Carl Zeiss Jena Sonnar 50mm f/2

Denna optik har gamla Contax / Kiev-bajonetten. Carl Zeiss, det namnet bådar ju gott så vi går direkt på bilderna och se vad den kan prestera. Optikens konstruktion kom 1931 så detta är en mycket gammal teknik.

P1010003-2.jpg

Här har jag satt den på en Sony A7R IV. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

Sonnar502iw-1.jpg

Bländare f/2. Väldigt mjuk och ingen egentlig skärpa. Dåligt.

 

Sonnar502iw-2.jpg

Bländare f/2,8. Fortfarande dåligt.

 

Sonnar502iw-3.jpg

Bländare f/4. Tendens till skärpa men är inte bra. 

 

Sonnar502iw-5.jpg

Bländare f/8. Tendens till skärpa men är inte bra. 

 

Sonnar502iw-6.jpg

Bländare f/11. Diffraktionen åt upp den lilla skärpa som fanns.

 

Jena502uw-1.jpg

Bländare f/2. Mjukt och oskarpt. Inte bra.

 

Jena502uw-2.jpg

Bländare f/2,8. Anledningen till att bilden är sned är att stativet gled lite på isen det stod på. Påverkar inte bilden som test men det ser lite "fel" ut. Hade vi fått se solen de närmaste 10 dagarna så hade jag tagit om dem men nu blir det grått närmaste framtiden så då får dessa duga. Någon forma av skärpa i mitten men den dör snabbt av mot kanterna. Horribel koma.

 

Jena502uw-3.jpg

Bländare f/4. Lite bättre men inte bra.

 

Jena502uw-4.jpg

Bländare f/5,6. Någon form av skärpa i mitten men kanterna är hemska.

 

Jena502uw-5.jpg

Bländare f/8. Nu borde den vara som bäst, eller kanske man ska säga som minst sämst. Det är inte bra någonstans. Visst man kan antyda någon form av skärpa i mitten men kanterna är inte bra alls.

 

Jena502uw-6.jpg

Bländare f/11. Diffraktionen gjorde ju inte saken bättre utan nu blir det sämre i mitten igen. Kanterna mådde dock bra av nedbländningen och de blev lite mindre dåliga.

Slutsatsen blir att detta är verkligen en gammal optik både till konstruktion och till utförande. Bildresultatet var verkligen dåligt. Förvisso kan äldre objektiv ha lite i "dis" även om man inte ser det så lätt med blotta ögat. Linselementen på denna optik ser rena och fina ut. Beläggning ger oftast en sämre kontrast, det har ingen specifik inverkan på just kantskärpan. Detta är en dålig optik som bör undvikas. Fanns ingen speciell charm heller. Det finns så många fina och bra gamla objektiv där ute. Detta är inte ett av dem.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2020-12-11