Nikon hundra år, 1917-2017

Leica
Nippon Kogaku K.K. (Nikon) grundades 1917 genom att slå ihop flera mindre optiska tillverkare till en enda enhet. Företaget var i princip okänt utanför Japan före andra världskriget slut. Före kriget tillverkade de kikare, teleskop, mikroskop och mycket mera relaterat men också objektiv till Canons första kameror. Dessa var högst troligt kopior av Leica-objektiv. Under andra världskriget beslöt militären att Nippon Kogaku skulle bli huvudleverantör av optiska instrument till Japanska militärmakten. Detta ledde till att Nippon Kogaku växte till hela 20 fabriker. Under den allierade ockupationen så omstrukturerades de till att endast tillverka civila produkter och de tilläts endast ha en enda fabrik.

Contax
Efter andra världskriget så tog Nippon Kogaku upp tillverkningen av kikare, teleskop, mikroskop och så vidare. Det var först 1947 som den första kameran presenterades. Det var också då namnet över gick till Nikon som helt enkelt var en sammanslagning av NIppon KOgaku. Nikon 1 var en blandning av Leica och Contax. Den var väldigt lik Contax och hade samma objektivfattning. Däremot slutaren var samma konstruktion som på Leica. Jag gissar att Zeiss som tillverkade Contax inte var speciellt glada. Det märker man senare när Nikon sprids över världen så får de fingrarna upp i näsan i Tyskland. Zeiss hotar stämma kalsongerna av Nikon för att deras namn är alltför likt Zeiss Ikon. Så under en period så såldes Nikon kameror i Tyskland under namnet Nikkor. Du kan läsa mer om det på år 1969 längre ner på denna sida.

 

