Välj månad  Alla Tester Nyheter

Test: Zoom Q2N Handy

För dig som vill spelar in video till en vlogg eller blogg så är Q2N från Zoom ett bra alternativ. Läs Mats test och se om det här är en produkt som kan vara nåt för din Youtube-kanal eller till något annats smart behov. Vi gillar Q2N.

Mats skriver: Zoom Q2N Handy videorecorder är en lättanvänd och suverän produkt för bland annat musiker, video-bloggare, skådespelare, föredragshållare, intervjuare, läkare, eller egentligen alla som vill kunna filma sig själv och andra med oerhört mycket bättre ljud än vad en vanlig kamera eller smartphone klarar utan extern mikrofon. Filmkvaliteten håller förstås inte lika hög kvalitet som ljudet, men det ser förhållandevis ganska bra ut och optiken ger en vidvinklig och skarp bild med en viss fisheye-effekt. Det är dock ljudkvaliteten som är Zoom Q2N:s starka sida och där den utklassar i princip alla kameror och smartenheters möjligheter att spela in ljud.

Läs mer här: Zoom Q2N Handy videorecorder / blogg / vlogg test

Publicerad: 2018-06-18 15:04     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11821/test-zoom-q2n-handy

Nyhet: Samyang lanserar!

Till Canon kommer nu Samyang med ett nytt 85mm f/1,4 som har autofokus. Inte nog med det, man vill visa att det är av högsta nivå rent optiskt och vi kommer att påbörja test inom kort. Vad sägs om 6890kr inkl moms och leverans i juli?

Så här skriver Focus Nordic själva: Nya Samyang AF 85mm f/1.4 EF erbjuder hög prestanda i en liten men tålig förpackning. Det här är objektivet för dig som är Canon-fotograf och älskar att ta porträtt med vacker bokeh i bakgrunden men ogärna släpar på onödigt tunga och skrymmande prylar i kameraväskan. Vikten är endast 485 gram och längden 72 mm. Den optiska konstruktionen är framtagen för att matcha de mest högupplösta DSLR-kamerorna med fullformatssensor, men objektivet fungerar även utmärkt på Canon-modeller med APS-C-sensor.

För att ge så snabb, exakt och tyst autofokus som möjligt har Samyang använt sin nya, uppgraderade autofokusmotor Dual LSM (Linear Supersonic Motor). Fokuseringen sker också internt, endast en enda lins förflyttas, vilket innebär att objektivets längd förblir densamma oavsett fokusavstånd. Vill man hellre fokusera manuellt har objektivet en lättåtkomlig AF/MF-omkopplare och en bred, greppvänlig fokusring. Bländaren är elektroniskt styrd vilket innebär att man kan använda alla exponerings- och ljusmätningsmetoder kameran har att erbjuda.

Samyang AF 85mm f/1.4 EF må vara litet och lätt men innanför det vädertätade höljet ryms 9 linselement indelade i 7 grupper. I konstruktionen ingår ett hybridasfäriskt linselement som säkerställer att objektivet levererar maximal skärpa även vid de största bländaröppningarna, som ofta används hos ett objektiv för porträttfotografering. Samyangs avancerade flerlagers antireflexbehandling UMC (Ultra Multi Coating), säkerställer att bilderna får hög kontrast och briljans samt neutral färgåtergivning. Ett medföljande motljusskydd kan också användas för att minska risken för uppkomsten av reflexer vid starkt sidoljus. Bländaren har 9 lameller, vilket hjälper till att ge mjuk och behaglig teckning av oskarpa delar i bilden.


Mer information kommer inom kort. Priset blir 6890kr inkl moms och leverans påbörjas i juli 2018.

Boka ditt exemplar här: Samyang AF 85/1,4 EF för Canon EOSPublicerad: 2018-06-18 11:39     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11820/nyhet-samyang-lanserar

Nyhet: Fujifilm uppdaterar

Nu kommer en uppdatering till X-H1 och X-T2 från Fujifilm och du kan ladda ner den på deras hemsida redan nu! Version 1,10 till X-H1 och version 4.10 till X-T2 är de nyaste som du bör byta till om du har en sån kamera.

Så här skriver Fujifilm om uppdateringen till dessa: The firmware includes the additional functions and the operability improvement. And the malfunctions announced on May 17 2018 have been fixed. The functions of “Select Folder” and “Create Folder”, which was planned to be included in ver.4.10 will be incorporated in ver.4.20 to be released in July 2018. Upgrading firmware from ver.4.00 to ver.4.10 will remove the functions of “Select Folder” and “Create Folder”. The firmware includes the additional functions and the operability improvement.

