Hasselblad 45mm f/4 (Xpan)

Denna optik är avsedd för Hasselblad Xpan och Xpan II, också kända som Fujifilm TX-1 och TX-2. Denna optik är tillverkad av Fujifilm.

PC200207.jpg

Här har jag satt objektivet på en Fujifilm GFX 100S via en adapter. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 9552x6368 pixel. Inte ändra storlek på bilden utan ändra storlek på arbetsytan. Enda redigeringen från RAW till jpg var vinjetteringen. 

 

Hbl504uw-1.jpg

Bländare f/4. Mittskärpan bra, inte fantastisk men bra. Kantskärpan är sådär. Inte kass men inte bra heller. Kantskärpan ger ett udda intryck av dubbelexponering eller skakningsoskärpa, vilket det naturligtvis inte är utan jag menar att det ser ut som det.

 

Hbl504uw-2.jpg

Bländare f/5,6. Lite bättre, men kantskärpan är inte så bra som den borde vara med tanke på att denna optik är avsedd för panorama.

 

Hbl504uw-3.jpg

Bländare f/8. Mittskärpan sitter där men kantskärpan brister fortfarande.

 

Hass45w-1.jpg

Bländare f/4. Helt okej skärpa men upplösningen räcker inte riktigt till, något som förvånar mig. Jag ser påtaglig moiré i frontens svarvmönster.

 

Hass45w-2.jpg

Bländare f/5,6. Lite bättre men jag ser fortfarande påtaglig moiré i frontens svarvmönster. Den 9-bladiga bländaren ger tydliga nonagoner som tyvärr har både ljus kant och tråkigt mönster inuti.

 

Hass45w-3.jpg

Bländare f/8. Ungefär som vid f/5,6. Jag ser fortfarande påtaglig moiré i frontens svarvmönster. Den 9-bladiga bländaren ger tydliga nonagoner som tyvärr har både ljus kant och tråkigt mönster inuti, nu med strålande kanter som små solar. Mycket störande. Jag trodde att denna optik skulle vara bättre än så här.

Som du märker så tar jag inte testbilder på bländare f/11 längre, då det i stort sett alltid börjar att bli problem med diffraktion vid f/11 eller mindre bländaröppning. 

Slutsatsen blir att denna optik inte är faktiskt speciellt bra. Mittskärpan är bra på längre håll men kantskärpan är inte imponerande, speciellt om man tänker på att denna optik ska teckna ut panoramabilder. Den brister även i upplösning. 

Bild och text: © Thomas Lövgren

2021-12-23