1.jpg Nikon 1 1948
Nikons första kamera var en blandning av Leica och Contax. Den var väldigt lik Contax och hade samma objektivfattning. Däremot slutaren var samma konstruktion som på Leica, dvs en fokalplansslutare. Det var en mätsökarkamera, den tekniken hade Nikon tillverkat åt Canon tidigare så de hade kunskapen. Nikon 1 hade ett udda negativformat, 24x32mm, man undrar ju varför. Optiken var en 50/3,5. Slutaren hade tider från 1s - 1/500s, och den hade både T och B-läge. Den saknade dock blixtsynk. Detta är en eftertraktad kamera för samlare då den byggdes i under 1000 exemplar, några påstår endast 738st. Några få fanns även i svart. Det har dykt upp några prototyper, dessa var märkte med MIOJ, Made in occupied Japan.
1pix.gif
m.jpg Nikon M 1949
Nikons andra kamera hade ännu en udda negativstorlek, 24x34mm. Det ska ha tillverkats endast 1643st under 1949-1950. I stort set alla tillverkades i krom, utom några få som specialgjordes i svart för krigsfotografer. Precis som Nikon 1 så är Nikon M mycket eftertraktade av samlare och är därför hutlöst dyra. Tidiga exemplar saknade blixtsynk medan senare exemplar hade blixtsynk.
1pix.gif
s.jpg Nikon S 1950
Konstigt nog så hade denna kamera, precis som Nikon M, negativstorleken 24x34mm. Denna kameran var den första att ha blixtkontakt i tillbehörsskon. Den levererades med den tidens ljusstarkaste optik, en 50/1,4. Tidiga versioner hade fortfarande ingraveringen MIOJ (Made in occupied Japan). Senare versioner hade texten Made in Japan i stället. Några få byggdes i svart, avsedda för pressfotografer. Hela 36746st tillverkades.
1pix.gif
s2.jpg Nikon S2 1954
Äntligen negativstorleken 24x36mm. I övrigt tekniskt väldigt lik S-modellen. Slutarhastigheten hade ökats till 1/1000s. Detta är första Japanska kameran med frammatningsarm och returvev. 56715st tillverkades vara ca 1000st var svarta. På IPEX i Chicago 1957 så visades en S2-motor, men den verkar aldrig kommit produktion.
1pix.gif
sp.jpg Nikon SP 1957
Detta var en professionell variant av S2. Slutaren var av tyg på tidiga modeller men tillverkades sedan i titan. Den hade valbara sökarramar för 28, 50, 85 och 135mm, dessa kunde också belysas av en lampa. Den hade också en självutlösare, självåtergående räkneverk, filmtypsinfo. Och nu till det unikaste av allt, det fanns motordrift till den. En batteridriven motor som kunde ge upp till 3 bilder per sekund. Nu är Nikon på gång att skapa sitt rykte som professionell kamera. Både Leica och Contax har svårt att hänga med då de fortfarande försöker lappa ihop sin industri. De allierade jämnade ju faktiskt stora delar av Tyskland till marknivå. Nikon släpper då ett helt gäng objektiv från 21mm till hela 1000mm, dessutom fanns en 50mm macro-optik. 22348st tillverkades och Nikon är nu ett namn inom den professionella fotomarknaden att räkna med. Fanns i både chrome och i svart version.
1pix.gif
spx.jpg Nikon SPx 1957
En version som troligen aldrig hamnade i produktion. Jag tog med den för att jag tyckte det var kul att Nikon redan då satte ett x i modellnamnet när det var en förbättrad modell.
1pix.gif
s3.jpg Nikon S3 1958
En budgetversion av SP. Nikon plockade bl a bort de valbara sökarramarna som blev fasta. Men alla tillbehör till SP passade, som t ex motorn. Den fanns i två versioner, en med tygridå i slutaren, den andra i titan. 14310st tillverkades. Av någon anledning som ingen verkar förstå så har just denna kamera fastnat i Nikons sentimentalitet. En specialversion gavs ut 1964 till OS i Tokyo. Kameran hade då redan gått ur produktionen. Sedan år 2000 så händer det igen. Nikon ger ut en nyutgåva som passande kallas S3 Y2K.
1pix.gif
s4.jpg Nikon S4 1959
En budgetversion av S3, som i sin tur var en bugetversion av SP. S4 saknar självutlösare, den har endast 50 och 100mm sökarramar, hade endast tygridå i slutare och kunde inte ta motordrift. Endast 5898 tillverkades vilket är ungefär en tredjedel av de S3 som tillverkades. Tillverkningen upphörde i juli 1960.
1pix.gif
f.jpg Nikon F 1959
Nu händer det grejer. Nikons första spegelreflexkamera. Nikon F var byggd för professionella fotografer. Avsedd för motordrift, har utbytbara sökare, pistolgrepp och ett 250-bilders bakstycke finns. Helt mekanisk och känns som ett kassaskåp. Samma år presenterade Nikon också en zoom till kameran på 85-250mm. Nikon F fanns i produktion fram till 1974, vilket gör den faktiskt tillgänglig även efter det att Nikon F2 var lanserad. Över en miljon Nikon F tillverkades. Det kan man kalla framgång. Fanns i både chrome och svart.
1pix.gif
ffm.gif Nikon F med motor
Jag bara måste få med en bild av en F med motor. Den är så brutal. Jag har en sådan här stående i mitt kameraskåp och det känns riktigt bra. Tack, Magnus!
1pix.gif
s3m.jpg Nikon S3M 1960
Den första och enda halvformatskameran tillverkats av Nikon. Endast 195st tillverkades och därför är de extremt sällsynta. S3M är i övrigt samma kamera som S3 förutom negativformatet, filmframmatningen och bildräkneverket. Fanns endast med tygridå i slutaren. Motor till SP och S3 passade men de flesta såldes med Nikon S72 Motor Drive, vilket är lika sällsynt som kameran. Samma år lanserar Nikon något så unikt som ett 1000mm spegeltele.
1pix.gif
fp.jpg Nikon F Photomic 1962
En Nikon F med Nikons första sökare som hade inbyggd ljusmätare. Den mätte med en extern Cds-cell och var kopplad till både tidsratt och bländarring. Fanns i både chrome och svart.
1pix.gif
xf.jpg Nikon Nikkorex F 1962
Då denna modell var mycket lik Mamiya så var många övertygade om att det var Mamiya som byggt denna modell. Troligen inte men det lär vi väl aldrig få veta. Nikkorex F anses var en för-Nikkormat. Detta var också Nikons första kamera med vertikal slutare. Extern ljusmätare kunde anslutas.
1pix.gif
xfb.jpg Nikon Nikkorex F Black 1963
Samma kamera som Nikon Nikkorex F men i svart.
1pix.gif
1963.jpg Nikon Nikonos 1 1963
Denna kamera togs fram genom ett samarbete med Franska La Spiro Tchnique och Nikon. Dettaver den mest kompakta undervattenskameran pch den tålde dessutom et tryck ner till 50m och en temperatur på -20°C.
1pix.gif
Fp_T.jpg Nikon F Photomic T 1965
Nikons första kamera med TTL (Through-the-lens) ljusmätning. Ljusmätningen satt i sökaren. Fanns i både chrome och svart.
1pix.gif
ft.jpg Nikon Nikkormat FT 1965
Dessa modeller hette Nikomat i Japan och Nikkormat i övriga världen. Nikkormat var mycket mer än en uppdatering av Nikorex. Nikkormat hade inte samma möjligheter som Nikon F men kostade istället mycket mindre. Kvaliteten var dock mycket bra och den hade inbyggd TTL-ljusmätning.
1pix.gif
fs.jpg Nikon Nikkormat FS 1965
Dessa modeller hette Nikomat i Japan och Nikkormat i övriga världen. En budgetversion av FT. FS saknar både inbyggd ljusmätare och spegeluppfällning.
1pix.gif
ftn.jpg Nikon Nikkormat FTn 1967
Dessa modeller hette Nikomat i Japan och Nikkormat i övriga världen. En förbättrad FT där kameran halvautomatiskt kan ställa in största bländaren till ljusmätaren och ljusmätaren är nu centrumvägd. Fortfarande samma höga byggkvalitet.
1pix.gif
Fph_FTn.jpg Nikon F Photomic FTn 1968
En förbättrad sökare som halvautomatiskt kan ställa in störta bländaren. Du kan nu också se slutartiden inspeglad i sökaren. Fanns i både chrome och svart.
1pix.gif
1968.jpg Nikon Nikonos II 1968
En Nikonos I med få förbättringar.
1pix.gif
1969-NikkorF.jpg Nikon Nikkor F 1969
Nikon riskerade att bli stämda i Tyskland för att Nikon var namnmässigt för likt Zeiss Ikon. En dyr och komplicerad lösning för en förhållandevis liten marknad var att använda ett annat namn. Det blev Nikkor.
1pix.gif
fw.jpg Nikon F White 
Den amerikanske journalisten och fotografen John Faber uppnådde något som många Nikon-fotografer drömmer om. Vid hans besök på Nikons fabrik så tillverkade de en, eller två faktiskt, specialbyggda kameror speciellt för honom. Varför han valde just vitt vet ingen säkert, kan ha varit att han arbetade mycket i Vita Huset. Hans två vita Nikon F blev hans kännetecken.
1pix.gif
f2.jpg Nikon F2 1971
Andra generationens professionella spegelreflex från Nikon. Ännu bättre, ännu snyggare och minst lika gedigen. Men den är både mer användbar och betydligt snyggare med Photomic-prisma på. Slutartiderna gick från 10s till 1/2000s och hade en större spegel. Fanns i både chrome och svart.
1pix.gif
f2p.jpg Nikon F2 Photomic 1971
En F2 med en DP-1 sökare som hade en inbyggd centrumvägd ljusmätare. Slutartiderna var inspeglade i sökaren. Fanns i både chrome och svart.
1pix.gif
f2m.jpg Nikon F2 med motor
Jag kände att jag behövde lägga in en bild på en F2 med motor. Nu fanns det 3, eller egentligen 4 olika motorer till F2. MD-1, MD-2 och MD-3. Det fanns en fjärde som satt på en High Speed modell av F2 som hade fast halvgenomskinlig spegel. Den hette MD-100. Även denna konstellation får mitt hjärta att ticka lite fortare. Grym!
1pix.gif
Fnasa4.jpg Nikon F NASA Obestämt år
1pix.gif
KS-80A_b.jpg Nikon F US Navy KS-80A 1971
En specialmodell.
1pix.gif
fhp.jpg Nikon F High Speed 1972
Tillverkad för OS 1972. Den klarade 7 bilder per sekund. Med uppfälld spegel. Det är därför det sitter en udda genomsiktssökare i tillbehörsskon. Sökaren hade zoom 135-300mm. Strömmen fick kameran från externt batteri som bars i väskan. Det OS vann Canon då de hade halvgenomskinlig spegel och 9 bilder per sekund på din F-1 High Speed. Det var egentligen första gången Canon kunde knäppa Nikon på näsan. Nikon kom igen på 1976 års olympiad med halvgenomskinlig spegel och 9 bilder per sekund. Cirka 30st byggdes för 1972 år olympiad. De sju som byggdes för 1976 år olympiad var ombyggda från förra olympiaden och då hade de speglar från Canon Pellix.
1pix.gif
el.jpg Nikon Nikkormat EL 1972
Dessa modeller hette Nikomat i Japan och Nikkormat i övriga världen. Första Nikonkameran med tidsautomatik. 4s - 1/1000s.
1pix.gif
f2ps.jpg Nikon F2 Photomic S 1973
En F2 med en DP-2 sökare som hade en inbyggd ljusmätare. Detta var den första Nikon som använde LED lysdioder istället för en vanlig visare. Det fanns också ett tillbehör, DS-1, som kunde ge bländarautomatik. Fanns i både chrome och svart.
1pix.gif
ft2.jpg Nikon Nikkormat FT2 1975
Dessa modeller hette Nikomat i Japan och Nikkormat i övriga världen. Detta är en förbättrad FTn. Den hade en tillbehörssko med blixtkontakter. Den använde Cds ljusmätare och hade en annan typ av batteri. Detta var den mest sålda av alla Nikkormat. Samma år presenterade Nikon första zoomen som hade så mycket vidvinkel som 28mm på en 28-45/4,5. Och en 1200mm. Och världens första PC 28mm, dvs en tilt-shift.
1pix.gif
fnasa.jpg Nikon FTn NASA 1975
En sådan här lär ha följt med på Apollo 15 1975. NASA har ofta använt Hasselblad till sina rymdfärder. De har till och med tappat en där upp så Sverige har faktiskt en egen satellit. NASA ville ha en lite kompaktare kamera och de valde Nikon som komplement till Hasseblad. Sedan dess har Nikon levererat kameror till NASA. Utmaningen låg i att kunna gör kamerans kontroller funktionella även med tjocka astronauthandskar på. Sedan behövde kameran fungera i vakuum, i sträng kyla, i tyngdlöshet och klara av att grillas av solen utan skyddande atmosfär.
1pix.gif
1975.jpg Nikon Nikonos III 1975
Några få förbättringar mot Nikonos II. Förbättrad frammatningsarm, returvev, slutartidsinställning och nya sökarramar. Lades ner 1980.
1pix.gif
elw.jpg Nikon Nikkormat ELW 1976
Dessa modeller hette Nikomat i Japan och Nikkormat i övriga världen. En Nikkormat EL men uppgraderad till kunna ha en Winder, vilket är en motor av långsammare typ, denna gav 2 bilder per sekund.
1pix.gif
f2psb.jpg Nikon F2 SB 1976
En F2 med en DP-3 sökare som hade en inbyggd ljusmätare. Nu med en mycket bättre mätcell av kisel. Den använde LED lysdioder istället för en vanlig visare, precis som DP-2. Det fanns också ett tillbehör, DS-2, som kunde ge bländarautomatik. Denna modell var den sista innan Ai-kopplingen kom och den tillverkades endast i ett fåtal exemplar. Redan nästa år kom DP-11 och DP12 med Ai-koppling. Fanns i både chrome och svart.
1pix.gif
f2t.jpg Nikon F2/T 1976
