Välj månad  Alla Tester Nyheter

CyberPhoto EXPO 2016

Vi presenterar ännu en föreläsare, Ogun Caglayan Turkay, naturfotograf som levererar bilder världsvitt och arbetar här i Sverige. Använder Pentax till vardags och kommer att inspirera oss som gillar natufotografering så se till att vara på plats!

Du kan läsa mera om CyberPhoto EXPO här: CyberPhoto EXPO 2016

Publicerad: 2016-09-28 19:29     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/10867/cyberphoto-expo-2016

Nyhet: DJI MAVIC

Superpopulära DJI lanserar den omtalade (omskvallrade är väl rätt ord) Mavic idag och det är en drönare som vi tror kommer att göra succé - fylld till bredden med funktioner och i ett format som skapar nya förutsättningar.

Du kan boka din Mavic redan nu: DJI Mavic boka här

Sen drönarna började bli populära har det varit DJI som gått i spetsen och nu fortsätter man i det spåret med att lansera Mavic. Vikten är 743 gram och storleken är 83x82x198mm (hopfälld). Den är intelligent med 5 kameror, GPS, GLONASS, avståndsmätare, sensorer och massor av datakraft för att hovra perfekt och för att undvika sånt som lätt hamnar i vägen, tex grenar eller delar av byggnader. 4K-kamera med 3-axlig gimbal och upp till 27 minuter flygtid (!). Live feed, 65km/h, och möjligheten till DJI Goggles för att aktivt flyga med glasögon i 1080p-bildkvalitet. Vi återkommer med mera information men DJI Mavic kommer att bli en succé - helt säkert!

Publicerad: 2016-09-28 13:57     

Det finns 2 kommentarer. Visa kommentarer | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/10869/nyhet-dji-mavic

Nyhet: Olympus E-M1 Mark II

Precis som Fujifilm och Panasonic så kallar Olympus sin lansering för en utvecklingslansering, alltså inte den riktiga lanseringen utan mera kontrollerat skvaller om att en ny produkt är på väg. Vad vet vi om den nya E-M1 Mark II?

För det första så har Olympus, precis som de två övriga, varit försiktiga med att släppa information och att utlova så mycket men för det första så har E-M1 Mark II både inbyggd bildstabilisering upp till 5 stegs effekt kombinerat med 4K video med upp till 237mbps vilket Panasonic ännu inte avslöjat om GH5 har, alltså bildstabilisering. E-M1 har varit en mycket stark spelare och en favoritkamera för tusentals fotografer vilket vi förstår och frågan är om Mark II blir lika stark. Efter att ha granskat fakta och fått testa kameran väldigt snabbt så imponerar E-M1 Mark II på oss, och vi är inte lättflörtade just nu då alla tillverkare har lanserat fina produkter senaste månaderna. När det gäller hastighet så är E-M1 Mark II ett monster, och då menar jag inte ett sånt som äter små barn, utan något så kraftfullt att man rycks med. Vad sägs om 18 bilder per sekund med följande autofokus. RAW-bilder. Full upplösning. Med flera sekunders buffert.

Även om Olympus inte släppt exakta siffror, vilka minneskort som krävs, hur stor buffert den har, vad kameran ska kosta och när de börjar att levereras så släpper hakan en bit. 18 bilder per sekund och det verkar funka. Om man fortfarande står upp så kommer nästa snyting, lås fokusen och kameran tar 60 bilder per sekund. RAW-bilder. Full upplösning. Frågan är hur processor och hela elektroniken mäktar med detta men vi kommer nog få svar på detta inom nära framtid, vi misstänker att Olympus har svårt att hålla inne med informationen, man vill nog berätta allt om E-M1 Mark II så fort som möjligt.

Det andra som imponerar är bildstabiliseringen ihop med nya 12-100mm. Tillsammans med stabiliseringen i huset ger det upp till 6,5 stegs effekt och vi är beredda att säga att det är den i särklass effektivaste stabiliseringen vi någon sett i en systemkamera. Om det visar sig att produktionsexemplar fungerar lika bra även i filmläget så kommer det finnas en hel del stativ till salu på Blocket i framtiden. Olympus, som varit lite trötta och tråkiga de senaste åren lanserar en kamera som väcker både dem själva och oss användare, du kan boka ditt exemplar hos oss redan nu, en bokning förbinder inte till köp.

