokus och motorzoom är extremt tystgående och jobbar i princip helt ljudlöst. Zooma kan man också göra på flera sätt, antingen med hjälp av videokamerans inbyggda zoomkontroller, eller använda den elektroniska zoomknappen, alternativt den manuella zoomringen på själva objektivet. Vid zoomning växer objektivet som brukligt några centimeter på längden.

Läs mer här: Sony E PZ 18-200/3,5-6,3 OSS test

Publicerad: 2018-08-14 14:05     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11892/test-sony-e-pz-18-200-3-5-6-3-oss

Test: Viltrox kamerafäste

Bland alla smarta prylar som finns i Viltrox sortiment gömmer sig ett kamerafäste för vettiga pengar och då blir frågan - är det ett vettigt val för övrigt? Viltrox anger upp till 20kg och Mats har testat detta alternativ till dyrare alternativ.

Fästet monteras enkelt på ett bälte genom att lossa skruvarna, trä det under bältet och sedan skruva fast. Du monterar snabbplattan på kameran och kan enkelt fästa skenan på plats och sedan ta av den med en enkel knapptryckning. Det går att låsa snabbplattan med en skruv ifall man skulle råka trycka in låsknappen av misstag.

Läs hela testet här: Viltrox VX-10 kamerafäste test

Kampanj! 13-14 augusti kan du köpa det här fästet för endast 199kr inkl moms.

Publicerad: 2018-08-13 13:58     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11891/test-viltrox-kamerafaste

X-files: Tomt Louvren

Detta är något som aldrig händer. En folktom plats vid Louvren...

Att Louvren är otroligt vackert till både insida och utsida veta alla som varit där. Likaså vet alla som varit där att det är massor av folk överallt. När jag såg denna korridor och sista personen försvunnit så satt bilden där.

Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/60s, f/7,1 och ISO 250.

Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 1/170s, f/16 och ISO 100.

Se bilden i full upplösning

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>


/Thomas

Publicerad: 2018-08-11 07:41     

Det finns 1 kommentar. Visa kommentar | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11883/x-files-tomt-louvren

Vinnare: Fauna

Vinnare i kategorin Fauna är Stig-Erik Eriksson med den här läckra bilden. Istället för att fånga skönheten i vingarnas färger och mönster har Stig-Erik skapat en vacker bild, nästan som ett målat konstverk. Vi gillar den här bilden!

Komposition, bakgrund, skärpa, färgskala, känsla och kontrast mellan objekt och bakgrund är allt på plats. Att fokusera på att skapa en vacker bild istället för att fånga allt det vackra en fjäril kan visa upp gör att vi älskar den här bilden. Det är en mycket bra bild som förtjänar segern i klassen Fauna. Grattis till en Sony A7 II fullformatskamera från oss alla på CyberPhoto!

Tack än en gång till alla som har deltagit - mängden bra bilder har varit enorm och juryarbetet har varit en glädje trots den stora tidsåtgången. Otroligt många duktiga fotografer har bevisligen deltagit och nästa vecka kommer vi att presentera hela sista gallringen på vår Facebook-sida.

Publicerad: 2018-08-10 14:46     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11889/vinnare-fauna

Tävling: Fauna

Vårt andrapris går till Jessica Norrman från Kolsva som bryter av blandningen av mer klassiska djurbilder med den här häftiga bilden som är en inblick i vad som händer i naturen. Häftig bild som man kan titta länge på!

En Sony A6300 går även till Jessica och vi kan inte annat än att gratulera och tacka och bocka. Mängden bilder i Fauna har varit stort men också nivån på bilder som har varit mycket, mycket hög. Vad duktiga fotografer det finns i Sverige och bland oss som följer CyberPhoto. Den här bilden fångade vårt intresse då det finns en hel del detaljer och den berättar något snarare än att bara avbilda det. Att gör bilder till svart/vitt är inte alltid en höjdare men i det här fallet var det troligen avgörande. Tung, mörk och monokrom - helt rätt väg denna gång. Grattis Jessica!

Publicerad: 2018-08-10 14:38     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11888/tavling-fauna

Vinnare: Flora

Här kommer vinnarbilden som är inskickad av Thomas Hedlund. Bland hundratals blombilder så fastnade vi för Thomas härliga bild på ett objekt som de flesta av oss har tillgång till varje vår. Grattis till en Sony A7 II - storvinsten!