Titan är en mycket tålig metall och som är lätt. Och dyr. Och svårarbetad. Den fanns i två versioner, där den häpnadsväckande skillnaden var texten "Titan" på fronten eller inte. Cirka 2000 tillverkades.
1pix.gif
el2.jpg Nikon EL2 1977
Detta är efterföljaren till Nikkormat EL. Den fick nu namnet Nikon, Ai-koppling, kiselcell i ljusmätningen och möjlighet till winder.
1pix.gif
ft3.jpg Nikon Nikkormat FT3 1977
Dessa modeller hette Nikomat i Japan och Nikkormat i övriga världen. En Nikkormat FT2 med Ai-koppling.
1pix.gif
f2pa.jpg Nikon F2 Photomic A 1977
En F2 med DP-11 sökare som hade inbyggd ljusmätare av Cds-typ. Vanlig mätarnål. Nyheten låg i att den hade Ai-koppling. Det fanns också ett tillbehör, DS-11, som kunde ge bländarautomatik. Detta var Nikons mest sålda F2-modell. Fanns i både chrome och svart.
1pix.gif
f2pas.jpg Nikon Photomic AS 1977
En F2 med DP-12 sökare som hade inbyggd ljusmätare av kisel. Den hade fem LED som indikerade ljusmätaren. Nyheten låg i att den hade Ai-koppling. Det fanns också ett tillbehör, DS-12, som kunde ge bländarautomatik. Detta är min favorit av alla F2-modeller. Flaggskeppet. AS-snygg! Fanns i både chrome och svart.
1pix.gif
fm.jpg Nikon FM 1977
Ännu en klassiker föds. Betydligt kompaktare än Nikkormat som den ersätter. Fortfarande mekanisk och gedigen. Det fanns motor till den, MD-11, som ersattes 1980 med den klassiska MD-12. De klarade 3,5 bilder per sekund. Den hade lysdioder i sökaren och själva fotocellen var av gallium. Fanns i både chrome och svart.
1pix.gif
fea.jpg Nikon FEA 1977
En Nikon FE med en Nikon F2 sportsökare. Avsedd för dykare och det fanns anpassat dykhus till. Alla är inte överens om hur många som egentligen tillverkades. Men troligen så tillverkades 100st vara Nikon behöll 50st själv, sålde 25st till National Geographic och de övriga 25st såldes till välkända dykare. Kuriosa är att tekniker inom National Geographic byggde själva två "FMA" från delar av skadade FEA.
1pix.gif
fmg.jpg Nikon FM Gold 1977
Limited edition för att fira 60 år av kameratillverkning. Cirka 300st tillverkades. Den med serienr 032LX hade Svenske kungens, Carl XVI Gustavs, signum.
1pix.gif
fe.jpg Nikon FE 1978
Påminde mycket om FM, men hade även tidsautomatik och manuell med tider från 8s till 1/1000s. Två kiseldioder fungerade som ljusmätare. FE hade även utbytbara mattskivor, något som FM konstigt nog saknade. Den hade också låsning av ljusmätaren för att snabbt kunna välja var du vill mäta ljuset med tidsautomatik inkopplad. Fanns i både chrome och svart.
1pix.gif
1977f3.jpg Nikon F3 Prototyp 1978
Ska tydligen vara en riktig prototyp. Personligen blir jag alltid misstänksam att sådana bilder bara är "Photoshoppade".
1pix.gif
f2h.jpg Nikon F2/T High Speed 1978
Den hade halvgenomskinlig spegel och klarade 10 bilder per sekund. Mycket eftertraktad av samlare då den bara tillverkades i ett fåtal exemplar.
1pix.gif
em.jpg Nikon EM 1979
Kompakt och billig. Hade endast tidsautomatik, ja, om man inte räknar manuell 1/90s för blixt och B. Ingen kamera man egentligen kommer ihåg men det såldes en hel del av den pga det låga priset. Det fanns faktiskt en winder till den, MD-E.
1pix.gif
Hittade ingen bild på den Nikon FM Notre Dame Football
Detta har beräknats till världens dyraste fullformatsnikon. Det var en enda kamera med rött ödleskinn som gavs till rektorn på Notre Dames universitet vid en fotbollsmatch i Tokyo i slutet på 70-talet.
1pix.gif
1980.jpg Nikon Nikonos IV-A 1980
Äntligen kommer en Nikon som verkligen är uppaterad. Tidigare modeller var i stort sett samma. Nu med tidsautomatik. Tål tryck ner till 50m. Förhållandevis smidig och lättanvänd. Jag hade en sådan som jag använde mer ovanför vattnet än under. Det var en kamera som jag visste tålde att tas med precis överallt. Jag minns en lustig händelse då min dåvarande tjejs pappa hade den runt halsen då vi andra åkte berg-och-dalbana på Liseberg, han lyckades då spilla mjukglass över den varpå jag bara doppade den i närmaste fontän för att få den ren. Ni skulle sett folks miner... hahaha... de trodde nog att jag inte var riktigt klok...
1pix.gif
f3.jpg Nikon F3 1980
Detta är den kamera Nikon tillverkat under flest år. Allt bara föll på plats i denna kamera. Tidsautomatik och helt manuell. Sökarinformationen gavs via en LCD-panel, något som var revolutionerande då. Den hade TTL-OTF blixtmätning, typ liknande som gjorde Olympus OM-2 unik. Det fanns en fantastisk motor till den, MD-4. Beroende på batterityp och inställning kunde den ge upp till 6 bilder per sekund. Från en standardmotor. Grymt. I övrigt fanns 22 olika mattskivor och 6 typer av sökare. Slutaren var testad till 150,000 exponeringar, vilket var 50% fler än konkurrerande Canon F-1N klarade. F3 kombinerade elektronik och gedigenhet som verkligen gjorde en förändring inom den professionella fotografin. Jag var bara 15 år när den släpptes, men med en hel del uppoffringar och arbete så lyckades jag till slut skaffa en alldeles egen F3. Min puls ökar varje gång jag ser en och jag älskar den röda "GTi"-linjen som senare blev ett kännetecken för Nikon.
1pix.gif
f3hp.jpg Nikon F3 HP 1982
Samma kamera, annan sökare. HP står för High Eyepoint. Den var avsedd för glasögonbärare, men även dykare uppskattade den. Den sökaren blev standard i senare modeller.
1pix.gif
f3t.jpg Nikon F3T 1982
En F3 HP byggd i titan. Champagnefärg.
1pix.gif
f3nasa.jpg Nikon F3 NASA
1pix.gif
Hittade ingen bild på den Nikon F3 Half frame
Detta ska tydligen vara väldigt hemligt men det tillverkades två stycken till Olympus för att dokumentera. Det var väldigt hemligt för Olympus skämdes över att inte använda sina egna kameror för dokumentationen.
1pix.gif
Hittade ingen bild på den Nikon F3 Half frame Movie
Fyra ska ha tillverkats till filmindustrin. De hade 250-bilders bakstycke som då med halvformat blev 500-bilders bakstycke.
1pix.gif
fg.jpg Nikon FG 1982
Även om inte likheten är slående så bygger den på Nikon EM. Nikon EMS winder, MD-E, passar faktiskt. Men FG kunde även ta MD-14 som gav hela 3,2 bilder per sekund. FG var också den första Nikon med Programautomatik. Den hade också tidsautomatik och helt manuell. Den hade även TTL-OTF blixtljusmätning.
1pix.gif
fm2.jpg Nikon FM2 1982
En förbättrad FM med en ny slutare i titan med bikakemönster som gav ända ner till 1/4000s. Det var också den första kamera som gick att köpa som hade en synktid på 1/200s. Den fick också utbytbara mattskivor. Fanns i både chrome och svart.
1pix.gif
f3p.jpg Nikon F3P 1983
P står inte för "Professional" som många tror, utan det står för "Press". En F3 HP med en hel del förändringar för att passa pressfotografer bättre. Den hade en tillbehörssko med blixtkontakt direkt på prismat, prismat hade titankåpor, högre avtryckare, gummitätningar runt prismat, ingen självutlösare, ingen okularslutare, ingen dubbelexponering, inget extra lås för bakstycket, större bildräkneverk, full tidsautomatik redan från bild 0, MF-6B bakstycke med återspolningsstopp och såldes endast till yrkesaktiva fotografer.
1pix.gif
fm2n.jpg Nikon FM2n 1983
Fick en synktid på 1/250s isf 1/200s. Detta var en av Nikons mest långlivade modeller. Den fick en annan slutare av aluminium kring 1990. Fanns i både chrome och svart.
1pix.gif
1983.jpg Nikon Nikonos V 1983
Den mest framgångsrika av alla Nikonos. Väldigt lik Nikonos IV, den huvudsakliga skillnaden är möjligheten till manuell exponering. Fanns även i olivgrön.
1pix.gif
f3af.jpg Nikon F3AF 1983
F3 still going strong. Nu med autofokus. Detta var Nikons första, om inte världens första kamera med TTL kontrast-avkänning. Det släpptes två objektiv lämpliga för sportfotografering, AF 80/2,8 och AF 200/3,5 IF-ED.
1pix.gif
fe2.jpg Nikon FE2 1983
En bra kamera blev ännu bättre. Nu med ny slutare som hade en synktid på 1/250s, vilket imponerade. FE2 hade också TTL-OTF blixtljusmätning. Smidig, välbyggd, gedigen och populär. Fanns i både chrome och svart.
1pix.gif
fa.jpg Nikon FA 1983
Nikons första kamera med flerzonsmätning, något som Nikon kallade Matrix-mätning. FA hade också TTL-OTF blixtljusmätning. Programautomatik, tidsautomatik, bländarautomatik och helt manuell. Den kunde använda både MD-11 och MD-12, men hade också en helt anpassad motor som hette MD-15. Fanns i både chrome och svart.
1pix.gif
fag.jpg Nikon FA Gold 1984
Samma kamera bara att den var guldpläterad. Och hade ett liiite högre pris.
1pix.gif
fg20.jpg Nikon FG20 1984
En modern EM skulle man kunna säga. Fast FG20 är faktiskt 20g lättare. Detta var en budgetmodell med tidsautomatik och helt manuell. Liten och prisvärd. Du kunde använda både MD-E och MD-14 på denna kamera. Nikon var pionjärer inom motordrift och möjligheten till motor har som alltid varit ett signum för Nikon.
1pix.gif
f3tb.jpg Nikon F3T Black 1985
En F3 HP byggd i titan. Målad i sån där härligt professionell knottrig halvmatt färg. Mums, mums. Undrar om inte jag borde skaffa en sån här till min samling bara för att klappa den ibland...
1pix.gif
f301.jpg Nikon F301 1985
Inbyggd motordrift som klarade 2,5 bilder per sekund. Programautomatik, tidsautomatik och helt manuell. Det var på denna kamera Nikon började på allvar använda plast i sina kåpor. Kändes helt okej, men kan aldrig jämföras med en FE2.
1pix.gif
f3nasa14.jpg Nikon F3 Small NASA 1986
Dessa flög ombord på många uppdrag med rymdskyttlar. Cirka 100 ska tillverkats där de allra flesta användes för träning nere på moder jord. NASA hade mycket höga krav på dessa kameror. Förutom att de måste fungera i vakuum och i tyngdlöshet så får inte kameran skapa varken farliga ämnen eller annat skadligt. Kamerans klädsel var ersatt av mattmålad metall. De flesta plastdelar behövde byggas av starkare material. Batterikammaren var ombyggd för att inte kunna läcka något. Alla lödningar var gjorda enligt NASAs specifikationer. Räkneverket gick till 72 då de använde specialtillverkade filmer från Kodak med tunnare emulsion. Faktum är att hela kameran är faktiskt 5mm bredare än den vanliga F3. Fönstret över räkneverket var förstorande. Avtryckaren var svart, de hade ingen strömbrytare, ingen dubbelexponering, ingen filmplansmärke. ISO-talen var 12, 25, 64, 100, 160, 320, 500, 1000, 2000, 4000, 6400 vilket ju är inte så lite annorlunda.
1pix.gif
F3nasa15.jpg Nikon F3 Big NASA 1986
Cirka 19st ska ha tillverkats. Levererades med NASA Nikkor-N.C 35/1,4. Några tappades. Lost in space.
1pix.gif
f501.jpg Nikon F501 1986
Nikons första amatörkamera med autofokus. I princip en F301 med autofokus. Denna kamera fick inget fantastiskt mottagande. Det gör ont att säga att vid den här tidpunkten så ligger Nikon en bra bit efter både Minolta och Canon vad det gäller autofokus. Ingen bästsäljare.
1pix.gif
svc.jpg Nikon SVC Model 1 1986
Denna kamera ska ha utvecklats av Panasonic. 0,3M pixel. Vänta skrev jag 0,3M pixel? Jepp! Jag förstår att du är djupt imponerad. Nä, skratta inte, detta var på fullt allvar. Faktum är att så tragisk är den digitala kamerans början. Tur att du inte vet vad dessa skulle ha kostat!
1pix.gif
f401.jpg Nikon F401 1987
En enkel och förhållandevis billig. Den hade i och för sig Programautomatik, bländarautomatik, tidsautomatik och helt manuell. via tids och bländar-ratt som satt på kamerans toppkåpa. Ingen sökarinfo mer än AF ok, över eller underexponering samt blixt ok. Tre zoners ljusmätning. Första Nikon SLR med inbyggd blixt. Byggd för nybörjare. Föga upphetsande.
1pix.gif
f801.jpg Nikon F801 1988
Äntligen en riktig Nikon med andra generationens autofokus. Efter en rjäl svacka är Nikon tillbaka i matchen. Gedigen, funktionell och konkurrenskraftig. Den hade dessutom världens snabbaste slutartid på 1/8000s. 5 zoners ljusmätning. 3,2 bilder per sekund. En kamera som gav framgång till märket.
1pix.gif
f4.jpg Nikon F4 1988
Nu snackar vi kamera. En kamera att ta över manteln från F3. Gedigen, snabb och mångsidig. En mycket tålig konstruktion. Helt och hållet professionell.
1pix.gif
f4s.jpg Nikon F4S 1988
En F4 med lite mer power och därmed högre bildhastighet. Med batteripacken, MB-21 som du ser under kameran så ökade bildhastigheten från 2 b/s till 5,7 b/s. Detta är i mina ögon den snyggaste F4-modellen.
1pix.gif
qv1000c.jpg

