Tamron 300mm f/5,6 av äldre modell

Tamron har gjort många fina objektiv genom åren. Denna optik har jag inga större förhoppningar för men eftersom vi har en så blev jag ändå lite nyfiken på vad den kan prestera, så låt oss se.

P9090124-2.jpg

Här har jag satt den på en Sony A7R III. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

A7RIIITAM300U-1-2.jpg

Bländare f/5,6. Hmm, inte alls så tokigt. Helt okej skärpa. Det hade jag inte väntat mig av en så gammal optik. Självklart lång ifrån det bästa jag sett men ändå typ okej. 

 

A7RIIITAM300U-2-2.jpg

Bländare f/8. Bättre. Den kromatiska aberrationen bykymrar mig inte då den är så enkel att trolla bort i lightroom.

 

A7RIIITAM300U-3-2.jpg

Bländare f/11. 

 

A7RIIITamron300-1-2.jpg

Bländare f/5,6. Stora telen är sällan konstruerade för att prestera på korta avstånd och det märks tydligt här. Alldeles för mjukt resultat.

Slutsatsen blir att detta objektiv presterade mycket bättre än väntat på långa avstånd och sämre än väntat på korta avstånd. Detta är inget fantastiskt objektiv och inget som jag rekommenderar att använda på en modern kamera. Äger du ett så går det absolut att använda på långa till medellånga avstånd, men det är inget objektiv att sträva efter. Jag hittade ingen större charm i objektivet heller. Det är helt enkelt ett gammalt tredjepartsobjektiv som var helt okej för sin tid. Det hamnar tillbaka till vårt museum där det får pensioneras.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-11-04