Barndomsfärger

Detta är kanske ett helt ointressant inlägg då det är något av en personlig nostalgitripp. Det är färger från min barndom men som ändå är helt fotorelaterade. Jag tänkte berätta om dem. Kanske mest för att jag vill visa för min pappa.

P1010047.jpg

Jag har ett tydligt minne från min barndom om en ljusskylt som hade behagliga färger. Jag minns att den var kanske 30-40 centimeter och att den var av svart plast. Den hade en lampa i sig och lyste då bara upp dessa färger. Jag minns inte vilket märke det var men jag minns att ordet "color" var i olika färger. Jag gissade att det kanske skulle kunna vara Fujicolor men trots gediget sökande på nätet för något år sedan så hittade jag ingenting som var likt, och sedan sökte jag på Agfacolor och kammade återigen noll.

Åren gick och den skylten var ett blekt minne, men det som gäckade mig lite var att jag inte kunde komma vilket märke och logga det skulle kunna varit. Jag sökte på Orwo, Ifi, Kodak och många andra märken men inget stämde ihop med mitt minne. Då en dag, det var innan pestens tid, så var jag i Stockholm och gick förbi en loppis och där i fönstret stod en gammal reklambild med exakt den logo jag sett när jag var liten! Jag köpte den direkt och släpade hem den på planet. Bilden du ser här ovanför är tagen av loggan på den reklambilden. Jag önskar att jag kunde få tag i en sådan ljusskylt men de är nog alla slängda sedan länge. Jag gissar att skylten var från slutet av 60-talet.

 

P2120084.jpg

Nikon använde en gång i tiden färger för att smidigt kunna visa skärpedjupet på sina objektiv. Dessa färger påminner mycket om de färger Agfa använde på sin numera mycket sällsynta logo. Jag har aldrig hittat Agfas logo med "color" i färg någonstans på nätet, och jag har letat både brett och djupt. Jag växte upp med Nikons manuella objektiv och dessa färger är också väldigt nostalgiska för mig.

 

P2120085.jpg

Även Fuji använde liknande färger på sina objektiv och färgerna angav skräpedjup på samma sätt som på Nikons objektiv. För mig är det något mysigt med just dessa färger. Numera anges allt i tråkigt vitt, om det ens finns en bländarring på objektivet. Jag personligen föredrar absolut en riktig bländarring och gärna även en riktig tidsratt. Jag anser mig vara en framåtsträvare men i just detta är jag nog lite konservativ. Fujifilm X-100V är nog den kamera jag gillar att använda mest av alla. Det är dock inte den kamera jag använder mest då jag oftast vill kunna byta optik och även ha en högre upplösning.

PA190124.jpg

Här har vi ett till objektiv som har färgkodning på samma liknande sätt som Nikon hade. Detta är ett Miranda Macron EC 55mm f/3,5.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2021-01-10