Nikon QV1000C 1988
Okej, håll i dig. En analog sillvideokamera med en upplösning på 0,3M pixel! Såldes endast i kit med optik och sändarenhet för cirka 150,000kr. Dessutom blev bilderna endast svartvita. Nåja, de måste ju börja någonstans. Men det är svårt att greppa för oss idag. Och detta är inte så många år sedan!

1pix.gif
f401s.jpg Nikon F401S 1989
En F401 med snabbare AF. Lika plastig.
1pix.gif
f601af.jpg Nikon F601 1990
Smidig, lättanvänd, bra AF och inbyggd blixt. Första Nikon med Lithiumbatteri. Första Nikon med förutsägande AF. 30s - 1/2000s. En riktigt bra och populär modell. I like it.
1pix.gif
f601.jpg Nikon F601M 1990
Ta bort autofokusen, spotmätningen och blixten från en F601 så får du en F601M.
1pix.gif
f4e.jpg Nikon F4e 1991
En F4 med MB-23 batteripack.
1pix.gif
f4nasa.jpg Nikon F4 NASA 1991
En av de mest sällsynta digitalkamerorna. Flög första gången i Discovery i uppdrag STS-48. En vanlig F4 ombyggd med en monokrom Loral 1048x1048 CCD, dvs 1M pixel.
1pix.gif
f801s.jpg Nikon F801S 1991
Konkurrensen var stenhård på marknaden denna tid. Också. Och Nikon hade det tufft mot både Canon och Minolta. F801S fick en välbehövlig förbättring i sin AF mot F801 utan S..
1pix.gif
f401x.jpg Nikon F401X 1991
Klumpiga, plastiga F401 hänger kvar ett tag till, nu i form av F401X. Denna fick en hel del teknologi från F601, men det är fortfarande en väldigt basic kamera.
1pix.gif
f90.jpg Nikon F90 1992
Nu händer det grejer. Istället för en förväntad F901 så kom en F90. Grymt bra på alla sätt och hade tredje generationens AF som var betydligt säkrare och snabbare. Den var dessutom riktigt gedigen.
1pix.gif
rs.jpg Nikon Nikonos RS 1992
En fantastisk kamera med alldeles för hög prislapp. Systemkamera, spegelreflex med autofokus. Iklädd dykardräkt. Cool, bra och dyr.
1pix.gif
f3l.jpg Nikon F3 Limited 1994
Till stora delar en F3P med vanligt bakstycke.
1pix.gif
f50.jpg Nikon F50 1994
Snyggare, bättre, mer avancerad, snabbare, bättre känsla än F401-serien. Dock helt "befriad" från rattar så det är ett evinnerligt knapptryckande och du kunde inte använda äldre manuella objektiv. Dock en bra basmodell.
1pix.gif
f90x.jpg Nikon F90X 1994
En bra kamer blir bättre. Ser lika ut som F90 men insidan har genomgått en stor uppgradering. Ny CPU, ny AF-programvara och ny AF-modul CAM 246 AF.
1pix.gif
f70.jpg Nikon F70 1994
En mycket bra mellanmodell. Hade en mycket innovativ menylösning på sin LCD-display.
1pix.gif
e2.jpg Nikon E2 1994
Ett samarbete med Fuji. 1,3M pixel. Nu börjar på likna nåt i alla fall. Såldes i princip inte alls. Priset fortfarande för högt.
1pix.gif
fm2tt.jpg Nikon FM2/T 1994
Helt enkelt en FM2 i titan. Nice!
1pix.gif
fm10.jpg Nikon FM10 1995
Manuell och mekanisk. En billig och plastig Nikon. Ingen fullträff i Sverige i alla fall. I en tid av autofokus dessutom. Och Nikonfantaster rös över att denna skapelse fick bära modellbeteckningen FM. Tillverkad av Cosina. Fy på sig Nikon.
1pix.gif
fe10.jpg Nikon FE10 1996
Tidsautomatik och manuell. En billig och plastig Nikon. Ingen fullträff i Sverige i alla fall. I en tid av autofokus dessutom. Och Nikonfantaster rös över att denna skapelse fick bära modellbeteckningen FE. Tillverkad av Cosina.
1pix.gif
f5.jpg Nikon F5 1996
Jaaaa! Grym, grym, grym. Förlagan till dagens professionella digitala systemkameror. Ljusmätningen var fantastisk. Kameran kunde i princip allt utom att vispa grädde. Otroligt gedigen känsla. Den är grym, den är vacker, den borde vara min!
1pix.gif
600i.jpg Nikon Pronea 600i 1996
Nikons första APS systemkamera. Mer än så orkar jag inte skriva om den.
1pix.gif
e2n.jpg

