Minolta MD 45/2
Denna smidiga och trevliga optik har jag förhoppningar för. Jag vill att den ska vara bra då dess yttre är så tilltalande. Vi får se hur det går.
Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen.
Bländare f/2. Hmm, skärpan i mitten är hyfsad men faller snabbt mot kanterna. Ganska typiskt en standard 80-talsoptik. Inte imponerande. En hel del överstrålning förstör intrycket. En del kromatisk aberration också.
Bländare f/2,8. Klart bättre men kantskärpan brister fortfarande rejält.
Bländare f/4. Det tar sig och nu räcker nog kantskärpan till för en APS-C-sensor.
Bländare f/5,6. Skärpan ökar.
Bländare f/8. Nu räcker kantskärpan nästan till fullformat.
Bländare f/11. Nu räcker kantskärpan till fullformat men inte fullt ut till mellanformat, men det kan man inte kräva heller då den inte är byggd för det. Nu börjar också diffraktionen att påverka upplösningen.
Bländare f/2. Ser bra ut. Rätt skarpt i mitten. Bokehn mjuk men med lite kattögon till bokehbollar.
Bländare f/2,8. Nu ser skärpan i mitten riktigt bra ut men bokehbollarna blir till elaka pentagoner.
Bländare f/4. Skärpan ökar och pentagonerna blir allt mer störande.
Bländare f/5,6. Bra skärpa men helt klart ger inte optiken den upplösning som behövs då man tydligt kan se moiré i svarvmönstret.
Bländare f/8. Bra skärpa.
Bländare f/11. Bra men diffraktionen börjar påverka upplösningen negativt.
Slutsatsen är att denna optik inte alls är så bra som jag hoppats på. Minolta 50/2 är mycket billigare och mycket bättre. Minolta MD 45/2 är smidig och kompakt. Allt fungerar som det ska på den och fokuseringen löper mjuk och jämnt. Jag försöker att inte gå in alltför djupt i tekniska termer men här är optikens bristande upplösning väldigt tydlig. Den kan inte återge tillräckligt antal linjer per millimeter som krävs och det resulterar i ett moirémönster som syns tydligt i svarvningen som går runt optiken på kamerans hela front. En sån här optik kostar begagnad allt från 100kr upp till hela 2900kr men ett rimligt pris är kring 300kr. Det är inte en optik jag skulle rekommendera att använda på en modern kamera. Synd, för den är så trevlig på utsidan.
Bild och text: © Thomas Lövgren
2019-05-14