• Nytt porträttobjektiv till din Canon EOS R

  Nyhet

  Nu finns Samyang AF 85/1,4 med Canon RF-fattning vilket är jublande nyheter för dig som äger en Canon EOS R eller EOS RP!

  Denna optik finns redan med Sony E-fattning men anledningen till att vi vill uppmärksamma denna optik igen nu när den fått en ny fattning är att Canon EOS R-systemet har endast två alternativ till porträttobjektiv. De två som redan finns är antingen Canons egna RF 85/1,2 L USM som kostar 32.990:- vilket många inte har råd med och det andra alternativet är Samyang MF 85/1,4 som endast har manuell fokus, ingen autofokus. Detta nya objektiv från Samyang har en stor bländare (f/1,4), 85mm brännvidd, autofokus och ett pris på endast 6990:- vilket gör detta till det självklara valet för de flesta som äger en EOS R eller EOS RP.

  Objektivet börjar levereras under juli månad, vi har redan testat detta objektiv med Sonyfattning som du kan läsa i länken nedan.

  Läs testet och förbeställ objektivet redan nu: Samyang AF 85/1,4 RF

 • Tredje plats går till...

  Nu är alla vinnare korade och vi kommer presentera tredjeplatsen här och nu, andra plats imorgon på lördag och vinnaren presenteras på söndag!

  Nu presenterar vi tredjeplatsen i vår tävling. Detta bidrag är inskickat av Peter Eriksson. Vi tycker att fotografen verkligen har fångat känslan för de äldre som har strikt beordrats att stanna hemma i nuvarande pandemi. Vi tycker kompositionen, redigeringen och motivet ger en autentisk känsla hur livet för många är just nu.

  Grattis till tredjeplatsen och vinsten av en Lowepro ProTactic BP 450 AW II! Följ med i bloggen under lördag och söndag för att se första och andra plats i tävlingen. Tycker du dessa vinnarbilder är fina så får du gärna kommentera det på vår facebook eller instagram @cyberphoto_se.

 • Test: Fujifilm Fujinon XC 35/2

  Test

  Nu kan du läsa testet på Fujifilm Fujinon XC 35/2 som är en kompakt, ljusstark och prisvärd normaloptik för X-systemet. Detta är även den första optiken med fast brännvidd i XC-serien. Objektivet ger en bildvinkel som motsvarar ~53mm brännvidd på en kamera med 35mm-fullformatssensor.

  Mats skriver: XC 35/2 kommer som ett billigare alternativ till Fujis mycket omtyckta XF 35/2. Det som skiljer dem åt är är att XC 35/2 har en enklare konstruktion i kompositplast, medan XF 35/2 har en mer robust konstruktion av metall. Höga optiska prestanda med två asfäriska element som bidrar till bland annat reducerad grad av sfärisk aberration och ett kompaktare format.  Ljusstyrkan tillsammans med en bländare med 9 stycken avrundade lameller ger möjlighet till korta skärpedjup och en mjuk teckning av motivdelar utanför fokus (bokeh), samt naturligt runda reflexer.

  Läs hela testet här: Fujifilm Fujinon XC 35/2

 • Fotohistoria: Rollei A26

  Detta är en av världens bästa 126-kameror. En av de gedignaste och minsta, men också en av de dyraste som fanns på marknaden.

  Heinz Waaske började projektet med A26 redan 1969. Den lanserades 1972 och tillverkades fram till 1976. Den fungerade på liknande sätt som pocketkameror för 110-film med att ha ett drag-tryck frammatningssystem. A26 var på många sätt ett mästerverk inom ingenjörskonst. Den avancerade konstruktionen var inte så driftsäker. Vårt exemplar fungerar inte som den ska och det är mekanismen med objektivet som ska fällas ut och dras in som ger den största mekaniska belastningen.

  Det var ovanligt att ha avtryckaren placerad på kamerans front. Det var också ovanligt att den anpassade blixten, Rollei C26, var endast uppladdningsbar, den tog inte vanliga batterier. Du kan se den på en av bilderna här ovanför. Blixten tillverkades i Tyskland.

  Rollei A26 är bara någon millimeter bredare än 126-filmkassetten. Måtten ihopfälld är 63×34×96mm. Kameran hade en CdS mätcell som styrde en Prontor slutare. Den klarade 1/250s - 1/30s. Objekitvet var ett Carl Zeiss Sonnar 40/3,5 med 4 element i 4 grupper. Fokuseringen gjordes på objektivets front. Det fanns en förenklad avståndsskala på objektivets övre sida och en mer detaljerad skala på objektivets undersida. Närgränsen låg på 1 meter. Tillverkningen av A26 lades till deras fabrik i Singapore. Ungefär 175,000 exemplar tillverkades.

