Rom 2019

Jag var på en weekend i Rom i februari och även om det inte var en fotoresa så blev det en del bilder. Självklart mest av familjen men jag tänkte dela med mig av några andra bilder.

Rom är en intressant stad att besöka. Man kan vandra i dagar runt omkring. Vi var där över en weekend. Dessa bilder är inte att betrakta som testbilder, då de inte alls är perfekta, och jag hade inget stativ med mig. Men jag tänkte att någon kanske tycker det är kul att se lite bilder, och jag har plockat några bilder som jag tyckte var intressenta på nåt sätt och jag hoppas att du ska tycka att någon av dem är intressant. Alla bilder är tagna med Fujifilm GFX med 32-64/4 om inte annat anges. 

 

APC_0769k.jpg

Vi börjar med en bild tagen med iPhone XS från flygplanet. Tagen och hårt redigerad i Lightroom för iOS. Jag vet inte exakt var detta är men någonstans i Italien på väg till Rom. Jag vet inte om det är meteor eller en vulkan som gjort detta men förmodligen en vulkan.

 

DSCF3996k.jpg

Vi börjar lite udda med ett mode som jag är stolt över, både som svensk och som norrlänning. Fjällräven från lilla Ö-vik syns över hela världen, jag har sett dem i Tokyo och på Island och nu i Rom, och det var inte så ovanlig syn heller. Kul!

 

DSCF4353-Panok.jpg

Bäst att trycka in en riktig Rom-bild. Den är tagen från Monumento Nazionale a Vittorio Emmanuele II. Klicka inte på bilden om du surfar på 4G då den är 105MB stor. Det är ett panorama från 9 bilder.

 

DSCF4328k.jpg

En till bild tagen från Monumento Nazionale a Vittorio Emmanuele II. Vi hade med oss Viltrox nya 20/1,8, en optik som imponerade mycket.

 

DSCF4337k.jpg

En till bild tagen från Monumento Nazionale a Vittorio Emmanuele II. Italienska flaggan med Rom i bakgrunden, det blir nog inte mer italienskt än så här.

 

DSCF4370k.jpg

En till bild tagen från Monumento Nazionale a Vittorio Emmanuele II. De hade en riktigt fin kikare monterad där. Kul att kunna se ut över Rom med den.

 

DSCF4299-Panok.jpg

Ett till panorama. Motivet är nog inte helt obekant. Klickar du på bilden för full storlek så är den på 85MB.

 

DSCF4308k.jpg

En annan vinkel. Samma motiv. Mer spännande. (ej klickbar)

 

DSCF4457k.jpg

Det är verkligen blandat med efterhållna och förfallna byggnader. 

 

DSCF4464k.jpg

Jag gillade färgerna så jag tog en bild. Jag gillar den. Kanske inte alla gör det. Den skulle bli ett bra pussel i alla fall.

 

DSCF3998k.jpg

Largo di Torre Argentina är en utgrävning, stort som ett torg och där bor en massa gulliga kissemissar. Denna satt på en pelare och sov så gott.

 

DSCF4001k.jpg

Denna bild är också tagen vid Largo di Torre Argentina. En man och hans katt. Jag tyckte det var gulligt. Han hade med sig en burk med vatten och en burk med mat åt sin katt. Tillsammans hade de picknick.

 

DSCF4014-2k.jpg

Delförstorad och högt iso men det blev ett självporträtt i alla fall. I många kyrkor så har de stora speglar vinklade på bord för att alla ska kunna se taket utan att behöva titta upp. Bilden är tagen i en sån spegel.

 

DSCF4022-Panok.jpg

Här ser vi hela Monumento Nazionale a Vittorio Emmanuele II. Ett panorama då min vidvinkel inte räckte till.

 

DSCF4101k.jpg

Härligt att kunna se palmer i februari. Vi hade räknat med +10 men det var kring +15 varje dag. Jag hade med mig en dunjacka, men den bars oftast över armen istället för på mig.

 

DSCF4134k.jpg

Jesu Kristi Kyrka av sista dagars heliga i Rom. En vacker byggnad.

 

DSCF4173k.jpg

De hade en konstisbana vid ett shoppingcenter. Strunt i det, kolla bakgrunden. Ikea. Svenska oaser över hela världen. Härligt att se. Jag är stolt över Ikea, jag gillar att Sverige åstadkomit så mycket. Synd att Volvo är kinesiskt numera, det är sorgligt. Och SAAB försvann, också sorgligt. Koenigsegg var nära att bli kinensiskt också men är väl bara 20% kinesiskt nu i skrivande stund. Kineserna tar över.

 

DSCF4198k.jpg

Det blandas nytt och gammalt, och antikt, om vartannat i Rom.

 

DSCF4204k.jpg

Kanske bara jag som har livlig fantasi men jag tyckte att det såg lite ut som en meteor.

 

DSCF4217k.jpg

Jag gillade bilden bara. En betraktelse av en betraktare.

 

DSCF4240k.jpg

Roligt för både vuxna och barn. Grymt vad många och stora bubblor han lyckades med.

 

DSCF4249.jpg

På en av bilderna så hade jag omedvetet fångat detta motiv. Kraftigt delförstorad men lite kul ändå.

 

DSCF4301k.jpg

Bilden är tagen nära Colosseum. 

 

DSCF4312k.jpg

På en bakgata hittade vi en liten kyrka och den hade denna terass vid ingången. Italienskt vackert och det är ytterst få kameror, om ens någon, som skulle klara denna kontrast. Dynamiken i GFX är imponerande och jag har aldrig sett något bättre.

 

DSCF4372k.jpg

Mr Mås: Are you talking to me?

 

DSCF4374k.jpg

Om det mot all förmodan skulle komma utomjordingar och invadera jorden så skulle första missilen se ut så här. Kanske jag har för livlig fantasi igen?

 

DSCF4404-Panok.jpg

Jag tog med denna blid för att visa vad som går att göra om man har för lite vidvinkel med sig. Detta är ett panorama från 4 bilder.

 

DSCF4431k.jpg

En bild tagen från en hop-on-hop-off buss. Det är ett smidigt sätt att ta sig runt och dessutom få se stora delar av Rom. Lägg märke till apelsinerna i träden. Det var apelsinträd längs många gator. Italiens motsvarighet till Beck är Montalbano.

 

DSCF4434-Panok.jpg

Ännu ett panorama. Intressant hur de har behållit antika byggnader men ändå byggt över dem med nya byggnader.

 

DSCF4446k.jpg

Ser du vad killen har för kamera?

 

DSCF4449k.jpg

Italienskt. Pittoreskt. En självklar bild. Skulle också kunna bli till ett pussel.

 

DSCF4454k.jpg

Hahaha, ja, i februari så är inte Rom speciellt grönt och frodigt. Bedrövligt tråkig färgskala.

 

DSCF4478k.jpg

Apropå färger så såg jag dessa härliga färger på pasta. Så jag tog en bild. Sedan när jag kom hem fick jag mig ett gott skratt när jag upptäckte vad jag fotograferat. Ser du vad jag menar?

 

DSCF4486k.jpg

Varför inte en läderklädd Vespa? Rätt coolt faktiskt.

 

DSCF4491k.jpg

Hur många ögon har han? Kanske utomjordingar håller på ta över världen? Hahahaha.

 

IMG_3375k.jpg

Jag älskar blodapelsiner och sista bilden är tagen med mobilen på en rätt udda apelsin.

Har du läst ända hit så tackar jag för uppmärksamheten och jag hoppas att någon bild ska ha uppmuntrat dig till att fotografera, och/eller se mer av de detaljer som vi så ofta bara går förbi.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-03-29