Du hittar E-M1 Mark II här: Olympus E-M1 Mark II

Publicerad: 2016-09-28 11:07     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/10866/nyhet-olympus-e-m1-mark-ii

Höst

Höst i Norrland

Jag hoppas att de flesta av er som ser denna bild kan känna en kärlek till den fantastiskt vackra natur vi har här i Sverige. På en sådan här plats är det svårt att känna annat än frid i sin själ. Höstens vackra färger och en spegelblank sjö. Oslagbart. När man har en kustlinje som inte är linjär så är det svårt att få horisonten rak. Många kameror idag har ett inbyggt digitalt vattenpass, och det är verkligen en god hjälp till att få en rak horisont. Ibland kan faktiskt motivets linjer göra så att bilden ser sned ut fast den inte är det, den typ av illusioner är svåra. Då får du helt enkelt vrida bilden tills den upplevs rak fast den i verkligheten inte alls är det. På denna bild så hade jag hjälp av kamerans vattenpass och motivet var inte heller så komplicerat. Bilden är tagen på 28mm.

Klicka här för större bild

/Thomas

Publicerad: 2016-09-28 08:31     

Det finns 1 kommentar. Visa kommentar | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/10864/host

Test: Sigma 105/2,8 DG OS Macro

Nu är det höst och vackra höstbilder och macro går hand i hand...ja, så är det för det är gott om spindlar där ute nu, tro mig, har sett massor senaste dagarna och nu början löven bli vackrare än någonsin. Mats har testat Sigmas 105mm.

Mats skriver: Som bonus, utöver att vara en mycket fin närbildsoptik, så är en skarp macrooptik som denna också utmärkt för t ex porträttbilder - eller andra sammanhang när man behöver ett lite kortare tele som är ljusstarkt och riktigt skarpt. Autofokuserar ganska tyst och snabbt tack vare HSM motorn. För AF finns en knapp för begränsning av fokuseringsområdet med tre lägen: Full = 31,2cm till oändligt, 31,2cm till 45cm, samt 45cm till oändligt.

Läs hela testet här: Sigma EX 105/2,8 DG OS HSM Macro 1:1

Publicerad: 2016-09-27 16:39     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/10865/test-sigma-105-2-8-dg-os-macro

Ikoner

Hasselblad fotar Jeep, Leica fotar Hasselblad, mer ikoniskt än så är det svårt att bli...

Jag har sett många fina bilder där man fotograferat mellanformatskameror som visar ett motiv på mattskivan. Klart att jag måste prova. Oftast så håller en hand i kameran eller också så ser man ett kraftigt stativ. Jag ville få kameran att mer eller mindre sväva så jag satte ihop stativets ben ganska tätt så att kameran döljer benen. Det var väldigt svårt att inte få in så mycket ljus uppifrån på mattskivan. Det är verkligen bilden som du ser på mattskivan på riktigt, det är inte inklippt.

Klicka här för större bild

/Thomas

Publicerad: 2016-09-27 08:45     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/10862/ikoner

SM-vinnare på plats!

PÅ CyberPhoto EXPO 15 oktober så är John Hagby på plats för att svara på dina frågor, inspirera och föreläsa. Kl 13:00 är det dags på scenen så boka in det. John vann porträtt-kategorin på SM 2016 med bilden ovan, vackert, eller hur?

Du kan läsa mera om CyberPhoto EXPO här: CyberPhoto EXPO 2016

Se vår intervju med John här: Youtube: John Hagby om ljussättning

Publicerad: 2016-09-27 08:45     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/10863/sm-vinnare-pa-plats

CyberPhoto EXPO 2016

Vi har laddat upp med föreläsare till CyberPhoto EXPO som går av stapeln i Umeå den 15 oktober! Allt är kostnadsfritt men vi tar gärna emot en föranmälan från dig som bestämt dig att hälsa på under dagen!

