aus Jena 135mm f/4

I varumärkesbråket om rätten till att använda namnet Carl Zeiss så var det en period på 60-talet när östtyska Carl Zeiss inte kunde använda det namnet och kallade objektiven endast "aus Jena" i stället. Denna optik är mekaniskt inte speciellt imponerande. Fokuseringen är lite glapp och ojämn, bländarringen likaså. Så detta är en Carl Zeiss Jena som inte alls känns som en Carls Zeiss Jena, och som inte heller heter Carl Zeiss Jena, fast det är en Carl Zeiss Jena. Kristallklart.

P8190245-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX 100 via en Kipon adapter. Vissa testbilder är orättvist tagna på mellanformat medan vissa är beskurna till småbild/fullformat. Anges under respektive bild. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

ausJenauu-1-2.jpg

Bländare f/4. Bra skärpa. Helt klart Zeiss-nivå. Den tecknar till och med ut mellanformat bra.

 

ausJenauu-2-2.jpg

Bländare f/5,6. Bra skärpa.

 

ausJenauu-3-2.jpg

Bländare f/8. Bra skärpa.

 

ausJenauu-4-2.jpg

Bländare f/11. Bra skärpa. Ser inte mycket diffraktion ännu.

 

ausJena135-1-2.jpg

Bländare f/4. Detta ser riktigt bra ut.

 

ausJena135-2-2.jpg

Bländare f/5,6. Bra skärpa!

 

ausJena135-3-2.jpg

Bländare f/8. Bra skärpa.

 

ausJena135u-1-2.jpg

Bländare f/4. Helhetsintrycket är rätt bra. Man ska inte pixelpeepa på denna bild då det finns för många felkällor. Jag ville bara se hur den renderar bakgrundsoskärpan.

Slutsatsen blir att detta är en optiskt bra optik. Mekaniken känns inte rolig men glaset håller hög klass. Går absolut att använda på en modern kamera. Rätt imponerande för en östtysk optik som torde vara närmare 60 år gammal. Den var långt bättre än jag skulle gissat så detta blev en glad överraskning.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2020-08-28