Nikon E2N 1996
Fortfarande bara 1,3M pixel. Några små uppdateringar.

1pix.gif
f3h.jpg Nikon F3H High Speed 1997
What? En ny modell av en 17 år gammal kamera? Denna tillverkades endast i begränsad upplaga. Allt du behöver veta om denna kamera är: 13 bilder per sekund!
1pix.gif
f100.jpg Nikon F100 1999
Ett mycket bra alternativ ifall du detta år inte hade råd med en F5. Gedigen och grym på alla sätt. En baby-F5 helt enkelt.
1pix.gif
e3b.jpg Nikon E3 1999
Ökat till 1,4M pixels och en hel del fler ändringar. Men blir ändå ingen säljframgång.
1pix.gif
d1.jpg Nikon D1 1999
Nu börjar det! För sin tid fantastisk. Gedigen och kompetent och 2,7M pixel. Professionell fotografering kommer nu aldrig att bli sig lik igen. Detta är en milstolpe!
1pix.gif
f60.jpg Nikon F60 1999
Helt okej analog kamera. Prisvärd.
1pix.gif
f5_50.jpg Nikon F5 50th jubileumsmodell 1999
En grym kamera i en grym version. Lägg märke till loggan som är den ursprungliga.
1pix.gif
fml.jpg Nikon FM2N Lapita 1999
En begränsad upplaga, ca 200st, avsedd endast för den Japanska marknaden. Lapita sägs ha varit eller kanske är ett Japanskt Magazine.
1pix.gif
ps.jpg Nikon Pronea-S 1999
Nikons andra APS-systemkamera. Nytänkande design, användarvänlig men APS så vem byr sig?
1pix.gif
f80.jpg Nikon F80 2000
En trevlig och populär modell som även fick bidra till kommande D100 och Fujis S-Pro-serie.
1pix.gif
fm2y.jpg Nikon FM2N Y2k 2000
En jubileumsversion av FM2. Levererades i en snygg box. 2000 tillverkades.
1pix.gif
s3yk.jpg Nikon S3 y2k 2000
En nytillverkad replika av S3 från 1958. Var tänkt att tillverkas i 2000 ex men det utökades till totalt 8000 ex. Det är nog mest samlare som är intresserad av den. De kan hittas begagnade till väldigt varierande priser.
1pix.gif
f65.jpg Nikon F65 2000
Liten, smidig prisvärd med 5 punkter AF och 6 zoners Matrix ljusmätning.
1pix.gif
d1x.jpg Nikon D1x 2001
Nikon D1 får högre upplösning, 5,47 effektiva pixels. Fortfarande lika gedigen och professionell.
1pix.gif
f55.jpg Nikon F55 2002
Liten, lätt och prisvärde med 3 punkters AF och 5 zoners Matrix ljusmätning.
1pix.gif
d100.jpg Nikon D100 2002
Äntligen en bra Nikon digital systemkamera som var möjlig att köpa för en vanlig fotograf. D1-serien hade en väldigt hög prislapp. D100 hade dessutom 6,1M pixel i upplösning. Gediget byggd och lättanvänd. HAde
1pix.gif
f75.jpg Nikon F75 2003
Liten och smidig med 25 zoners Matrix ljusmätning
1pix.gif
nikon_d2h_front.jpg Nikon D2H 2003
Skiljer mer än man tror från D1/x. Den huvudsakliga skillnaden och som är anledningen till "H" i modellbeteckningen är dess höga hastighet. D2Hklarade 8 bilder per sekund och kunde buffra upp till 40st jpg eller 25st RAW. 4,1M pixel. Inte så hög upplösning men den var som sagt byggd för att vara snabb.
1pix.gif
d70.jpg Nikon D70 2004
En välkommen nyhet på den tiden. En lite smidigare och billigare kamera än D100. Nu fick ännu fler råd att fotografera digitalt med systemkamera. D70 var en stor säljframgång och överhuvudtaget en bra kamera för prislappen. 6,1M pixel och kunde ta upp till 144 jpg-bilder i ett svep med 3 b/s.
1pix.gif
sp2004.jpg Nikon SP 2004
Visades 2004 och släpptes på marknaden 2005. 2500 tillverkades. Avsedd endast för den Japanska marknaden.
1pix.gif
f6.jpg Nikon F6 2004
Ännu en professionell kamera från Nikon. Fantastisk på alla vis, men denna var analog och vid detta årtal så har de festa insett fördelen med digitala kameror och försäljningen av denna är av förklarliga skäl inte så stor.
1pix.gif
d2x.jpg Nikon D2X 2004
Gedigen. Professionell. Kompetent. Nu med 12,4M pixel, en upplösning som verkligen räcker till det mesta.
1pix.gif
d2hs.jpg Nikon D2Hs 2005
Ersatte D2H. Samma upplösning på 4,1M pixel. De viktiga skillnaderna var bättre ljusmätning och bättre autofokus.
1pix.gif
d70s.jpg Nikon D70s 2005
Det som skiljer D70 mot D70S är:

