Durst Neotaron 75mm f/4,5 by Rodenstock

Här har vi en plastig sak som tillverkats i Tyskland av Rodenstock för Durst. Känns inte alls förtroendeingivande, men har Rodenstock tillverkat den så kan ju glaset vara bra.

P5060006-2.jpg

Jag har letat fram några förstoringsobjektiv från vår egen samling samt köpt in några för att kunna se om dessa objektiv går att använda till något.

 

P5060014-2.jpg

Här har jag satt objektivet på en Fujifilm GFX. Alla testbilder är tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. Jag har en Leica bälg tillgänglig som jag gärna använder då den håller en mycket högre kvalitet än det mesta som säljs nytt idag. För att få detta att fungera så har jag en Kipon adapter för GFX till Leica R, och då får jag kameran på bälgen. På andra sidan så har jag lyckats få tag i en T2 adapter för Leica R, sedan har jag en adapterring från T2-gänga till M42, och sedan en adapter från M42 till M39 gänga, sedan kan jag ansluta förstoringsobjektivet som då har M39 gänga.

 

P5060019-2.jpg

Durst Neotaron 75/4,5 framifrån

 

P5060020-2.jpg

Bländarskalan på Durst Neotaron 75/4,5

 

Durst-1-2.jpg

Bländare f/4,5. Okej skärpa. Inte Rodenstock bra dock.

 

Durst-2-2.jpg

Bländare f/5,6. Snäppet bättre skärpa men nu blir bokehbollarna till elaka hexagoner istället.

 

Durst-3-2.jpg

Bländare f/8. Inte bättre än f/5,6 skärpemässigt.

 

Durst-4-2.jpg

Bländare f/11. Diffraktonen käkar skärpa och detta är sämre än f/8.

 

Durst75-5-2.jpg

Bländare f/4. Okej mittskärpa medan skärpan faller kraftigt mot kanterna. 

 

Durst75-6-2.jpg

Bländare f/5,6. Bättre skärpa både i mitt och kant.

 

Durst75-7-2.jpg

Bländare f/8. Kantskärpan är bättre men mittskärpan är ungefär samma. 

 

Durst75-8-2.jpg

Bländare f/11. Bättre kantskärpa men diffraktionen äter av skärpan och den är sämre än f/8..

Slutsatsen blir att denna känns sämre än de övriga testade. Den är väldigt plastig och känns inte alls som ett seriöst bygge. Även om Rodenstock är duktiga så kanske de var duktiga för den här prisklassen men denna optik åker direkt tillbaka på hyllan. Den har rätt stort ljusinsläpp för bländaren. Många förstoringsobjektiv har ett ljusinsläpp baktill som belyser bländartalet. Mycket praktiskt i mörkrummet. I en förstoringsapparat så lyser en lampa bakom negativet som sedan projiceras ner till fotopapperet. Ville bara säga att vid denna test så hade jag täckt för det då det får fel effekt då ljuset kommer utifrån och då kan man få en slöjning om ljus går genom bländarsiffran in i optikens kant och sedan in till sensorn. Så använder du en förstoringsoptik denna väg så bör du täcka för ljusinstläppet. Använder du objektivet reverserat så spelar det ingen roll.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-05-10