Carl Zeiss Skoparex 35mm f/3,4

Denna optik tillverkades av Carl Zeiss i Oberkochen i Tyskland från 1968-1972. Vissa påstår från 1964-1979, vad som stämmer vet jag inte. Den satt på en Zeiss Icarex 35 CS som vi har i vårt museum. Den är gediget byggd och väger 206 gram. Den har en närgräns på 0,3m.

P1010002.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX 100 via en Kipon adapter. Nu finns ingen GFX-adapter till denna fattning så jag modifierade en adapter så jag fick dit optiken. Fungerade bra men kan inte fokusera helt ut på oändligt. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

Skoparex35w.jpg

Bländare f/3,4. Helt okej skärpa. Inte krispig och lite mjuk men ändå okej. Behaglig bokeh här och den tenderar att visa lite bubbelbokeh.

 

Skoparex35w-2.jpg

Bländare f/5,6. Bra skärpa. Bokehbollarna tar nu formen av pentagoner på grund av den fembladiga bländaren.

 

Skoparex35w-3.jpg

Bländare f/8. Riktigt bra skärpa. Grymt bra för en så gammal optik.

 

Skoparex35w-4.jpg

Bländare f/11. Ser fortfarande bra ut men diffraktionen äter nu av skärpan.

 

Skoparexuw.jpg

Bländare f/3,4. Som sagt så hade jag ingen adapter för Icarex BM men jag fick fast den bra på en annan adapter men tyvärr så gick den då inte att fokusera på oändligt men jag var ändå nyfiken på denna optik så det fick bli lite närmare avstånd denna gång. Jag tar dessa bilder egentligen för min egen skull så jag kan veta vilka objektiv som jag kan använda av de vi har i vårt museum, vilka som är bra och vilka som har någon specifik charm. Sedan delar jag mina erfarenheter här för andra att få tillgodo. Just dessa bilder blir lite "behind the scenes". På full öppning så imponerar inte denna optik här.

 

Skoparexuw-2.jpg

Bländare f/5,6. Klart mycket bättre och mittskärpan är bra. Jag förväntar mig självklart inte att den ska teckna ut mellanformat.

 

Skoparexuw-3.jpg

Bländare f/8. Bra mittskärpa men kanterna är inte helt bra på fullformat, och funkar inte alls på mellanformat. Nu är denna bild inte optimal för kantskärpa men jag är inte ute efter att just bedöma kantskärpan heller. Jag hade helst tagit en bild på Umeå Stad men detta var det motiv som fanns i närheten när jag ändå testade ett tiotal andra objektiv.

 

Skoparexuw-4.jpg

Bländare f/11. Bra mittskärpa trots begynnande diffraktion.

Denna optik verkar vara bättre på kortare avstånd. Nu blev denna test lite haltande på grund av jag inte hade en passande adapter men eftersom jag nu fick fast den på kameran så passade jag på att få några resultat från den ändå. Om jag får tag i en korrekt adapter någon gång så kanske jag tar nya testbilder. Objektivet var bättre än jag förväntat mig och jag kanske återkommer till den någon gång i framtiden. Det är en ovanlig fattning och ett ovanligt objektiv så jag gissar att det inte är så många av er därute som planerar att använda ett sådant här objektiv men här har vi i alla fall fått en liten smak av objektivet. Inget jag skulle sträva efter att använda på en modern kamera, mycket för den ovanliga fattningen. 

Bild och text: © Thomas Lövgren

2020-12-01