Nästa uppdatering till X-Pro2 och GFX 50S kommer under juli 2018.

Se filmen och test på X-H1: Fujifilm X-H1 information + test & film

Här hittar du uppdateringen: Fujifilm firmware & download

Publicerad: 2018-06-18 08:13     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11819/nyhet-fujifilm-uppdaterar

The GFX files: Storformat

Det borde bli riktigt bra bilder...

Bilden är tagen på Fujifilms event på Magnumfotografernas utställning i Paris om ämnet "Home". De har monterat en GFX i bakstycket på denna vackra storformatskamera. Jag vet inte om du känner likadant, men det skulle vara galet snyggt att ha en sådan här kamera hemma i bokhyllan. Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR och har tyvärr en hel del rörelseoskärpa men det spelar ingen stor roll för den här bilden.

Vill du läsa mer ur vår serie "The GFX files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just GFX Files.


/Thomas


Publicerad: 2018-06-16 07:32     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11816/the-gfx-files-storformat

Test: Laowa 9/2,8 Zero-D

Nu släpper vi testet på Laowas 9mm vidvinkel för APS-C-sensor. Det här är en kanonglugg som presterar otroligt bra och som du ska kika närmare på om du är sugen på vidvinkelbilder i sommar. Mats har sammanfattat allt i ett test.

Laowa 9/2,8 Zero-D är en mycket kompakt, raktecknande, ultravidvinklig optik med fattningar för spegelfria kameror från Canon, Fujifilm och Sony. Den är anpassad för sensorer i APS-C-format och inte gjord för kameror med sensor i 35mm fullformat. Bildvinkeln (113°) motsvarar ett objektiv med ca 13-14 mm brännvidd på 35mm fullformatskamera och objektivet är i skrivande stund den enda i sitt slag med ljusstyrka f/2,8.

Läs mer här: Laowa 9/2,8 Zero-D för Sony E-fattning (APS-C)

Publicerad: 2018-06-15 14:12     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11818/test-laowa-9-2-8-zero-d

Nyhet: Huawei P20 PRO

En smartphone som skakat om på marknaden är P20 PRO som med sina kameror ger möjligheter som inte föregångare har gjort. Det här är mobilen för dig som vill ha det vassaste på marknaden. Huawei P20 PRO är namnet.

Grunden i kameran är en sensor på 40 mpixel som med optik (Leica-stämplat) av bästa klass ska ge möjligheten att ta riktigt bra bilder. Vi har testat och den är otroligt vass när det kommer till bildkvalitet i en smartphone. Det är ett hybridsystem där totalt tre kameror arbetar tillsammans för att ge upp till 5x zoom med bra upplösning. Det finns även ett Night mode där du för fri hand kan ta skarpa bilder på kvällstid. 960 fps i superslowmotion finns också (0,25 sek inspelning ger 8 sekunder uppspelning) och även den enkla kameran på fronten är på 24 mpixel. Den har funktioner för att maximera bildkvalitet, mättnad, skärpa men även att bilder blir upprätade (som tex sneda horisonter) när man plåtar landskap eller arkitektur.

Läs mer om P20 PRO här: Huawei P20 Pro

Publicerad: 2018-06-14 13:08     

Det finns 6 kommentarer. Visa kommentarer | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11817/nyhet-huawei-p20-pro

Fotohistoria: Sankyo

Du har nog stött på Sankyo någon gång i ditt liv, vare sig du märkt det eller inte. En gång i tiden tillverkade de filmkameror och projektorer, men också speldosor, både exklusiva och sådana som du hittar i leksaker för barn.

Sankyo betyder "den tredje" men är också en princip i Aikido.

Det finns flera företag med namnet Sankyo, och ett Sankyo tillverkar pachinkomaskiner, ett Sankyo tillverkar flöjter i silver och guld, ett (Daiichi) Sankyo tillverkar medicin, ett Sankyo som tillverkar kapskivor med diamant, ett Sankyo som tillverkar kemiska preparat, ett Sankyo som tillverkar byggmateriel i aluminium, och ett Sankyo som tillverkar byggnadsställningar. Ett annat Sankyo tillverkade Harley Davidson motorcyklar under licens. Ett ytterligare Sankyo tillverkar pressmaskiner. Tar det aldrig slut? Nej, för det finns ett transportföretag med namnet Sankyo också, och ett som tillverkar typ elmotorer och ett som tillverkar modulbyggnader. Det finns ett Sankyo som tillverkar optiska linselement. Det finns ett annat Sankyo som också tillverkar optik och de sålde produkter under namnet Komura och Chibanon. Så vilket är rätt?

