Med Nikon i Thailand och Japan 2008

Thailand = kvalitet
Det har varit så att de Nikon-produkter som tillverkats i Thailand har av många ansetts vara av lägre kvalitet än det som tillverkas i Japan, det kanske fanns fog för det tidigare, men idag skulle det inte förvåna mig om det är tvärtom. Jag fick se produktionslinjerna för D60 och jag kan lugnt konstatera att jag är imponerad. 

bk15.JPG

Handbyggd
Nikon D60 är en av deras billigaste systemkameramodeller. Jag trodde att den skulle plockas ihop av ett gäng robotar för att få ner priset. Till min stora förvåning är nästan hela kameran handbyggd. Det som imponerade ännu mer var de många kvalitetskontrollerna som görs. Jag vet inte hur många gånger de kollade att bildsensorn satt rakt. För mig verkar det omöjligt att en felaktig D60 kan lämna fabriken, för de testade verkligen allt från döda pixlar till att blixtmätningen exponerade rätt. Tyvärr fick vi inte fotografera inuti fabriken, men det hade varit roligt att få visa hur Nikon-loggan målas för hand på varje kamera. Jag kan säga att hon som gjorde det jobbet var grym. Stadig på handen som få. Nikon-fabriken i Thailand var ren och välordnad och det andades en positiv anda av framgång. Där byggs även D300, D200 och några gluggar. Vi besökte även fabriken i Japan som monterar D3. Intressant men ljusår från samma upplevelse som i fabriken i Thailand. Kuriosa kan vara att slutaren till D3 handbyggs och testkörs 3000 exponeringar innan den godkänns för leverans.

 

bk8.JPG

bk20.JPG

bk14.JPG

bk9.JPG

Ris och ros
Som land så är det orättvist att döma Thailand efter endast Bangkok, för det är en salig blandning av plåtskjul, gigantiska reklamskyltar, betongklossar och skyskrapor. Allt om vartannat i en salig röra. Generellt är folk trevliga i Thailand. Tyvärr stämmer myten om prostitutionen, tragiskt, bedrövligt och motbjudande. Jag har en vän som tycker Thailand är fantastiskt för dess mat och natur och en annan vän, fd flygvärdinna, som aldrig skulle sätta sin fot i Thailand förrän de gjort något åt sexhandeln. Personligen så håller jag nog med båda, jag tycker maten var bra, dock inte alls så stark som jag hoppats på, men jag kanske åt på fel ställen. Bangkok var inte alls min stil av stad, men d​et skulle vara intressant att se kusten med alla badstränder och jag tycker verkligen de skulle ta krafttag mot sexhandeln.

 

bk22.JPG

160 bussar
Det jobbar 14000 människor hos Nikon i Thailand, många av dem kommer till jobbet i en av de 160 bussar eller 30 minibussar som anländer varje morgon och kväll. På bilden ser du ett bra exempel på hur bussarna ser ut. Färgglada. Av de 14000 som jobbar hos Nikon är ca 85% unga kvinnor. När vi frågade varför fick vi ett rakt svar: "Unga kvinnor är duktiga med fingrarna och jobbar bra. Thailändska män är lata". Den montering de utför är verkligen ett pillergöra...

 

bk26.JPG

Kung
Det verkar som Thailändarna älskar sin kung. Vi hade några minuter över en kväll och jag satt och pratade med våra två reseledare off-the-record så att säga och de berätta om hur mycket deras kung jobbade för deras land och de var stolta över honom och de verkligen gillar honom. De blev så glada och berätta hur mycket som helst när de såg denna bild. Jag kunde inte låta bli att berätta att jag tog denna bild för att byggnaden till vänster står det Ericsson på och att det var ett svenskt företag. 

 

bk19.JPG

De berättade också att Thailändarna generellt var ganska lyckliga och att även om de plåtskjul vi såg många gånger var de arbeta i staden och skickade pengar till familjen på landet där de också spenderade helgerna och att de bodde i skjulen endast på veckorna och att vissa bodde i skjul på egen tomt och när de samlat ihop tillräckligt med pengar så bygger de hus på den tomten och att därför kund skjulboende och finhusboende bo grannar i all sämja. Lät lite för bra, men vi är ju fostrade i svensk jante-lag att ingen får ha det bättre än någon annan och har dom det så är de idioter. 