  Värdet ligger idag på 200-800kr beroende på skick och funktion. Rollei A26 är kanske inte den vackraste kameran på marknaden men den är tekniskt intressant.

  Du kan se 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nytt objektiv från Panasonic!

  Nyhet

  Nu lanseras Panasonic Lumix S 20-60/3.5-5.6, ett normalzoomobjektiv med Panasonics L-fattning.

  Det här blir Panasonics femte objektiv och med ett pris på endast 7990:- blir det deras billigaste objektiv hittills. Om du har varit intresserad av att investera i en Lumix S1 så gör detta nya objektiv det till en mycket fin kombo till ett bra pris.

  Konstruktionen är avancerad med ett antal specialiserade element, däribland 2 st asfäriska, 3 st linselement i lågspridande ED-glas och ett element i ultrahögbrytande UHR-glas. Dessa bidrar tillsammans till låg grad av kromatisk och sfärisk aberration, välkontrollerad distorsion och ett kompakt format - på ren svenska ett skarpt och raktecknande objektiv med god färgåtergivning.

  Objektivet beräknas att finnas tillgängligt redan i juli.

  Läs mer och förbeställ objektivet här: Panasonic Lumix S 20-60/3.5-5.6

 • Infonsdag: Upplättning vid nattbilder

  Ibland finns det delar av en nattbild, oftast förgrunden, som man vill ljusa upp lite. Det finns lite olika tekniker man göra detta på. Vi ska berätta om de vanligaste och ge lite tips.

  Använda blixt
  Blixt är det vanligaste hjälpmedlet för att belysa ett motiv. Vid nattbilder är det lätt att blixten tar över och bakgrunden blir helt svart medan förgrunden, ofta en person, blir korrekt exponerad. För att få både bakgrund och förgrund korrekt exponerade så krävs det att du exponerar efter bakgrunden. Sedan får du dosera blixten till att inte ge för mycket ljus. Många moderna kameror gör detta mer eller mindre automatiskt så länge du inte kör i full automatik på kameran. Du kommer säkert att behöva exponeringskompensera ner blixtens ljus något för att bilden inte ska bli alltför "blixtig". Exponeringskompensation för blixten finns antingen i kameran eller på blixten, det beror på vad du har för utrustning. Sista utvägen om du inte får till det bra är att ställa både kamera och blixt helt manuellt men det är sällan man behöver gå så långt.

  Använda belysning
  Idag finns många bra LED-belysningar, båda stora och så små att de ryms i fickan. De fungerar självklart bra till detta ändamål. Det kan ta ett par provexponeringar att få en lämplig ljusstyrka men det är snabbt gjort att prova sig fram. Generellt kan man säga att det ljus du behöver från LED-belysningen är oftast mycket mindre än du tror. Så när du med ögonen bedömer att det blir bra så dra ner ytterligare lite så ligger du närmare vad som kommer att bli bra med kameran.

  Nödbelysning
  Detta är den lösning som många av oss har använt. Man tager vad man haver och gör det bästa av situationen. Har man inte planerat denna typ av bild så har man kanske med sig rätt prylar. Här vill jag verkligen rekommendera en kär liten vän, den lilla LED-belysningen som ryms i en ficka. Den ryms lätt att alltid ha med i fotoväskan också. Men låt oss säga att du inte har en sån heller, då återstår ofta bara lampan i telefonen eller om du har en pannlampa på dig. Är du på riktigt nära avstånd till motivet så kan du använda telefonens bildskärm som belysning, det finns bra appar, t ex Screen Light, där du kan ställa ljusstyrkan. Är det längre avstånd så finns det två faktiskt väl fungerande lösningar. Har du en vit jacka på dig så belys den med din pannlampa så fungerar du nu som en reflexskärm. Har du som jag ofta en svart jacka på dig så finns en annan lösning som också fungerar långt bättre än man kan tro. Belys ditt ansikte med pannlampan och ditt ansikte fungerar nu som reflexskärm som dessutom ger en varm ton. Vi behöver nog inte påpeka att du måste blunda om du vill ha synen kvar. Bilden du ser ovanför är tagen med "nödbelysning".

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Nyhet: Sony ZV-1

  Nyhet

  Nu lanserar Sony en helt ny kompaktkamera som är inriktad till vloggare, youtubers och influencers.