Det Sankyo som jag isolerat som det företag som tillverkade kameror grundades 1946 som Sankyo Seiki Manufacturing. Idag heter det Nidec Sankyo Corporation, 日本電産サンキョー株式会社 Nihon Densan Sankyō Kabushikigaisha. Nidec Corporation blev största aktieägare i Sankyo 2003.

Sankyo var enormt stora på filmkameror och projektorer under lång tid, men när videokameror började ta över så försvann hela smalfilmsmarknaden och Sankyo fokuserade på andra grenar istället.

Som kuriosa kan vi nämna att Nidec Sankyo har haft ett speed skating team sedan 1957 och två av deras medlemmar vann vann medaljer under OS 2010.

1948 Sankyo har utvecklat en prototyp till speldosa.
1950 Sankyo börjar tillverka speldosor.
1957 Sankyo börjar tillverka 8mm filmkameror och projektorer
1963 Sankyo börjar tillverka bandspelare.
1968 Sankyo börjar tillverka digitala klockor.
1971 Sankyo börjar tillverka kortläsare.
1978 Sankyo börjar tillverka mekanism för kassettdäck
1979 Sankyo börjar tillverka 2,5" microdisk och direktdrivna motorer för kassettdäck.
1981 Sankyo börjar tillverka tillverkningsrobotar.
1982 Sankyo börjar tillverka stegmotorer.
1985 Sankyo börjar tillverka städrobotar.
1986 Sankyo börjar tillverka optiska pickuper.
1988 Sankyo börjar tillverka motorer för videobandspelare.
1993 Sankyo börjar tillverka robotar för kirurgi.
1994 Sankyo börjar tillverka luftlagersmotorer för scanners.
1995 Sankyo börjar tillverka robotar för att hantera LCD-paneler.
1997 Sankyo börjar tillverka motorer för hårddiskar.
2001 Sankyo börjar tillverka vattenflödesgeneratorer.
2002 Sankyo börjar tillverka optiska diffraktionselement.
2003 Sankyo börjar tillverka optiska pickuper för DVD-spelare.
2006 Sankyo börjar tillverka objektivstyrning till mobiltelefoner.
2007 Sankyo börjar tillverka robotar som kan hantera solceller.
2009 Sankyo börjar tillverka optisk bildstabilisering till mobiltelefoner.

Den kamera du ser på bilden är en Sankyo 8T från vår egen samling. Det är en dubbelåtta-kamera från 1959 med två utbytbara objektiv som du kan vrida till det objektiv du vill använda. T står för Twin då den har dubbla objektiv. Den fanns också som en 8S med endast ett objektiv, och en 8E med plats för tre objektiv. Undertecknad har en gång i tiden haft kassettdäck STD-3000, skivspelare, receiver SRC-4040 och högtalare från Sankyo. De var riktigt stora på kassettdäck och kassettradio.


Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 


/Thomas

Publicerad: 2018-06-14 07:30     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11813/fotohistoria-sankyo

Nyhet: Zhiyun EVO 2

En ny gimbal ser dagens ljus och det är EVO 2 från Zhiyun som är för actionkameror (GoPro). Nyutvecklad och uppdaterad för att vara det bästa i sitt segment. Stänktålig för att kunna användas nästan överallt...den här ser vi fram emot!

Vi håller på att fylla med information om denna nyhet men i korta drag är det en riktigt modern gimbal med allt man kan tänka sig och önska sig. Det är en superprodukt tror vi för dig som vill använda din GoPro när du gör filmproduktioner. Batteritiden sägs vara extremt bra och upp till 12 timmar i verkligheten vilket vore fantastiskt bra. Pris, leveranstid och mera detaljer kommer inom kort!

Läs mer här: Zhiyun EVO 2 nyhet!

Publicerad: 2018-06-13 13:48     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11815/nyhet-zhiyun-evo-2

Test: Tamron AF 28-75/2,8 Di III RXD

Ett av de absolut hetaste objektiven på marknaden är nu testad - Tamron 28-75mm till Sony E-fattning! Mats har använt den ett tag och du kan läsa hans sammanfattning på vår hemsida redan nu. Mycket läsvärt test!

Tamron nya RXD-stegmotor ger både snabb och tyst fokusering. RXD-motorn fungerar också mycket bra under filmning, där den ger en nästan ljudlös och mycket följsam autofokusering. Intern fokusering gör att objektivet inte rör sig exteriört under fokusering - perfekt t ex vid användning av polarisationsfilter, avtonade filter eller separata filterhållare.

