Hemförråd

2020 har varit ett år som kommer att sticka ut i världens historia. Ett år som tydligt visat att någon form av hemförråd är en stor tillgång. Den som är förberedd behöver inte frukta. Jag tänkte göra något helt annorlunda här loggen och berätta lite om mina tankar och erfarenheter av sätta i ordning mitt eget hemförråd. Jag tror att alla skulle känna sig lite tryggare om de hade ett hemförråd. Jag hoppas att detta inlägg ska kunna vara en inspiration och en hjälp för dig. Det är dock ingen facit och kommer nog att förändras och uppdateras allt efter det att jag lär mig och förstår mer.

Det finns många nivåer av ett hemförråd, från arrogans till fanatism, där den arrogante har köpt en extra bal med toapapper och tänker att det får räcka, medan fanatikern har typ grävt ner stridsvagnar runt sin gård. Jag vill beröra detta ämne på ett måttfullt och balanserat sätt.

Vi ska dela upp i två huvudgrupper, dels själva hemförrådet i sig, men sedan också en 72-timmars väska. Den senare är om man är tvungen att förflytta sig snabbt vid t ex naturkatastrof eller ofred, så att man klarar sig till säkrare plats. Vi börjar med hemförrådet. Vi har alla olika förutsättningar för ett hemförråd, jag skulle säga att det är tre huvudsakliga förutsättningar.

För det första så har vi alla olika tillgångar av utrymme att förvara allt på. Villa eller lägenhet gör stor skillnad. Har du garage eller inte, och så vidare. Men det finns alltid utrymmen, oavsett situation.

För det andra så har vi alla olika ekonomiska tillgångar. Ett hemförråd kostar pengar, dock kanske inte alltid så mycket som många tror, och egentligen är det fel att kalla det för en kostnad för tanken är att ett hemförråd ska omsättas. Det ska bestå till absolut största delen av varor som du normalt använder. 

För det tredje är så har vi alla olika entusiasm och olika motivation.

Personligen så ser jag det så här: 

"Tänk dig att vi är och fiskar vid en älv i en dalgång. Vi hör på radion att en damm brustit och det kan finnas fara längs älven. Vi packar ihop våra prylar och åker upp på bergssidan. Vi stannar till och ser ut över älvdalen. Om det inte blev någon översvämning så är vi glada över att platsen är oförstörd och att grillstugan står kvar och att vi nästa vecka kan åka dit och fiska igen. Om det blev en liten översvämning så är vi glada att vi inte blev blöta och smutsiga, samt att vattnet inte sköljde bort alla våra fiskegrejer. Om det blev en stor översvämning som förstörde hela området och drog med sig grillstugan, så är vi glada att vi överlevt."

Vi har inget att förlora och allt att vinna på att vara förberedda. Våra hemförråd ska inte vara en kostnad utan mer en buffert då vi ändå kommer att förbruka det som finns i hemförrådet. Nedan listor är ensammanställning från flera källor, bland annat MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

Torrvaror, vilket självklart är de enklaste att förvara:

Pasta
Ris
Potatismos
Torrmjölk
Torrjäst
Nudlar
Hårdbröd
Kex
Havregryn Glutenfria 10p/frp
Rågflingor
Mjöl
Frukostflingor
Pulversoppa
Varma koppen
Torkade bönor
Torkade linser
Torkade ärtor (inte för min del)
Torkad frukt
Kakao
Pannkaks eller våffelmix
Chokladpulver som är avsedd att blandas med vatten
Bärpulver frystorkad (immun.se)
Salt
Socker
Kanel
Svartpeppar
Alfalfa frön

Fryst mat:

Kött
Pajer
Grönsaker

Konserver:

Korv
Kokosmjölk
Mjukost på tub
Ravioli
Köttfärssås
Köttbullar
Tonfisk
Makrill
Soppa
Frukt
Grönsaker
Passerade eller krossade tomater
Bönor
Linser

Övrig mat:
Mat med lång hållbarhet, typ campingmat
Militära portioner 
Frystorkad mat
Matolja
Honung
Sylt
Marmelad
Nötter
Tortilla
Skorpor

Kryddor:

Salt
Peppar
Socker
Vad man nu gillar

Dryck:

Mineralvatten
Kranvatten i dunk (Förvaras mörkt och svalt)
Kranvatten fryst i flaska, tänk på att inte fylla fullt då flaskan kan spricka

Hygien:

Handtvål
Schampoo
Tandkräm
Tandborste
Öronpinnar
Deodorant 
Toalettpapper
Rondeller
Balsam
Ansiktstvätt
Sminkborttagning
Tvättmedel
Tvättmedel för handtvätt ifall el inte är tillgängligt
Sköljmedel 
Diskmedel flytande
Diskmedel maskin

Teknik:

Tändare
Tändstickor
Såg
Yxa
Hammare
Skruvmejsel
Långa spikar och/eller skruvar (för att montera brädor som fönsterskydd vid naturkatastrof)
Presenning eller plast på rulle (för att skydda byggnad vid händelse av skadat tak)
Batterier. (Till radio och ficklampor. Om du normalt använder AA-batterier t ex till blixt eller fjärrkontroll så välj radio och ficklampor som tar den typen av batterier så har du en normal omsättning på batterier, och har därför alltid tillgång på färska batterier. Du har bara en liten buffert av batterier som hemförråd.)