Vad sägs som naturfotografen Ogun Caglayan Turkay, video- och timelapse-specialisten Martin Wallgren, video- och redigeringsproffset Andreas Fernbrant, ljussättningsgurun som vunnit guld på Porträtt-SM precis, John Hagby och till sist Joakim Odelberg, naturfilmare och programledare i TV. Boka in en heldag hos oss på EXPO och passa på att träffa alla leverantörer och se och snacka om nya produkter som nyligen lanserats på Photokina. Det är en unik möjlighet för alla oss som bor i norra Sverige!

Läs mera här: CyberPhoto EXPO 2016

Publicerad: 2016-09-26 13:33     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/10860/cyberphoto-expo-2016

Irix

Igår kväll så låg dimman tät, och långt där uppe lyste det grönt och fint...

Efter en tids letande så hittade vi en öppning i dimman och fångade denna bild. Bilden i sig är inget mästerverk, men är ändå värd att visas. Jag använde Irix 15mm för första gången på norrsken och jag måste säga att klickläget på oändligt var otroligt bekvämt. Det ska bli spännande att se hur det blir under bättre förhållanden, åtminstone att vi slipper dimman. Nikon D5 är duktig på att plocka fram färger även vid så här dåliga förhållanden. Jag är glad att det fanns grönt att hämta hem från det mörka vattnet då det gör så mycket för bilden. Natriumlampan till vänster sprider ett extremt gult ljus vilket faktiskt denna gång bidrar till bilden. Smart lagningspensel lyckades ovanligt nog inte med att få bort elkablarna som går tvärs över bilden, inte heller stämpelverktyget blev tillräckligt bra. Hade bilden varit mer episk så hade jag offrat tiden att få bort kablarna.

Nikon D5 + Irix 15/2.4, 13s, f/4, ISO 1600.

Klicka här för större bild

/Thomas

Publicerad: 2016-09-26 08:33     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/10861/irix

Drag

Här är det verkligen drag under galoscherna...

Umeå Open gick av stapeln på Åmselebasen och vi var där med kameran i högsta beredskap. Jag plockade ut en enda bild av alldeles för många. Bilden är tagen på 116mm och på fri hand. Är ni åt det hållet någon gång så rekommenderar jag att ni åker några minuter extra till Mårdseleforsarna. Att vandra runt alla forsar, hängbroar och hällor är en härlig naturupplevelse.

Klicka här för större bild

/Thomas

Publicerad: 2016-09-24 08:43     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/10843/drag

Sony FE PZ 28-135/4 G OSS

Det här objektivet är rena drömmen för många filmare men med tanke på priset så är det en nåbar dröm för många och Mats har testat om man kan förvänta sig lika mycket som de flesta köpare verkar göra. Vi testar Sonys 28-135mm!

Mats skriver: Någon förskjutning av fokus eller optisk axel vid zoomning med låst fokusering är inget vi kunnat upptäcka, och det är just på dessa egenskaper som detta objektiv skiljer sig markant från mängden bland övriga objektiv gjorda för stillbildsfotografering. Med A7R II:ans C-AF så fungerar det också mycket bra att låta kameran fokusera under zoomning och pågående filmning, det sköter den oftast riktigt mjukt, snyggt och träffsäkert. Man kan även välja om zoomen skall styras manuellt via zoomringen, eller med Powerzoom-knappen (syns i bild ovan), och det finns även ett fäste för att montera en kort zoomspak på zoomringen för bättre precision.

Se testfilmen direkt här: Youtube: Testfilm A7R II + FE PZ 28-135/4 G OSS

Läs hela testet här: Sony FE PZ 28-135/4 G OSS

Publicerad: 2016-09-23 11:23     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/10859/sony-fe-pz-28-135-4-g-oss

CyberPhoto EXPO 2016

Se till att boka in 15:e oktober i kalendern - då är det CyberPhoto EXPO på Nolia, Umeå och det är kostnadsfritt och fullpackat med leverantörer, produkter och föreläsningar inom foto, video och outdoor.

