Leitz Colorplan 90/2,5

Leitz Wetzlar = Leica. Detta är en högkvalitativ diaprojektoroptik. Den bör ha varit den bästa av alla i denna kategori. Nu ska vi se vad den kan prestera som "vanlig" optik.

P8260002-2.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX 100 via en Kipon adapter + en helicoid. Vissa testbilder är orättvist tagna på mellanformat medan vissa är beskurna till småbild/fullformat. Anges under respektive bild. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

IMG_9838.jpg

För att få optiken att passa in i min helicoid, dvs en mellanring med variabel längd, så måste jag kapa av objektivröret baktill.

 

IMG_1536.jpg

Jag börjar med att sätta eltejp på baktre linselementet. Detta för att skydda det mot metallspån eller annat som kan ge repor.

 

IMG_2660.jpg

För att passa in i helicoiden så har jag lindat eltejp runt optiken så att den får en diameter som passar. Inte optimalt, men det blir ändå tillräckligt bra precision för detta enkla test.

 

IMG_6355.jpg 

Jag använder en dremel för att såga av röret.

 

IMG_2272.jpg

Jag använder även eltejp för att markera var jag ska kapa röret.

 

IMG_0999.jpg

Slutresultatet. Här ser du hur den passar in och går nu tillräckligt djupt in för att kunna fokusera på oändligt.

 

col90-1-2.jpg

Bländare f/2,5. Objektiv till projektorer har nästan aldrig inbyggd bländare, så det blir alltid på full öppning. Mittskärpan är rätt okej men kantskärpan räcker inte ens för en APS-C-sensor.

 

Colorplan-1-2.jpg

Bländare f/2,5. Mjukt. En tendens till skärpa i mitten men bra är det inte. Dock skön bokeh.

 

Colorplan90-1-2.jpg

Bländare f/2,5. Helhetsintrycket är rätt bra. Åtminstone innan man pixelpeepar vilket man inte ska göra på just denna bild då det finns för många felkällor. Jag ville bara se hur den renderar bakgrundsoskärpan.

Slutsatsen blir att detta är förmodligen en bra projektoroptik men den är inte en bra optik för vanlig fotografering. Det var kul att anpassa den och faktiskt få den att fungera på en modern kamera men det är inget som jag kommer att använda eller rekommendera någon att använda.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2020-08-27