 

bk3.JPG

Mustang
En bild på det vackraste jag såg på hela resan. 

 

bk23.JPG

Lunch
Träffade denna charmiga tiger som tittade mig djupt i ögonen och tänkte "lunch"...

 

bk18.JPG

Japan
Så nu har vi hamnat i Japan. Helt plötsligt försvann alla plåtskjul och det är rent och städat överallt. Verkar vara ordning på det mesta och de flesta. Trots att folk ser liknande ut så känns Japan precis tvärtom mot Thailand. Jag gillar ordning.

 

bk2.JPG

Pimpning
Japaner älskar att pimpa sina telefoner, det fanns tusentals grejer att klistra på sin telefon. Inte direkt diskret, men rätt kul ändå...

 

bk32.JPG

Mangafakta
Ordet ”manga” kan översättas till ”fria bilder” och myntades av den japanska träsnittskonstnären Katsushika Hokusay (1760-1849). 
Modern manga skapades av Osamu Tezuka på 1950-talet. Han inspirerades av Disneys seriefigurer med stora ögon och små munnar. 
En skillnad mellan Disneyserier och manga är att mangafigurer tecknas i en större mängd olika stilar. Allt från enkelt tecknade och stiliserade figurer till mycket verklighetstrogna och hyperdetaljerade serier. 
Karaktäristiskt för manga är drama och romantik. Bildberättandet är mera i romanform och har ett mer filmiskt uttryck än västerländska serier.

I Japan och många andra länder är manga populärt hos en väldigt bred publik. Därför finns det serier som riktar sig till väldigt skilda målgrupper. Det finns en uppsjö av etablerade undergenrer, indelade efter målgrupp och innehåll. Några av stilarna är Kodomo (för barn), Shōjo (för flickor), Shōnen (för pojkar), Robot/mecha (om robotar). 
Den som tecknar mangaserierna kallas för mangaka. Man läser serien från vänster till höger. Manga finns även i animerad film, då kallas det Anime. Tyvärr har mycket manga urartat till pornografisk litteratur. Naturligtvis finns den "riktiga" mangan kvar men i bokaffärerna så får den allt mindre plats.

Cosplay
Unga Japaner, speciellt flickor gillar att klä ut sig till Manga eller Animé-figurar, eller helt enkelt de gillar att klä ut sig. Min dotter bad mig att fotografera så många cosplay jag såg och jag kan säga att det blev några hundra bilder bara på det. Kul och fascinerande, men lite väl skruvat i svenska ögon.bk66.JPG

bk37.JPG

bk39.JPG

bk45.JPG

bk46.JPG

bk48.JPG

bk53.JPG

bk54.JPG

bk56.JPG

bk57.JPG

bk58.JPG

bk59.JPG

bk62.JPG

bk65.JPG

bk66.JPG
  

Körsbär
Vad vore Japan utan körsbärsblommor?

bk7.JPG

Här kommer några fler bilder från Japan:

bk12.JPG

bk16.JPG

bk25.JPG

bk27.JPG

bk13.JPG

bk28.JPG

bk30.JPG

bk43.JPG

bk68.JPG

bk5.JPG

bk4.JPG

bk41.JPG
 

D60
Alla bilder är tagna med D60 + 18-200och i jpg. Valda för vikten och smidigheten som resekamera. Jag stod och höll i ryggsäcken med D3 och några gluggar. Tungt. Mycket tungt. Aldrig i livet jag skulle orka släpa den Asien runt. Så D60 fick det bli. Till min stora förvåning så hade faktiskt de flesta av mina reskamrater faktiskt släpat med sig D3. Jag slutade med strax under 1000 bilder när jag sorterat ut de jag inte ville ha kvar. Jag brukar vara den ende som sitter och fotograferar genom fönstren på bussen och brukar alltid ha minst dubbelt så många bilder som närmaste fotograf på sådana här resor. Denna gång var det entusiastiska fotografer med som många fotograferade betydligt mer än mig. Så otroligt kul att få resa med fotografer, och det var trevligt att bli slagen i antalet bilder.

/Thomas Lövgren 2008-04-30