+ Bildskärmen ökat från 1,8" till 2". Samma upplösning.
+ Förbättrad autofokus
+ Batteriet uppdaterat till EN-EL3a som har 1500mAh mot 1400mAh. 
+ Uttag för kabelfjärrkontroll MC-DC1
+ Förbättrade menyer
+ Inbyggda blixten slår ut 18mm mot 20mm
- Vikten ökat från 595g till 600g.
1pix.gif
d200.jpg Nikon D200 2005

• 10.2 effekiva megapixel på en CCD-bildsensor i Nikon DX-format 
• Avancerad bildbearbetningsmotor med hög hastighet och precision
• Mångsidighet med både NEF (RAW) och JPEG
• 5 bps; klar för fotografering på 0,15 sekunder; omedelbar respons
• Ny valmöjllighet mellan 11-punkters AF eller bred 7-punkters AF
• Kamerahus i magnesiumlegering
• Stor, klar 0,94x-sökare
• 2,5-tums LCD-monitor och branschens största övre kontrollpanel
• Kamerahuset tätat mot damm och fukt
1pix.gif
d50.jpg Nikon D50 2005
Fanns även i silver

- Förbättrad AF (framförallt vid kontinuerlig AF)
- Auto-servo AF (väljer själv AF-S eller AF-C)
- Okomprimerade NEF-filer 
- Kortaste slutartid 1/4000
- 20 customfunktioner mot 25
- Större LCD-display, 2" mot 1,8"
- Blixten lyser ut bredare, 18mm mot 20mm
- SD-minneskort istället för CF
- Förbättrad Pictbridge
- USB 2.0
1pix.gif
d2xs.jpg Nikon D2Xs 2006
Kameran är en uppgradering av D2X-modellen och delar mycket av sina grundläggande egenskaper med denna modell. En del funktioner har man förbättrat och man har lånat en del egenskaper från D200. Nytt är bl a:

- Tydligare beskärning i sökaren när man använder höghastighetsläget med mindre bildstorlek
- Ljusmätningen är anpassad så den inte mäter utanför aktiv bildyta 
- Ny större, 2,5", LCD-skärm 
- Nytt batteri, EN-EL4a, med ökad kapacitet än 
- Snabbare autofokus tack vare ny firmware
- Bättre seriebildsegenskaper
- Förberedd för Image Authentication Software

1pix.gif
d40.jpg Nikon D40 2006
En bantad instegsmodell D40 är en enklare och smidigare variant av D50. Och en mycket prisvärd sådan.

D40 har ingen inbyggd autofokusmotor, så AF får man bara med objektiv med AF-S- eller AF-I-motor då fokusmotor sitter inbyggt i dessa (samtliga DX-objektiv har AF-S-motor t ex). Andra objektiv avsedda för Nikon fungerar, men bara med manuell fokus. Anledningen till att AF-motorn är borta är vikt, storlek och kostnad.

- 3 AF-punkter
- sekvenstagning på 2,5 b/s (minnet begränsar, kräver ca 30x hastighet eller mer)
- ISO 200 - 1600 (3200 via menyval H som i High)
- Upplösning: 6 Mpixel (ja, det räcker långt)
- Exponeringsprogram: P, A, S, M samt "nybörjarlägen" som t ex sport, porträtt mfl.
- Lagring: SD-kort (inget medföljer)
- Batteri: EN-EL9 li-ion av god kapacitet
- Auto ISO (man kan dels ställa in maximalt önskat ISO-tal samt vid vilken slutartid ISO-talet ska höjas)
- En del bildjusteringar direkt i kameran, t ex röda ögon-reducering, filtereffekter samt D-lightning
- Något förbättrad sökare gentemot D50
1pix.gif
d80.jpg Nikon D80 2006
Efterträdaren till D70s. Kraftigt förbättrad. Några av huvudegenskaperna är:

- Sensor med en upplösning på 10.2 megapixel i DX format (samma som D200).
- Hög hastighet, 3 bps upp till 100 JPG (Stor, Normal) eller 6 NEF (Raw) i rad.
- Intern bildprocess med extremt fina reproduktioner av färg, med väldigt naturliga övergångar och ton.
- Snabb och exakt autofokus, med 11 flexibelt placerade punkter och ett nyutvecklat system för Autoområdes-AF
- Direkt respons och extremt kort slutarfördröjning gör kameran klar direkt när läget att fånga bilden infinner sig.
- Snabbredigering redan i kameran. Applicera D-lighting, korrigering av röda ögon, filtereffekter, enfärgade bilder och bildöverlägg direkt i kameran.
- Full kompabilitet med Nikon's Creative Lighting System. Intern blixt med möjlighet att trådlöst styra två grupper av externa blixtar (SB-800, SB-600 och SB-R200) separat.
1pix.gif
d3.jpg Nikon D3 2007
Enastående. Fantastisk. Professionell. 51 punkters AF, Slutaren är byggd i kolfiber och kevlar och ska tåla 300,000 exponeringar. Live View. 12,3M pixel. 9 bilder per sekund! Fullformatsensor.
1pix.gif
d300.jpg Nikon D300 2007
Lillebror till D3. 51 punkters AF, Slutaren ska tåla 150,000 exponeringar. Live View. 12,3M pixel. Skruvar du på MB-D10 så får du 8 bilder per sekund.
1pix.gif
d40x.jpg Nikon D40X 2007
D40x är kort och gott en D40 fast med högre upplösning, nu med 10M pixel. Två andra skillnader är att lägsta ISO nu är 100 samt att kameran har bättre sekvenstagning, 3 b/s (JPEG begränsas enbart av minneskortets storlek) mot 2,5 b/s tidigare. Med brusreduceringen aktiverad sjunker hastigheten något. Snabba specifikationer:

- 3 AF-punkter
- sekvenstagning på 3 b/s (bara minnet begränsar, kräver ca 30x hastighet eller mer). Max 9 RAW-bilder
- ISO 100 - 1600 (3200 via menyval H som i High) samt Auto ISO (max 200, 400, 800 eller 1600)
- Upplösning: 10 Mpixel
- Exponeringsprogram: P, A, S, M samt "nybörjarlägen" som t ex sport, porträtt mfl.
- Lagring: SD-kort (inget medföljer)
- Batteri: EN-EL9 li-ion av god kapacitet
- Auto ISO (man kan dels ställa in maximalt önskat ISO-tal samt vid vilken slutartid ISO-talet ska höjas)
- En del bildjusteringar direkt i kameran, t ex röda ögon-reducering, filtereffekter samt D-lightning
- Stöder det avancerade blixtsystemet Creative Lighting System när Nikons externa blixtar används.
1pix.gif
d3x.jpg Nikon D3X 2008
D3X är kort och gott en D3 fast med dubbelt så många bildpunkter på sensorn, 24,5 Mpixel mot 12,3 Mpixel för att vara lite mer exakt. I övrigt är det väldigt små skillnader mellan kamerorna
1pix.gif
d700.jpg Nikon D700 2008
Nikon flyttar fram sina positioner ytterligare med nya D700. Med 12M pixel och fullformatssensor så konkurrerar den med Canons EOS 5D som länge fått husera ensam i detta segment. D700 ärver det mesta av sin grundfunktion och design från lillebror D300, förutom sensor, sökare och bildbehandling, som till stor del härrör från proffsmodellen D3. Seriebildstagningen ligger på 5 bilder/sek (upp till 8 bilder/sek med batterigreppet MB-D10 och EN-EL4-batteriet).  D700 är fukt- och dammtätad. D700 har hela 51 punkter, varav 15 sensorer är av korslagd typ.
1pix.gif
d90.jpg Nikon D90 2008
Det var kanske bara en tidsfråga men Nikon blev först med en systemkamera som kan filma (HD 720p). Nikon D90 har dock massor med andra förbättringar och nyheter gentemot föregångaren och trotjänaren D80. En ny CMOS sensor med 12,3 Mpixel känns helt rätt, och modellen har samma högupplösta 3,0" skärm som storebröderna D300/D700/D3 och som gör Live View-funktionen mer användbar än någonsin. 

- 12,3 Mpixel CMOS sensor
- 3,0" Live View LCD med VGA upplösning
- 11 punkters AF med bl.a. ansiktsprioriterad AF och 3D-tracking
- ISO upp till 6400 
- Kan filma i HD 720p (1280x720p) med 24 bilder/sek med ljud
- Live-View med kontrast AF 
- Flera olika lägen för bildkontroll, bl.a. D-lighting
- Pentaprismasökare 96% täckning med möjlighet till rutmönster 
- Seriebildstagning 4,5 bilder/sek upp till 23 JPEG
- 0,15sek uppstartstid
1pix.gif
d60.jpg Nikon D60 2008
D60 bygger vidare på succén D40x. Upplösningen ligger kvar på 10 Mpixel vilket räcker och blir över för de allra flesta. Skillnaderna är i huvudsak:

- Inbyggd dammborttagning (genom dels luftflödeskontroll som för bort damm samt en självrengörande sensorenhet som vibrerar bort damm)
- Active D-lightning (man kan lätta upp starka skuggor samt ta bort röda ögon direkt i kameran)
- Displayen stängs av automatiskt när du sätter ögat emot kameran
- Orienteringssensor som vänder bilden rätt på displayen om du tiltar kameran
- möjlighet till stop motion-filmer (kallas även time lapse)
1pix.gif
d3s.jpg Nikon D3S 2009
Enastående. Fantastisk. Professionell. 51 punkters AF, Slutaren är byggd i kolfiber och kevlar och ska tåla 300,000 exponeringar. Mest häpnadsväckande är kanske dess möjlighet att skruva upp ISO till sanslösa 102400. D3s har förstås en fullformats FX-sensor, med 12M pixel. 

Kamerans hudvudegenskaper i punktform:
- 12,1Mpixel FX-format CMOS sensor
- Chassi i magnesiumlegering, vädertätat
- 3,0" LCD med 921.000 pixel (3x307.200 RGB)
- LiveView med två olika AF-metoder samt förstoring vid manuell AF
- Pentaprismasökare med 100% täckning och 0,7x förstoring
- 51 AF-punkter varav 15 korslagda (samma som D3)
- ISO 200-12800, expanderbart till 100-102400
- Sex olika möjligheter i RAW-format, 12- eller 14bit
- 9 bilder/sek seriebildstagning (11 bilder/sek med DX-format)
- Dammreduceringssystem
- HD filmning i 1280x720@24fps (begränsad till 5 min/sekvens)
- Dubbla Compact Flash kortplatser
1pix.gif
d300s.jpg Nikon D300S 2009
Bygger vidare på D300, vilket har varit en stor succé både för Nikon. Skillnaderna är i huvudsak finputsningar som t ex:

- Serietagning på 7 b/s mot 6 b/s (batterigreppet MB-D10 ger fortfarande möjlighet till 8 b/s)
- Både CF- och SD-kortplats
- Tyst läge på direktvalsratten (praktiskt vid känsliga fotograferingslägen)
- Live View-knapp på baksidan
- Plastigare batterilucka som inte öppnas med ett vred längre, utan genom att föra den bakåt som på småsyskonen i Nikon D-familjen
- Och sedan den stora skillnaden, nämligen att D300s har videoinspelning i 720p-upplösning
1pix.gif
d5000.jpg Nikon D5000 2009
Den delar många komponenter med sina dyrare syskon D90 och D300, bl a sensorn. Det borgar för en ypperlig bildkvalitet som man normalt bara hittar i dyrare modeller. Korta specifikationer:

- 12,3M pixel CMOS-sensor med ypperliga ISO-egenskaper
- Vinklingsbar LCD-display på 2,7", 230000 pixel
- ISO 100-6400
- Videoinspelning , 1280x720 (720p) och 24 b/s (AF fungerar inte under filmning, men kan användas innan man startar inspelningen)
- 11-punkters AF
- Funktioner för att motverka damm på bilderna
- Hållbar slutare, testad för 100000 bilder
- Sekvenstagning på 4 b/s så länge minnet räcker (JPEG)
1pix.gif
d3000.jpg Nikon D3000 2009
Nikon D60 var en uppgradering, eller utveckling, av dåvarande D40x med små skillnader. Bland annat var brushanteringen aningen bättre och funktioner som dammborttagning och automatisk skärmsläckning hade lagts till. D3000 är i sin tur en uppgraderad D60, men med många funktionella skillnader. Korta specifikationer:

- 10,2 megapixel CCD sensor
- 3" LCD med 230.000 punkter
- ISO 100-1600 (förhöjd ISO 3200 (Hi-1) finns)
- 11 punkters AF (autofokus)
- Dammborttagningssystem med luftflödeskontroll
- GUIDE-läge på programvalsvredet
1pix.gif
d7000.jpg Nikon D7000 2010
Den senaste systemkameran från Nikon heter D7000 och bygger delvis vidare på D90-konceptet, samtidigt som den ärvt egenskaper från D300s och fått en hel del nytt under skalet. Bland nyheterna hittar vi t ex högre upplösning, full HD-inspelning och dubbla platser för SD-minnen. Egenskaper:

- 16,2 Mpixel CMOS sensor i DX (APS-C) format
- 3,0'' Live View LCD med 920 000 punkter
- Chassidelar i magnesium + vädertätningar
- Dubbla SD-minneskortplatser. SDXC-kompatibel
- Inbyggd dammborttagning
- 39 punkters AF, varav 9 av dem är korslagda. 3D-fokusföljning.
- ISO upp till 6400 (kan utökas till 25600)
- Kan filma i full HD 1080 (1920x1080p) med 24 bilder/sek 
- Ingång för stereomikrofon
- Sökare med 100% bildvisning
- Ljusmätare med 2016 st mätpunkter
- LiveView med kontrast-AF 
- Flera olika lägen för bildkontroll, bl.a. D-lighting
- Seriebildstagning 6 bilder/sek
1pix.gif
d3100.jpg Nikon D3100 2010
Bygger vidare på säljsuccén D3000, Nikons instegsmodell som har fått mycket god kritik bland annat för bra bildprestanda för pengarna. Nu har Nikon vässat till den ytterligare, och skillnaderna mot D3000 är markanta:

- Ny 14 Mpixel CMOS-sensor
- Full HD (1080p) videoinspelning
- Förbättrad AF i videoläget jämfört med tidigare Nikon-modeller
- Live View-knapp med start/stopp för videoinspelning
- Något smidigare och lättare än D3000 men har gummerat och förbättrat grepp
- Förbättrat Guide-läge
1pix.gif
d5100.jpg Nikon D5100 2011
Nikons uppföljare till populära D5000, som hängt med på marknaden ganska precis två år. Tanken med den nya D5100 är att kunna erbjuda mycket bra stillbildsfunktion och mycket bra filmfunktion i en kamera på instegsnivå. Mycket känns förstås igen från föregångaren, t ex det faktum att den behåller den vinklingsbara bildskärmen som tidigare var unik för D5000 i Nikons DSLR-sortiment.

