E. Ludwig Meritar 50mm f/2,9

Ernst Ludwig var ett tyskt företag som grundades 1938 i Lausa som inte ligger så långt ifrån Tysklands kamerastad Dresden. Efter andra världskriget så konkurrerade de med Carl Zeiss Jena och Meyer-Görlitz. E. Ludwig använde det registrerade varunamnet Meritar på sina objektiv. De var oftast av Triplet eller Tessarkonstruktion. Det E. Ludwig Meritar 50/2,9 vi ska prova här är en Cooke Triplet, 3 element i 3 grupper..

gfx_ludwig.jpg

Här har jag satt den på en Fujifilm GFX via en Kipon adapter. E. Ludwig Meritar 50/2,9 ser ålderstigen ut på en modern kamera och att den är lite sliten gör inte saken bättre.

 

ludvig.jpg

E. Ludwig Meritar 50/2,9 borde vara tillverkad någon gång på 60-talet. Den fanns i både Exakta-fattning och i M42. Vi har den i M42 och tydligen så är de mer sällsynta. Det finns minst två olika yttre utföranden och även en "V" version. "V" ska normalt stå för att den har antireflexbehandling och är tillverkad i Västtyskland.

 

ludwig1.jpg

5 bländarblad ger ju inte den rundaste öppningen och det påverkar självklart bokehn vid nedbländning.

 

ludwig2.jpg

Framifrån så ser man ytterligare hur slitet vårt exemplar är.

 

ludwig4.jpg

Objektivet är relativt kompakt vilket gjorde att det var smidigt att bära med sig.

 

Ludwig-1-5k.jpg

Bokehn på full öppning är typisk för tripletter med runda bokehringar och med ljus ring i kanterna.

 

Ludwig-2-2k.jpg

Nedbländat till f/8 så ökar skärpan markant och det är även här mittskärpan når sitt max men för att få kantskärpa överhuvudtaget så krävs full nedbländning till f/16.

 

Ludwig-1k.jpg

Den totala avsaknaden av kantskärpa vid f/2,9 ger bedrövligt dåliga resultat på ett motiv som detta. Kan kanske vara charmigt om man använder optiken vid filmning inomhus men här blir det bara dåligt.

 

Ludwig-2k.jpg

Bländar vi ner till f/8 så når mittskärpan sitt max men kantskärpan är fortfarande dålig.

 

Ludwig-3k.jpg

Här vid f/16 så finns något som liknar kantskärpa i alla fall. Men denna optik är inte bra.

 

Ludwig-1-6k.jpg

Jag trodde den skulle leverera bättre bokehbollar i denna situation då den gav fina bollar på tågbilden, men här ser det inte roligt ut. Inget spännande, ingen charm.

Vi har inte betalat nåt för detta objektiv. Det har följt med något större parti fotoprylar. Det finns de som gillar objektivet och tycker att det tecknar organiskt och mysigt. Jag brukar uppskatta sånt men jag känner nog mest att detta objektiv är rätt kasst på de flesta sätt. Jag har även läst de som tycker att detta objektiv är väldigt skarpt, och då ställer jag mig frågan, i jämförelse med vad? En toarulle med gladpack på? Botten på en Coca-Cola flaska? Jämfört med dessa, ja, då är en den skarp.

Text och bild: © Thomas Lövgren

2018-08-08