Zeiss Tessar 50mm f/2,8

Detta objektiv tillverkades för Praktica kameror och går därför i den designstilen. Det finns också en äldre version som kallas "zebra" då designen då var helt enkelt väldigt randig. Namnet Tessar säger självklart att detta är en Tessar-design, den har 4 element i tre grupper. Namnet Tessar kommer från grekiskans Téssera som just betyder fyra.

gfx_tessar_praktica.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter. Detta var den senaste och sista designen på denna optik. Borde vara från 70-talet någon gång.

 

tessar_praktica.jpg

Objektivet är relativt platt, åtminstone jämfört med Prakticas övriga 50mm.

 

tessar.jpg

5 bländarblad är billigt och enkelt att bygga, men det ger ingen fin bokeh vid nedbländning i stället.

 

Tessar-Praktica-4k.jpg

Fin bokeh med alldeles underbara bokehringar, som dessutom har ljusa kanter. På den här bilden blev det riktigt charmigt.

 

Tessar-Praktica-5k.jpg

Bländar men ner till f/8 så förstör de fem bländarbladen hela upplevelsen. Undrar hur den här optiken skulle varit med 10 bländarblad i stället.

 

Tessar-Praktica-1k.jpg

Mittskärpan vid f/2,8 är helt okej. Kantskärpan är inte bra men är inte heller någon katastrof.

 

Tessar-Praktica-2k.jpg

Vid f/8 så ökar mittskärpan ungefär till sitt maximum och kantskärpan börjar på närma sig ett okej, men inte riktigt.

 

Tessar-Praktica-3k.jpg

Först vid f/16 så sitter kantskärpan där man önska det varit redan vid f/2,8. Äldre objektiv hade nästa alla detta problem. Även om moderna objektiv slåss med samma problem så är det inte på samma nivå, det är ljusår i skillnad. 

 

Tessar-Praktica-1-2k.jpg

Nämen, så mysiga bokehbollar. Inte lika delikata och vackra som på bilden med tåget men ändå väldigt fina.

Jag har vuxit upp med världsbilden att Praktica är ett billigt och kasst märke vilket gör att det lite svårt att ta till sig att något av de som de tillverkat skulle kunna vara bra. Med den kunskap jag har idag så vet jag att vissa objektiv de tillverkat är riktigt bra och vad det gäller just detta objektiv så kan jag ändå se lite charm med det. För vardagsfotografering är den alldeles för dålig, men för att ta bilder under speciella förhållanden så kan denna optiks personlighet ge en charm till resultatet. Det är nog högst möjligt att jag kommer att ta en del porträtt med denna optik.

Text och bild: © Thomas Lövgren

2018-08-09