Förutom att låna grundläggande tankar och funktionalitet från sin föregångare, lånar den även mycket från sina aktuella storasyskon, då framförallt kanske D7000. Därifrån kommer t ex bildsensorn som är en 16 Mpixels CMOS-sensor i APS-C -formatet. Även filmning i full HD med stereoljud via extern mikrofon är gemensamt med D7000.
1pix.gif
d4_front.jpg Nikon D4 2012
Nikon D4 tar över Nikons långa tradition av kompromisslösa professionella modeller. Det finns alltså mycket att känna igen sig i som gammal Nikonfotograf! Den gedigna känslan, den mycket genomarbetade ergonomin, alla upptänkliga funktioner.

Flyttar gränsen för prestanda i dåliga ljusförhållanden
Nikon har valt en ny sensor och tack vare det trissat upp upplösningen till 16,2Mpixel - mot föregångarens 12Mpixel. Sensorn är en fullformats (~24x36mm) CMOS-sensor. Samtidigt behåller man ISO-omfånget från D3s, ja, man till och med utökar det. Normalomfånget är nu ISO 100-12.800, expanderbart till ISO 50-204.800. Det ska bli oerhört spännande att se hur Nikon lyckas med att ytterligare en gång höja gränsen för vad en systemkamera kan prestera i sämre ljusföhållanden!

Tredje generationens ljusmätning
Nikon har utvecklat sitt redan beprövade RGB Color Matrix-system och i Nikon D4 sitter tredje generationens mätsensor med 91.000 mätpunkter. Systemet tar hänsyn både till ljusmängd, kontrast och färginnehåll i motivet vid bedömning av optimal exponering.

Mest flexibla autofokussystemet någonsin?
Nikon behåller 51 fokuseringspunkter i D4, men har förfinat systemet med 15 st högkänsliga korslagda punkter. Det är mycket välkommet att Nikon nu med D4 möjliggör autofokus ner till ljusstyrka f/8 och så lågt som till -2,0EV! Vid filmning och i LiveView används en bildsensorbaserad, kontrastdetekterande AF.

Unik filmfunktion
D4 stöder förstås filmning i Full HD (1080/30p/24p och 720/upp till 60p för höghastighetssekvenser - och nu även stöd för H.264 B-standarden). Största nyheten är att kamera erbjuder steglös bländare vid filmning, vilket bör ge den mjukaste hanteringar av ljus- och exponeringsförändringar hittills på en systemkamera. Det ska verkligen bli intressant att se vad kombinationen av fokuserings- och exponeringsystem kommer ge för filmningsresultatet!
1pix.gif
d800.jpg Nikon D800 2012
D800 representerar ett nytänkande från Nikon. Man lämnar det relativt lågupplösta konceptet från D3 och D700 och satsar istället på en riktigt högupplöst sensor på hela 36 Mpixel. Man utökar samtidigt det nominella känslighetsområdet ett steg neråt med ett normalomfång på ISO 100-6400 (utökningsbart till ISO 50-25600). Nytt är också filmning i Full HD 1080p/30/25/24.

Egenskaper i korthet:

  • 36,3 Mpixel CMOS-sensor i fullformat (35,9x24mm)
  • 15,4 Mpixels upplösning i beskuret DX-format (Bildupplösning 4800x3200)
  • 51-punkters AF-system (samma AF-modul som D4)
  • 91.000 punkters 3D Color Matrix III RGB-ljusmätning med avancerad motivigenkänning
  • Filmning i Full HD 1080p/30/25/24 med fullkvalitets HDMI-utsignal
  • Filmning i HD 720p/60/50/25
  • ISO-omfång på 100-6400, utökningsbart till motsvarande ISO 50-25600
  • Seriebildtagning upp till 4 bilder/s (eller 5 bilder/s i beskuret läge)
  • 3,2'' LCD med 921.000 bildpunkter och förbättrad färgåtergivning
  • Dubbla minneskortplatser; CF och SD
1pix.gif
d800e.jpg Nikon D800E 2012
D800E skiljer sig mot D800 genom att man har modifierat (ej tagit bort) filtret som sitter framför sensorn. Man har tagit bort vissa av de egenskaper som ett s.k. antialias-filter har. Kantutjämning är borttaget och egenskapen att minska s.k. moirémönster (ett interferensmönster som bildas vid hög linjetäthet i motivet, t ex i textil eller tätt randade ytor) är borta. Ett antialias/moiré-filter reducerar ofrånkomligt även bildupplösning samt bildskärpa och genom att modifiera filtret höjer Nikon gränsen för den maximala bildprestanda man kan få ur kameran.

Egenskaper i korthet:

  • 36,3 Mpixel CMOS-sensor i fullformat (35,9x24mm)
  • 15,4 Mpixels upplösning i beskuret DX-format (Bildupplösning 4800x3200)
  • 51-punkters AF-system (samma AF-modul som D4)
  • 91.000 punkters 3D Color Matrix III RGB-ljusmätning med avancerad motivigenkänning
  • Filmning i Full HD 1080p/30/25/24 med fullkvalitets HDMI-utsignal
  • Filmning i HD 720p/60/50/25
  • Capture NX2 medföljer
  • ISO-omfång på 100-6400, utökningsbart till motsvarande ISO 50-25600
  • Seriebildtagning upp till 4 bilder/s (eller 5 bilder/s i beskuret läge)
  • 3,2'' LCD med 921.000 bildpunkter och förbättrad färgåtergivning
  • Dubbla minneskortplatser; CF och SD
1pix.gif
d3100.png Nikon D3100 2012
1pix.gif
d600.png Nikon D600 2012
1pix.gif
df.png Nikon Df 2013
1pix.gif
d5300.png Nikon D5300 2013
1pix.gif
d610.png Nikon D610 2013
1pix.gif
d3300.png Nikon D3300 2014
1pix.gif
d750.png Nikon D750 2014
1pix.gif
d7100.png Nikon D7100 2014
1pix.gif
d4s.jpg Nikon D4S 2014
1pix.gif
d810.png Nikon D810 2014
1pix.gif
d810a.png Nikon D810A 2015
1pix.gif
d5500.png Nikon D5500 2015
1pix.gif
d7200.png Nikon D7200 2015
1pix.gif
d3400.png Nikon D3400 2016
1pix.gif
d5600.png Nikon D5600 2016
1pix.gif
d500.png Nikon D500 2016
1pix.gif
d7500.png Nikon D7500 2017
1pix.gif
d850.png Nikon D850 2017

 

Jag hoppas du fann denna information intressant. Personligen tycker jag det är kul att kunna se vilken fantastisk utveckling som har skett.

2017-12-07 Thomas Lövgren