Läs mer här: Tamron AF 28-75/2,8 Di III RXD test

Publicerad: 2018-06-13 10:51     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11814/test-tamron-af-28-75-2-8-di-iii-rxd

Vinnare 2018

Vår stora tävling på temat Flora och Fauna är avslutad och jury-arbetet är igång. 631 godkända bidrag totalt - helt otroligt! Enda lilla nackdelen är att jury-arbetet tar enorm tid men vi räknar med att vara klara under nästa vecka.

Tar man sig en minut per bild så tar det 10,5 timmar att kolla igenom. Det blir säkerligen 3 eller 4 omgångar innan vi har finalister framme vilket ger en otroligt tidsåtgång. Samtidigt är det mycket fina bilder och en hel del fantastiskt fina bilder. Och vi kan lova att vinnarna kommer att hålla mycket hög klass vilket är väldigt smickrande för oss. Spännande för alla er som deltagit och spännande för oss att få äran att kora vinnare.

Foto: Erik Magnusson (deltagare tävlingen)

Publicerad: 2018-06-11 15:37     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11812/vinnare-2018

Test: Sony E PZ 18-105/4 G OSS

18-105mm till Sony E har varit efterfrågad och omtalad - nu släpper vi testet på detta objektiv med fast bländare genom hela omfånget och du kan läsa det helt utan kostnad eller inloggning hos oss på CyberPhoto. Mats har testat ordentligt.

Sony E PZ 18-105mm F/4 G OSS är naturligtvis inte felfri och som hos alla superzoomar finns det kompromisser även i denna. Men eftersom kvaliteten skiljer sig jämfört med liknande zoomar med ett bättre bildresultat än vanligt så kan jag inte ge något annat utlåtande än högsta betyg. Mycket bra byggkvalitet, inbyggd effektiv bildstabilisering, bra autofokusfunktion, låg focus shift, relativt bra ljusstyrka samt ovanligt bra skärpa över stor del av bilden, är de egenskaper som gör denna optik värd högsta betyg bland superzoomar i sin prisklass.

Läs mer här: Sony E PZ 18-105/4 G OSS Sony E

Publicerad: 2018-06-11 14:50     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11811/test-sony-e-pz-18-105-4-g-oss

Nyhet: Samyang lanserar!

Idag släpper Samyang en het nyhet som kommer att passa många av oss - nämligen ett fast 24mm med autofokus och bländare f/2,8. För endast 2990kr inkl moms! Boka ditt exemplar redan nu för att få den så snabbt som möjligt.

Vi har redan testat ett förproduktions-exemplar och fullständigt test kommer inom kort. Ett mycket tyst, snabbt och smidigt objektiv som verkligen kommer att passa till de smidiga Sony-kamerorna. Närgräns på 24cm gör att användningsområdet blir stort och med en mycket snabb autofokus så passar den perfekt med Sonys avancerade fokusering. Vad sägs om 93 gram och ett utstick från kameran på 37mm! Den har en bra antireflexbehandling för att minimera flares och så kallad ghosting (sök på de orden här i Bloggen så finns artiklar om detta). Ett mycket prisvärt och smidigt objektiv.

Kommer i juli 2018 och priset är 2990kr inkl moms.

Boka och läs mer här: Samyang AF 24/2,8 FE

Publicerad: 2018-06-11 11:10     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11810/nyhet-samyang-lanserar

The GFX files: Palmbjörk

Som en söderhavspalm böjer sig den norrländska björken över stranden...

Vi ser en liten skylt om en fors, kör en riktigt dålig väg, denna väg slutar i en större stig, stigen går längs en brant, denna brant är mycket högre än vi väntat oss och stigningen ner till älven är rätt brant den också. Väl framme så ser i en liten strand som skulle kunna vara på vilken söderhavsö som helst. Fast det är inte palmer utan björkar, det är inte varmt i vattnet och det är inte papegojor som seglar omkring utan det är mygg. Vattnet är mycket högre än normalt, då det är vårfloden från inlandet som är på väg ut i havet. Mitt på stranden hittar vi en före detta myrstack. Någon med stora klor har grävt upp den och slukat innehållet. Ja, en björn. Vi blir pratar högre så att eventuella nallar ska höra var vi är. Någon sa att var femte timme du är i skogen så har du mött en björn. Du ser den inte men den har sett dig. Vet inte om det stämmer. Jag är helt övertygad om att flera björnar har sett mig ute i markerna medan jag har aldrig sett någon björn i det vilda. Jag har dock sett spår och spillning.

