Nikon Series E 100mm f/2,8

Ännu en optik som är mycket bättre än vad man förväntar sig! Nikon Series E var Nikons budgetserie men rent optiskt så är de mycket bra, ibland bättre än Nikkor-serien. Nikon Series E 100/2,8 är nog den bästa optiken i E-serien.

PA240219.jpg

Detta lilla tele lanserades 1979 och det är från det året just detta objektiv kommer ifrån. Ingår i vår egen samling. 109,424 exemplar tillverkades och 1981 släpptes den senare versionen som hade en silverring och annan gummiklädsel på fokusringen. 81,608 exemplar tillverkades av den senare så totalt var 191,032 objektiv tillverkade. Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek bilden utan ändra storlek på arbetsytan.

 

Nikon E 100-2,8-1-2.jpg

Redan på full öppning så är mittskärpan mycket bra. Kanstskärpan räcker till bra för småbildssensorer och självklart ännu bättre för APS-C eller M43-sensorer. Här är på mellanformat, något som optiken aldrig var byggd för och ändå blir det så här bra. Bilden är oredigerad förutom vinjettering.

Se bild på f/4 >>
Se bild på f/5,6 >>

 

Nikon E 100-2,8-5-2.jpg

För varje bländarsteg du bländar ner så blir optiken naturligtvis skarpare och här är bilden tagen på f/11. Bilden är redigerad på det sätt jag normalt skulle redigerat den här typen av bild. Detta bara för att se vad den kan prestera i verkligheten så att säga. Det här är mycket bra! Och med tanke på att detta är på en mellanformatssensor så är det mycket imponerande!

 

Nikon E100-1-2.jpg

Skärpan är lagd på Nikon-logon och det är skarpt redan från full öppning. Bokehn ser oftast bra ut på detta avstånd med de flesta objektiv, och även här. Bokehbollarna blir tyvärr till kattögon, också mycket vanligt men inte helt önskvärt. Bländar man ner så kommer skärpan att öka och bokehn blir till heptagoner då bländaren har sju blad.

 

DSCF1167k.jpg

Bilden är tagen på full öppning rakt in i solen. De som rackar ner på E-serien, då utan egentlig kunskap, är just på dess enklare antireflexbehandling. Jag skulle vilja säga att detta ser mycket bra ut. Bilden är väldigt lite beskuren för att centrera motivet.

 

DSCF1157k.jpg

Jag minns inte exakt vilken bländare denna bild togs på, men det borde vara full öppning. Bilden var aldrig tänkt som "testbild" utan jag råkade bara använda denna optik vid detta tillfälle helt enkelt. Helt obeskuren i mellanformat. Rätt imponerande!

 

DSCF1146k.jpg

Full öppning. Något beskuren för att framhäva motivet. Lärkträd är så vackra.

Nikon E100-1-4.jpg

Inga spännande bokehbollar och de i kanterna är väldigt kattögonlika.

Slutsatsen över detta objektiv blir att detta är ännu ett objektiv som överraskar mycket positivt. Jag hade aldrig kunna tro att det skulle vara så här bra. Objektivet är litet och lätt, och det kostar inte mycket. Har du ett redan så använd det, och om du hittar ett till vettigt pris så är det ett bra köp.

Text och bild: © Thomas Lövgren

2018-10-31