Du hittar all information via länken nedan där du också kan hjälpa oss genom att föranmäla dig. Vi bjuder på ett fullt program med föreläsare under dagen och en av höjdpunkterna är Joakim Odelberg, känd naturfilmare och programledare på TV. Kolla in hela programmet och se till att besöka oss på Nolia - det är dessutom helt kostnadsfritt!

Läs mera här: CyberPhoto EXPO 2016

Publicerad: 2016-09-23 10:53     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/10858/cyberphoto-expo-2016

Ny film: Fotosnack - Irix, Photokina och EOS M5

Denna fredag pratar vi om Irix nya objektiv som vi har testat och EOS M5 som lanserades precis innan Photokina. Häng med och lyssna gärna i bakgrunden medan du jobbar - lär dig mera om Focus Peaking och zebra-mönster.

Kolla in filmen här: Youtube: Fotosnack - Irix, EOS M5, focus peaking och zebra-mönster

Publicerad: 2016-09-23 09:48     

Det finns 1 kommentar. Visa kommentar | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/10857/ny-film-fotosnack-irix-photokina-och-eos-m5

Ewok

Nej, bilden är inte tagen på Endor...

Denna lilla vovve är ju så galet lik en Ewok. Jag var bara tvungen att ta en bild av den. Bilden är tagen på 280mm och är kraftigt beskuren.

Klicka här för större bild

/Thomas

Publicerad: 2016-09-23 08:20     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/10840/ewok

Nyhet: Panasonic FZ2000 inspiration

Vissa kameror sticker ut och andra hamnar lite vid sidan av och FZ2000 från Panasonic hamnar lite där vid sidan av då man samtidigt lanserar så mycket annat roligt på Photokina men vi drar fram den i ljuset tillsammans med Martin Wallgren.

Martin träffar du på CyberPhoto EXPO den 15:e oktober i Umeå där han föreläser och snackar film med besökarna. Hans senaste film är exempelfilmen för nya FZ2000 från Panasonic och du kan se filmen här: Youtube: Panasonic FZ2000 demofilm. Vad sägs om följande sammansättning: 1" bildsensor. motsvarande 16-520mm omfång, 4K-video, ingång för mikrofon, hörlursutgång, minneskortbegränsad videoinspelning, VLOG-förberedd, 200 Mbps, valbart MOV, MP4, AVCHD-format, Dolly zoom, Variabel frame rate, Timelapse, Stop Motion Animation, Focus stacking, Cinema 4K: 4096x2160 24p...tillsammans skvallrar det om att man här hittat en kamera för dig som vill skapa film men med ett så enkelt och allsidigt verktyg som möjligt. FZ2000 - träd fram i ljuset!

Läs mer och boka här: Panasonic Lumix DMC-FZ2000

Publicerad: 2016-09-22 16:58     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/10856/nyhet-panasonic-fz2000-inspiration

Test: Panasonic Leica Summilux DG 12 f/1,4 ASPH

Leica och f/1,4 är en härlig kombo som man blir glad av och även om det inte är ett "äkta" Leica-objektiv så visar det ambitionen i detta objektiv och Panasonic har lyckats igen. Det här är ett "vill-ha-objektiv" av rang.

Mats skriver: Som brukligt med Panasonics Leica-stämplade optik förväntar vi oss smärre stordåd av denna - alla tidigare modeller har fått toppklass i vår bedömning. Även denna lär ge rättvisa även åt de bästa och mest högupplösta kamerahusen, både vad gäller stillbilder och t ex filmning i 4K. Kort sagt är det mycket välkommet att man utökar Leica-linjen med ännu en brännvidd!

Läs hela testet här: Panasonic Leica Summilux DG 12/1,4 ASPH (för Micro 4/3)

Publicerad: 2016-09-22 14:31     

Det finns inga kommentarer till detta inlägg. | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/bloggen/10855/test-panasonic-leica-summilux-dg-12-f-1-4-asph

0 16 32 48 64 80 96 112 128 144 160 176 192 208 224 240 256 272 288 304 320 336 352 368 384  Nästa sida

© CyberPhoto 1995 - 2016