Meopta Belar 50mm f/4,5

Denna gamla lilla tjeckoslovakiska kommunistoptik har en intressant egenskap. Byggd bakom järnridån och är avsedd för en förstoringsapparat. Den var billig och teknologin under det ryska herraväldet var inte det bästa. De låg långt efter västvärlden i det mesta. För att spara och göra denna optik ännu billigare så satte man in en enklast möjliga bländare med bara fyra bländarblad. Kasst då, och nu, men det ger fyrkantiga "bokehbollar". Den mest kända optiken med fyrkantig bokeh är ryska Zenitar ME1 1.7/50mm. De brukar gå för orimliga 3000-6000kr. Denna Meopta Belar kastar folk efter dig, behöver du betala för en så kan du lätt hitta en för under 100kr. Ofta så skänks förstoringsapparater bort och på dessa sitter oftast ett objektiv, och om det är en Meopta förstoringsapparat så är denna optik mycket vanlig.

PB110007.jpg

Här har jag satt optiken på en Sony A7R IV via en adapter. Jag föredrar att pressa objektiven över sin egentligen förmåga på Fujifilm GFX 100S som har en sensor i mellanformat. Sony A7R IV har en fullformatssensor, en storlek som detta objektiv är byggt för så det blir tråkigt rättvist. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

MeoptaBelarw-1.jpg

Bländare f/4,5. Lite mjukt. En hel del överstrålning, troligen på grund av avsaknad av bra antireflexbehandling. Det finns tendens till skärpa i mitten. Kanterna inte så bra alls.

 

MeoptaBelarw-3.jpg

Bländare f/8. Dimman lättar lite i bilden och skärpan ökar. Det är dock rätt kontrastlöst och inte alls imponerande, men jag inte väntat mig så mycket av denna billiga optik heller.

 

MeoptaBelarw-4.jpg

Bländare f/8. Här lite redigerad då jag ville se om det fanns lite mer att hämta ur bildfilen. Blev klart bättre men detta är inte speciellt bra optik alls.

 

MeoptaBelarw-6.jpg

Bländare f/4,5. Lite mjukt och väldigt mycket överstrålning. Det finns mer skäpa än kontrast i bilden.

 

MeoptaBelarw-8.jpg

Bländare f/8. Bättre än full öppning men det saknas kontrast i bilden, något man kan redigera till enkelt. Här ser vi tydligt den fyrkantiga bländaröppningen.

 

Meopta-3.jpg

Detta är charmen med detta objektiv i dagens läge. Det som är en billig och dålig lösning blir idag till något intressant. Normalt så vill man ha så många bländarblad som möjligt fär att få en mjuk och fin bokeh. Detta är motsatsen. Något galet. 

 

Meopta-4.jpg

Beroende på hur jag vänder optiken, och därmed bländaren, så blir naturligtvis formen på "bokehbollarna" därefter.

 

Meopta-1.jpg

Bländar jag ner så blir fyrkanterna självklart mindre.

 

Meopta-2.jpg

Vid full öppning så borde bokehbollarna bli helt runda men bländaren öppnar sig inte helt till 100% så bollarna blir lite avklippta. Verkligen inte vackert.

Slutsatsen blir att detta var en billig optik på sin tid och att det syns. Jag har inte påpekat alla dess optiska fel, vi får bara konstatera att dess optiska prestanda lämnar mycket att önska. Men som jag skrev tidigare så det som var en billig och dålig lösning blir idag till något intressant. En galen bokeh. En optik man göra något kreativt med tack vare dess fyrkantiga bokeh. Dessutom lär man kanske inte behöva betala för optiken, eller max 100kr, så för de pengarna kan man ha mycket roiligt med den.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2022-11-18