Olympus OM-System Zuiko Auto-W 35mm f/2

Detta blir både klurigt och nostalgiskt. Klurigt för denna optik finns i minst tre versioner. Den första kom troligen kring 1972 och hade silverring i fronten, dessa kallas "silver nose". Dessa är märkta med MC för MultiCoating. Det ovanliga är att den heter endast Zuiko. I stort sett alla objektiv i OM-serien heter en bokstav före Zuiko vilket anger antal linselement. T. ex. G.Zuiko har 7 linselement då G är den sjunde bokstaven. Nästa version heter likadant men har svart front. Sista versionen har svart front men saknar beteckningen "MC" men är ändå MultiCoated. Ryktet säger att denna sista version är snäppet längre och kan ha en uppdaterad optisk konstruktion. Inget jag kan bekräfta då vi endast har den senaste versionen än så länge. Det nostalgiska är att jag hade en sådan här optik själv en gång i tiden. Det var version 2 som jag hade. Det var inte en av mina favoriter alls och denna optik har ett ganska dåligt rykte. Vi får se nu vad den kan prestera.

P5120002-2.jpg

Här har jag satt objektivet på en Fujifilm GFX 100S via en adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

OM352w-1.jpg

Bländare f/2. Mjuk med påtaglig överstrålning och märkbar astigmatism.

 

OM352w-2.jpg

Bländare f/2,8. Inte bra. Du kan nästan hoppa direkt till slutsatsen för denna test blir väldigt upprepande i kommentarerna.

 

OM352w-3.jpg

Bländare f/4. Inte bra.

 

OM352w-4.jpg

Bländare f/5,6. Inte bra.

 

OM352w-5.jpg

Bländare f/8. Inte bra.

 

OM352w-6.jpg

Bländare f/11. Inte bra.

 

OM352iw-1.jpg

Bländare f/2. Det finns skärpa i absoluta mitten men den faller snabbt ut mot kanterna.

 

OM352iw-2.jpg

Bländare f/2,8. Det finns skärpa i absoluta mitten men den faller snabbt ut mot kanterna. Du kan nästan hoppa direkt till slutsatsen för denna test blir väldigt upprepande i kommentarerna.

 

OM352iw-3.jpg

Bländare f/4. Det finns skärpa i absoluta mitten men den faller snabbt ut mot kanterna.

 

OM352iw-4.jpg

Bländare f/5,6. Det finns skärpa i absoluta mitten men den faller snabbt ut mot kanterna.

 

OM352iw-5.jpg

Bländare f/8. Det finns skärpa i absoluta mitten men den faller snabbt ut mot kanterna.

 

OM352iw-6.jpg

Bländare f/11. Det finns skärpa i absoluta mitten men den faller snabbt ut mot kanterna.

Slutsatsen blir att detta objektiv presterade långt sämre än jag kunnat gissa. Jag misstänker att det kan förekomma fokusskift, dvs att skärpeplanet förflyttas vid nedbländning. Men samtidigt så är detta en vidvinkel och skärpedjupet borde övervinna en sådan förskjutning. Detta är en av få objektiv i Olympus OM-serie som jag verkligen avråder från att använda. Jag förstår nu dess dåliga rykte. Ja, skärpan var rätt inställd. Nu kan det självklart variera mellan exemplar och detta kanske var ett av de sämre, spelar ingen roll, avrådan ligger kvar.

Bild och text: © Thomas Lövgren

2021-05-14