Lensball ute

Jag har experimenterat med en Caruba Lensball, eller glaskula, eller kristallkula, vad man nu vill kalla den. Det var långt mycket roligare än jag hade förväntat mig. Jag har delat upp dessa experiment i två delar, utomhus och inomhus. Vi börjar med bilder utomhus.

DSCF8796-2w.jpg

Vi börjar med de bilder som jag gillade bäst från detta tillfälle. Här ser du rådhuset i Umeå. Ja, bilden är här upp och ner. Kulan är placerad på kanten av en fontän.

 

DSCF8796w.jpg

Samma bild som ovanför men "rätt" väg.

 

DSCF8847-2w.jpg

Umeås coolaste konstverk Grön Eld som är en 9 meter hög grön glasskulptur utförd av Vicke Lindstrand. Grön eld är ett av Umeås mest kända konstverk och var när den uppfördes 1970 världens största glasskulptur. Konstverket står på Järnvägstorget, framför Umeå centralstation. Eftersom en kula fungerar som ett förstoringsglas så få man vara lite försiktig i solljus så att man inte bränner sig. Det brände till i handen flera gånger när jag skulle ta denna bild.

 

DSCF8847w.jpg

Samma bild som ovanför men "rätt" väg. 

 

DSCF8786-2w.jpg

Vackra blommor i Rådhusparken.

 

DSCF8786w.jpg

Samma bild som ovanför men "rätt" väg.

 

DSCF8840-2w.jpg

Väven, som nog är den mest kända byggnaden i Umeå idag.

 

DSCF8840w.jpg

Samma bild som ovanför men "rätt" väg.

 

DSCF8810-2w.jpg

Här ser du Teg-sidan av älven.

 

DSCF8818w.jpg

Tegs-sidan av älven igen. Nu med kulan på en lysstolpe. Måste ju prova mig fram.

 

DSCF8830-2w.jpg

Inte den mest spännande bilden men jag är stolt över hur jag fick linjer att mötas från kula till verklighet, det var verkligen på millimentern att få det rätt.

 

DSCF8832-2w.jpg

Väggkanter kan ge kul effekter även om väggen är låg.

Jag använde Fujifilm GFX 100Kipon Adapter för M42 + Carl Zeiss Jena DDR MC Flektogon 35mm f/2,4 + Caruba 80mm lensball. Och varför körde jag med just den optiken? Faktiskt mest för att det var kul att använda en udda optik och desutom så har den en mycket bra närgräns som kom bra till pass vid dessa bilder. Sen gillade jag bokehn som jag fick på dessa avstånd.

Nästa steg blir att experimentera inomhus vilket kommer i nästa inlägg.

2020-05-28