Angenieux ALPA Alitar 180mm f/4,5

Alpa gjorde fina kameror på sin tid i Schweiz. Alpa hade objektiv från schweiziska Kern, franska Angenieux, Kinoptik, tyska Schneider, Kilfitt, Zoomar, holländska Old Delft, och någon enstaka från japanska Asahi.

PC200200.jpg

Här har jag satt objektivet på en Fujifilm GFX 100S via en adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

Ang180uw-1.jpg

Bländare f/4,5. Bra skärpa i mitten som avtsr märkbart mot kanterna. Den tecknar inte ut mellanformat i hörnen men det hade jag inte färväntat mig heller. Den tecknar dock ut väldigt bra i kanterna. Funkar helt okej på en fullformatskamera såvida inte kantskärpan är avgörande.

 

Ang180uw-2.jpg

Bländare f/8. Snäppet bättre. 

 

Ang180w-1.jpg

Bländare f/4,5. Ingen större skärpa. Jag har sett mycket värre men det är inte riktigt skarpt ändå.

 

Ang180w-2.jpg

Bländare f/8. Hyfsad skärpa men knivskarpt är det inte. Bokehn blir lite extra grötig då bländaren inte är helt uniform.

Som du märker så tar jag inte testbilder på bländare f/11 längre, då det i stort sett alltid börjar att bli problem med diffraktion vid f/11 eller mindre bländaröppning. 

Slutsatsen blir att detta var en mycket bra optik på sin tid, men med moderna mått så räcker upplösningen inte riktigt till. Den brister en del i kantskärpa också. En välbyggd och spännande optik ändå, som är kul att bara ha. Bländaren styrs av en ratt som sitter på optikens ovansida, vilket är en udda men fungerande lösning. Alla Alpa-objektiv stiger i pris för varje år. Hittar du ett till vetigt pris så kan det vara en bra investering.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2021-12-23