Här är HDR kört på max i Lightroom och även "ta bort dis" är uppskruvad för att få en omöjlig bild möjlig. Nackdelen är att det blir brusigt för alla pixelpeepers. Även om man ser hela bilden på en 27" 4k-skärm så ser det hur bra ut som helst för oss andra.

Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 1/60s, f/5,6 och ISO 125.

Se bilden i full upplösning >>


Vill du läsa mer ur vår serie "The GFX files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just GFX Files.


/Thomas

Publicerad: 2018-06-09 07:13     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11803/the-gfx-files-palmbjork

Test: Sirui PH-20 Gimbal head

Vi har pratat mycket om stativ och stabila stativlösningar den här vecka. Här kommer även ett test inom samma område där vår eminente testare Mats har tagit sig tid att granska Sirui PH-20. PH-20 är ett gimbalhuvud med en låg vikt och god hållfasthet.

Sirui PH-20 Gimbal head är utmärkt för dig som jobbar med stora och tunga objektiv där du behöver god stabilitet och möjligheten att kunna panorera och tilta. Det har en lätt och stabil konstruktion tack vare material som kolfiber och flygplansaluminium. Den är idealisk för dig som arbetar med t ex natur- och sportbilder där du behöver just panorering/tiltning. Självklart fungerar även detta gimbalhuvud fint för dig som vill filma. Ta en titt på vår film och se hur smidigt den arbetar.

Du hittar produkten och testet här:

Sirui GIMBAL HEAD CARBON PH-20

Publicerad: 2018-06-08 10:18     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11809/test-sirui-ph-20-gimbal-head

Nyhet: Canon EF 70-200 f/2,8L IS III USM & EF 70-200 f/4,0L IS II USM

Två av sommarens stora nyheter är här, Canon EF 70-200 f/2,8L IS III USM och Canon EF 70-200 f/4,0L IS II USM! Det här är två rykande färska L-objektiv från Canon som är framtagna för proffs och riktiga entusiaster.

Två ljusstarka nyheter släpps idag och som vanligt har vi ögonen öppna för vad som händer i branschen så att du kan läsa om det senaste först här på vår hemsida. Canon EF 70-200 f/2,8L IS III USM är den ljusstarkaste av de båda och har fått ny ASC-coating och, som brukligt, en tuff och vädertålig konstruktion. Preliminär säljstart: augusti.

Här kan du läsa mer om Canon EF 70-200 f/2,8L IS III USM.


Canon EF 70-200 f/4,0L IS II USM har samma mångsidiga zoomomfång. Största nyheten på denna är en uppgraderad stabilisering, motsvarande upp till fem steg kortare slutartid. Den är även klart lättare än storebror ovan, med en vikt på endast 780g så vi tror det kan bli en riktig storsäljare på marknaden, något för dig? Säljstart: slutet av juni.

Här kan du läsa mer om Canon EF 70-200 f/4,0L IS II USM.

Publicerad: 2018-06-07 10:00     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11808/nyhet-canon-ef-70-200-f-2-8l-is-iii-usm-och-ef-70-200-f-4-0l-is-ii-usm

Nyhet: Sony VCT-SGR1 handgrepp

Idag har vi glädjen att presentera en nyhet som verkligen ger en boost till dig med en RX0- och RX100-kamera. Ett smart litet handgrepp som gör stor skillnad när du ska filma och fota både dig själv och andra.

Sony VCT-SGR1 är en mycket trevlig nyhet för dig som fotar och filmar med dessa Sony kameror. Greppet mångfaldigar möjligheterna för dig som vloggar, är ute och reser eller bara i övrigt vill få ännu mer stabilitet och funktion till din redan härliga kamera. På greppet har du smidigt tillgång till knappar för att ta en bild, starta och stoppa inspelning samt även för att zooma om just din kamera har en sådan funktion. Dessutom är det möjligt att använda handgreppet som ett resestativ.

Här läser du mer och beställer handgreppet från Sony:

Sony VCT-SGR1, handgrepp & fjärrkontroll för RX0- och RX100-serien

Publicerad: 2018-06-07 09:44     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/11807/nyhet-sony-vct-sgr1-handgrepp

0 16 32 48 64 80 96 112 128 144 160 176 192 208 224 240 256 272 288 304 320 336 352 368 384  Nästa sida

© CyberPhoto 1995 - 2018