  Vi sände live strax efter världsrelease för att visa upp kameran och gå igenom den i detalj. Nu kan du se livsändningen i efterhand här nedan och få en intressant genomgång av Sebastian och Patrick från Sony själva.

  Läs mer och beställ kameran här: Sony ZV-1

  Se livesändningen här:

   

 • Underbara Claras fotoskola - Vinn en Canonkamera!

  Clara Lidström är en av Sveriges mest älskade livsstilsbloggare, hon har en lång erfarenhet av att fotografera och en driver den mycket omtyckta bloggen Underbara Clara. Vi är så glada att i samarbete med henne komma med en fotoskola ala Clara.

  Clara bor på en gård i Västerbotten där hon driver ett ekologiskt jordbruk med sin man och sina 3 barn. Hon är en stark influencer med EKO-fokus på inredning, odling, mat, pyssel, hemmaliv och skönhet. 2017 blev Claras blogg underbaraclaras.se utsedd till vinnare av Årets Tidskrift 2017 av Internetworld. Förutom att blogga har Clara varit krönikör och har även gett ut 8 böcker. 

  Clara har fått mycket beröm för sin bildstil och nu lagom till sommaren delar hon med sig av sina bästa tips på hur vi kan ta bättre bilder på hemmaplan. Just nu kan du vinna en riktigt fin kameraCanon EOS M50, med två objektiv värde 7890:- i samband med vårt samarbete! Ladda upp en bild på din instagram och berätta vilket av tipsen du har använt dig av när du tog den. Tagga @cyberohoto.se och @canonnordic och använd hasthagen #clarasfotoskola så vi hittar igen ditt bidrag. Tävlingen pågår till 15 juni och vinnaren väljs utav CyberPhoto och kan inte överklagas. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren.

  Läs hela artikeln här: Underbara Claras fotoskola

 • Lita på det du ser - Live med Eizo

  Den 28e maj sänder vi live tillsammans med Eizo och går igenom varför bildskärmen är så viktig.

  Björn Nordgren ansvarig för de grafiska bildskärmarna hos EIZO och Fotograf och printmästare Dr. John Hellström pratar om varför bildskärmen är så viktig. Dr. John Hellström är certifierad printmakare och Mästare i fotografi. Han har printat bilder som vunnit SM guld, tagit den högst rankade bröllopsbilden i Europa 2019, samt är rankad topp-10 inom bröllopsfoto i Word Photographic Cup 2020.

  Datum: Torsdag, 28 maj
  Tid: 14:00 - 15:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Direktlänk till livesändning >

  Se även pågående Eizo-kampanj där du sparar upp till 2500:- just nu!

  eizokamp_banner.jpg

 • Nyheter från Samyang!

  Nyhet

  Idag lanseras Samyang MF 14/2,8 Mark II och Samyang MF 85/1,4 AS IF UMC Mark II. Helt nya versioner av Samyangs mest populära objektiv.

  Första versionen av Samyangs manuella objektiv har varit mycket populära tack vare bra optisk prestanda och ett lågt pris. Nästan alla som fotar astro, norrsken eller vida landskap har haft ett Samyang MF 14/2,8 i väskan en eller annan gång. Den nya versionen har samma recept med hög prestanda och lågt pris men tar allting ett steg vidare. 

  Nytt på Samyang MF 14/2,8 Mark II är att den får en helt ny design som är vädertätad och den nya fokusringen har ett förbättrat grepp och har ett mindre vridomfång för att vrida fokus snabbare. Fokusringen går även att låsa vilket är perfekt för astrofotografer och time-laps så man håller exakt samma fokus även om rör objektivet. Bländarringen går att ställa med eller utan "klick", filmare vill oftast ha utan "klick" så man mjukt kan ändra bländare utan ljud när man filmar och fotografer vill ha med klick så man snabbt känner hur många klick man ändrat bländaren utan att behöva dubbelkolla.

  Nya Samyang MF 85/1,4 AS IF UMC Mark II har fått samma behandling som 14mm med ny design som är vädertätad, fokusring med lås, bländarring med eller utan "klick". Rent optiskt har dessa objektiv också fått en uppdatering, båda har helt nya 9-bladiga bländare som ska ge mjuk bokeh. Hur dessa nya versioner presterar mot deras föregångare kommer ni få veta när vi släpper vårt test. 

  Dessa nyheter finns i flera fattningar och beräknas att finnas tillgängliga i juli!

  Läs mer och beställ här:
  Samyang MF 14/2,8 Mark II
  Samyang MF 85/1,4 AS IF UMC Mark II