Vi fastnade för kombinationen av det tekniska med skärpa, färgskala, komposition i samband med ett så enkelt motiv. Ljuset stämmer fint och tillför en härlig känsla, nästan som att man ser det ur ett småkryps perspektiv. Grattis till en fullformatskamera, Thomas, hoppas att den sitter fint nu när hösten snart är här! Snart följer vinnarna i kategorin Fauna.

Fler bidrag kommer att presenteras på Facebook nästa vecka!

Publicerad: 2018-08-10 14:31     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11887/vinnare-flora

Tävling: Flora

Runner-up som det heter på engelska i kategorin Flora och vinnare av en Sony A6300 är Jenny Bergkvist med den här bilden. Det är andrapriset i klassen och vi säger GRATTIS till Jenny och snart presenterar vi vinnaren i klassen.

Även om det inte blev nytt rekord (men nära!) i antalet deltagare så blev antalet bidrag extremt högt då de flesta valt att tävla i båda kategorierna. Jennys bild var en av de som stack ut i mängden av bilder på blommor och fokus ligger på det mycket vackra trädet och dess funktion som skugga och svalka. Det är inte mycket som slår ett vackert träd. En modern bearbetning av bilden som faller många i smaken, en bra komposition och beskärning ger ett andrapris och en Sony A6300 till Jenny, stort grattis från alla oss på CyberPhoto!

Publicerad: 2018-08-10 14:17     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11886/tavling-flora

En riktig skitbild

Den här humoristiska bilden har vi fått inskickad av Ammi Berglund, en riktigt rolig bild, eller hur? Eller som Ammi själv säger, en riktig skitbild. Tack för en rolig bild som får oss att skratta till idag, en perfekt torsdagsbild.

Skicka gärna in en rolig eller bra bild till oss på blogg@cyberphoto.se och skriv ditt namn, adress, mobilnr och gärna vad du använt för grejer när du tagit bilden. Ammi använde sin EOS 7D Mark II på 1/160 sekund för att fånga det här tillfället. Tack för bilden och tack till alla som skickar in bilder, fler publiceras fortlöpande.

Publicerad: 2018-08-09 11:18     

Det finns 1 kommentar. Visa kommentar | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11882/en-riktig-skitbild

Fotohistoria: Carl Zeiss Sonnar 85mm f/2,8

Det är många som höjt detta objektiv till skyarna. Vissa påstår att det är till och med bättre än Zeiss 85mm f/1,4. Till slut så ramlade jag över ett exemplar i hyfsat skick och till hyfsat pris. Kändes spännande att äntligen få testa detta objektiv.

Designen är helt i samma stil som övriga objektiv som fanns till Contax på den tiden. Carl Zeiss Sonnar 85mm f/2,8 är ett kompakt och lätt objektiv. Det känns ändå gediget och välbyggt, precis som de flesta objektiv var till Contax. Objektivet har 5 linselement i 4 grupper.

Carl Zeiss berömda T*-behandling ska lösa motljussituationer bra men jag tycker inte detta objektiv imponerar i motljussituationer. Det blir alltför lätt överstrålning. Skulle nog säga att det är denna optiks största svaghet. En svaghet som också kan vara en möjlighet om du vill ta spännande motljusbilder.

Klicka här för läsa mer samt se bilder tagna med den >>

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

Publicerad: 2018-08-09 08:13     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11876/fotohistoria-carl-zeiss-sonnar-85mm-f-2-8

Test: Sevenoak slider

Vi har testat en ny slider från Sevenoak som har namnet SK-TXS80 och är tillverkat i kolfiber till stor del. Som namnet avslöjar har den en bredd på 80cm. Remdrivning och en viktgräns på hela 10kg gör den intressant för många, kolla in vår film!

Har du använt en slider förut? Om inte så kolla gärna in vår korta film som finns via länken nedan. Man kan göra väldigt snygga dragningar med denna produkt för att få det där ultimata resultatet. Mats har också några tips som gör att du enklare får ett bra resultat och får slidern att hålla länge. Kolla in testet och blir du sugen är den din för 3490kr inkl moms.

Läs mer här: Sevenoak SK-TXS80 test och video

Publicerad: 2018-08-08 09:43     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11880/test-sevenoak-slider

0 16 32 48 64 80 96 112 128 144 160 176 192 208 224 240 256 272 288 304 320 336 352 368 384  Nästa sida

Kontakta oss
info@cyberphoto.se
Handla före 16:30
så skickar vi idag
© CyberPhoto 1995 - 2018