Värme:

Fjärrvärme är tryggt vid pandemi men sårbart vid attack. Sekundärt kan elvärme i form av värmefläktar användas. Utan el har vi en kamin. Ved har vi i vår grillkåta men även själva kåtan kan också tjäna som ved. Så även staketet. Har även en fotogenvärmare som vi hade som värmebackup när vi bodde i lägenhet. 

Stormskydd:

Bräder som ligger på innertaket går att sätta som fönsterskydd. Räcker inte det så kan staketet användas. 

Egen odling:

Potatis
Morötter 
Äpplen
Bär (även de i skogen)

Tänkbara sätt att tillaga mat:

Finns el tillgängligt så är det inga problem, får då använder man självklart den vanliga spisen. Utan el så har vi utegrillen, vi har en gasolgrill, men även en kolgrill går ju självklart att laga mat på. Fördel med gasolgrill från detta perspektiv är att den blir varm direkt, den är lätt att styra temperaturen på och när maten är klar så stänger du av gasen och du har kvar gas till nästa matlagning. Nackdelen med kolgrill blir att du förmodligen inte har ett obegränsad mängd kol att tillgå. Går iofs att använda trä men oavsett du använder kol eller trä så förbrukar du hela kolen eller trät för varje tillfälle. Det går ju inte att stänga av kolen. Sedan är bärbara gasolkök och spritkök bra att ha. Om du har en kamin eller öppen spis så går de också att använda, även om de är lite bökigare. Även fotogenvärmare går att använda för matlagning. 

Tänkbara transportmedel:

Bil (alltid minst halv tank)
Elcykel (man tar sig 7 mil innan man får trampa som vanligt)
Cykel

Tänkbar kommunikation vid kris:

Mobil
Dator
Bilradio 
Bärbar radio, vad som ofta kallas transistorradio
Kommunikationsradio
Vevbar radio

Tänkbar belysning vid elavbrott:

Ficklampa
Stearinljus
Värmeljus
Lampa på vevbar radio
Lampa på mobilen

Husdjur?

Tänk på mat till dem också. Oftast lätt då de flesta äter torrfoder.

72-timmars väska.
Denna är en trygghet att ha ifall vi blir drabbade av en naturkatastrof eller liknande. Kan också vara en trygghet ha en tillgänglig vid ofred eller terrorattentat, men dessa anledningar ska vi väl hoppas att slippa, eller egentligen ska vi väl hoppas att slippa samtliga anledningar. Men det är en trygghet att ha i alla fall och är ju också en tillgång i ett hemförråd. Låt oss säga att vi "bara" drabbas av en pandemikarantän igen så behöver vi ju inte väskan i form av portabelt förråd utan då kan man ju nyttja dess innehåll för normalt bruk i stället, och dess innehåll av vatten och mat ska helst omsättas naturligt också så håller man väskan innehåll färskt och det blir ingen kostnad utan det blir en del av din normala diet:

Ryggsäck (för att förvara allt i)
Kniv
Multiverktyg
Yxa (liten)
Sågvajer
Värmefolie
Vevradio med ficklampa
Plastmuggar
Bestick
Regnkläder typ tunn plast
Filterflaska (med inbyggd vattenrening)
Reningsfilter typ sugrör
Tändstickor (backup ifall tändaren inte funkar, och väger typ inget)
Tändare
Medicin
Alvedon
Toapapper
Tuggummi (mest för tandhygien)
Tandkräm
Tandborste
Underkläder
Sockar
Armband med invävt rep
Ficklampa
Första hjälpen
Värmeljus
Proteinbar
Nötmix
Kex (ni som gjort lumpen vet)
​Choklad (ni som gjort lumpen vet)
Torkad frukt
Mineralvatten
Konserv? (Gott men tungt)
Tvål (Bliw liten, den är lättförvarad och lättanvänd)
Handgel
Pengar
Försäkringsppr
Kopior av pass 
Samt allt som listas under nästa rubrik

Att ta med sig vid förflyttning från hemmet:

Pass
Körkort eller ID
Alla betalkort
Alla kontanter
Mobiltelefon
Laddare och kabel för mobilen

I bilen har jag aldrig under halv tank. Jag har också vatten och mat i bilen för 2-3 dagar, men det sistnämnda beror mest på att jag använder bilen för äventyr. Vi åker ut i naturen mer eller mindre varje helg och då är det mycket praktiskt att ha tillgång till både vatten och mat, då vi nästan alltid blir ute många fler timmar än vad vi beräknat. Så det är mer av praktiska skäl, däremot att jag håller bensintanken på en aldrig lägre än halv tank, det är en hemförråds-plan.

Troligaste scenariot i Sverige är en till pandemikarantän, och då har vi el och vatten, och vi behöver inte fly. Vi fick ett smakprov våren 2020. Men om vi är förberedda på alla händelseförlopp så behöver vi inte frukta i samma utsträckning. Så om du visste att våren 2020 upprepar sig fast värre, vad skulle du göra då? Då har du nog svaret över vad du bör göra. Måttfullt och balanserat.

Text: © Thomas Lövgren

2020-11-21