Pentacon Prakticar 28mm f/2,8

Ett Östtyskt vidvinkelobjektiv till Östtyska Praktica B-kameror. Nu ska vi se om det är bra!

P4150190-2.jpg

Här har jag satt den på en Sony A7R III. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

PB28-1-2.jpg

Bländare f/2,8. Bedrövligt dålig kantskärpa. Ingen större skärpa i mitten heller. Gräslig kromatisk aberration.

 

PB28-2-2.jpg

Bländare f/4. Bättre än f/2,8 men fortfarande bedrövligt dålig kantskärpa. Ingen större skärpa i mitten heller. Gräslig kromatisk aberration.

 

PB28-3-2.jpg

Bländare f/5,6. Bättre än f/4 men fortfarande dålig kantskärpa. Ingen imponerande skärpa i mitten. Gräslig kromatisk aberration.

 

PB28-4-2.jpg

Bländare f/11. Bättre än f/5,6 men konstigt nog fortfarande inte bra kantskärpa. Trots så mycket nedbländning så är det ändå ingen imponerande skärpa i mitten. Gräslig kromatisk aberration. Usch.

 

PB28-5-2.jpg

Bländare f/2,8. Objektivet har en bra närgräns på 0,25m. Skärpan i mitten är på nära håll helt okej. Bokehn ser mjuk ut.

 

PB28-6-2.jpg

Bländare f/4 och självklart så ökar skärpan, även om den inte är knivskarp. Bokehbollarna antar hexagon form på grund av den sexbladiga bländaren.

 

PB28-7-2.jpg

Bländare f/5,6 och självklart så ökar skärpan ytterligare, även om den fortfarande inte är knivskarp.

 

PB28-8-2.jpg

Bländare f/11 och självklart så ökar skärpan ytterligare. Nu borde den vara knivskarp, men det är den inte. Helt okej men inte alls imponerande. 

Slutsatsen blir att detta objektiv är inte bra. Det är faktiskt rent av rätt kasst. Inget att sträva efter. Undvik. Rent mekaniskt så fungerar det hyfsat fortfarande men fokuseringsringen går lite väl trögt tack vare öststatsfett, och fokuseringsringen är dessutom lite glapp, och detta tack vare öststatsprecision. Har du läst andra tester som jag gjort här så vet du att jag oftast pressar objektiven över vad de är byggda för genom att använda dem på Fujifilm GFX, som har en stor mellanformatssensor. Detta objektiv klarar inte ens fullformat och egentligen inte ens en sensor i APS-C-format heller.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2019-04-15